5W-40 или 10W-40

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

БМВманиачения
Аватар
Кара: ПЕЧКА понавървяваща
Мечтае да кара: на ядене и пиене

Мнение от bmwfena » 16 Окт 2007, 22:28

аз си карам МАГНОЛа и съмси супер доволен--не съм чул повдигач да щракне а и си е евтинко 8-9лв литърчето
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от ivan1979g » 16 Окт 2007, 22:38

Mitetooo написа:...мойто го карам със тотал 10W40 и няма да гори няма нищо ;)

А при мен със сипването на Тотал се разтракаха клапаните. При Мотул-а преди това нямаше такъв шум. И двете са 10-40.

Сватбаря
Аватар
Кара: Opel Zafira А OPC

Мнение от Penchev » 16 Окт 2007, 23:23

Колеги аз съм карал само синтетики - 15W-50 Motul, 5W-40 Motul 8100, 0W-40 Motul 8100 Double ester,BMW 5W-40 (боклук), Mobil 5W-40 SynthEse(великолепно масло),Q8 10W-50 Racing Formula F1 (невероятен боклук) и сега карам с новия Castrol Edge Sport 10W-60 ,което от изброеното дотук просто няма никакъв аналог :!:

Значи , никога не съм доливал масло в мотора,ниикога освен едни 500 грама с Кю8-цата ,което повече няма да сипя в мойта кола. Не е вярно ,че тези двигатели обичат маслото.Истината както казаха Дино,Фена и Станчев е да не го и помирисват,но тогава когато има ресурс мотора.

Знайте едно, тези полусинтетични масла не са истината,та да не кажа и за половината синтетики :confused: Който има финансовата възможност да отдели 200 лв за едно масло нека пробва с такъв Castrol или с Motul 300V Competition 5W-40 ,преди новото масло промие с препарат двигателя и после да види бистро масло на 5 К км,ма истински бистро :shock:

Аз и брат ми с хилядите издевателстванета се видяхме в масло с точно тези два модела,много точно е изпитано, аз бях написал в една тема в друг подфорум как :mhihi: :mhihi: :arrow:

"Пуснато на: 29 Авг 2007, 20:13 Заглавие:

--------------------------------------------------------------------------------

Tук е момента да "хвърля бомбата" ,да кажа защо преустанових употребата на Q8 10W-50 Formula F1 за вечни времена ...

20 К км карах с такова масло,две смени с една дума.Това е единственото масло което при зверска ръчка клякаше и повдигачите ми се опиваха да причукват.Двигателя ми е в изряден технически вид,отремонтиран е като в ремонта вложих и бутала с биели преди няколко години.Никога при никакви положения не съм имал и нямам проблеми с повдигачи,колата ми е седяла и по две седмици(много редки случаи) без да се пали и дори тогава нямам никакви шумове от тях ... направи ми впечатление ,че след 3 обиколки на пътен възел "Бояна" на пълна ръчка дето някои от вас се изразяват ,6000 - 6500 мин-1 през цялото време ,главно 2-ра предавка при спиране и след малко време за охлаждане загася мотора после повдигач ми причука Това бога ми ,никога не се е случвало при никакви ситуаций

Втори случай - автомобил Е36 318 с мотор М43 , цялостно в супер състояние на реални 160 К км - при преминаване на границата от 5 К км започнаха да се дочуват повдигачи при студен старт а автомобила се държи на старт до 100 км/ч с Е36 с 2 литрови двигатели ,просто в безупречно състояние е

Моя брат кара Е36-цата в последно време и за него това масло не може да е масло никога

Какво направих изхвърлих тоя боклук тутакси и си купих новия Castrol Edge Sport 10W-60,заменил неотдавна прословутия TWS.
Какво получих срещу 200 лв - ами това ,че след 3 обиколки на пълна газ на детелината двигателя наистина остава да работи все така тихо и ВНИМАНИЕ - най-жестокия тест - гася двигателя веднага след 3-тата обиколка ,при непосредствено спиране и след 5 минути го паля никакви звуци,нищо

Според мен,който обича машината си,който се грижи за нея и който кара здраво*, не би било нормално да му минава през ум да кара с масло под Mobil SintheSe 5W-40 (оптималния и изпитан от мен вариант като цена/качества)

П.С. Не искам да си представя какво би станало ако направя зверския тест на онова масло с двигателя си
нека всеки един който реши да ми оспорва твърдението да направи това ,което казвам (ако му стиска) и тогава да напише че не съм прав ;)

Георги Пенчев
Изображение

БМВманиачения
Аватар
Кара: ПЕЧКА понавървяваща
Мечтае да кара: на ядене и пиене

Мнение от bmwfena » 16 Окт 2007, 23:31

страх ме е от Кастрол-де а знам :?: :?: откакто ми бутнаха преди 3-4 год едно ТХТ 5по 40 та чак ми присветваше лампата на тихи обороти след ръчка...тваможе да е супер ама мен сси мее страх-Кастрола е най фалшифицираното масло---ама това си е мое мнение :!: при нас тук неманормално масло-всичкото е боклук -в София може да сте подобре
Изображение

