Здравословен живот, или...
Модератор: Общи модератори
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Re: Здравословен живот, или...
Там наследствеността и разни други външни фактори са по-решаващи.
И оплешивяването и доброкачествената хиперплазия на простатата могат да бъдат причинени и от DHT, който също расте от стероидите.
Но това е по-вероятно да се случи ако имаме и наследствения фактор. Т.е., едва ли от приемът на тестостерон се оплешивява като първопричина, по-скоро ускорява процеса.
Интересното е, че действието му е различно в различните части на тялото - ще ускори косопада, но ще увеличи и окосмяването по лицето и тялото.
Хиперплазията има и други причини, освен наследствения фактор - баланс тестостерон:естроген и най-вече затлъстяване, диабет, високо кръвно, липса на физическа активност.
При мен, понеже съм го изследвал нивата са нормални, но някъде около 40 ми падна една част от космената покривка.
И спрях на това ниво. Ни оплешивявам повече, ни расте нова коса. Не съм тотално плешив, но нямам и коса като преди. Това е просто увеличена чувствителност на космените фоликули към DHT.
И оплешивяването и доброкачествената хиперплазия на простатата могат да бъдат причинени и от DHT, който също расте от стероидите.
Но това е по-вероятно да се случи ако имаме и наследствения фактор. Т.е., едва ли от приемът на тестостерон се оплешивява като първопричина, по-скоро ускорява процеса.
Интересното е, че действието му е различно в различните части на тялото - ще ускори косопада, но ще увеличи и окосмяването по лицето и тялото.
Хиперплазията има и други причини, освен наследствения фактор - баланс тестостерон:естроген и най-вече затлъстяване, диабет, високо кръвно, липса на физическа активност.
При мен, понеже съм го изследвал нивата са нормални, но някъде около 40 ми падна една част от космената покривка.
И спрях на това ниво. Ни оплешивявам повече, ни расте нова коса. Не съм тотално плешив, но нямам и коса като преди. Това е просто увеличена чувствителност на космените фоликули към DHT.
- drifty
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Simson S51
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
bum_bum написа:
По отношение на здравето на различните органи, системи и дефицити преди време събрах това нещо - https://www.facebook.com/photo/?fbid=10229034944533291
Нищо не ми зарежда на този линк на мен.

- streetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: G20
- Мечтае да кара: RS Cosworth
- Детайли за колата: LCI2
B48B20А
Постът е в затворена група - https://www.facebook.com/groups/2274500376164270
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.
- Двигателист
- Потребител
-
- Кара: TOYOTA
Здравословен живот, или...
bum_bum написа:Високите триглицериди не и атерогенния състав на холестерола идват не от ядене на мазно, а от ядене на захари и усвоими въглехидрати в излишно големи количества.
Мисля, че именно това е много ключово (писал си го много пъти), но волно, или неволно четящите го пропускат и се започва със за и против кето.
На мен обаче би ми било интересно да коментираш индианците тараумара. Предполагам и b_u_b_o е чувал за тях в качеството им на уникални атлети, бягащи на свръхдълги дистанции. Аз не съм специалист, просто научих за тях от книгата с разкази на писателя Иво Иванов. Трите части на разказа за тези индианци ги има в нета, но са дълги, а в днешно време никой не обича да чете вече дълги текстове, камо ли книги, затова ще резюмирам няколко точки, без да претендирам за компетентност, просто това четох за тях и честно казано, звучи ми почти невероятно.
1. Уникални атлети, бягат на дистанции 100-200 км, че и повече, часове наред.
2. Тичат боси, или с някакви примитивни сандали, по планински терен.
3. Не страдат от диабет, рак, сърдечно-съдови заболявания.
4. Имат висока продължителност на живота – често над 80-90 години.
5. Ядат основно вгетераианска храна, рядко месо (овче, козе, кокошки), яйца, дивеч, риба.
6. Фрапираща липса на протеин в храната им – около 10%.
7. Фрапираща липса на мазнини в храната им – около 10%.
8. Фрапиращо количество въглехидрати – около 80% (основно царевица, боб, каши, плодове...).
9. Употребяват доста алкохол, както силен, някаква си тяхна ракия, така и царевична бира.
Явно не ядат преработени храни, тоест предполагаме, че не приемат в организма си консерванти, гуми, подсладители, пълнители, антибиотици, синтетични хормони и подобни ...
Това с алкохола много не ми се връзва... а те поркали доста.
Но какви метаболитни процеси компенсират толкова малко протеин, при положение, че водят толкова активен начин на живот?
