Заслужава ли си Автокаско/Застраховка Кражба?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

При каква стойност на автомобила си заслужава застраховка "Кражба"/пълно Автокаско?

Без значение от стойността
14
28%
мин. 5000лв.
7
14%
мин. 10000лв.
13
26%
мин. 15000лв.
3
6%
мин. 20000лв.
6
12%
мин. 30000лв.
3
6%
40000лв.+
4
8%

Общо гласове : 50
ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Re: Заслужава ли си Автокаско/Застраховка Кражба?

Мнение от Don_Diego » 08 Юли 2026, 12:38

Виждал съм, но няма :mhihi:

Липсващи елементи никой не плаща. Ако има отрязан калник и липсващ фар, без парчета от фара - няма да платят фара
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Х3 § Бижу 108

Мнение от Georgi_G » 08 Юли 2026, 13:57

Don_Diego написа:Виждал съм, но няма :mhihi:

Липсващи елементи никой не плаща. Ако има отрязан калник и липсващ фар, без парчета от фара - няма да платят фара

С две думи, ако фарът не е заварен или занитен, йок! :shock:

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 08 Юли 2026, 14:11

То за тва гаражите са толкова скъпи :lol:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: V8 HEMI

Мнение от ivanski_2 » 08 Юли 2026, 15:00

Georgi_G написа:

С две думи, ако фарът не е заварен или занитен, йок! :shock:

С две думи - като всяко нещо - трябва да имаш човек.

Като ми разбиха е61-цата и ми свалиха фарове навигация и какво ли не, ми покрива всичко даже и пари останаха.
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... :)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 08 Юли 2026, 15:44

Бе не си прав, тва са честни компании, винаги са на загуба, работят за доброто на хората и много страдат, че мотористите не си плащат зимните вноски. :lol:
Къде са сладурите от съседните теми, които ги защитават тея мутри и рекетьори? :winky:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E91 320A

Мнение от mirko0 » 08 Юли 2026, 17:02

За кражбата на отделни части въпросът е спорен. Има съдебни решения и в двете посоки. Малко е пресилено да се каже, че не се покриват. Но, да, не можеш да си спокоен в този случай.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Волга
Детайли за колата: Лада 2105

Мнение от Top Gun Maverick » 08 Юли 2026, 21:09

Да имаш Каско и да си спокоен за каквото и да е е като да имаш камера у вас и да си спокоен, че няма да те ограбят. А, че ще ти платят после застрахователите е като да си дал пари назаем на човек - вероятно ще си ги вземеш, вероятно дори всичките(като изключим инфлацията каквото е изяла за една година да речем :mhihi: )ама не е много сигурно.
А да ти платят свалени фарове...много, много, много трудно и обикновено е частен случай да ти ги платят.
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди! :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: Skoda oStavia

Мнение от barty » 09 Юли 2026, 10:51

Преди 2 години имах Опел Зафира Б,( стара евтина кола) направих пълно Каско за около 400 лв , по спомен, в ДЗИ.
По невнимание счупих задното стъкло. По експертна оценка ми платиха 550 лв.
Ново стъкло+ монтаж в София: 6хх лв :shock:
Смених го в Благоевград за 420 лв

Според мен, Каско задължително. За коли над EUR 10 000 задължително, по мое мнение.

Но всеки си преЦеня :ok:
:yes:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 09 Юли 2026, 10:56

За евтина кола ясно - по-скоро няма смисъл. Според мен Маверика е частично прав. Ако си в малък град - може да вдигнеш летвата и на повече от 10к евро. Особено, ако си паркираш в гараж/двор. Ама в голям град и особено София без каско - дано баща ти да е бояджия :lol:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Simson S51
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 09 Юли 2026, 11:28

430лв по спомен ми платиха миналата година за ударена /спукана/ задна броня, ожулен заден калник и лайстна на бронята. Това за 39ката, собственоръчно си я тряснях при паркиране в служебния паркинг. Цялата полица беше 300-340лв по спомен.

Не е много, но някак си ми е по-спокойно като е застрахована, а от тази година и с 2х300км пътна помощ при нужда.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E91 320A

Мнение от mirko0 » 09 Юли 2026, 11:35

Top Gun Maverick написа:А да ти платят свалени фарове...много, много, много трудно и обикновено е частен случай да ти ги платят.

Чак много много трудно не е. В райна сметка, ако дейстивтелно ти се занимава, шансът нещата да се получат е нелош. Въпросът е, че в началото всички са много афектирани и искат си търсят правата, но като чуят разноските по делото рязко им минава. А ответната страна именно на това разчита.

Решение № 264120 от 22.06.2021 г. по в. гр. д. № 58 / 2020 г. на Възз. II-в състав на Софийски градски съд:

"Настоящият състав на въззивния съд приема, че в разглеждания случай не е налице изключен риск. Съгласно т. 16. 10, изр. първо от общите условия за застраховка на моторни превозни средства („Каско“), по тези общи условия не се покриват липсващи отделни части и принадлежности на застрахованото моторно превозно средство („отделни части, възли, детайли, агрегати, оборудване, принадлежности, горива и масла“). Уговорката е израз на предоставената на страните по застрахователния договор свобода на договаряне и е валидна. Тя обаче следва да бъде тълкувана във връзка и с останалите уговорки от общите условия предвид чл. 20 от Закона за задълженията и договорите. В частност уговорката по т. 16. 10, изр. първо трябва да бъде тълкувана във връзка с уговорката по изр. второ на същата точка. Според последната „Нанесените повреди по МПС в резултат на кражба се обезщетяват“. При това положение уговорката по т. 16. 10, изр. първо от общите условия трябва да се тълкува в смисъл, че липсата на отделни части от застрахованото моторно превозно средство не е покрит застрахователен риск само когато те не са причинени от кражба. Когато липсата на части се дължи на кражба, тогава е налице покрит застрахователен риск. В този смисъл е и решение № 4927 от 20.07.2018 г. на Софийския градски съд, II-Е въззивен състав, по в. гр. д. № 13683/2017 г., чиято аргументация настоящият състав споделя"

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Мнение от msi200 » 09 Юли 2026, 11:36

Ако е нова на лизинг няма избор :)
За по-нова собствена кола каското си заслужава, според мен. Имаш право на официален сервиз и процентът на застрахователната премия е по-нисък, обикновено пада под 3%. Особено ако един фар е 3 хиляди евро е добре да има каско.
За по-стари коли е спорна работа- зависи на човек дали му се дават пари, дали има щети често, дали има право на сервиз по избор, дали колата се краде, частите скъпи ли са и т.н.
За коли над 10г няма смисъл, защото процентът става много висок и нямаш право на сервиз.
Също, някои фирми с голям собствен автопарк си правят техен фонд каско и в него внасят парите, които биха дали на застрахователите. Чул съм, че излизало много по-изгодно.
I love the sound of V8 in the morning...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 09 Юли 2026, 11:58

3% ? За каква кола това и къде ? Или няква промоция ? Но да - донякъде има значение и каква кола е. Че на премиумка с фарове и сензори някви луди пари - може бързо да ескалират нещата финансово, дори на стара кола. Е ся се чудя кой колега е взел Панамера - те такива почват от 15к вече :mhihi: Ама толкова бързо могат да ескалират нещата финансово при такава кола, че си е бомба със закъснител.

На мен по-интересни са ми тези, които за всяка точка отиват да им пребоядисват колата. Постоянно им вдигат и премията, заради това. Точката се вижда от 1 метър, а като не оцелят цвета - от 20 :mhihi: Направо бинго. Да не говорим, че обикновено е с такова качество, че от всяко камъче почва да пада боя.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 09 Юли 2026, 12:23

Е, те за тези пари какво искат? Да им я пребоядисат в сервиза на Чип Фус :dunno: ?

Нали има 'фиксирани' каско-та в СДИ, примерно? Защо не се ползва нещо подобно?
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Ако отбиеш и пропуснеш колоната зад теб, защото си бавен, няма да ти се скъси нищо!!!

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 09 Юли 2026, 12:30

Защото и там са милион условия...

Каското винаги е добре да го имаш и да не го ползваш. отколкото да ти трябва и да нямаш.
Преди правех каско на Zката, но вече не...всяка година трябваше се разправям с огледи защото плащах само за летния сезон и после прекратявах полицата. А на всеки оглед колата я оглеждат под лупа и едва ли не го правя това каско за да ги измамя :kuku: .

Вчера завеждах щети в Армеец...тия дето снимат се държат сякаш те са ТИМ :mhihi:
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата