Съвет за покупка-523 или 520.

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Съвет за покупка-523 или 520.

Мнение от theOnly » 28 Май 2007, 0:34

Здравейте, смятам да си купувам E39 тази година или догодина, и се нуждая от съвети от хора, които разбират,а не квартални майстори. Не бързам, затова искам да си избера нещо добро, дори да е догодина, избора ми ще е между 520 и 523, 1997-1999г.
Приятели ми препоръчват да не си взимам 520, защото бил стария двигател, който се слага на старите 5-ци (1993-та примерно) и бил доста тромав за това купе. Вярно ли е и дали си струва да отделя повече пари за 523, която е с 20 коня повече?
Разликата чувствителна ли е и двигателя на 523, нов ли е или и той е от старите?
Извинявам се за глупавите въпроси, не разбирам особено. Много зависи и какъв късмет ще имам в избора на автомобил, но поне да се насоча. Идеята ми е да й сложа хубав газов инжекцион, това доколко ще окаже влияние на двата двигателя като мощност? Искам да попитам и за автоматика на тези двигатели, добър ли е, чувства ли се осезаемо разликата? Знам,че в България трудно бих си намерил гледана кола, затова може и да си внеса, то от чужбина пък съвсем трябва да разчитам на късмет за нещо добро.

Засега това са въпросите ми, имам и други относно екстрите, но за тях покъсно ще попитам, първо искам да се спра на двигател и скоростна кутия. 523 автоматиците в България май са рядкост, следя обяви и предлагането в момента е една единствена. :)
Благодаря на всички и се надявам скоро да бъда и аз в клуба. Само за съпоставяне да кажа,че в момента карам калибра 16V и може би за мощността с нея искам да сравня, като ускорение и скорост. Знам,че е смешно,защото няма място за сравнение на двата автомобила. :)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Hex » 28 Май 2007, 2:30

Местиш се от Opel на BMW, промени си и мисленето. Повечето хора във форума ще ти се скарат доста за идеята ти с газовото. По-добре си вземи дизелова, ако смяташ, че разхода на бензиновия двигател е висок, ако я караш редовно, ще си избиеш парите от по-скъпата покупка.

Преди да си вземеш BMW ти препоръчвам да разгледаш цените на частите, има доста голяма разлика между тези за Opel и BMW. Казвам ти го като шофьор на Opel и BMW, защото карам автомобили от двете марки.

А по въпроса ти, 520i и 523i са модификации на двигател M52. При е34 двигателя е М50. Доколко двата двигателя са еднакви или различни трябва да обясни друг, защото не съм запознат.
'02 BMW 525d

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от theOnly » 28 Май 2007, 8:56

Зная,че е така и с газовото и с резервните части, знам че поддръжката няма нищо общо с опел, неисках дизелов двигател и затова се спрях на тези модификации.Имам възможност да я храня на бензин за километрите,които аз навъртам в момента, но ако започна да я карам повече, защо разхода да не го разделя на две.Четох доста за газовите инжекциони и вероятно са добър компромис, но ще помисля още,а които иска от колегите тука нека ми се кара и да се смее ако иска за решението ми.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F15 xDrive30d N57T
Мечтае да кара: 911 Turbo

Мнение от AGD » 28 Май 2007, 9:58

Ще подкрепя изказването по-горе - спри се на дизел. Аз много исках моята 520-ка да е с м54 , съответно 170к.с. и си платих акциза като пич (нищо че още се питам за чий ги плащаме тия акцизи). Ако си вземеш 523 ще дадеш повече пари първоначално , ще платиш акциз и накрая ако сложиш и газов инжекцион сметката ще скочи доста над цената на дизелова кола.
Аз от скоро съм във форума , но съм виждал стари теми, сравняващи 520i и 525tds - останах с впечатление , че преобладаващото мнение е че и двете коли не върят (тежки са за тези мотори) , но все пак големия въртящ момент на дизела си казва думата.
George Carlin написа:Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535xd LCI

Мнение от Kartoff » 28 Май 2007, 11:23

Аз съм с TDS и нямам проблеми с вървенето... Набира си съвсем нормално и може да поддържа 230 км/ч без проблеми, ако има къде :) Тия дни ходих до морето и по пътя карах заедно с много други коли, които би трябвало да са по мощни и да вървят повече, ама никой не ми избяга :) Карах след един Мерцедес S320 (не знам колко коня е) и набираше еднакво и така по цялата магистрала от Правец към София... Но все пак моята е с чип :)

ентусиаст
Аватар
Кара: E39 535i '01
Мечтае да кара: Mки, Ферарита и други глупости :)

Мнение от Feanor » 28 Май 2007, 11:38

Аз съм с 520 и нямам проблеми с вървенето. :lol: Е, 230 и не съм вдигал, то по документи вмакса е 226, ама един път без да се усетя бях стигнал 170 на цариградско. :shock: Наскоро се гоних с една нова вектра 3.0 V6 по магистралата - малко по-добре набираше от мен, но не успя да избяга. Та... вървенето е относително. ;)
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от theOnly » 28 Май 2007, 11:48

