Проблем с летите джанти

3-та серия ('83-'94)

Модератори: GEORGIEV, ///Явор, ge_a, Технически модератори

Потребител
Аватар

Проблем с летите джанти

Мнение от NAVIGATOR_ » 30 Окт 2007, 11:20

Реших да си сложа зимните гуми на летите джанти, (оригинални BMW 14') че нещо не ми харесваха тези стоманените. И както е по учебниците свалям едните, разменям гумите, баланс и монтаж. Брей то можело да изглежда и по добре:). С няколко маневри излизам от сервиза и ми се причу че нещо хърка слизам гледам гумата опирала в подкалника ОК, реших че ще го приживея. Тръгвам аз и на правия участък Варна - Тополи абе като натисна спирачка пак хърка, като чукан леко в ляво пак ??????
Спирачки, кръгом и обратно в сервиза, дигам колата и гледам на предна лява джанта кормилния накрайник си е направил канал??????
Проблем
1. накрайника е малко разбит наистина ама аз се съмнявам че ако го сменя пак ще опира
2. от някъде чух че има разлика м/у предните и задните джанти погледнах и другите и видях че и 4-те джанти имат следи от опиране наистина само драскотини но все пак си е опирал. Говорих с предишния собственик и той каза че ги е карал и е нямал проблеми!
Та въпросите ми са 2
Има ли разлика м/у предни и задни джанти?
Със смяната на накрайника ще си реша ли проблема?
NAVIGATOR_
Изображение

Аватар
Кара: със спомени

Мнение от sonny » 30 Окт 2007, 12:02

Оригиналния накрайник е доста по-малък от тези които са по магазините. Затова отиваш в магазина и търсиш малък накрайник, малък говоря в долната част където е дебел в основата си. Има и по-тънки има и по-дебели, тогава ще ти се реши проблема ;)

BMW Fanatic!
Аватар
Кара: 190+ hp E46 320d, S1000RR SBK
Мечтае да кара: Cessna 152

Мнение от Turbo-Lag » 30 Окт 2007, 12:57

Или пък това е знак да си вземеш 15-ки ;)
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от NAVIGATOR_ » 30 Окт 2007, 17:41

Turbo-Lag написа:Или пък това е знак да си вземеш 15-ки ;)

15' ще са за лятото със лятните гуми :mhihi:
NAVIGATOR_
Изображение

E30 Fanatic!
E30 Fanatic!
Аватар
Кара: Е36 328g
Мечтае да кара: Е30 Cabrio, Е30 с голям мотор, Е30 М3 SportEvo

Мнение от Дилян Пенчев » 30 Окт 2007, 18:53

И аз имах същия проблем!!!! Оказа се че двата накрайника са различни ;) Има ляв и десен! Изместен им е леко центъра на болта! Малко са по напред болтовете и като го сложиш по голямата част отива назад и не опира в джантата! Като обърнеш накрайниците и пращаш по-голямата част напред и тя минава супер близко до джантата - след 5-6 завоя накрайника ако е хлабавт се завърта леко и започва да дълбае джантата! Това го има само ако си с 14-ки!
Изображение
Какво се мъчиш да четеш тука, не пише нищо интересно вече :)))

Каобой
Аватар
Кара: 318

Мнение от МРЪСНИЯТ_ХАРИ » 30 Окт 2007, 19:39

Дилян Пенчев написа:И аз имах същия проблем!!!! Оказа се че двата накрайника са различни ;) Има ляв и десен! Изместен им е леко центъра на болта! Малко са по напред болтовете и като го сложиш по голямата част отива назад и не опира в джантата! Като обърнеш накрайниците и пращаш по-голямата част напред и тя минава супер близко до джантата - след 5-6 завоя накрайника ако е хлабавт се завърта леко и започва да дълбае джантата! Това го има само ако си с 14-ки!
И с 15-ки :mhihi: от личен опит........
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 1985 BMW E30 M10B18

Мнение от ivantchoG » 31 Окт 2007, 10:12

Дилян Пенчев написа:... двата накрайника са различни ;) Има ляв и десен! Изместен им е леко центъра на болта! ...

Риълойм казва, че са един номер :roll: . А болтовете са си в центъра ...
".....Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо....." К.Иречек, 13.12.1881
Бате Сашо - Пази имената!
Изображение

BMW Fanatic!
Аватар
Кара: 190+ hp E46 320d, S1000RR SBK
Мечтае да кара: Cessna 152

Мнение от Turbo-Lag » 31 Окт 2007, 10:33

И аз имам проблем ама с апаратите, нищо под 17" неще да влезе :dunno:
Изображение

Денис-Белята!!!
Аватар

Мнение от 00Cool » 31 Окт 2007, 11:35

Turbo-Lag написа:И аз имам проблем ама с апаратите, нищо под 17" неще да влезе :dunno:
тва вече са частни случаи :mhihi: а и не си единствен още един колега от форума :mhihi: май лудиа се оплакваше че неможе да вкара на е36-цата по малко от 17 отпред
“All the power in the world won't make you fast at the Ring.“

E30 Fanatic!
E30 Fanatic!
Аватар
Кара: Е36 328g
Мечтае да кара: Е30 Cabrio, Е30 с голям мотор, Е30 М3 SportEvo

Мнение от Дилян Пенчев » 31 Окт 2007, 21:46

ivantchoG написа:
Дилян Пенчев написа:... двата накрайника са различни ;) Има ляв и десен! Изместен им е леко центъра на болта! ...

Риълойм казва, че са един номер :roll: . А болтовете са си в центъра ...

не знам какво пише в, ама аз съм се убедил че е така при мен, а пък и бях много очуден и един майстор веднага ми даде отговора и аз го проверих и се оказа прав ;) Може би неоригиналните да са така, или на някой фирми само, но го има като явление!
Изображение
Какво се мъчиш да четеш тука, не пише нищо интересно вече :)))

Потребител
Аватар

Мнение от NAVIGATOR_ » 01 Ное 2007, 9:46

Смених си накрайниците с немски Fibei или нещо такова и всичко се оправи.
Благодаря на всички за мненията.
NAVIGATOR_
Изображение

Назад към E30