Въпрос за ASC и тракшън контрол?

Това е главният форум за дискусия на автомобилите с марка BMW и всичко друго от автомобилния свят, свързано с тях.

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: BMW M? :)

Въпрос за ASC и тракшън контрол?

Мнение от 320i_coupe » 11 Окт 2007, 13:46

Здарвейте на всички! ASC и тракшън контрола едно и също ли са или са различни неща,ако са различни какви са разликите?

ентусиаст
Аватар
Кара: 330Ci SMG, Suzuki GSX-R 750cc

Мнение от _BoBI_ » 11 Окт 2007, 14:08

Ще кажа според мен как е
АСЦ-то е първичен тракшън, който поставя началото на нови системи за повече стабилност.Предполагам, че няма нищо общо със съвременните системи 10 години по-късно от пускането му в сериините абвомобили, но той е поставил началото.
Не са едно и също нещо.Новите системи работят доста по- интелигентно и прецизно а АСЦ-то когато усети боксуване на колелата ти отнема газста.Той ползва АБС датчиците за информация.
Има критични моменти в който тези системи помагат доста и дори един много опитен водач не може да отреагира по-добре от електоника независимо каква.На мен ми се случи да изпреварвам в баир, да съм навлязал час от насрещтното и да идва остъп почти обратен завой, пътя беше мокър и валеше.Задницата тръгна към колата която изпреварвам.За части от секундата АСЦ-то отреагира и ми отне газта и не я забърсах.Това се случва за толкова кратко време, че се равнява на мигване с очи и едвали човек може да отреагира за такъв период от време защото в главата са му освен колата до него и още 10 неща.
Последна промяна _BoBI_ на 11 Окт 2007, 14:27, променена общо 4 пъти

младши ентусиаст
Аватар

ре

Мнение от SkyWalker » 11 Окт 2007, 14:19

ASC = Automatic Stability Control ;)

Аватар
Кара: акцизни М-паркети от острова
Мечтае да кара: много неща

Мнение от ///MapTo » 11 Окт 2007, 14:26

_BoBI_ написа:....

ASC не е толкова простичка система,колкото предполагаш,имайки впредвид годините,в които е внедрена :idea:
при мен от личен опит почва да работи дори когато са неравномерно напомпани задните гуми...да не говорим за неравномерно изтъркани или с различна височина ;)
Изображение
Изображение
PeReZ: Предполагам и километража (скоростомера) не показва моментната скорост, а ъгловата скорост в завой ???

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530D F07 530D
Мечтае да кара: и да не приближава сервиза :)
Детайли за колата: трошляче някакво :)

Мнение от spacepl » 18 Окт 2007, 16:11

и аз мислех да задам въпроса АСЦ (както е на копчето в Е39 ) всъшност АСЦ+Т(ракшън) ли е или си е само АСЦ а си има и е39 със копче на което пише АСЦ+Т

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Жената^на^шефа » 18 Окт 2007, 18:46

ASC/Active Stability Control/ - Система за прилагане на предварително изчислено и точно дозирано спирачно усилие към всяко едно от колелата, благодарение на което се създават сили, прецизно противодействащи на силите, стремящи се към дестабилизиране на автомобила.

ASC+T/Active Stability Control + Traction/ - Система за автоматичен контрол на устойчивостта с регулировка на усилието - предотвратява пробоксуването на водещите колела и осигурява устойчива траектория на движение. Ако колелото се опитва да боксува системата автоматично намалява усилието предавано от двигателя. Ако това се окаже недостатъчно системата задейства и спирачките и ги задържа с леко усилие до момента на възстановяване на сцеплението на гумите с пътя.
...It`s no Angel,Just Powerkata!... ;)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: или поне се учи ежедневно
Мечтае да кара: М3 CSL, Z4М

Мнение от Sharo » 18 Окт 2007, 19:38

http://www.bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?t=53819&start=30

ей тука има малко изписано ;)
ти ли клатиш или клати бас-а.. егати номера паднаа двата таса http://youtube.com/watch?v=NYchvWbcvf0&feature=related
Хайде да покараме малко кола

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530D F07 530D
Мечтае да кара: и да не приближава сервиза :)
Детайли за колата: трошляче някакво :)

Мнение от spacepl » 18 Окт 2007, 23:04

ммм нещо не ме разбрахте. аз знам какво означават абревиатурите и какво правят системите. във линка на Шаро малко по-надолу се казва че АСЦ-то си е тракшън а тука малко по-нагоре се цитира че са различни ????? някои по-компетентен може ли да се изкаже - всъшност питането мойе да се перефразира в "Някой виждал ли е копче ASC+T в Е39 или има само АСЦ ??? (примерно)

