България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
148
46%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
13
4%
Всички тези неща
116
36%

Общо гласове : 319
ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от Don_Diego » 21 Юли 2026, 10:33

TNT написа:Уикенда покарах

Аз пък се возих (за пръв път от може би 10 години не съм шофьори при по-дълго пътуване) и можех да поогледам останалите участници в движението....положението е СТРАШНО!!!

1 от всеки 3-4 прави нещо докато шофира: говори по телефон (не на слушалки или през колата), яде, пие, рови в телефона и си пише съобщения, рови на задната седалка или просто гледа към някой пътник в колата, а не пътя.
За едни 200км до Кулата колко пъти ни засякоха на магистралата...не мога да броя до толкова. Къде неволно кривване, къде решава да изпреварва без да погледне. Не знам заради отпускарския сезон ли, жегата ли...изключително разсеяни хора има на пътя :banghead:

Другото, което ми направи впечатление: бяхме с нова Хюндай Кона, на година и малко, 17-18к км пробег....тотално неадекватно окачване и поведение на колата при неравности, граничещи с опасно :conf: .
Другите в този ценови клас се съмнявам да са много по-добре...та бих сложил и това към причините за катастрофи. Неопитен шофьор, неадекватна кола...рецепта за проблеми :banghead:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Simson S51
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 21 Юли 2026, 10:54

Същото впечатление имам от Шкода Фабия, новичка беше като пътувахме преди няколко години. Астрата ми от 92ра стоеше по-добре в завоите от тоя котурник.
Изображение

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Волга
Детайли за колата: Лада 2105

Мнение от Top Gun Maverick » 21 Юли 2026, 11:02

drifty написа:Иначе, сега като те споменах, ходих до Поморие за уикенда и реших да си спестя Тракия, та минах по подбалканския. Супер си е там, на отиване никакви проблеми, ама на връщане... Наближавам село Трапоклово, движа се към Гурково. Уейза тъкмо свирна, че наближава ограничение на скоростта, та съм върнал газта и намалям, отсреща две коли, доста наблизо. И както си карам, задната кола започва изпреварване срещу мен, ама като казвам срещу мен, я има 200 метра, я не. Абсолютно невъзможно да направи успешно изпреварване, ку ще и с някоя М-ка да е. Та светнах му с дългите няколко пъти, барем се сети, ама няма, напъва и напъва. Та се принудих да спра до 0км/ч, че да не се челосаме. Подозирам, че е мангал. :censored:

Поне имаш къде да бягаш из нивите там или лозята. :mhihi: На магистралата е лошо, че като е голяма скоростта и нещата стават рядко, но прекалено бързо и качествено за бягане. Плюс това на двупосочен път някак вниманието ти е по-заострено. :mrgreen:
Та вярно пътя го оправиха, плюс почти нулевия на места трафик след Сливен, добре е. Триноги
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди! :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 21 Юли 2026, 11:12

Това с новите котурници и поведение на пътя може би идва от факта, че всички коли вече са много тежки. И евтино окачване + тежко не води до добър резултат. Аз също преди години бях втрещен от почти нов Хюндай и20 , гаранционен. Трябваше да въртя по 300км+ дневно и беше ужас. Веднъж на излизане от Пловдив ме засекоха яко, трябваше да спирам аварийно и направо се насрах :mhihi: Педала до долу, колата не спира :lol: Да не говорим, че 0-100 беше "да" :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от drifty » 21 Юли 2026, 11:22

Top Gun Maverick написа:Поне имаш къде да бягаш из нивите там или лозята. :mhihi:
Та вярно пътя го оправиха, плюс почти нулевия на места трафик след Сливен, добре е. Триноги

Вярно е, ама да си кажа честно, отне ми известно време да осмисля толкова малоумна маневра. Насветих го с къси дълги да се върне веднага, но наистина ми отне време да осъзная колко е тъп да продължи да изпреварва при видимо невъзможна маневра.

