Заслужава ли си Автокаско/Застраховка Кражба?
Модератор: Общи модератори
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
Re: Заслужава ли си Автокаско/Застраховка Кражба?
Виждал съм, но няма
Липсващи елементи никой не плаща. Ако има отрязан калник и липсващ фар, без парчета от фара - няма да платят фара
Липсващи елементи никой не плаща. Ако има отрязан калник и липсващ фар, без парчета от фара - няма да платят фара
- Georgi_G
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Х3 § Бижу 108
Don_Diego написа:Виждал съм, но няма![]()
С две думи, ако фарът не е заварен или занитен, йок!
- TNT
- младши ентусиаст

-
- Мечтае да кара: 911
- ivanski_2
- младши ентусиаст
-
- Кара: V8 HEMI
Georgi_G написа:Don_Diego написа:Виждал съм, но няма![]()
С две думи, ако фарът не е заварен или занитен, йок!
С две думи - като всяко нещо - трябва да имаш човек.
Като ми разбиха е61-цата и ми свалиха фарове навигация и какво ли не, ми покрива всичко даже и пари останаха.
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... 
- dhtj
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
- Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...
Don_Diego написа:Виждал съм, но няма![]()
Бе не си прав, тва са честни компании, винаги са на загуба, работят за доброто на хората и много страдат, че мотористите не си плащат зимните вноски.
Къде са сладурите от съседните теми, които ги защитават тея мутри и рекетьори?

- mirko0
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E91 320A
За кражбата на отделни части въпросът е спорен. Има съдебни решения и в двете посоки. Малко е пресилено да се каже, че не се покриват. Но, да, не можеш да си спокоен в този случай.
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Волга
- Детайли за колата: Лада 2105
Да имаш Каско и да си спокоен за каквото и да е е като да имаш камера у вас и да си спокоен, че няма да те ограбят. А, че ще ти платят после застрахователите е като да си дал пари назаем на човек - вероятно ще си ги вземеш, вероятно дори всичките(като изключим инфлацията каквото е изяла за една година да речем
)ама не е много сигурно.
А да ти платят свалени фарове...много, много, много трудно и обикновено е частен случай да ти ги платят.
А да ти платят свалени фарове...много, много, много трудно и обикновено е частен случай да ти ги платят.
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди!
I feel the need, the need for speed.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди!
I feel the need, the need for speed.
- barty
- старши ентусиаст
-
- Кара: т му се стари БМВ-та
- Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
- Детайли за колата: Skoda oStavia
Преди 2 години имах Опел Зафира Б,( стара евтина кола) направих пълно Каско за около 400 лв , по спомен, в ДЗИ.
По невнимание счупих задното стъкло. По експертна оценка ми платиха 550 лв.
Ново стъкло+ монтаж в София: 6хх лв
Смених го в Благоевград за 420 лв
Според мен, Каско задължително. За коли над EUR 10 000 задължително, по мое мнение.
Но всеки си преЦеня
По невнимание счупих задното стъкло. По експертна оценка ми платиха 550 лв.
Ново стъкло+ монтаж в София: 6хх лв
Смених го в Благоевград за 420 лв
Според мен, Каско задължително. За коли над EUR 10 000 задължително, по мое мнение.
Но всеки си преЦеня

- TNT
- младши ентусиаст

-
За евтина кола ясно - по-скоро няма смисъл. Според мен Маверика е частично прав. Ако си в малък град - може да вдигнеш летвата и на повече от 10к евро. Особено, ако си паркираш в гараж/двор. Ама в голям град и особено София без каско - дано баща ти да е бояджия 
- drifty
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Simson S51
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
430лв по спомен ми платиха миналата година за ударена /спукана/ задна броня, ожулен заден калник и лайстна на бронята. Това за 39ката, собственоръчно си я тряснях при паркиране в служебния паркинг. Цялата полица беше 300-340лв по спомен.
Не е много, но някак си ми е по-спокойно като е застрахована, а от тази година и с 2х300км пътна помощ при нужда.
Не е много, но някак си ми е по-спокойно като е застрахована, а от тази година и с 2х300км пътна помощ при нужда.

