България на първо място по смъртност на пътя - причини?
Модератор: Общи модератори
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?
Гуми "цун-кай-х**" на 2,5 тона СУВ също не помагат в дъжд.
- немо
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb
На малкото дете ( женското ) му предстои шоферски курс , за 31 часа какво точно ще научи не знам ,ама от сега се плаша. Казвам и : дай да те заведа на някой полигон, да ти обясня някои неща ? Не ще ... 
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
немо написа:На малкото дете ( женското ) му предстои шоферски курс , за 31 часа какво точно ще научи не знам ,ама от сега се плаша. Казвам и : дай да те заведа на някой полигон, да ти обясня някои неща ? Не ще ...
Е па, ако ще...
Жена ми кара курсовете преди 7 години, ходи даже на допълнителни часове, тоя тупан я беше научил точно на ЕДНО ---> нищо. Ходих с нея на писта Бухово бая пъти, та успях да й покажа някои неща.
В тоя ред на мисли, мисля, че е задължително да шофира поне едни 10-20 часа с теб и да потренирате разни неща, аварийно спиране/тръгване, паркиране, работа с уредите и колата и все такива базови неща които, разбира се, не ги учат на курсовете. Ако пък хептен ти се занимава, вземи да решаваш листовки с нея, тъкмо ще си припомниш и ще дискутирате ситуации
п.с. измислих - заведи я на калоянеца да шофира маздето, няма да ти откаже

You said: "Time will change!" What if it changes you?
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
- drifty
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Simson S51
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
- TNT
- младши ентусиаст
-
bum_bum написа:ЕС ще реши въпроса с превишената скорост.
https://cybernews.com/privacy/europe-dr ... atellites/
Не е проблема милиони откачалници, които режат глави. Или корупцията. Или това, че няма никакви иновации и всичките топ-компании не са европейски. Още глоби да има

- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
TNT написа:Гуми "цун-кай-х**" на 2,5 тона СУВ също не помагат в дъжд.
В случая по-голям проблем е размера на гумите...тия валяци не се справят много добре с дълбока вода. Скоро бях попадал в проливен дъжд на Тракия с моя, чисто нови гуми Pirelli P-Zero PZ4 (монтирани предната седмица) 285 отпред, 315 отзад...120 ми се струваше МНОГО висока скорост за тия условия. На круиз контрол със 100-110 постоянно се усещаше намесата на ESP-то макар и много плавно...в същото време нон-стоп някой прелиташе покрай мен с над 150

- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Волга
- Детайли за колата: Лада 2105
alekangg написа:Значи скоро ще го хванат да кара без книжка ми се струва
Скоро значи ще го видим в затвора.
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди!
I feel the need, the need for speed.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди!
I feel the need, the need for speed.
- TNT
- младши ентусиаст
-
Don_Diego написа:TNT написа:Гуми "цун-кай-х**" на 2,5 тона СУВ също не помагат в дъжд.
В случая по-голям проблем е размера на гумите...тия валяци не се справят много добре с дълбока вода. Скоро бях попадал в проливен дъжд на Тракия с моя, чисто нови гуми Pirelli P-Zero PZ4 (монтирани предната седмица) 285 отпред, 315 отзад...120 ми се струваше МНОГО висока скорост за тия условия. На круиз контрол със 100-110 постоянно се усещаше намесата на ESP-то макар и много плавно...в същото време нон-стоп някой прелиташе покрай мен с над 150
Не съм убеден колко влияе. Да, вероятно са по-зле, ама не и драстично. Нека си припомним този тест при зимните - https://www.tyrereviews.com/Article/The ... -tyres.htm На практика разликите в тестовете за различни марки гуми са с драстично по-големи разлики, отколкото просто различен размер.
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: X7 40i M-sport и Grand Cherokee WK
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: :)
X7: G07 pre-LCI, M-sport, B&W, individual black Merino leather, full bench 2nd row, extended shadow line...
GC: ...SRT
Нямаш ли грам мозък и усет, нито гуми ще те спасят от/вкарат в ситуация (не само аквапланинг, а каквото и да е), нито 2.5-те тона, нито нищо 

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- TNT
- младши ентусиаст
-
Да, факт. Ако знаеш, че гумите са ти смотани, ще караш с 60, ако трябва.
FSD иначе как се справя в подобни ситуации
Буря, градушка, локви навсякъде - или си вика "баси майката, тея са ме излъгали, че съм в Холандия - в Ганьоландия съм"

FSD иначе как се справя в подобни ситуации
Буря, градушка, локви навсякъде - или си вика "баси майката, тея са ме излъгали, че съм в Холандия - в Ганьоландия съм" - Don_Diego
- ентусиаст
-
При BMW идва момент когато заради лошите условия радарите вече не "виждат" пътя и директно ти изключва всичко
(зимно време постоянно го прави) и се оправяш сам...все едно караш Москвич 
(зимно време постоянно го прави) и се оправяш сам...все едно караш Москвич - немо
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb
vicho написа:В тоя ред на мисли, мисля, че е задължително да шофира поне едни 10-20 часа с теб и да потренирате разни неща, аварийно спиране/тръгване, паркиране, работа с уредите и колата и все такива базови неща които, разбира се, не ги учат на курсовете. Ако пък хептен ти се занимава, вземи да решаваш листовки с нея, тъкмо ще си припомниш и ще дискутирате ситуации![]()
п.с. измислих - заведи я на калоянеца да шофира маздето, няма да ти откаже![]()
Съгласен съм , но при условие , че няма желание и живее при майка си не съм в позиция да настоявам
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8
Шанса близък човек да те научи на умение като шофирането е минимален. Изисква се определена психическа нагласа от обучавания и много добър подход в обучителя. В 99% от случаите поне едното липсва, а обикновено и двете. Като сложиш и деликатната възраст в която обикновено се учи на това човек и съвсем трудна работа. Така че, не го приемай лично, по скоро потърси добър инструктор или някой друг с който може/иска да покара помежду часовете на курса.
- Don_Diego
- ентусиаст
-
Щом няма желание да се научи и Валтер Рьорл да дойде да я учи...все тая
Факт, че страшно много може да се научи дори само съвети ако слушаш. Вуйчо ми (професионален шофьор с абсолютно всички възможни категории + трамвай и милиони км зад волана на всякаква техника) ни беше събрал (мен, брат ми и братовчед ни) докато карахме курсовете да обясни и покаже няколко неща...до ден днешен ги следвам
Става въпрос за паркиране, маневриране, къде да ти е погледа в различни ситуации и подобни наглед дребни неща
Факт, че страшно много може да се научи дори само съвети ако слушаш. Вуйчо ми (професионален шофьор с абсолютно всички възможни категории + трамвай и милиони км зад волана на всякаква техника) ни беше събрал (мен, брат ми и братовчед ни) докато карахме курсовете да обясни и покаже няколко неща...до ден днешен ги следвам
Става въпрос за паркиране, маневриране, къде да ти е погледа в различни ситуации и подобни наглед дребни неща