Здравословен живот, или...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: Здравословен живот, или...

Мнение от bum_bum » 29 Юни 2026, 21:56

Честно казано кафе с цигара е вероятно една от най-безобидните закуски ако я сравним с баница с боза, кифли, тулумби, катми и прочие :mhihi: Кафе с цигара направо си е фастинг.

Начинът по който се храниш и ти си е съвсем ОК за масовия човек. Повечето хора не разбират, че теглото и здравето са елементарна функция от това какво ядеш и колко ядеш. А ти явно си разбрал или интуитивно се досещаш, че ако не се осираш с количества и не ядеш нонстоп боклуци няма кой знае какво толкова да ти стане или и да ти стане ще е вече на една такава възраст на която на човек обикновено не му пука.

Разбъзика ли се обаче метаболизмът вече нещата стават по-сложни и се искат по-сериозни мерки. Там вече повечето хора не могат да осъзнаят какво се случва и какво е нужно и като резултат гледаме навсякъде около нас хора болни от неща, които се повлияват просто с хранене в рамките на седмици или месеци, а те ги влачат с години, докато доразвият всичките останали съпътстващи заболявания.

Сърдечно-съдовите заболявания, които са причина номер 1 за смъртност в световен мащаб са в болшинството си последица от метаболитните нарушения, които идват от храненето. Високите триглицериди не и атерогенния състав на холестерола идват не от ядене на мазно, а от ядене на захари и усвоими въглехидрати в излишно големи количества.

Ама понеже тия неща не стават от днес за утре много хора не правят връзката.
Диабетът, който идва на 30-40 си го отглеждаме от 20-25 годишна възраст. Инфаркта на 50 започваме да си го причиняваме още на 20, омазнения черен дроб, който ни го откриват на 40 не се е мазнил от вчера. Апропо, преди това заболяване се наричаше NAFD - non-alcoholic fatty liver disease, а отскоро вече е MASH - metabolic dysfunction-associated steatoHepatitis.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 30 Юни 2026, 0:29

bum_bum написа:Сърдечно-съдовите заболявания, които са причина номер 1 за смъртност в световен мащаб са в болшинството си последица от метаболитните нарушения, които идват от храненето.

Силно вярвам в хипотезата че и другата основна причина да мрем млади, а именно рака, е в голяма степен обусловен от начина на живот и основно храненето. Ама ще трябва да минат още доста години докато се докаже, особено като се вземе предвид, че финансирането главно отива за намирането на лек, а не в търсене на причини за възникването и превенция. Ама все пак могат да ти вземат парите като си болен да те лекуват, а ако ти кажат "не яж боклуци, не пуши, не пий и се движи" не могат да те таксуват. А и за хората е по-лесно да вярват, че "гените са виновни", отколкото че сами са си го докарали, било то сърдечен проблем, рак или каквото и да било друго.

старши ентусиаст
Аватар

Здравословен живот, или...

Мнение от bum_bum » 30 Юни 2026, 8:24

Ракът нарочно не го споменах, че там все пак има още поле за интерпретация.

Генетично, генетично ама напоследък нещо се поразвали генетиката та много хора с генетична предразположеност към рак на панкреаса и дебелото черво се появиха изведнъж. Смеят се на някой какво яде ама намират за нормално през 5 години да ходят да им ровят в гъзовете да търсят рак.. , щото то така било трябвало.

Има и още много ама вече не ми се и обяснява. Ще спомена за бъбреците, че един познат отскоро го яде. Обясних му ама дали ме разбра не знам.. На лелинчо му шурея имал болни бъбреци и то било наследствено, щото и той го хванал.

Ядеш нонстоп боклуци и захари и ходиш на прегледи. Малко завишен холестерола ама нищо му няма. Глюкозата в норма, всичко е точно.
Креатининът в норма.

И това с години. После изведнъж “олеле”.

Не е олеле. Бъбреците са органът с най-висока капилярна плътност.

Ние гледаме артериите да не се запушат от холестерола. А милионите малки капиляри дали не го отнасят първи, далеч преди артериите?

Бъбрекът е кораво куче, губи 30-40% функция безсимптомно. И нещо, което се е развивало сума години се смята за остро заболяване, щом се открие.

Следим креатинин редовно на профилактичните прегледи. Защо?

Това е маркер, който показва функция, а не директна увреда и в ранните стадии не е особено чувствителен.
И е илюстративен пример за това как чакаме нещо да се случи за да почнем да го лекуваме (а то вече обикновено е късно), вместо да следим превантивните маркери.

Няма кой да се сети да пусне инсулин да види нормалната глюкоза дали е естествено нормална или седи там под натиск. Няма кой да сметне съотношения на съставните части на холестерола за да види дали въпреки, че е в норма няма вече атерогенен характер.
При кофти съотношения на глюкоза и инсулин и tg към hdl няма кой да пусне egfr, uacr да види с тия бъбреци какво става.

Тези неща отнемат години. И хората масово тъпчат лайна през всичките тия години, разчитайки на стандартна ПКК, която показва нещо съществено когато вече е твърде късно и викат “ям всичко и нищо ми няма”, докато им заима “изведнъж”.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Simson S51
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 30 Юни 2026, 10:12

Това последното, което написа относно изследванията, ми напомня за редовното "ти си млад още", което чувам от докторите като си искам някакви неща от тях. Та стигнах до заключението, че тия профилактични годишни изследвания са малко бутафорна работа и не разбирам отношението на докторите по темата. Какво значение има, дали си на 20 или на 50, като не си застрахован от нищо? Сякаш ще останат без пациенти като ги насочват към правилните маркери за да хванат проблеми по-навреме.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 30 Юни 2026, 11:09

bum_bum написа:Ракът нарочно не го споменах, че там все пак има още поле за интерпретация.

Е да ама аз пък нарочно реших да те провокирам да напишеш нещо, щото винаги е полезно за всички. А и ми дава всеки път някоя нова посока в която да задълбая малко повече. :bchug:

drifty написа:не разбирам отношението на докторите по темата

Основния фактор е, че така са научени. Системата им втълпява, че са там да лекуват, а не да превентират от ден едно. Това е големия проблем на модерната медицина. Постигнала е огромни успехи - неоспоримо, но по една или друга причина(основно финансова) фокуса е основно върху вече болните, а не върху здравите. Има една легенда за китайските доктори преди векове, как им се плащало от пациентите им докато са здрави, а разболеят ли се - спирали докато не ги оправи. Звучи като доста по-стимулиращо за тях да ги държат здрави, не мислите ли?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 30 Юни 2026, 11:29

Аз не отричам съвременната медицина. Особено пък в диагностичната и част. Там сме вече на много високо ниво, но масово не го ползваме.

Също както и спешната медицина и травматологията. Там днес са възможни неща, които само преди 20-30 години са били пълна химера.

Цялата останала част обаче е пълен батак.
Лекар за бъбреци, лекар за сърце и лекар за черен дроб. Трима отделни специалисти и всеки един лекуващ неговото си, без да се интересува от останалото.

А нито бъбрека, нито дробът, нито сърцето работят самостоятелно като изолирана система. И в болшинството случаи това, което е разболяло единия орган е разболяло и останалите.

Вероятно 80% поне от съвременните заболявания са с метаболитен произход.

И ние лекуваме симптомите, не причината като често с лечението на симптомите предизвикваме и други заболявания или най-малкото дефицити.

Високо ти е кръвното - на тиразиден диуретик. Опа, нисък калий, нисък магнезий - земи нещо и за сърцето. Пикочната киселина отиде у небето, айде земи и Алопуринол. Кръвната захар се качи.., нищо бе, взимай метформин.

Тия задължителните медицински изследвания са пълен смях.
В този панел има основно маркери, които показват вече настъпило заболяване.
Но масово хората ги възприемат като превенция и щом там няма нищо тревожно, значи всичко е наред и губят ценни години, живеещи с развиващи се заболявания, които се диагностицират чак когато или е късно или е трудно да се лекуват.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 30 Юни 2026, 14:48

На мен ми е интересно къде ще завие новата мода с пептидите. Какви лонг-търм странични ефекти ще има и т.н.

А профилактичните смях не смях... на колежка ѝ откриха проблем, последва операция и т.н. Още преди да има симптоми. Но факт, че не са каквото трябва. Кръвните трябва да са доста по-широкообхватни.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 30 Юни 2026, 15:14

TNT написа:А профилактичните смях не смях... на колежка ѝ откриха проблем, последва операция и т.н. .

Именно. Идеята е да не стигаш до операции и лечения, които продължават до живот, а да видиш навреме отклоненията и да реагираш докато нещата са още обратими и лечими. за да се разминеш евентуално.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Simson S51
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 30 Юни 2026, 15:44

Бум, ти пускаш ли си годишни изследвания и какви маркери си следиш?

Иначе, аз миналата година разбрах, че съм бил "рискова" група, поне така четох, за рак на тестисите. За млади мъже било по-често срещано и е хубаво да минаваш редовни прегледи, ако не се лъжа, между 16 и 40 години. Но четох по темата като ми се появи болка в единия тестис. Личния ми вика - разширени вени, прав беше де, само дето уролога ми пусна спермограма, която не е розова, личния едва ли щеше да се занимава, ако не бях го накарал да ме прати на специалист. Сега уролога иска оперативно лечение за вените, за да може да се възвърне нормалния процес по спермогенеза. Може би има и неоперативен вариант, не знам.
Последна промяна drifty на 30 Юни 2026, 16:02, променена общо 1 път
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Всичко що е BMW , баничарки
Мечтае да кара: M1

Мнение от laviatan » 30 Юни 2026, 15:58

Бум, ти пускаш ли си годишни изследвания и какви маркети си следиш?

Тъкмо щях да попитам същото. Би било полезно като информация . Особено за чичаците като мен във форума / а сме си вече доста / :mhihi:
AUTO MOTOR PARTS GROUP LTD
Фирмата е специализирана за марката BMW .
ПОРЪЧКА НА ОЕМ ЧАСТИ ОТ БМВ ГРУП. ГОЛЯМА НАЛИЧНОСТ НА СКЛАД.
КАЧЕСТВО, КОРЕКТНОСТ, БЪРЗИНА - ВСИЧКО ЗА БМВ НА ЕДНО МЯСТО !

Обекти: Магазин и склад - София ул. Антим I 61 / склад ул. Антим I 63
ОБЯВИ В БМВ ФОРУМ : ЛИНК 1 / ЛИНК 2
Проверка история автомобил: http://www.automotorpartsgroup.bg/
Тел.: 0700 70 775
Facebook: https://www.facebook.com/AutoMotorPartsGroupLTD
E-mail: sales@automotorpartsgroup.bg
Понеделник - Петък от 9,30-17,30 часа / Събота от 10,00-14,00 часа

старши ентусиаст
Аватар
Кара: сребърна звезда
Мечтае да кара: RAUH

Мнение от kiko » 30 Юни 2026, 16:34

Направо да дава и поща на която да пращаме резултатите за прочитане и анализ :mhihi: :mhihi:

срещу кеш разбира се :ok:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 30 Юни 2026, 18:12

Понастоящем нищо не проверявам. Преди 2-3 години тествах тестостерона и другите свързани там хормони доста често, т.к. исках да знам някои определени активности как действат. Сега съм мисля наясно и вече нямам нужда. След година вероятно ще си пусна пак да видя на къде вървят нещата, защото все някога орехите ще спрят да работят, но за сега нямам симптоми и не ми е зор.

Тогава съм мерил и различни други маркери, но в крайна сметка се оказа, че няма смисъл. Всичко си ми беше каквото искам и каквото предполагам, че ще е.

За рисковата група скоро ще се види. Генетично ми е време за рак вече.

По отношение на здравето на различните органи, системи и дефицити преди време събрах това нещо - https://www.facebook.com/photo/?fbid=10229034944533291

Базирано е на няколко големи метаанализа и наративни ревюта, които изнесоха на една конференция миналата година и мисля, че е нещо много полезно, което в българския ефир го няма. Да не говорим, че повечето лекари няма да насрочат подобни пълни и конкретни изследвания и ще едно лутане.

С тези данни всеки Ai, който разполага с достатъчно голяма база клинични данни ще може да даде много добра диагноза или да насочи за по-нататъшни изследвания при нужда. Не казвам да не се ходи по лекари, но може да се спестят бая време и главоболия с подобен подход.

Бях се засилил да направя подобна карта и за профилактични изследвания базирани на пол, възраст, рискови фактори, конкретна симптоматика, въпросник с начин на живот и навици който всеки да попълни сам и да види дали и от какво може да има нужда да изследва, както и нещо още по-интересно - за микронутриентните дефицити, че там е съвсем пълен батак и болшинството хора пият какви ли не глупости без нужда и причина като в някои случаи с тях предизвикват повече проблеми, отколкото решават ама няма да е в тоя живот.

Реших вече да не си давам токова зор да споделям подобни неща. На жена ми задника носи далеч повече лайкове, посещения и продажби, а аз зор нямам да пиша по цели часове неща, които никой не чете :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 30 Юни 2026, 18:20

Иначе, аз миналата година разбрах, че съм бил "рискова" група, поне така четох, за рак на тестисите.
Мъжете всичките са рискова група . С напредване на възраста всичко с чепа става рисково . Простатата , тестисите , пикочния меур , бъбреците ..Нещата могат да ескалират много бързо , хиперплазията на простата е неизбежна с възраста . Просто един съвет към по младите - направете си ваксина за папилома вирус докато е време . Това е един от честите причинители на рак на простатата , на ануса , на гърлото ... Безразборните полови контакти също неизбежно водят до хроничен простатит . Това е много коварна инфекция която може да засегне дори бъбреците и практически нелечима , бактериите които я причиняват почти не се поддават на антибиотично лечение ....
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 30 Юни 2026, 23:29

:OT: Бургаският досадник замлъкна, варненският кога ?
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 01 Юли 2026, 3:31

bum_bum написа:...все някога орехите ще спрят да работят...

А какво мислиш за връзката на високия тестостерон с оплешивяването при мъжете?
Като ходя по фитнесите, 99% от яките батки, които съм виждал, силно са разредили ливадката на главата и масово се стрижат 0 или 1 номер...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата