Велосипеди
Модератор: Общи модератори
- Southside
- кандидат ентусиаст
-
Re: Велосипеди
bum_bum написа:dhtj написа:bum_bum написа:Ама опитай на тия новите 1х12 да не я мажеш и ще те остави на пътя за норматив.
Новите големи касети отзад с един венец отпред искат по-тънка верига и положението и не е оптимално през повечето време, което води до нуждата от повече поддръжка и намалява живота значително.
Съгласен напълно с мнението. Монтирах на "ретро" рамка 1 х 12 система и след 100-на км в сервиза казаха, че е разтегната и е за смяна. Далаверата им е нищожна, за да ме баламосват, 5 лева смяната и още толкова надценка на новата (евентуално), това преди 3-4 години нали. Скъпо хоби, с корса/голф/витара на газ вярно е по- евтино за консумативи/части/поддръжка
.
- dhtj
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
- Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...
3x9 кросове още има.
Само да ме ядоса с капризи, продавам го тоя specialized и си взимам трета монтанска бегачка.
Само да ме ядоса с капризи, продавам го тоя specialized и си взимам трета монтанска бегачка.
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: X7 40i M-sport и Grand Cherokee WK
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: :)
X7: G07 pre-LCI, M-sport, B&W, individual black Merino leather, full bench 2nd row, extended shadow line...
GC: ...SRT
Винаги съм се чудил каква толкоз е далаверата на тия ми ти "1 x XX" конфигурации
Абсурд да докара рейнджа на 3x8-9-10.
Освен ако не си няк'ъв б@хти про-то, дето 2 секунди за забавяне от смяната предния дерейльор ще му бутне времето да си еве майката
Излишни "модерности" според мен в аматьорския клас, само за прибиране на пари
Пп: Никога, ама никога не съм давал пари някой да ми обслужва колелото. Само аз съм си се занимавал от дете още. Дори като се замисля, колело почти не ми се е чупило сериозно, а бая каране са видели по чукарите и изронени асфалтови пътища.
Даже летните ваканции на село, бях известен като "човекът спец по настройване на скорости"
Всички набори 'лапета при мен идваха за настройки 
Sent from my 25010PN30G using Tapatalk
Абсурд да докара рейнджа на 3x8-9-10.Освен ако не си няк'ъв б@хти про-то, дето 2 секунди за забавяне от смяната предния дерейльор ще му бутне времето да си еве майката

Излишни "модерности" според мен в аматьорския клас, само за прибиране на пари

Пп: Никога, ама никога не съм давал пари някой да ми обслужва колелото. Само аз съм си се занимавал от дете още. Дори като се замисля, колело почти не ми се е чупило сериозно, а бая каране са видели по чукарите и изронени асфалтови пътища.
Даже летните ваканции на село, бях известен като "човекът спец по настройване на скорости"
Sent from my 25010PN30G using Tapatalk
"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Съвременните велосипеди имат по тънки вериги заради многото скорости , освен това веригата не работи в една плоскост със предната и задната плоча . Има огромни странични усуквания . При старите велосипеди с фиксирана предавка примено 46/16 зъба с дебелата верига е практически вечна дори и без редовно смазване . Натоварването на веригата освен всичко друго сега е по голямо заради предвателното съотношение . При велосипеди с фиксирана скорост предавателното съотношение е примерно 2.5:1 . При съвременните може да пада дори под 1 , например 0.58:1 което позволява 3-4 пъти по голямо натоварване на веригата . И резултата е че една верига има десетина пъти по къс живот спрямо фиксирарните предавки , и издържа няколко месеца интензивно каране .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
Я един въпрос към тези с 1х12 и Шимано касети и главини. Имате ли луфт в задната капла породен от тресчотковия механизъм на който се нанизва касетата
. Аз някак не мога да приема че колело за 1200 евра и 100км пробег е нормално да луфти отзад и затва им занесох каплата обратно да я погледнат. Гледам обаче и по чуждите форуми се оплакват от тоя проблем с Micro Spline механизма та незнам какво ще излезне накрая 
. Аз някак не мога да приема че колело за 1200 евра и 100км пробег е нормално да луфти отзад и затва им занесох каплата обратно да я погледнат. Гледам обаче и по чуждите форуми се оплакват от тоя проблем с Micro Spline механизма та незнам какво ще излезне накрая 
- drifty
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Simson S51
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
То ще излезе по-далавера да шибна една вилка с амортисьор, нови колодки, гуми и изправяне на капли + лагери и да си карам стария барутник май.
И аз не разбирам идеята на 1 венец отпред и много отзад, като веригата винаги ще стои "накриво". Аз съм с 3х6 конфигурация, беше гъзария едно време още, ползвам общо 5 конфигурации и почти винаги веригата е "права".
И аз не разбирам идеята на 1 венец отпред и много отзад, като веригата винаги ще стои "накриво". Аз съм с 3х6 конфигурация, беше гъзария едно време още, ползвам общо 5 конфигурации и почти винаги веригата е "права".

