Top Gear Bulgaria

Това е главният форум за дискусия на автомобилите с марка BMW и всичко друго от автомобилния свят, свързано с тях.

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 04 Апр 2007, 22:35

Евала за което! Но запознатите с тв бизнеса знаем, че предаването, в което го правиш не се издържа и не е пряко зависимо от 1-2 марки. Въобще статуса му в ефира е специфичен. Та се радвай, че имаш свободата да го правиш. Защото останалите и да искат, директора по продажбите им бие два шамара и ги праща на пренаписват текстовете ;)
Never mistake motion for action...

автомобилен поклонник
Аватар

Мнение от Turturelo » 04 Апр 2007, 22:38

Факт, който малко хора знаят и още по-малко оценяват. По една или друга причина имам огромното желание да върнем България във верния път и ползата да е на потребителите - нас!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от paxaH » 04 Апр 2007, 22:50

Купувам вестници от 1994 - това беше Автомобилен магазин Беда. Още се гордея, че пазя всички броеве, които притежавам и то в много добро състояние. Та в Бедата статиите бяха изключително и само превод и се получаваше следното - в един брой хвалят даден автомобил, а в някой друг се изказват негативно. Сигурно статиите са били в различни списания... Беше интересно.
Първият опит на Ауто билд на българският пазар беше интересен. Вторият - още повече. Няма значение дали е тенденциозно или не. Все пак всеки си има мнение, а и за 2 лева... :)
Купувам си и АутоМотор унд Спорт и ми направи впечатление, че в Авто Журнал (защото и него си го купувам) рязко обърнаха насоката на статиите и сериозно наблягат върху американското производство и според мен се загуби интересът към това списание, но ще видим... Продължаваме да купуваме и него.
Интересно ми е че някои път АБ и АМС правят почти идентични тестове. Не мога да си спомня точно но има подобно нещо.
Ще видим какво ще предложи Топ гиър. Тъй като се пускат постери и има запознати, мога да попитам дали ще се превежда оригиналът или ще е малко по - различно. Снимките на английски версии ли ще са? И кога излиза.
Селото се оказа точно във града

автомобилен поклонник
Аватар

Мнение от Turturelo » 04 Апр 2007, 23:07

Имам един вътрешен агент в изданието, но не казва нищо .. знам само, че идва Май месец. :roll:

Мечтае за Z3 M Coupe
Аватар
Кара: '99 530dА Touring

Мнение от err0r » 04 Апр 2007, 23:24

Turturelo написа:...

Радвам се, че поне ти, Владо, се хвана за това, което написах.
Имам ли право на дуплика?
Бъгларските автожурналисти ще са такива винаги, както такива ще са българските политици например. Защо да го правиш по трудния начин, като можеш по лесния. В Мотор шоу никога няма да прочетете нещо против рено-нисан, както и от рено-нисан никога няма да откажат кола/джип за тест на Мотор шоу. Там нещата са навързани просто и ще е доста... клюкарско ако продължа.
Владо, на последните X-drive days в Банско със Светла се заговорихме на тема тестове-каране. Всичко дойде от въпроса ми "Ще има ли Х5 за тест? Тя каза, че в Камор коли за тестове по принцип няма. Ако се даде кола за тест-драйв, то тя е "клиентска", каквото и да значи това - ти знаеш по-добре. Коли за тестове идват директно от Германия само за по-големи събития като X-drive days, Innovation days и eXletics days, на които между другото бяхме "забравени", като медия, на която най-много й трябваше този тест. Карай, преживяхме го, изкопахме снимки от Авто Труд, защото там поне имаме добри познати, събрахме малко тт инфо и хоп - готова статията. Да, не е реална, авторска, но когато няма как да се напише - това е варианта.
Знаеш ли колко пъти съм си мислел за сравнителен тест на новият Х5 и новият Туарег? Да де, ама... няма как да стане. За Камор обясних, а Порше БГ са толкова стиснати, че няма накъде. Та така. Аз на всеки тест, на който съм ходил съм писал точно това, което съм мислел. Всичко, което ми е харесало и всичко което не е ставало. Ако си заинтересован от материалите ми ще ти събера броевете и ще ти покажа, че на нито едно място не съм се мазнел, защото дадената фирма вносител на джипа е купила корицата, или пък има фолио + цяла страница реклама. Напротив. Навсякъде си отразявам това, което се случва с джипа както на пътя, така и извън него.
Понеже пишем и за ендуро шампионата, не може да не включваме и иновации в тази област. Обичам да взимам статии за БМВ мотори и екипировка и няма как да не я напиша, освен ако не намеря информация от някъде, на чужд език. Но това е друго. Не е директен "копи-пейст", ако мога така да се изразя, от друго издание.

