Относно проверките за зимни гуми!

Това е главният форум за дискусия на автомобилите с марка BMW и всичко друго от автомобилния свят, свързано с тях.

Модератор: Общи модератори

Новини
Аватар

Относно проверките за зимни гуми!

Мнение от Новини » 12 Ное 2007, 23:35

В началото на зимния сезон, в медиите се лансира информацията, че от 1 до 9-ти ноемри ще текат масови проверки на автомобилите за наличие на изправна осветителна уредба (фарове, мигачи, стопове и т.н.), както и за наличие на зимни гуми. След изтичане на срока, ще започнат жестоки глоби ако не работи някоя от светлините или няма зимни гуми.
За светлините на всички ни е ясно, че трябва задължително да са изправни.

Този път ще си говорим за задължителните гуми.
Понеже съм човек, който претендира, че си знае правата, реших да проверя как точно стои въпроса със зимните гуми и прословутите заплахи за актове ако сте с летни гуми през зимата.

И така колеги... според действащия закон за движение по пътищата, вие сте длъжни да карате с гуми, които нямат разкъсвания или грайфер, по-малък от 1.6мм.
Зимните гуми не са задължителни по закон, а имат препоръчителен характер. Никой няма право да ви напише акт за липса на зимни гуми.
Същото се отнася и за мита, че гумите трябвало да бъдат с не по-малко от 4мм грайфер. Няма такова нещо!!!! Трябва да с грайфер не по малък от 1.6 мм.
Тази информация е потвърдена от КАТ София.

Това ви го пиша не за да продължите да си карате с галошите и да се утрепате, а за да си знаете правата и да не бутате рушвети на полицаи само защото в пресата сте прочели поредните приумици на някой чиновник.

дере дънки сред голи мадами
Аватар

Мнение от Mamouk » 12 Ное 2007, 23:42

:yes:

Един приятел звъня в КАТ точно по същата причина- та ми каза абсолютно същото ;)
Legends may sleep...but they never die!
Плюй си на гъза и се пързаляй!

Мародератор
Аватар
Кара: some d20s

Мнение от Mollov » 13 Ное 2007, 0:10

Аз в темата за "Акция Светлина" го написах вече - в закона няма такова нещо като "зимни гуми".... могат да ти напишат акт ако гумата има грайфер по-зле от 1.6мм, но само при положение, че ИМАТ необходимото устройство за измерване на грайфера.... така "на око" нямат законно право да го мерят... а до колкото имам информация, такива измервателни устройства има в много ограничен брой и почти не се дават...

младши ентусиаст
Аватар

ре

Мнение от SkyWalker » 13 Ное 2007, 1:56

Много интересно какво казват на хората с всесезонни гуми?
///M Club Member

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Diavolo » 13 Ное 2007, 1:59

Абе то един прост шублер с накрайник за измерване на дълбочина е достатъчен, но ме съмнява, че много от кукерите са прекалено (НЕ)грамотни за работа с такъв инструмент :kuku:

Новини
Аватар

Re: ре

Мнение от Новини » 13 Ное 2007, 3:52

SkyWalker написа:Много интересно какво казват на хората с всесезонни гуми?

Типа на гумите не е упоменат никъде, така че на практика можеш да караш с който от типовете гуми искаш, в това чисто и всесезонните.

Diavolo написа:Абе то един прост шублер с накрайник за измерване на дълбочина е достатъчен, но ме съмнява, че много от кукерите са прекалено (НЕ)грамотни за работа с такъв инструмент :kuku:

Няма значение имат ли такъв инструмент или не. Ограничението е 1.6мм. Ако гумата ти е с по-малък графер от това, вероятно вече щеше да си се пребил ;)

Аватар
Кара: акцизни М-паркети от острова
Мечтае да кара: много неща

Re: ре

Мнение от ///MapTo » 13 Ное 2007, 4:38

!!Asen_X написа: Ако гумата ти е с по-малък графер от това, вероятно вече щеше да си се пребил ;)

Айде бе... :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Снимката е направена на връщане от Алеко миналата сряда ;)
Изображение
Изображение
PeReZ: Предполагам и километража (скоростомера) не показва моментната скорост, а ъгловата скорост в завой ???