Лудия.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Абсолютно е така. Въпрос на баланс - какво влиза и какво излиза като калории в края на деня.
После какво е качеството на храната. Емблематичен пример е Джими Фулър (този, който популяризира джогинга като спорт).
Цял живот във форма, спортува, калорийният му прием е адекватен и накрая умира докато тича на пътя. От инфаркт. Артериите му са тотал щета, непроходими.
А приживе спори с Чарлз Поликин, че е напълно достатъчно да тренираш и да не преяждаш за да си здрав. Без значение какво ядеш.
Има много аборигенни племена, които ядат какво ли не и са здрави. Книгата на Уестън Прайс е интересна на тази тема. Отскоро я има и в България.
Там той казва, че не е открил племе, което да яде само растителна храна и да е здраво.
Изследва доста племена и общото заключение е, че тези, които ядат предимно животинска храна са по-силни, по-добре развити, по-високи, по-мускулести и по-здрави.
Не, че не може основно с растителна, но има разлика ако съпоставим.
За алкохолът не знам. Ако е системно не е добра опция със сигурност, но добрата физическа активност и чистото хранене явно могат да потиснат редица кофти ефекти на системната употреба.
После какво е качеството на храната. Емблематичен пример е Джими Фулър (този, който популяризира джогинга като спорт).
Цял живот във форма, спортува, калорийният му прием е адекватен и накрая умира докато тича на пътя. От инфаркт. Артериите му са тотал щета, непроходими.
А приживе спори с Чарлз Поликин, че е напълно достатъчно да тренираш и да не преяждаш за да си здрав. Без значение какво ядеш.
Има много аборигенни племена, които ядат какво ли не и са здрави. Книгата на Уестън Прайс е интересна на тази тема. Отскоро я има и в България.
Там той казва, че не е открил племе, което да яде само растителна храна и да е здраво.
Изследва доста племена и общото заключение е, че тези, които ядат предимно животинска храна са по-силни, по-добре развити, по-високи, по-мускулести и по-здрави.
Не, че не може основно с растителна, но има разлика ако съпоставим.
За алкохолът не знам. Ако е системно не е добра опция със сигурност, но добрата физическа активност и чистото хранене явно могат да потиснат редица кофти ефекти на системната употреба.
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
https://www.segabg.com/hot/category-bul ... ane-sofiya
каквото и да правиш ще бъдеш отровен у таа държава, я вода, я пушек, я радиация
каквото и да правиш ще бъдеш отровен у таа държава, я вода, я пушек, я радиация
You said: "Time will change!" What if it changes you?
- enigma
- кандидат ентусиаст
-
Двигателист написа:
Явно не ядат преработени храни, тоест предполагаме, че не приемат в организма си консерванти, гуми, подсладители, пълнители, антибиотици, синтетични хормони и подобни ...
И чистия въздух и вода също не е за пренебрегване, особено живеещите в планински райони май винаги имат по-дълга продължителност на живота.
enigma
ⵙⵍⴻⵍⵍⵉ ⵡⵉⴷ ⵢⴻⵜⵜⵡⴰⴹⴻⵍⵎⴻⵏ
ⵙⵍⴻⵍⵍⵉ ⵡⵉⴷ ⵢⴻⵜⵜⵡⴰⴹⴻⵍⵎⴻⵏ
Двигателист написа:
Но какви метаболитни процеси компенсират толкова малко протеин, при положение, че водят толкова активен начин на живот?
Важно е да се спомене, че не бягат с часове за кеф, а да хванат някаква мръвка, която им е жизнено важна. Протеин приемат от растенията дето ядат, което е от необходимост. Адаптирали са се за таква диета, защото не е имало много големи животни около тях. От там и са супер ниски и слаби мъжете, а жените са ниски и трътлести, щото те не са тичали. Индианците на север и в южна америка пък са яли почти само месо и са много по-големи и здрави и пак не са имали никакви хронични заболявания. Всички тия ги слагаш на стандартна диета и стават лоени топки. Мексиканците са най-дебелия народ, защото на едно ядене имат по няколко въглехидрата и вече имат И месо на всяко ядене и пият кока кола вместо вода.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Дишането , там е разликата . Хората в планините имат като правило по добре развит дихателен обем . Причината е постоянното физическо натоварване и ниското съдържание на кислород . Непалските шеррпи дори имат генетично изменение което им позволява да оцеляват на екстремални височини при много ниско съдържание на кислород. В индийската йога също голяма част от упражненията са за трениране на правилното дишане . Дали са безсмъртни хайлендерите не знам , но има една приказка че планината ражда мъже а полето тиквиИ чистия въздух и вода също не е за пренебрегване, особено живеещите в планински райони май винаги имат по-дълга продължителност на живота.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Бе ти яж само лайна, пък чакай дишането да те оправи.
Иначе да, има значителна разлика как дишаш, освен нали чистотата на въздухът.
Аз с голям зор се научих да дишам през носа под товар.
Съвсем друга е играта. Отвориш ли устата започваш да се бориш за живот, пулсът отива в космоса и всичко приключва.
Иначе да, има значителна разлика как дишаш, освен нали чистотата на въздухът.
Аз с голям зор се научих да дишам през носа под товар.
Съвсем друга е играта. Отвориш ли устата започваш да се бориш за живот, пулсът отива в космоса и всичко приключва.
- barabqga
- кандидат ентусиаст
-
Сигурно си видял и книгата от коя е вдъхновен Иво за тези разкази, родени да тичат на Кристофър Макдугъл. Интересното там е, ще той разказва и за такива племена в Африка, които гонят плячката докато се измори, и други истории. Увлекателна книга.Двигателист написа:bum_bum написа:Високите триглицериди не и атерогенния състав на холестерола идват не от ядене на мазно, а от ядене на захари и усвоими въглехидрати в излишно големи количества.
Мисля, че именно това е много ключово (писал си го много пъти), но волно, или неволно четящите го пропускат и се започва със за и против кето.
На мен обаче би ми било интересно да коментираш индианците тараумара. Предполагам и b_u_b_o е чувал за тях в качеството им на уникални атлети, бягащи на свръхдълги дистанции. Аз не съм специалист, просто научих за тях от книгата с разкази на писателя Иво Иванов. Трите части на разказа за тези индианци ги има в нета, но са дълги, а в днешно време никой не обича да чете вече дълги текстове, камо ли книги, затова ще резюмирам няколко точки, без да претендирам за компетентност, просто това четох за тях и честно казано, звучи ми почти невероятно.
1. Уникални атлети, бягат на дистанции 100-200 км, че и повече, часове наред.
2. Тичат боси, или с някакви примитивни сандали, по планински терен.
3. Не страдат от диабет, рак, сърдечно-съдови заболявания.
4. Имат висока продължителност на живота – често над 80-90 години.
5. Ядат основно вгетераианска храна, рядко месо (овче, козе, кокошки), яйца, дивеч, риба.
6. Фрапираща липса на протеин в храната им – около 10%.
7. Фрапираща липса на мазнини в храната им – около 10%.
8. Фрапиращо количество въглехидрати – около 80% (основно царевица, боб, каши, плодове...).
9. Употребяват доста алкохол, както силен, някаква си тяхна ракия, така и царевична бира.
Изпратено от моят motorola edge 50 neo с помощта на Tapatalk
- enigma
- кандидат ентусиаст
-
Spunky написа:
Важно е да се спомене, че не бягат с часове за кеф, а да хванат някаква мръвка, която им е жизнено важна..
Че кой бяга за кеф - всеки си има оправдание. Един бяга след топката, друг бяга от лъва в саваната, трети като мен бяга от кравата из баирите
enigma
ⵙⵍⴻⵍⵍⵉ ⵡⵉⴷ ⵢⴻⵜⵜⵡⴰⴹⴻⵍⵎⴻⵏ
ⵙⵍⴻⵍⵍⵉ ⵡⵉⴷ ⵢⴻⵜⵜⵡⴰⴹⴻⵍⵎⴻⵏ
enigma написа:Spunky написа:
Важно е да се спомене, че не бягат с часове за кеф, а да хванат някаква мръвка, която им е жизнено важна..
Че кой бяга за кеф - всеки си има оправдание. Един бяга след топката, друг бяга от лъва в саваната, трети като мен бяга от кравата из баирите
Ок, така е, всички бягаме по необходимост, за оцеляване. Едни да хванат някаква пуйка, другите да не ги хване диабета, трети да не ги стигне кравата
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Абе стига се хвалихте с това бягане подир крави и пуйки , има една поговорка който му е къс ума са му дълги краката ...Така че прогресивните племена са измислили капани лъкове стрели копия ..за да не бягат като изоглавени с километри подир мръвката 

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
- barabqga
- кандидат ентусиаст
-
Накрая са опитомили добитъкаJordana написа:Абе стига се хвалихте с това бягане подир крави и пуйки , има една поговорка който му е къс ума са му дълги краката ...Така че прогресивните племена са измислили капани лъкове стрели копия ..за да не бягат като изоглавени с километри подир мръвката
Изпратено от моят motorola edge 50 neo с помощта на Tapatalk