Надявам се да съм се изразил ясно и да не стана обект на критики. :D
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 05 Апр 2007, 0:34

Turturelo написа:
err0r написа:
NeoPrint написа::bgflag: :clap:

Тук не мога да га се съглася с теб.
Знаеш ли колко се криви един автомобилен журналист да изклати тукашните дилъри за тестови автомобил? Много по-лесно е да се преведат наготово статии от АБ или АМуШ, като по този начин се вземат и сумати пари за реклама, а после пуснат по реповете за 4лв. Това за мен не е нормално. Да се гордееш, че превеждаш добре. Якото яко, ами и аз мога, ама не ми е това целта. По гореописания начин авторските трудове на БГ авто-журналистите някак си остава на заден план. На това ли казваш браво? :evil:

Мойте уважения, но се изказа малко неподготвен! Тукашните журналисти са се поставили сами в тази ситуация. Докато аз работех в Камор Ауто и бях от другата страна на нито един не съм отказал кола, на нито един не съм се сърдил, че я е върнал мръсна, без бензин, ужулена и т.н. Смятам, че журналистите трябва да отразяват това, което усещат, истината за един автомобил, а не да са дирижирани от интереси. В България често е точно обратното и авторските статии .. ми слабички са и често неверни. За съжаление винаги ще има хора, които да са готови на всичко, за да се омажат с мед. Така, че нека се молят за коли, докато не научат вносителите, че в техен интерес е да се дават автомобили и те да са показвани в истинската им светлина.
Колко от журналистите в България са сядали във Lamborghini LP640 и колко от тях са го карали? И то карали .. не бутали с 2 км/ч? Всички имат претенции, че са карали какво ли не, но смело мога да заявя, че 90% от тях изобщо не могат да карат, камо ли да извядят най-доброто от един сериозен автомобил. Защо трябва да се лишават читателите от изкусно разказаните истории за преживяното покрай тези неща?! Колко от журналистите в България имат смелостта да кажат, че дадена кола е боклук без след това да им се извиват ръцете? Нека им ги извиват обаче, щом са си поставили така нещата. Не на последно място статиите писани от чужди, уважавани издания са коректно написани, а не като в родната преса - чул, недочул, разбрал, недоразбрал - бам статия и то с тежест!
До колкото разбрах Top Gear имат амбицията да не спестяват тези неща и мисля, че ще направят нещо различно от типичните български "колеги", за които всички коли са чудесни и на хората им се повръща от това точно описание. Не на последно място - чуждите издания са големи заради някой техни качества?! Не знам защо не издават наши списания в 20 страни например, ако сме толкова добри ..

Аз съм твърд привърженик на критиката, иронията и истината и обективността при представянето на даден автомобил. И мисля, че съм първия в България, който е казвал в национален ефир, че определени неща в автомобилите куцат .. и ще продължа да го правя! Искрено ми се иска всички да се отнасят професионално към работата си и да я вършат със сърцето и желанието, с което аз го правя. Може би, защото го правя за удоволствие и не от това си плащам тока получавам свободата. Този вид отношение виждам и чета в Top Gear и затова много ми допада..

пс. В писаното говоря за масата. В масата винаги има изключения. имам добри приятели в този бранш, които наистина се стараят и обичат работата си, но за съжаление понякога заради поведението на други попадат в тази категория.

аз си купувам и аб и амш и много хубаво се виждат двете страни,като ти си избираш на коя изтина точно да вярваш.но си сигурен че изтината е 95%,само че е представена от различни гледни точки.
а какво е тъп гиър???? някаква пародия на която не знаеш да вярваш ли , да се смееш ли,да ревеш ли.отново казвам че предаването е 30% изтина , а като се говори за техника това е твърде малко.все едно да гледаме изторически филм,с недостоверни факти :confused:
така че силно се съмнявам че то ще бъде НЕГЕРМАНСКАТА страна в българския печат.сигурен съм че ще има много смях и много глупости,които по-скоро ще объркат хората,отколкото да ги информират.ако имаше нещо италианско...
а за наще авто журналисти....все едно да исказме инжинерите ни да направят по-добри коли-нема пари и тва :!:
единственото предаване което много добре представя конкретен автомобил е мотоавангард ама оня пуяк,направо подлудява със кретенското си поведение и пристрастност и съсипва цялата идея.незнам дали е продуцент,ама ако не е , да се маха и ГАРАНТИРАМ РЕЙТИНГ с 50% отгоре.