Откъм здравина явно е пълен т@шак. Иначе ме кефи много как се кара с 1х12, явно едното е за сметка на другото.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Nickelback написа:Винаги съм се чудил каква толкоз е далаверата на тия ми ти "1 x XX" конфигурацииАбсурд да докара рейнджа на 3x8-9-10.
Имат си предимства и недостатъци и двете концепции. 3х ще може да има по-здрава верига, но комбинациите се презастъпват.
При 1х печелиш малко от теглото на въртящите се части за сметка на здравината и нямаш предавки, които се дублират.
Отделно е и по-приятно за каране и по -интуитивно да сменяш само с една команда.
Имат и “куикшифтър”, може да буташ по 2 предавки наведнъж.
Като цяло фиксито като усещане поне за мен бие с много каквото и да е било колело със скорости, но аз го продадох, че без клипсове по баира на който живея ми е тегаво, а да мисля постоянно за обувките като искам да го карам ме товари психически
Там веригата е друга история. Няма разтягане, няма късане. Правена е за тия с големите краГа, които като се качат на шосейка и напънат я късат само след 2 оборота.
Отделно рамката е хем лека, хем брутално здрава. Имат и капли, които без проблем минават през бордюр с 25-28 гума.
Но тези истинските пистови марки. Масовите модерни фиксита и те са май от кашкавал.
Като цяло съм доволен от кейниъна с който го смених, но директното усещане на системата без предавки още ми липсва.
- barabqga
- кандидат ентусиаст
-
Някой навит на катерим връх Ботев с велосипедите това лято? С едно деведесетарско планинско съм, малко е вехто, но върши работа за ежедневно придвижване в нашите градове, и изкара едно състезание миналата година.
Изпратено от моят motorola edge 50 neo с помощта на Tapatalk
Изпратено от моят motorola edge 50 neo с помощта на Tapatalk
- mirko0
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E91 320A
Аз взех за проба един евтин single speed от Декатлон. Вече второ лято го карам и честно казано не виждам какво може да му се счупи при нормална употреба.
- Southside
- кандидат ентусиаст
-
От моя опит със сингъл спийд, доста по- бързо се забелязва подобрение във физическата форма при редовна употреба. Скоростите са за лигльовци 
bum_bum написа:Nickelback написа:Винаги съм се чудил каква толкоз е далаверата на тия ми ти "1 x XX" конфигурацииАбсурд да докара рейнджа на 3x8-9-10.
Имат си предимства и недостатъци и двете концепции. 3х ще може да има по-здрава верига, но комбинациите се презастъпват.
При 1х печелиш малко от теглото на въртящите се части за сметка на здравината и нямаш предавки, които се дублират.
Отделно е и по-приятно за каране и по -интуитивно да сменяш само с една команда.
Имат и “куикшифтър”, може да буташ по 2 предавки наведнъж.
Като цяло фиксито като усещане поне за мен бие с много каквото и да е било колело със скорости, но аз го продадох, че без клипсове по баира на който живея ми е тегаво, а да мисля постоянно за обувките като искам да го карам ме товари психически![]()
Там веригата е друга история. Няма разтягане, няма късане. Правена е за тия с големите краГа, които като се качат на шосейка и напънат я късат само след 2 оборота.
Отделно рамката е хем лека, хем брутално здрава. Имат и капли, които без проблем минават през бордюр с 25-28 гума.
Но тези истинските пистови марки. Масовите модерни фиксита и те са май от кашкавал.
Като цяло съм доволен от кейниъна с който го смених, но директното усещане на системата без предавки още ми липсва.
На моето (3х8) съм ги смятал и около 30-40% от скоростите се застъпват (тоест отпред може и с 2 да мине
..Bayerische Motoren Werke..

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Сложи му фиксиран венец отзад да видиш тогава кво става. Много по-яко е от сингъла.Southside написа:От моя опит със сингъл спийд, доста по- бързо се забелязва подобрение във физическата форма при редовна употреба. Скоростите са за лигльовци
Ама внимавай в началото, докато му свикнеш, че ако го засилиш надолу по баира и ти паднат краката от педалите може да е приключение.