Съгласен съм с вас, чел съм доста в този форум за ТДС и 520 ,тъй като найчесто ги съпоставят, и тъй като неисках тази тема да се превърне в поредната,в която ще спорим за или против дизела и бензина, затова посочих двата двигателя,които си бях наумил да търся.Не бързам с покупката, ще чуя още достататъчно мнения от опитни хора с бмв-та, имах желание да имам и алтернатива при горивата затова избрах бензинов двигател,а и съм почитател на бензиновите двигатели,не искам да се изказвам за дизел,защото не съм карал и не разбирам ,но и нямам нищо против него,затова никой да не се обижда:)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от redex » 28 Май 2007, 12:01

Привет, Колега ето ти моето скромно мнение. Запалих се по бмв-тата преди 2 години имах Е36 316i и сега Е39 520I с М52 мотор. Доволен съм от Е39-тката. Върни достатъчно добре за този клас автомобил ( все пак това е лимузина а не спортен автомобил и се набляга на комфорт) Разхода е нормален предвит габаритите на колата и тежките ни крака :mhihi:.Двигателя е доста еластичен и несе налага често сменяне на предавките, а по магистрала си лепиш 200 без проблем, като се чувстваш комфортно вътре а не все едно излиташ :mhihi: . Това е моето мнение. За дизела немога да ти кажа нищо тъй, като нямам опит с дизеловите автомобили. За газта съм 100% против. Тези коли неса за " газифициране" Аз имам относително голям пробег поне за мен и по-скоро бих преминал на дизел но не и газ.

успех в избора.

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 520 '97, E3 2500 '69
Мечтае да кара: 5GT 535i

Мнение от Lucky » 28 Май 2007, 12:48

Земи си по-големия мотор малко повече кончета като разход не е по-голям, всичко друго е еднакво. Това важи ако имаш равностоен избор което е рядко. На практика взимаш това което е по - добро :arrow: техническо състояние, с повече екстри, цвят който ти допада и т.н.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320dA 525xd

Мнение от pazokolarov » 28 Май 2007, 13:38

Обощена оценка за динамичните характеристики на един автомобил можеш да си направиш по следния начин:
- опртеделяш един коефициент като разделяш собственото тегло на автомобила(включва собствената маса на автомобила, на шофьора - 68 кг. и пълна зарядка с гориво) на броя конски сили;
- приемлива динамика имат автомобилите с коефициент под 12. От 12 нагоре са пътнически автомобили и не носят очакваното удоволствие от карането. :mhihi:

А пък относно слагането на газов инжекцион - заслужаваш анатемосвне во век и веков!!! :evil:

Желая ти успех при избора и копуването на бимата!
Изображение
ИзображениеИзображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E39 535i '01
Мечтае да кара: Mки, Ферарита и други глупости :)

Мнение от Feanor » 28 Май 2007, 13:54

theOnly, нямах идея да ги съпоставям. Мисълта ми беше, че за тези размери колата далеч не е тромава... нищо, че е само 150 кс. Естествено, колкото повече - толкова повече, както е казал Мечо Пух. ;)

pazokolarov, интересна аритметика, ще го запомня. :)
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от theOnly » 28 Май 2007, 15:02

А какво е мнението ви и наблюденията върху автоматиците на тези модели?имат ли нужната динамика или са спънати. Приятели ми препоръчват да си взема автоматик, заради удобството, но не са много широко разпространени тук, и потрудно се намира .Има ли някакви специфични ремонти по тях и недостатъци?

Weißwurst-Fresser
Аватар
Кара: F40

Мнение от CheGevara » 28 Май 2007, 18:06

откакто се качих на автоматик, не мога да си представя да карам Е39 на ръчни скорости.

Гост
Аватар

Мнение от Гост » 28 Май 2007, 21:32

Естествено Мечо Пух е прав-колкото повече-толкова повече! Не знамсамо с тоя пусти акциз!Ако я взимаш отвън шете одерат държавата с бая парици,които можеш да вкараш за по-нова 520ка и с повече екстри! Ако я взимаш от тука-разликата ще е по-малка в цената ,но въпреки всичко някой е платил тоя акциз и ше си го търси при продаване! Така че ако са ти равностойни на години и на пари-естествено взимаш по-мощната,но иначе при голяма разлика в парите и 20ката ше ти свърши идеална работа! Аз карах 323 едно време и беше самолет само че в Русе ме болеше гъза след пристигане за нула време,а сега и 520ка комби ми върши идеална работа,вози като за бели хора и си набира достатъчно,а на дълго е неотразима!

ентусиаст
Аватар

Мнение от ivan1979g » 28 Май 2007, 22:54

520i, 523i и 528i са с еднакви като конструкция двигатели, само обемът е различен. Разходът на гориво на трите е еднакъв (разликата е незабележима напрактика). 520 върви прилично, но не бързо--по каталог 0-100 за 10.4сек. и Vmax--220км/ч. Другите два са чувствително по-мощни. 523 е с 2.5л мотор и освен 20к.с., има и около 50Нм повече от 520 (а това се усеща :D ). 528 е още по-добър. Така, че ако парите на са проблем, взимай най-големия, който намериш. Ако я внасяш, поне за сега има акциз и цената става много висока. Потърси в БГ, може да имаш късмет.
Ако газовият инжекцион се направи добре, не би трябвало да имаш проблем. И "на запад" слагат газ на такива коли.

Следваща

Назад към E39