и аз незнам
Аватар
Кара: E36 325i

Мнение от BMWALPINA » 05 Апр 2007, 0:53

Аз не мога да се съглася за мотоавангард, защото тоя просто е урод. Като започне да ми говори тази кола е жестока и цяло предаване само тва се чува и накрая разбираш че колата е жестока и има хубав звук примерно. Гледал съм няколко предаваня и се отказах. Предаванте което най-много ми харесва на мен и е Българско е Шоу Рум не го казвам просто щото Туртурело е в форума или друго просто си ми харесва, разбира се и то си има недостатъци, ама си ме кефи Владо като дифти :D

автомобилен поклонник
Аватар

Мнение от Turturelo » 05 Апр 2007, 1:06

err0r написа:...

Ще дам няколко жокера, ако си достатъчно умен (смятам, че си) ще си вържеш историята сам. Аз говоря от мое име, лично, лошото е, че не веднъж думите ми се свързват с различни медии и типично по български ми въртят интриги, не че ми пука.. затова няма да коментирам приятели.

Къде беше показана Дачия Логан в най-лошата и светлина?

Колко от колите показвани по телевизията са от вносителите? Най-интересните са частни .. значи е въпрос на желание?!

При малка квота на един от най-продаваните автомобили за кого ще са те? Клиенти или журналисти?

Всеки има свое виждане върху нещата, аз конкретно имам 4 гледни точки (автомобилен производител, вносител, медиа и потребител)?! Всеки за себе си е прав.

Точно защото може да се изразиш от друго издание си купуваме (потребителите) чуждите издания, да го прочетем от първо лице.
За съжаление, малката и бедна България не е сред страните предпочитани за по-сериозни мероприятия. Макар за последните две години пред очите ми много от нещата да се промениха и смятам, че ще си дойдат в нормалния вид, но ще изтече доста вода като покрай нея ще си заминат доста талантливи хора, ще останат най-добрите и най-подлите, но такъв е живота. :roll:
Ако масата хора гледат на правенето на издания като печелбарски бизнес (долових подобна нотка в горния ти пост), то аз гледам на това като споделяне на някакъв вид страст и творчество с хората, които имат нужда от това творчество. Лошо няма в правенето на пари - напротив, но твърдо смятам, че трябва да е направен по този начин, че да чакаш с огромно желание следващия брой/епизод и с кеф да го купиш или гледаш, защото знаеш, че не си си загубил времето, а ти се е напълнила душата от това събитие.
Горд съм, че по една или друга причина ще има Top Gear в България - първо, защото съм болен на тази тема и съм сигурно един от най-сериозните им фенове в България. Харесвам британския описателен начин на изказ, харесва ми начина на мислене, харесва ми професионализма и самочувствието им, което определено на нас ни липсва, харесва ми личното мнение, било то вярно или не - има го! Харесва ми пиперливия тон, индивидуалността, с която са писани и правени всички неща. Знаеш, че отсреща стои някой, които може да удари по масата и да каже - това мисля аз - my way or highway.
Относно предаването - обожавам замисъла му, обожавам начина, по който е заснето, начина на "игра" пред камерата на водещите, начина на представяне, диалозите, импровизацията, нестандартния сценарии .. за мен това е изкуство!
И обещавам, че ще се отнасям към него така, винаги, като към изкуство!
Трудно е в България да се случват някой неща, но не е невъзможно и от нас самите зависи дали ще го постигнем. Аз твърдя, че човек може да постигне всичко и имам два много сериозни довода:
1. преди 6-7 г. харесвах BMW като всеки един младеж запален на тема автомобили, станах ревностен ентусиаст, минах през много неща, но сега работя като инструктор за BMW. Не съм и сънувал, че ще ми се случи.
2. преди около 5г. започнах да се интересувам от една британска медиа с огромна история, което малко по малко се превърна в институция. Тръпнех всеки път да излезе новия епизод, да го гледам или да пътувам нанякъде, за да си купя от някое летище някой брой на списанието. Един прекрасен ден успях да сбъдна още една голяма мечта! :uups:
Изображение

Ще Ви кажа две неща - "не спирайте да мечтаете, защото човек е толкова голям колкото са мечтите му" и "на този свят чудеса се случват"!