ентусиаст
Аватар

Мнение от Space » 19 Окт 2007, 0:42

spacepl написа:ммм нещо не ме разбрахте. аз знам какво означават абревиатурите и какво правят системите. във линка на Шаро малко по-надолу се казва че АСЦ-то си е тракшън а тука малко по-нагоре се цитира че са различни ????? някои по-компетентен може ли да се изкаже - всъшност питането мойе да се перефразира в "Някой виждал ли е копче ASC+T в Е39 или има само АСЦ ??? (примерно)

А, бе едно и също са ..
_!_

младши ентусиаст
Аватар

ре

Мнение от SkyWalker » 21 Окт 2007, 13:02

Стига сте спорили! ASC и ASC+T е едно и също нещо!!! Пише го в книжката на Е36, където са обяснени функциите на системата ASC+T, а е показан бутона ASC!
///M Club Member

ентусиаст
Аватар
Кара: 330Ci SMG, Suzuki GSX-R 750cc

Re: ре

Мнение от _BoBI_ » 23 Окт 2007, 14:13

SkyWalker написа:Стига сте спорили! ASC и ASC+T е едно и също нещо!!! Пише го в книжката на Е36, където са обяснени функциите на системата ASC+T, а е показан бутона ASC!

:yes:
DSC e po-savar6ennata sistema, naslednik na ASC (ASC+T)
S nqkolko dumi kazano, ako barkam me popravete s ASC nemoje da se zavarti6 v zavoi, ako e hlazgavo, no prednicata si izpuska, a s DSC se kontolira i tova kakto i o6te nqkoi ne6ta v zavisimot ot modela na kolata i godinata na DSC-to.Kolkoto e po-blizka sisteata kato godini do dne6ni dni tolkova e po-savar6enna i deistva po inteligentno tova e qsno mislq za vsi4ki ;)
Edin savet: ako se gonite vinagi izkliu4vaite ASC-to za6toto tvarde 4esto otnema mnogo ot gazta i kolata bukvalno zabiva nos i pravi rezkiq star po4ti nevazmojen.

MNOGO SE IZVINQVAM za kirilicata, imam problem ;)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от MaXimal » 23 Окт 2007, 18:25

Automatic Stability Control (ASC).

On uneven or slippery road surfaces - the Automatic Stability Control (ASC) system ensures you can accelerate out of each bend safely and with maximum traction.

Automatic Stability Control (ASC) is an element of the Dynamic Stability Control (DSC) system. It prevents loss of traction on the drive wheels when setting off, when accelerating out of curves and other critical moments. When one wheel has good traction but the other is on a slippery patch of road, the wheel with less traction is braked until it is again able to gain a grip on the road surface.
If both wheels lose traction, the engine management system also intervenes and reduced the power output, which significantly reduces the danger of the rear of the vehicle skidding out. The entire process takes place in milliseconds.
Thus ASC quickly brings the vehicle back to stability and restores traction. Drivers wishing to attain a degree of wheel slip, for example when aiming to have a certain amount of "drift", can disengage ASC if desired.

http://www.bmw.com/com/en/insights/tech ... ty_control
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: E36 Touring M50

Мнение от EnthusiasT » 27 Ное 2007, 22:20

да точно срещо shel

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: E36 Touring M50

Мнение от EnthusiasT » 27 Ное 2007, 22:22

колеги аз имах E39 и знам така АСЦ е ТКто на БМВ

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 27 Ное 2007, 23:54

spacepl написа:ммм нещо не ме разбрахте. аз знам какво означават абревиатурите и какво правят системите. във линка на Шаро малко по-надолу се казва че АСЦ-то си е тракшън а тука малко по-нагоре се цитира че са различни ????? някои по-компетентен може ли да се изкаже - всъшност питането мойе да се перефразира в "Някой виждал ли е копче ASC+T в Е39 или има само АСЦ ??? (примерно)

тракшън контрола мери оборотите на двигателните и на недвигателните гуми и когато тези на двигателните са повече от тези на недвигатгелните и педала на газта е натиснат - ти реже от газта докато ги докара еднакви

асц-то има инерционни датчици във купето и следи ъгъла на волана- в момента в които инерционните датчици покажат че купето не върви накъдето е насочен волана- почва да бие спирачки на определени гуми като цели да докара купето паралелно на зададения волан.

дали ги има заедно? не знам. само знам че когато тракшъна го няма колата в един момент тръгва настрани и тогава асц-то ще се намеси така или иначе.
алекс
трабант 601с
разни други возила

Назад към Основен Форум