Много съм доволен :-)

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

Сватбаря
Аватар
Кара: Opel Zafira А OPC

Мнение от Penchev » 31 Дек 2007, 13:12

Београд се намира на около 370 км от София :idea: Минава се границата на Калотина,оттам имаш 90 км двупосочен път до Ниш,където излизаш на аутобана за столицата на Сърбия и след около 220 км си в Београд.

Значи при тази скорост около 200 км/ч разходомера ми седи между 9 и 16 в зависимост от това дали изкачвам или спускам.На 5-та скорост сега ,когато тя ми е с предавателно число 0,81 а не 1 ,както заводската кутия за 520 никога на 5-та не съм видял разходомера да минава 20,че дори мисля не достига 18 :roll: Със старата скоростна кутия харчеше определено повече над 160 км/ч ,докато сега тази граница отиде на поне 200 ... Съдя от пътуванията зад граница ,в които съм я натискал колата навсякъде много,както написах по-горе по темата :idea:

В момента карам със заводски размер 205/60/15 със заводските стоманени джанти 7J 15 ,дифа си ми е заводския 3,64 :idea:

Лятото с Газара с новата му Е90 320-ка дизел, летяхме по магистралата кола до кола и на предела на възможностите при около 240 км/ч ,двете коли вървяхме наравно и после той каза,че се е движил с точно толкова ,колкото ми показваше скоростомера а и той е със заводкси рамер гуми ... GPS не съм слагал досега :roll:

Сега се сетих още нещо - миналата година есента ,когато ходихме до Германия с Роко от Ловеч и един мой колега да докараме аз Комбо за фирмата ни,колегата ми Е30 комби и Роко Е36 на Leon и навръщане в Германия Е30-ската се предаде на един паркинг на 100-ина км преди Будапеща.Тогава ,беше станало страшно защото комбито два дена седя при едни смотаняци в гр.Тата Баня за да видят какъв е проблема (там когато полицаите те видят ,че ровиш по колата,направо викат пътна помощ и не те питат,не можеш да си ровиш по колата ей така :evil: ) Та те след два дена и нова помпа за 200 евро не успяха да я запалят и стана така ще си тръгнахме за БГ без нея.Тук брат ми мина и събра от запасите си всички възможни части по горивна и запалителна уредба,взе от Явор и ДЕДАТА части за всеки случай ,напълниха мойто комби и заминаха да палят и прибират колата.Там за половин час със специално разрешение на шефа на сервиза да влязат при колата вътре и да пипат я запалиха и се прибраха с двете коли благополучно.Брат ми каза тогава ,че направо се е втрещил от разхода на колата ми - минали са малко над 1000 км с един резервоар а и на отиване и на връщане са карали между 130 и 160 км/ч ,като на връщане имам клипчета как са се снимали ,че настъпват от 130 до 180 км/ч на няколко пъти ...

Мисля ,че в това не може да има нищо очудващо,тъй като и през средата на 80-те години на миналия век,когато инжинерите в Мюнхен са създали ЕТА мотора ,условието да накарат 2,7 литровия шестак да харчи толкова малко за тогава е била дългата трансмисия ,която в комбинация с високия въртящ момент при относително ниски честоти на въртене на двигателя е дало блестящите резултати :roll:

Георги Пенчев
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ги да пият мента
Мечтае да кара: за 6лв/100км
Детайли за колата: не върви и не гори

Мнение от павката » 31 Дек 2007, 13:38

бах тва комби,всеки път кат чета за него и ме учудва :shock:
Тия от БМВ-клуба обичат да си прикачат подобни табелки ;-)
Не им вярвай много - нищо чудно под предния капак да се крие охлювче

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Жи55АЕМЖИ
Мечтае да кара: 911 turbo
Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 31 Дек 2007, 13:56

Просто хората си го поддържат, нормално е кола 2000кубика да дажа 11 извънградско на тази скорост :)

Сватбаря
Аватар

Мнение от Penchev » 31 Дек 2007, 13:57

Най-високия разход измерен с доливане до капачката беше когато се прибирахме от Италия,като там съм карал с 200 км/ч по една Е34 ///М5,после с един колега с Е46 в Словения на двата аутобана постоянно с 220 и нагоре и цяла Хърватска по един Турчин с един Е-клас В210 320 ЦДИ на темпомат с 220 км/ч и в крайна сметка 11,3/100 км ...

Брат ми може да потвърди думите ми, пак казвам трансмисията и състоянието на мотора са много важно нещо :idea:

Георги Пенчев
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: само БМВ-а

Мнение от Pavlinius » 31 Дек 2007, 15:43

Бреееееей яко е с тея скорости значи :shock: . Как така си с такава скоростна кутия ? Между другото заводския размер е 195х65х15 или 205х65х15 за зимни гуми. Аз съм с 205х65х15 и при 220 по километраж GPS-а показваше 213. Тоест 7км разлика. Разликата между 205х60х15 и 205х65х15 е 6км/ч при 200км, така че ако едвакво са ни калибрирани километражите при теб реалната скорост трябва да е около 13км/ч по-малко при 200км/ч. Принципно на всички коли им настройват скоростомера да показва повече и това се прави нарочно, така че и Е90-ката със сигурност показва повече. Имам един приятел, който работи във фирма, която пише софтуер за БМВ-а и други коли и той потвърждава това за завишените показания на скоростомера. Най-точно може да се засече скоростта със GPS.

ПС: Ако имаш Нокиа със Симбиан един GPS приемник е 80-90лв и това е всичко, което ти трябва.
Изображение

Сватбаря
Аватар

Мнение от Penchev » 31 Дек 2007, 17:32

Сега проверих гумите си - размера 205/65/15 , останал съм с впечатление ,че са с 60 височина ... Абсолютно отговарящи на заводските показания :!:

В темата "Максимална скорост на Е34 - II част" - има я в търсачката ,ще прочетеш какво съм писал за нея,има и снимки :D
Счупих си скоростите по няй-тъпия начин преди близо 3 години,почти включих втора на 5000 мин-1 без съединител ,чу се нещо храс и така от Явор една скоростна кутия на мойта кола :mhihi: :mhihi:
Не отдавна когато тръгнах да сменям долната помпа на съединителя и си купих по инерция за 520-ска,и хоп :shock: смут в сервиза :!:
помпата за 520 няма нищо общо с тази на колата - взехме директно парт намбъра от старата и излезе за 3,6 литра ///М5.На кутията си пише гетраг 280,който е нормално подреден и е една от най-адските кутии изобщо, Шведите с такива турбинират до 1000 коня,без да се строши нищо в нея :mhihi: Поръчах си като баровец помпа за ///М5 и такива работи :D Затова сега си се возя на 5-та скорост сякаш на 6-та
имам си икономията и то доста стабила, мотора се разгърна дотам докъдето му спира дъха а не като преди когато като излезех на Чирпан на магистралата за София и колата влизаше в ограничител леко, а аз беснеех затова ,че тя може още :evil: Сбъдна ми се по-най-нелепия начин мечтата да си имам "6 скорости" :angel:

Нека никой не се очудва, това е нещо нормално при това положение,отделен е въпроса ,че колата не е смятана за такава скоростна кутия

Изображение

Изображение

Георги Пенчев
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ги да пият мента
Мечтае да кара: за 6лв/100км
Детайли за колата: не върви и не гори

Мнение от павката » 31 Дек 2007, 18:53

тоз дето ти я продаде знаеше ли какво дава :D
Тия от БМВ-клуба обичат да си прикачат подобни табелки ;-)
Не им вярвай много - нищо чудно под предния капак да се крие охлювче

Сватбаря
Аватар

Мнение от Penchev » 31 Дек 2007, 19:14

^ Aми явно не,защото sve го беше помолил ако му изпадне такава кутия за ///М5-цата му да я пази и Светльо веднага да я купи ,като резервна :mhihi:

Аз също доскоро не знаех какво имам под дясната буза :mhihi:

Георги Пенчев
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Жи55АЕМЖИ
Мечтае да кара: 911 turbo
Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 31 Дек 2007, 19:56

Пенчеввввввввв пускай наще песни, аз вече почнах :mhihi:

Сватбаря
Аватар

Мнение от Penchev » 31 Дек 2007, 20:15

Бъдете живи и здрави колеги ,желая ви много положителни емоции през новата година :D Бъдете все така усмихнати и духовити ,аз ще бдя над вас :mhihi: :mhihi: :mhihi:

http://www.vbox7.com/play:e656d0bf

Поздрав за Пешко,Бисерчо,Дино,Маречков и всички вие Е34 фенове :wave: Великия Предраг Живкович Тозовац :bowdown:

Георги Пенчев
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 7er

Мнение от Stanchev » 31 Дек 2007, 20:24

дай ножа да гръмна :mhihi:
Изображение

БМВманиачения
Аватар
Кара: ПЕЧКА понавървяваща
Мечтае да кара: на ядене и пиене

Мнение от bmwfena » 01 Яну 2008, 19:29

///peter написа:Пенчеввввввввв пускай наще песни, аз вече почнах :mhihi:
ти кога ли си спирал :mhihi: :mhihi: Само СРЪБСКО Само БМВ :yes: :yes: :yes: :yes: :yes: :yes: :yes: за много години-Е34 ГАДИНИ :mhihi: :mhihi:
Изображение

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 01 Яну 2008, 19:31

E34 невър дайс :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изрудската машина. Дай боже едно 540и на мене :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Кара: E38

Мнение от the_gate » 01 Яну 2008, 19:44

zAcK написа:E34 невър дайс :mhihi: :mhihi: :mhihi:

:mhihi: :mhihi: :mhihi: твоята доскоро бе на системи :mhihi: :mhihi:

оптимист-неверник
Аватар
Кара: старо Е 34
Мечтае да кара: ново Е 34