Сватбаря
Аватар

Мнение от Penchev » 16 Окт 2007, 23:36

Ами тези високо технологичните масла винаги са били на литрови разфасовки и никой не е изпищял от менте,знам ли :roll:
Принципно и аз съм съгласен с теб за Кастрол-а ,но това масло преди да го сипя в двигателя като го помирисах - ами то почти на нищо не мирише,даже ако има лек мирис ,то той е неочаквано приятен :shock:
Няма майтап - говоря най-сериозно :!:

Ако някой от вас пожелае такова масло имам позиции за 10% Кастрол и 20% Мотул отстъпки,като и от двете места си залагам главата ,че се говори за истински продукти :!:

Ако пробвате,наистина ще разберете за какво става въпрос ...

Георги Пенчев
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 7er

Мнение от Stanchev » 17 Окт 2007, 8:21

баш така си е :) направо ти се иска да си пийнеш от 10в60 кастролеца :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 17 Окт 2007, 9:36

За мен удачната схема е Ново слик + евтини масла от рода на Валволин ,5литра за 40лв.Колата винаги съм я гонил сериозно-чести пътувания в чужбина,спортно каране на градско.Когато на 600к я отворих за смяна на гарнитура на главата ,нямаше никакъв ръб на ризата на цилиндъра-практически не е имало износване.Така продължих да си я карам до около 900к и двигателя беше в перфектно състояние.

За "хубавите " синтетики-веднъж сложих на Кастрол 0 по 40 и трябваше да доливам след 4 часа с 200км.Опитах и с Мобил от 20лв. литъра,но след като разбрах ,че го взимат от Турция за 1$ забравих и тази фирма.Така ,че сменяйте си маслото редовно и не давайте пари за глупости.

П.П.1 Хубавото масло трябва да потъмнява-това показва ,че си върши добре работата , улавя и задържа ,мърсотиите ,които се отделят при работата на двигателя. ;)

П.П.2 Основното износване на двигателя е сутрин при студеният старт-на едно масло дори с индекс нула все пак му трябва известно време преди да почне да маже,затова трябва да има нещо ,което да предпазва двигателя в този момент.Прехвалените масла с индекс 0 и 5 хем не мажат кой знае колко при студеният старт,хем не образуват добър слой при големи скорости и високи натоварвания.За мен са нещо ,с което фирмите демонстрират някакво развитие и нищо повече.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: '98 E39 M52B20

Мнение от Gemar » 17 Окт 2007, 9:49

Ииии много хвалебствия за този Castrol :) Ще взема аз пак да се върна на 10W60, но трябва да се обадя на агент в Германия да ми го докара, че и аз също нямам вяра в Бг продуктите. :) Хората точат масло от трансформатори и бог знае под каква форма отива в автомобилите :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 17 Окт 2007, 10:46

Точно- в България трябва да се купуват по-неизвестни марки,защото вероятноста за фалшификат е по-малка.Това ,че даваш 20 лв. за литър и пише незнам си какво на опаковката не е критерий за нищо-изкушението да купуваш от Турция за 1$ и да продаваш в България на 20лв. е голямо.

ентусиаст
Аватар
Кара: M3 и Volvo XC70

Мнение от Tod » 17 Окт 2007, 10:57

Penchev написа:

Какво направих изхвърлих тоя боклук тутакси и си купих новия Castrol Edge Sport 10W-60,заменил неотдавна прословутия TWS.
Какво получих срещу 200 лв - ами това ,че след 3 обиколки на пълна газ на детелината двигателя наистина остава да работи все така тихо и ВНИМАНИЕ - най-жестокия тест - гася двигателя веднага след 3-тата обиколка ,при непосредствено спиране и след 5 минути го паля никакви звуци,нищо

Според мен,който обича машината си,който се грижи за нея и който кара здраво*, не би било нормално да му минава през ум да кара с масло под Mobil SintheSe 5W-40 (оптималния и изпитан от мен вариант като цена/качества)

П.С. Не искам да си представя какво би станало ако направя зверския тест на онова масло с двигателя си
нека всеки един който реши да ми оспорва твърдението да направи това ,което казвам (ако му стиска) и тогава да напише че не съм прав ;)

Георги Пенчев

Жорка къртиш- звучиш ми като оня пич с ланците от Телешопа, Маркос Фукс ;)
На мойта баба хакам 10W-40 Castrol GTD и доливам 0,5 l на края на десете хиляди когато идва момента за смяна!
Карам бавно по принцип, нали е дизел! :uups: :mhihi:
Good Luck

Не е ли странно? Същите хора, които се смеят на научната фантастика, четат прогнозата за времето и вярват на икономисти? ~Kelvin Throop III

Аватар
Кара: от моабет на моабет

Мнение от dinozab » 17 Окт 2007, 11:13

Tod написа:
Penchev написа:

Георги Пенчев

Ти ли бре затва беше снимал женати с 200 :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Аватар
Кара: от моабет на моабет

