Износено зъбно колело на шибидаха

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар

Износено зъбно колело на шибидаха

Мнение от emok » 24 Сеп 2007, 20:33

Износено ми е някое от зъбните колела на механизма за шибидаха. Като натискам копчето се мъчи да се движи ама само чатърка на пластмаса.Махнах капачката над огледалото и там е моторчето - хванато на няколко болтчета , обаче се чудех дали има някаква уловка при демонтирането и съответно монтажа на моторчето - дали има значение как се сваля и как се закача - в смисъля да се зацепва по някакъв определен начин. И най -важното някой знае ли дали там се намира тая зъбчатка (която се износва) и се надявам да се сваля заедно с моторчето за да може някой стругар да ми я изработи. Моля се докато свалям моторчето да не се наложи да откачам механизма на шибидаха че трябва целия таван да събарям. Ако някой си е блъскал главата с това моля ПОМОЩ :) . Освен всично това са задръстени и каналчетата за оттичане на водата и понеже не мога да си отворя шибидаха и си ми тече водица и после смърди на вкиснало :evil: Как се чистят каналчетата за водата няма нужда да се разглобява нищо нали - би трябвало при напълно отворен шибидах без проблеми да се стига до тях.
Доста кончета в един обор.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: e60ka

Мнение от krasi_bmw » 29 Сеп 2007, 23:03

имах същия проблем на е36 и се оказа че на голф 2 е със същата метална зъпчатка която движи жилата и я смених.Можеш да свалиш моторчето без проблем......

ентусиаст
Аватар
Кара: e60ka

д

Мнение от krasi_bmw » 29 Сеп 2007, 23:06

да кажа още ,че на опел също е еднаква зъпчатката дори да е с манивела,държи се от зегерка и е нА ЧЕТВЪРТ към оста,дано имаш късмет ....

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от emok » 29 Сеп 2007, 23:32

Мерси Краси , днес разглобих всичко - махнах тавана и падна целия шибидах - доста голямо нещо . Оказа се че не е просто някаква си зъбчатка защото първо преди да сваля всичко свалих моторчето и няма никаква износена зъбчатка както се надявах. Оказа се че всички пластмастки по водачите са изпочупени и водачите почти нямаха грес и бяха пълни с листа и др. мизерии , но жилата са здрави. за събота следобед нищо не можах да намеря , но се обадих във Варна Карс - местния представител на БМВ и ми казаха че имало комплекти с водачите и др. пластмаси и струвал някъде около 60 лв. Дано е вярно това , но ще знам със сигурност в понеделник.
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от FACHO » 31 Мар 2008, 0:18

Да ви питам и аз нещо. Значи моя шибидах нещо се шашна колата я имам от 3 дни и за тези 3 дни съм го отваряли затварял 4 - 5 пъти, та последния път като го отоворих и затваряйки го спря на 1 сантиметър от края и не пожела да се затвори мъчих го ама неще. Върнах го назад няколко пъти ама пак нищо и много странно както го зартварям спира сам и се връща назад? Някакви идеи да има някои? Не съм го смазвал възможно ли е да е от това?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E70

Мнение от El Diablo » 31 Мар 2008, 0:23

колега да ти кажа и аз не съм го смазвал вече 2ро лято ше карам с него, и винаги като се запали колата това е нещото след колана което се прави.. много готино :>
виж да няма нещо и да му пречи да се затвори ?
и с какво да го смажа моя :uups:

Потребител
Аватар

Мнение от FACHO » 31 Мар 2008, 0:36

Ами гледах нямаше нищто...пък и аз обичам шибито да си го отварям....

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от emok » 31 Мар 2008, 21:52

Смазва се с някаква тънка смазка - изглеждаше като смазка за шевни машини.
Колега много внимавай с тоя шибидах дето не се затваря докрай - може наистина някой боклук да му е влязъл в релсите - я някое клонче или нещо друго. Много са тънки и крехки водачите на шибидаха и затова внимавай че като запецне ако се мъчиш много да го затварях може да разтегнеш жилото. Моя както горе написах беше тотално прецакан още като я купих колата и дето се мъчих постоянно да го отварям и затварям включително и ръчно(с манивелката от инструмента в багажника) се е наранило жилото и сега малко по трудно се затваря.
Моя съвет е ако искаш да му се радваш ако ти прави проблеми по навреме го ремонтирай.
Ремонта на моя излезе 200 лв.
Изображение

Назад към E39