Цената е различна за експорт?!?

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от evlogi » 09 Май 2007, 21:14

CheGevara: възможно е. зависи от автокъщата, на някои са им правили проблеми данъчните за грешки в документите и затова гледат да се презастраховат..

sub_eleven: специално за теб повтарям - в германя се плаща НЕТНА цена, т.е. БЕЗ ДДС , ако купуваш на фирма.
след това идваш в БГ и регистрираш колата в КАТ и плащаш само регистрацията (в софия - плюс рекета на КАТ)

"не плащаш ДДС, ама и не усвояваш" -> бонус 10 точки за безмислено изречение.

хайде стига съм писал тука. който разбрал - разбрал. който не е разбрал - да се оправя..

Слави
Аватар

Мнение от © » 09 Май 2007, 21:39

изключено да е така
Европейски съюз - една общност, все от някой трябва да се вземе ДДС-то! А това ще е крайният потребител, ако фирма я закупи няма как да мине без ДДС. Може би ситуацията е следната - изнасяш от Германия стока - съответно начисляваш 0% ДДС там, внасяш тук и плащаш 20% ДДС тук
още повече, че за леките автомобили ДДС-то не се признава освен ако не е пряко свързано с основната дейност

Weißwurst-Fresser
Аватар
Кара: F40

Мнение от CheGevara » 09 Май 2007, 22:14

абе и аз така го знам, ама си замълчах, че не съм голем капацитет в данъчното право :uups:

ако го купиш в ГЕР без ДДС, тогава го плащаш в БГ ... ама нека който знае да пусне законче некво ...

ентусиаст
Аватар
Кара: е85 M54B30

Мнение от sub_eleven » 12 Май 2007, 9:04

evlogi написа:sub_eleven: специално за теб повтарям - в германя се плаща НЕТНА цена, т.е. БЕЗ ДДС , ако купуваш на фирма.
след това идваш в БГ и регистрираш колата в КАТ и плащаш само регистрацията (в софия - плюс рекета на КАТ)

тая нетна цена грее немските фирми... Ти като купуваш за експорт - плащаш брутната цена и данъка си остава в Германия - както е и редно... Като я внесеш, фактурата която са ти издали не ти дава право на данъчен кредит, а и държавата няма да ти обложи с ДДС колата(нали затова пискаха всички досега - че до преди 2007-ма ДДС се плаща веднъж там и после пак тука!!!!!) Пак повтарям - като решиш да я продаваш в БГ, тогава чак плащаш ДДС и то единствено върху надценката - ако си сложил 1000лв печалба по фактурна стойност, трябва да начислиш 20% върху тях, което е 200лв ДДС....

evlogi написа:"не плащаш ДДС, ама и не усвояваш" -> бонус 10 точки за безмислено изречение.

ти голям разбирач се извъди - я кажи с какво образование си? Това че ти не го разбираш, не прави изречението безмислено...
и пак ти казвам - склонен съм на диалог - но ти си като кон с капаци - държиш своето, без да се обосноваваш ;)

горното изречение пак -
фактурата, която ти е издадена от германската фирма - нейната стойност няма да ти бъде обложена допълнително, както преди влизането в ЕС, но няма и да ползваш данъчен кредит за данъкът, който е начислен от немската фирма. Сега разбра ли какво казах с горното изречение.

Нямам за цел да се карам или заяждам с теб;) Назови източник на своята теза - някой, който я потвърждава ;)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E65 730d

Мнение от soreman » 12 Май 2007, 11:17

Не знам как е с колите, но при другите вътреобщности доставки идеята е следната:
1. Купуваш стоката без да плащаш ДДС
2. Стоката идва в България и при подаване на ДДС справка декларация начисляваш ДДС в дневника с протокол

Така ДДС-то се плаща от получателя както и преди. Не знам дали колите минават по общия режим, но би трябвало...

Слави
Аватар

Мнение от © » 12 Май 2007, 11:39

soreman написа:Не знам как е с колите, но при другите вътреобщности доставки идеята е следната:
1. Купуваш стоката без да плащаш ДДС
2. Стоката идва в България и при подаване на ДДС справка декларация начисляваш ДДС в дневника с протокол

Така ДДС-то се плаща от получателя както и преди. Не знам дали колите минават по общия режим, но би трябвало...

така трябва да е
освен това КАТ че не изисквали - това няма значение
нали има т.нар. данъчни служители, които се хващат за всичко :evil:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от soreman » 12 Май 2007, 12:38

Евентуално трика би бил ако в Германия ти дадат фактура с да кажем стойност 300 евро и в БГ начислиш ДДС-то само върху тази сума, тогава вече далаерата си е сериозна, освен ако не е в сила още изискването колите да пишат във фактурите не като стойност на която са купени, а на която са оценени по Шваке. До края на 2006 поне беше така. Ако продаваш кола от фирма независимо за колко си я взел във фактурата пишеш стойността на която я продаваш, нооо ДДС-то във фактурата се изчислява върху оценъчната стойност, а не тази във фактурата. Ако това е отпаднало - ето я вратичката :)

ентусиаст
Аватар
Кара: е85 M54B30

Мнение от sub_eleven » 12 Май 2007, 19:34

добре, а тогава как става така че Немските фирми продават и не плащат ДДС(или както е там при тях) после.... след като не го начисляват по ваши думи значи и не го плащат после? И нали ДДС-то на колата би трябвало да се води в дневник покупки и да се възстановява от продажби...

абе не знам - почвам и аз да се объркам вече - тъпото е, че освен от форуми тия неща няма откъде да ги прочетеш...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от soreman » 12 Май 2007, 20:10

Значи те не начисляват ДДС когато колата се изнася да кажем извън Германия, но когато дойде в България, българската фирма трябва да го начисли в дневника за покупки и тогава се води ВОП.

Предишна

Назад към E46