Здравословен живот, или...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: Здравословен живот, или...

Мнение от bum_bum » 01 Юли 2026, 9:22

Там наследствеността и разни други външни фактори са по-решаващи.

И оплешивяването и доброкачествената хиперплазия на простатата могат да бъдат причинени и от DHT, който също расте от стероидите.
Но това е по-вероятно да се случи ако имаме и наследствения фактор. Т.е., едва ли от приемът на тестостерон се оплешивява като първопричина, по-скоро ускорява процеса.

Интересното е, че действието му е различно в различните части на тялото - ще ускори косопада, но ще увеличи и окосмяването по лицето и тялото.

Хиперплазията има и други причини, освен наследствения фактор - баланс тестостерон:естроген и най-вече затлъстяване, диабет, високо кръвно, липса на физическа активност.

При мен, понеже съм го изследвал нивата са нормални, но някъде около 40 ми падна една част от космената покривка.
И спрях на това ниво. Ни оплешивявам повече, ни расте нова коса. Не съм тотално плешив, но нямам и коса като преди. Това е просто увеличена чувствителност на космените фоликули към DHT.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Simson S51
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 01 Юли 2026, 10:29

bum_bum написа:
По отношение на здравето на различните органи, системи и дефицити преди време събрах това нещо - https://www.facebook.com/photo/?fbid=10229034944533291

Нищо не ми зарежда на този линк на мен. :dunno:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: LCI2
B48B20А

Мнение от streetz » 01 Юли 2026, 10:50

Постът е в затворена група - https://www.facebook.com/groups/2274500376164270
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

Потребител
Аватар
Кара: TOYOTA

Здравословен живот, или...

Мнение от Двигателист » 01 Юли 2026, 22:26

bum_bum написа:Високите триглицериди не и атерогенния състав на холестерола идват не от ядене на мазно, а от ядене на захари и усвоими въглехидрати в излишно големи количества.

Мисля, че именно това е много ключово (писал си го много пъти), но волно, или неволно четящите го пропускат и се започва със за и против кето.

На мен обаче би ми било интересно да коментираш индианците тараумара. Предполагам и b_u_b_o е чувал за тях в качеството им на уникални атлети, бягащи на свръхдълги дистанции. Аз не съм специалист, просто научих за тях от книгата с разкази на писателя Иво Иванов. Трите части на разказа за тези индианци ги има в нета, но са дълги, а в днешно време никой не обича да чете вече дълги текстове, камо ли книги, затова ще резюмирам няколко точки, без да претендирам за компетентност, просто това четох за тях и честно казано, звучи ми почти невероятно.

1. Уникални атлети, бягат на дистанции 100-200 км, че и повече, часове наред.
2. Тичат боси, или с някакви примитивни сандали, по планински терен.
3. Не страдат от диабет, рак, сърдечно-съдови заболявания.
4. Имат висока продължителност на живота – често над 80-90 години.
5. Ядат основно вгетераианска храна, рядко месо (овче, козе, кокошки), яйца, дивеч, риба.
6. Фрапираща липса на протеин в храната им – около 10%.
7. Фрапираща липса на мазнини в храната им – около 10%.
8. Фрапиращо количество въглехидрати – около 80% (основно царевица, боб, каши, плодове...).
9. Употребяват доста алкохол, както силен, някаква си тяхна ракия, така и царевична бира.

Явно не ядат преработени храни, тоест предполагаме, че не приемат в организма си консерванти, гуми, подсладители, пълнители, антибиотици, синтетични хормони и подобни ...
Това с алкохола много не ми се връзва... а те поркали доста.

Но какви метаболитни процеси компенсират толкова малко протеин, при положение, че водят толкова активен начин на живот?
Лудия.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 02 Юли 2026, 18:33

Абсолютно е така. Въпрос на баланс - какво влиза и какво излиза като калории в края на деня.

После какво е качеството на храната. Емблематичен пример е Джими Фулър (този, който популяризира джогинга като спорт).

Цял живот във форма, спортува, калорийният му прием е адекватен и накрая умира докато тича на пътя. От инфаркт. Артериите му са тотал щета, непроходими.
А приживе спори с Чарлз Поликин, че е напълно достатъчно да тренираш и да не преяждаш за да си здрав. Без значение какво ядеш.

Има много аборигенни племена, които ядат какво ли не и са здрави. Книгата на Уестън Прайс е интересна на тази тема. Отскоро я има и в България.

Там той казва, че не е открил племе, което да яде само растителна храна и да е здраво.
Изследва доста племена и общото заключение е, че тези, които ядат предимно животинска храна са по-силни, по-добре развити, по-високи, по-мускулести и по-здрави.

Не, че не може основно с растителна, но има разлика ако съпоставим.

За алкохолът не знам. Ако е системно не е добра опция със сигурност, но добрата физическа активност и чистото хранене явно могат да потиснат редица кофти ефекти на системната употреба.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 02 Юли 2026, 18:54

https://www.segabg.com/hot/category-bul ... ane-sofiya

каквото и да правиш ще бъдеш отровен у таа държава, я вода, я пушек, я радиация
You said: "Time will change!" What if it changes you?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 02 Юли 2026, 19:08

Двигателист написа:
Явно не ядат преработени храни, тоест предполагаме, че не приемат в организма си консерванти, гуми, подсладители, пълнители, антибиотици, синтетични хормони и подобни ...

И чистия въздух и вода също не е за пренебрегване, особено живеещите в планински райони май винаги имат по-дълга продължителност на живота.
enigma
ⵙⵍⴻⵍⵍⵉ ⵡⵉⴷ ⵢⴻⵜⵜⵡⴰⴹⴻⵍⵎⴻⵏ

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Мнение от Spunky » 02 Юли 2026, 19:16

Двигателист написа:

Но какви метаболитни процеси компенсират толкова малко протеин, при положение, че водят толкова активен начин на живот?

Важно е да се спомене, че не бягат с часове за кеф, а да хванат някаква мръвка, която им е жизнено важна. Протеин приемат от растенията дето ядат, което е от необходимост. Адаптирали са се за таква диета, защото не е имало много големи животни около тях. От там и са супер ниски и слаби мъжете, а жените са ниски и трътлести, щото те не са тичали. Индианците на север и в южна америка пък са яли почти само месо и са много по-големи и здрави и пак не са имали никакви хронични заболявания. Всички тия ги слагаш на стандартна диета и стават лоени топки. Мексиканците са най-дебелия народ, защото на едно ядене имат по няколко въглехидрата и вече имат И месо на всяко ядене и пият кока кола вместо вода.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 02 Юли 2026, 19:32

И чистия въздух и вода също не е за пренебрегване, особено живеещите в планински райони май винаги имат по-дълга продължителност на живота.
Дишането , там е разликата . Хората в планините имат като правило по добре развит дихателен обем . Причината е постоянното физическо натоварване и ниското съдържание на кислород . Непалските шеррпи дори имат генетично изменение което им позволява да оцеляват на екстремални височини при много ниско съдържание на кислород. В индийската йога също голяма част от упражненията са за трениране на правилното дишане . Дали са безсмъртни хайлендерите не знам , но има една приказка че планината ражда мъже а полето тикви :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 02 Юли 2026, 20:57

Бе ти яж само лайна, пък чакай дишането да те оправи.

Иначе да, има значителна разлика как дишаш, освен нали чистотата на въздухът.

Аз с голям зор се научих да дишам през носа под товар.
Съвсем друга е играта. Отвориш ли устата започваш да се бориш за живот, пулсът отива в космоса и всичко приключва.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от barabqga » 02 Юли 2026, 22:16

Двигателист написа:
bum_bum написа:Високите триглицериди не и атерогенния състав на холестерола идват не от ядене на мазно, а от ядене на захари и усвоими въглехидрати в излишно големи количества.

Мисля, че именно това е много ключово (писал си го много пъти), но волно, или неволно четящите го пропускат и се започва със за и против кето.

На мен обаче би ми било интересно да коментираш индианците тараумара. Предполагам и b_u_b_o е чувал за тях в качеството им на уникални атлети, бягащи на свръхдълги дистанции. Аз не съм специалист, просто научих за тях от книгата с разкази на писателя Иво Иванов. Трите части на разказа за тези индианци ги има в нета, но са дълги, а в днешно време никой не обича да чете вече дълги текстове, камо ли книги, затова ще резюмирам няколко точки, без да претендирам за компетентност, просто това четох за тях и честно казано, звучи ми почти невероятно.

1. Уникални атлети, бягат на дистанции 100-200 км, че и повече, часове наред.
2. Тичат боси, или с някакви примитивни сандали, по планински терен.
3. Не страдат от диабет, рак, сърдечно-съдови заболявания.
4. Имат висока продължителност на живота – често над 80-90 години.
5. Ядат основно вгетераианска храна, рядко месо (овче, козе, кокошки), яйца, дивеч, риба.
6. Фрапираща липса на протеин в храната им – около 10%.
7. Фрапираща липса на мазнини в храната им – около 10%.
8. Фрапиращо количество въглехидрати – около 80% (основно царевица, боб, каши, плодове...).
9. Употребяват доста алкохол, както силен, някаква си тяхна ракия, така и царевична бира.

Сигурно си видял и книгата от коя е вдъхновен Иво за тези разкази, родени да тичат на Кристофър Макдугъл. Интересното там е, ще той разказва и за такива племена в Африка, които гонят плячката докато се измори, и други истории. Увлекателна книга.

Изпратено от моят motorola edge 50 neo с помощта на Tapatalk

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 02 Юли 2026, 23:01

Spunky написа:
Важно е да се спомене, че не бягат с часове за кеф, а да хванат някаква мръвка, която им е жизнено важна..

Че кой бяга за кеф - всеки си има оправдание. Един бяга след топката, друг бяга от лъва в саваната, трети като мен бяга от кравата из баирите :mhihi:
enigma
ⵙⵍⴻⵍⵍⵉ ⵡⵉⴷ ⵢⴻⵜⵜⵡⴰⴹⴻⵍⵎⴻⵏ

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Мнение от Spunky » 03 Юли 2026, 4:33

enigma написа:
Spunky написа:
Важно е да се спомене, че не бягат с часове за кеф, а да хванат някаква мръвка, която им е жизнено важна..

Че кой бяга за кеф - всеки си има оправдание. Един бяга след топката, друг бяга от лъва в саваната, трети като мен бяга от кравата из баирите :mhihi:

Ок, така е, всички бягаме по необходимост, за оцеляване. Едни да хванат някаква пуйка, другите да не ги хване диабета, трети да не ги стигне кравата

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 03 Юли 2026, 8:02

Абе стига се хвалихте с това бягане подир крави и пуйки , има една поговорка който му е къс ума са му дълги краката ...Така че прогресивните племена са измислили капани лъкове стрели копия ..за да не бягат като изоглавени с километри подир мръвката :ok:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от barabqga » 03 Юли 2026, 9:56

Jordana написа:Абе стига се хвалихте с това бягане подир крави и пуйки , има една поговорка който му е къс ума са му дълги краката ...Така че прогресивните племена са измислили капани лъкове стрели копия ..за да не бягат като изоглавени с километри подир мръвката :ok:
Накрая са опитомили добитъка

Изпратено от моят motorola edge 50 neo с помощта на Tapatalk

Предишна

Назад към Извън Темата