Мечтае за Z3 M Coupe
Аватар
Кара: '99 530dА Touring

Мнение от err0r » 13 Ное 2007, 9:55

Еха, ми аз излизам с комбито тогава. 1.6 милиметра... тия гуми за мен вече са бърнаутки и то в напреднал стадий на унищожение, ако мога така да се изразя. :D
Всесезонни гуми няма! :idea:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E87 120d
Мечтае да кара: x6

Мнение от Veson » 13 Ное 2007, 10:13

Ми то и ЕС са приели като цяло този размер 1.6 мм :lol:

ДИРЕКТИВА 89/459/ЕИО НА СЪВЕТА ОТ 18 ЮЛИ 1989 ГОДИНА ОТНОСНО СБЛИЖАВАНЕ НА ЗАКОНОДАТЕЛСТВАТА НА ДЪРЖАВИТЕ-ЧЛЕНКИ ПО ОТНОШЕНИЕ НАДЪЛБОЧИНАТА НА ПРОТЕКТОРИТЕ НА ГУМИТЕ НА НЯКОИ КАТЕГОРИИ МОТОРНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА И ТЕХНИТЕ РЕМАРКЕТА

.......

Член 1
Държавите-членки вземат всички необходими мерки, за да се гарантира, че по време на техния срок на експлоатация по пътищата, гумите за следните категории превозни средства: М1, N1, 01 и 02, така както са определени в приложение I към Директива 70/156/ЕИО на Съвета от 7 февруари 1970 г. относно сближаването на законодателствата на държавите-членки по отношение на типовото одобряване на моторни превозни средства и техните ремаркета 6, последно изменена с Директива 87/403/ЕИО 7, имат дълбочина на протектора в основните вдлъбнатини на протекторната площ не по-малко от 1,6 мм.
"Основни вдлъбнатини" са широките вдлъбнатини в централната част, която покрива около три четвърти от ширината на протекторната площ.

Член 2
Държавите-членки могат, след консултации с Комисията, да изключат от обхвата на настоящата директива, или да въведат специални разпоредби относно, превозни средства, за които е обявено, че представляват исторически интерес и са поначало оборудвани с пневматични или други гуми, които, докато са били нови, са имали дълбочина на протекторите по-малко от 1,6 мм, при условие че указаните превозни средства са оборудвани с такива гуми, използват се в изключителни случаи и никога или почти никога не се използват на обществените пътища.

Член 3
Не по-късно от 9 март 1991 г. след като се консултират с Комисията, държавите-членки приемат и обнародват законите, подзаконовите нормативни актове и административните правила, необходими за да бъдат изпълнени разпоредбите на настоящата директива преди 1 януари 1992 г. Държавите-членки уведомяват Комисията относно текстовете на разпоредбите, които те приемат в изпълнение на настоящата директива.

Член 4
Адресати на настоящата директива са държавите-членки.

Съставено в Брюксел на 18 юли 1989 година.
stay tuned
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: 320 I

Мнение от Burningparis » 13 Ное 2007, 10:28

да де , поне да се надяваме, че след смяна със зимни гуми на по-голямата част от колите поне ще намалеят предпоставките за ПТП-тата поради нестабилност и подхлъзване (които при -1С. с летни гуми са доста вероятни)...

Мечтае за Z3 M Coupe
Аватар
Кара: '99 530dА Touring

Мнение от err0r » 13 Ное 2007, 11:08

err0r написа:Еха, ми аз излизам с комбито тогава...

Яката дрифтачка...
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 745i e65, 525dA e39
Мечтае да кара: 850 CSi :)

Мнение от rado89 » 13 Ное 2007, 12:47

Еми, то и аз бих ги сменил, но за 2, 3 дена сняг няма абсолютно никакъв смисъл да си даваш парите :) Мога да издържа примерно да не карам тези дни които вали сняг, защото знам че е опасно и толкова. Така аз спестявам 1500 лв. и няма птп. Препоръчвам на всички, които искат да изкарат без да си купуват зимни гуми при заснежало или заскрежало да не карат! :) И един отделен въпрос - гумите Мишелин пилот спорт с какъв скоростен индекс са?
поздрави от Козлодуй :)
Сърдитко Петко - празна му торбата..

Сватбаря
Аватар
Кара: Opel Zafira А OPC

Мнение от Penchev » 13 Ное 2007, 12:58

rado89 написа: И един отделен въпрос - гумите Мишелин пилот спорт с какъв скоростен индекс са?

270, 300 и нагоре :mhihi: Не вършат работа за това време ...

Георги Пенчев
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 13 Ное 2007, 15:00

Penchev написа:
rado89 написа: И един отделен въпрос - гумите Мишелин пилот спорт с какъв скоростен индекс са?

270, 300 и нагоре :mhihi: Не вършат работа за това време ...

Георги Пенчев

Гледа ли новия световен рекорд на СНЯГ 300 ииииииии :shock: :twisted: :mhihi:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Modulo » 13 Ное 2007, 15:05

Чудя се щом на автомобилни ентусиасти по форумите не им се слагат зимни гуми, какво ли ще е сред масата непукисти...Тежко ще е по улиците...

Иначе Pilot Sport-a е с индекс ZR (над 300км/ч) за големите цолове, но май има и Y-rated (до 300).

Следваща

Назад към Основен Форум