пс. дано не съм отегчил някого.. :roll:

Мечтае за Z3 M Coupe
Аватар
Кара: '99 530dА Touring

Мнение от err0r » 05 Апр 2007, 1:17

Ами... мога да кажа само едно честито и да ти пожелая успех. За авторството, изказа и... автожурнализма като цяло предпочитам да говорим на живо, защото така с това щрапане по клавиатурите оставаме недоразбрани. :D
Изображение

The Ultimate Driver
The Ultimate Driver
Аватар
Кара: хората да се учат с ProDrive.bg
Мечтае да кара: BMW ///M, Ferrari, Porsche, Land Rover
Детайли за колата: 2003-2005 - '90 BMW E30 318is
2005-2006 - '97 Audi A4 2,6 Avant
2006-2008 - '90 BMW E30 325i Cabrio
2008-2009 - '98 BMW Z3 Roadster
2009-2009 - '96 BMW E34 525tds Touring
2009-2011 - '96 BMW M3 Evo Race Car
2009- - '92 BMW E36 320i
2011- - '98 BMW E36 323Ci

Мнение от DrivinGGoD » 05 Апр 2007, 11:41

Turturelo написа:

Във всичко което си написал на 100% се съгласявам с теб...точно това много ни липсва...въпреки че почти всички световни медии си имат фаворити в автомобилната индустрия си позволяват критики...

Top Gear е едно от автомобилните предавания които представят автомобила с емоция и го показват от страната която иска да го види потребителя...Аз искам да видя как се кара,какви чувства поражда управлението му,как изглежда погледнат от очите на професионалист...Кога в текст ще си представя как Range Rover бяга през поля и гори от Танк...или пък как пак този гигант се напреварва с още два гиганта Cadilac Escalade и Hummer H3 в катерене по хълможе в дивия запад...Всичко останало можем да прочетем в интернет...Но физиономията и настроението на водещите с букви не може да се опише...Ако искам да се запозная с техническите подробности около даден автомобил ще отида до представителството му или в сайта му в нета и ще си набавя всичката необходима информация...
Последна промяна DrivinGGoD на 05 Апр 2007, 11:56, променена общо 1 път
------------------------------------------------------
Are you ///M enough?... - DrivinGGoD's Blog
There's one thing you won't like about your BMW and that's that at some point you'll have to get out!
"Автомобилът ти е истински бърз едва тогава, когато сутрин застанеш пред него и се боиш да го отключиш."-Walter Röhrl
Happiness is not around the corner. Happiness is the corner.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: М4

Мнение от DanielzZz » 05 Апр 2007, 11:53

Turturelo написа:

Прав си...в Бг броевете на АутоБилд само хвалби чета...нито едно негативно мнение...
И за да се обоснова ето един
Двойният ауспух показва,че под капака се крие доста мощен 1.8 литров мотор (става въпрос за 140к.с. на Хонда Сивик)

Не намерихме нито една лоша черта в Хондата...(като се има предвид,че няма нищо перфектно тия изкараха умрелия Сивик страхотен.

П.С. Честито за работата ти в TopGear : Bulgaria
Дано да срещам повече критика в ългарските тестове.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от deliveryman » 05 Апр 2007, 15:11

www.topgear.bg
Tука защо няма никой???

автомобилен поклонник
Аватар

Мнение от Turturelo » 05 Апр 2007, 15:56

чакай де .. ще има. :winky:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 05 Апр 2007, 16:09

Turturelo, поздравления за сбъднатата мечта ;)
...усещаше се, че има нещо загатнато в тази тема :lol:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330Cd
Мечтае да кара: F10 M5
Детайли за колата: Stock.

Мнение от dinko_sd » 05 Апр 2007, 20:25

Поздравления Turturelo :clap:
А не си ли мислил над възможността да бъдеш най-популярният автомобилен журналист в България :roll:

ПредишнаСледваща

Назад към Основен Форум