- mirko0
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E91 320A
Top Gun Maverick написа:А да ти платят свалени фарове...много, много, много трудно и обикновено е частен случай да ти ги платят.
Чак много много трудно не е. В райна сметка, ако дейстивтелно ти се занимава, шансът нещата да се получат е нелош. Въпросът е, че в началото всички са много афектирани и искат си търсят правата, но като чуят разноските по делото рязко им минава. А ответната страна именно на това разчита.
Решение № 264120 от 22.06.2021 г. по в. гр. д. № 58 / 2020 г. на Възз. II-в състав на Софийски градски съд:
"Настоящият състав на въззивния съд приема, че в разглеждания случай не е налице изключен риск. Съгласно т. 16. 10, изр. първо от общите условия за застраховка на моторни превозни средства („Каско“), по тези общи условия не се покриват липсващи отделни части и принадлежности на застрахованото моторно превозно средство („отделни части, възли, детайли, агрегати, оборудване, принадлежности, горива и масла“). Уговорката е израз на предоставената на страните по застрахователния договор свобода на договаряне и е валидна. Тя обаче следва да бъде тълкувана във връзка и с останалите уговорки от общите условия предвид чл. 20 от Закона за задълженията и договорите. В частност уговорката по т. 16. 10, изр. първо трябва да бъде тълкувана във връзка с уговорката по изр. второ на същата точка. Според последната „Нанесените повреди по МПС в резултат на кражба се обезщетяват“. При това положение уговорката по т. 16. 10, изр. първо от общите условия трябва да се тълкува в смисъл, че липсата на отделни части от застрахованото моторно превозно средство не е покрит застрахователен риск само когато те не са причинени от кражба. Когато липсата на части се дължи на кражба, тогава е налице покрит застрахователен риск. В този смисъл е и решение № 4927 от 20.07.2018 г. на Софийския градски съд, II-Е въззивен състав, по в. гр. д. № 13683/2017 г., чиято аргументация настоящият състав споделя"
- msi200
- ентусиаст
-
- Кара: X5+M2
Ако е нова на лизинг няма избор 
За по-нова собствена кола каското си заслужава, според мен. Имаш право на официален сервиз и процентът на застрахователната премия е по-нисък, обикновено пада под 3%. Особено ако един фар е 3 хиляди евро е добре да има каско.
За по-стари коли е спорна работа- зависи на човек дали му се дават пари, дали има щети често, дали има право на сервиз по избор, дали колата се краде, частите скъпи ли са и т.н.
За коли над 10г няма смисъл, защото процентът става много висок и нямаш право на сервиз.
Също, някои фирми с голям собствен автопарк си правят техен фонд каско и в него внасят парите, които биха дали на застрахователите. Чул съм, че излизало много по-изгодно.
За по-нова собствена кола каското си заслужава, според мен. Имаш право на официален сервиз и процентът на застрахователната премия е по-нисък, обикновено пада под 3%. Особено ако един фар е 3 хиляди евро е добре да има каско.
За по-стари коли е спорна работа- зависи на човек дали му се дават пари, дали има щети често, дали има право на сервиз по избор, дали колата се краде, частите скъпи ли са и т.н.
За коли над 10г няма смисъл, защото процентът става много висок и нямаш право на сервиз.
Също, някои фирми с голям собствен автопарк си правят техен фонд каско и в него внасят парите, които биха дали на застрахователите. Чул съм, че излизало много по-изгодно.
I love the sound of V8 in the morning...
- TNT
- младши ентусиаст

-
3% ? За каква кола това и къде ? Или няква промоция ? Но да - донякъде има значение и каква кола е. Че на премиумка с фарове и сензори някви луди пари - може бързо да ескалират нещата финансово, дори на стара кола. Е ся се чудя кой колега е взел Панамера - те такива почват от 15к вече
Ама толкова бързо могат да ескалират нещата финансово при такава кола, че си е бомба със закъснител.
На мен по-интересни са ми тези, които за всяка точка отиват да им пребоядисват колата. Постоянно им вдигат и премията, заради това. Точката се вижда от 1 метър, а като не оцелят цвета - от 20
Направо бинго. Да не говорим, че обикновено е с такова качество, че от всяко камъче почва да пада боя.
На мен по-интересни са ми тези, които за всяка точка отиват да им пребоядисват колата. Постоянно им вдигат и премията, заради това. Точката се вижда от 1 метър, а като не оцелят цвета - от 20
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
Е, те за тези пари какво искат? Да им я пребоядисат в сервиза на Чип Фус
?
Нали има 'фиксирани' каско-та в СДИ, примерно? Защо не се ползва нещо подобно?
?Нали има 'фиксирани' каско-та в СДИ, примерно? Защо не се ползва нещо подобно?
Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
Ако отбиеш и пропуснеш колоната зад теб, защото си бавен, няма да ти се скъси нищо!!!
Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
Ако отбиеш и пропуснеш колоната зад теб, защото си бавен, няма да ти се скъси нищо!!!
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
Защото и там са милион условия...
Каското винаги е добре да го имаш и да не го ползваш. отколкото да ти трябва и да нямаш.
Преди правех каско на Zката, но вече не...всяка година трябваше се разправям с огледи защото плащах само за летния сезон и после прекратявах полицата. А на всеки оглед колата я оглеждат под лупа и едва ли не го правя това каско за да ги измамя
.
Вчера завеждах щети в Армеец...тия дето снимат се държат сякаш те са ТИМ
Каското винаги е добре да го имаш и да не го ползваш. отколкото да ти трябва и да нямаш.
Преди правех каско на Zката, но вече не...всяка година трябваше се разправям с огледи защото плащах само за летния сезон и после прекратявах полицата. А на всеки оглед колата я оглеждат под лупа и едва ли не го правя това каско за да ги измамя
.Вчера завеждах щети в Армеец...тия дето снимат се държат сякаш те са ТИМ