Мнение от dinozab » 17 Окт 2007, 11:31

Абе чялата истина е в редовната смяна на маслото и на двигателя нищо няма да му стане е изключение прайм ние с печките дето някоя турбинка мое да даде фира ма кво да прайш тука в нашия сервиз викат че тя е консуматив :mhihi: :mhihi: :mhihi: .Аз също няма повече да сипа кастрол щото още като взех печката и сипах 10W40 GTD пълен боклук гореше го и повдигачите се разтракаха.След това м донесоха от Германия едно синтетика не помня марката ама беше специално за дизел 5W40 страшно нито го гореше и повдигачите млъкнаха а шума на двигателя стана друг в сравнение с кастрола.Сега карам с Mobil 5W40 около половин литър на 10000 харчи но поне засега е добре.И ако искате да видите дали едно масло държи на ръчка сипете в едно капачка малко масло и да нагрее от долу със запалка и ако е фалшиво направо се отдръпва самото масло от топлината ;)

ентусиаст
Аватар
Кара: M3 и Volvo XC70

Мнение от Tod » 17 Окт 2007, 11:31

dinozab написа:
Tod написа:
Penchev написа:

Георги Пенчев

Ти ли бре затва беше снимал женати с 200 :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Хаиде вече модераторите на Е34 да спрете да толерирате подобни писания на младежи в нетрезво състояние, също моля да погледните колко е часа в момента на поста! ?
Най-отговорно твърдя, че колегата е в нетрезво състояние, макар да нямам представа от вида на консумирания алкохол!
Но съобщенията който получавам от въпросният потребител по ICQ говорят именно за това!
прилагам малка част от кореспонденцията:

dankata (10:44 сутринта) :
:-P
TOD (10:46 сутринта) :
:-D
TOD (10:47 сутринта) :
раноу е още бре пиянгур
dankata (10:47 сутринта) :
къв пиянгур бре
dankata (10:47 сутринта) :
и кво му е раното
TOD (10:47 сутринта) :
:-D
dankata (11:08 сутринта) :
в сливен повръщат вече в бургас си бият жените а в карлово скачат от мостовите и ти викаш че е рано:-D
TOD (11:09 сутринта) :
=-O
:mhihi: :mhihi: :mhihi:
Good Luck

Не е ли странно? Същите хора, които се смеят на научната фантастика, четат прогнозата за времето и вярват на икономисти? ~Kelvin Throop III

старши ентусиаст
Аватар
Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
Мечтае да кара: още по-бавно
Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD

Мнение от Владо » 17 Окт 2007, 12:35

dinozab написа:
bmwfena написа:мотора стегнат ли е ..няма да го гори :!: :!: старото ми М20Б20 не пипаше маслото квото и да му сложиш :!:

:yes:
Точно така старото ми М50В20 го карах с 5W40 и не го пипаше а не си знаеше километрите е аз не му ги знаех де :mhihi: :mhihi: :mhihi: По принцип знам чи при яко каране предимно над 4500 оборота на двг. е нормално да го пипа ама баш пък 1.5л на 10000км ми се струва много.Сега дизела и него карам с 5W40 и разхода ми е около половин литър на 10000км така че не са коли дет горат масло ;)

дино, не съм много сигурен че това е периода за смяна на масло на тдс :!:
иначе това с маслата е като кокошката и яйцето... :roll: ... за ова само факти : 307к км само тхт... наливане 4 л, изливане горе-долу тпак толкова... понеже вече няма тхт, последната смяна с новия магнатек 5в40... един единствен път сложих бмв 10в40 в опит да спася неспасяемото /повдигачи/ , но повече не... 8)

Сватбаря
Аватар

Мнение от Penchev » 19 Окт 2007, 9:34

Tod написа:Жорка къртиш- звучиш ми като оня пич с ланците от Телешопа, Маркос Фукс

Тоше , аз съм си роден за рекламен агент :mhihi: Майтапа настрана , но всичко това ,което напиусах беше за да покажа колко истински масла са най-високите класове на Кастрол и Мотул,как при адски натоварвания не показват слабости, пък камоли при спокойно каране :!:

Не мислете ,че като се подвозвате с 2-3000 мин-1 няма значение какво масло се върти из двигателя ... Помислете за студен старт,от една страна тези от вас в големите градове с големи задръствания и особенно тези от вас ,които палят колата сутрин и незагряла я гасят и следобад пак така ... Двойно естерните масла имат свойствата да не дават възможност на разните окиси и химии от процесите на горене и недоизгаряне да се смесват с маслото, то остава до края на полезния пробег в кондиция, там където разните полусинтетики стават на боклук и замирисват на бензин на 6 К км най-късно особенно зимата заради обогатителя ... сега идва зима, студове, който обича да кара* знае какво става - колата се пързаля, форсажи - охлаждането е минимално,заради ниската скорост,боксуване :twisted:

Един колега вика "Всеки знае мене си ..."

Георги Пенчев
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към E34