Иначе пътя го оправиха, но доста места нямат маркировка. Винаги съм се чудил какво чакат, че минават седмици и месеци докато направят маркировката. А на едно място са оставили към метър и нещо без нов асфалт.. Добре, че в уейза си стои маркирано.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от driver69 » 21 Юли 2026, 11:28

Don_Diego написа:Другите в този ценови клас се съмнявам да са много по-добре...та бих сложил и това към причините за катастрофи.

А Коната далеч не е от най-евтините, доколкото знам...

Според мен най-доброто на новите автомобили откъм безопасност са активните асистенти в градска среда. Извън града - играеш глупави игри, печелиш глупави награди...

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 21 Юли 2026, 11:43

Най-скъпата е около 40к€...скандално е за такива пари да се държи по този нескопосан начин на пътя :kuku:
Това ако го карам аз - много бързо ще сляза и ще се кача на автобуса :mhihi:

Х1цата ни, беше около 50к€ като я поръчвахме и се държи по коренно различен и много по-адекватен начин на пътя, въпреки твърдото си окачване. В пъти повече автомобил за не много повече пари
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 21 Юли 2026, 11:54

TNT написа:Аз съм почти сигурен, че това келешче го видях миналата седмица в Пловдив. И ми направи впечатление, защото аз си помислих "бахти глупака тоя", докато се разминавам с някви пичове и единия вика "бахти лайното тоя, тате му купил Порше и се мисли за бог" :bang: Дано изгърмят.

Изглежда тея глупаци живеят в Пловдив, та вероятно са били същите.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от drifty » 21 Юли 2026, 13:44

Да залагаме ли дали ще им се случи нещо след сигнала и видеото?
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от driver69 » 21 Юли 2026, 14:02

Top Gun Maverick написа:На какъв косъм от затвор е бе, тоя граждански арсест ли ще ми направи? :mhihi: В смисъл аз не оправдавам говньо, той си е в нарушение, ама говньо освен, че е говньо е и пъзльо. Спокойно се изнася от там и този снимащия да върви при арменския поп. :mhihi: Обаче този говньо за да е пълна драмата, на косъм бил от затвора, макар силно да се съмнявам той да го е написал това. Както и да е, вместо хиляда обяснения и молене, можеше да си събере колата и да го няма. Вместо това ще се обяснява и ще вика, че не бил пушил докато кара, онзи му вика видяхме те и тоя вече все едно пред съда е изправен, драма, в затвора влизал...знаеш ли кога ще влезе? :mhihi: Просто толкова се беше наакал, че не мислеше адекватно. :dummy:

Сега им гледах клипа - според мен използва малко момента човека, дето снима, за да се популяризира (с добра цел, да).
При лошо стечение на обстоятелствата в кайена или ге-класата щяха да са не толкова млади и притеснителни младежи...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 21 Юли 2026, 15:16

Стоян Колев е дал положителна кръвна проба за наркотици. КАКВА ИЗНЕНАДА?!?!?! :weed:

Интересно как излезе толкова бързо?

Интересно дали ще плаща 20-30к евро глоба (стойността на колата)

Интересно дали оная пияната с поршакиса и тя ще плаща 100-200к евро глоба

Все интересни неща, ама едва ли нещо ще стане :lol: :D :mhihi:

ТУКА Е ТАКА!
You said: "Time will change!" What if it changes you?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 21 Юли 2026, 15:28

По-тъжното знаеш ли кое е ? Че Стоян ще пусне един лайв да му пратят да си плати глобата и ще събере парите :mhihi:

Както един приятел казва - "като те е срам да пееш и танцуваш в Тик-ток, ще ти звъни часовника и ще ставаш за работа".
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: си Е65-цата.

Мнение от ///M Power » 21 Юли 2026, 16:01

drifty написа:Същото впечатление имам от Шкода Фабия, новичка беше като пътувахме преди няколко години. Астрата ми от 92ра стоеше по-добре в завоите от тоя котурник.

Ама сигурно Астрата е мега стабилна, колега и ги карай едно след друго и пак ще говорим :mhihi:
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от drifty » 21 Юли 2026, 16:10

С астрата не ме беше страх да шофирам по магистрала, докато с Фабията на всеки завой ме хващаше страх.
Изображение

Предишна

Назад към Извън Темата