Икономическа тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар

Re: Икономическа тема

Мнение от carmanf1 » 28 Юни 2026, 9:44

zAcK написа:До какво води зелената европедалщина :help: :banghead: Да хванат всички зелени педеруги и да си наврат по един фотоволтаичен панел отзад! :censored: :censored: :censored:

Volkswagen is considering closing four German factories and cutting 100,000 jobs, which would make this the biggest overhaul in the carmaker's history.
VW stock is down 60% over the last 3 years.

https://www.reuters.com/business/autos-transportation/volkswagen-ceo-aims-cut-up-100000-jobs-next-years-manager-magazin-reports-2026-06-26/

ФолЦваген ..., са на ръба на оцеляването. И това не са приказки от махалата :D
Все още успяват да го прикриват с някои финансови маневри, но до няколко месеца всичко ще лъсне.

Тогава ЕУ и правителството им ще помагат, защото иначе ефекта ще е много тежък за цяла Европа, няма как да го допуснат.
Точно по същия начин, по който китайците и корейците го направиха с някои от техните големи производители в автоиндустрията.

Даимлер и БМВ, от своя страна пък искат "China free supply chain" :mhihi: Щот там производството било много мръсно :D
Нищо че всичката им силициева стомана и магнити идват от Китай :mhihi: Където пък китайците наложиха квоти на магнитите и праат квот си искат :mhihi:
(Единственото хубаво от войната с магнитите е, че БМВ направиха новите си ел. двигатели без постоянни магнити, което носи и технически предимства :yes: )

Същевременно, умния и много зелен EU, ги клати яко със зелените "CBAM" такси за почти всичко с произход non-EU.
Които от 2028 - 2032 ще станат още по-зверски :kuku: Ама нали всичко е за да сме най-зелени на планетата :ok:
Нищо, че алуминия и почти всички метали са предимно non-EU :mhihi: .... вземи тия такси за зелено ...

Същевременно обаче сложиха изравнителни мита на китайските автомобили ...., за да пазят европейските производители ...
Тотален non-sense - клатиш собствените си производители зверски с такси за зелено, същевременно претендираш, че ги пазиш :ok:
Докато китайците си субсидират автоиндустрията и шибат EU на зелено :mrgreen:

Китай и САЩ ...... показват middle finger на зеленото и си праат к'от си искат .... и са конкурентни, и се развиват :yes:

И така, всичко на гЪзЪ на клетия, обикновен, EU данъкоплатец ... ама нали европейците всички сме мега био-мио зелени :mrgreen:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на късмет и надежди...
Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
Детайли за колата: seats and a steering wheel....

Мнение от nickstorm » 28 Юни 2026, 10:06

BMW_POWER написа:
nickstorm написа:Както и да го погледнеш, 100 хиляди са си 4 пълноценни дивизии за Вермахта.... :mrgreen:

Не е съвсем по темата, ама като отговор на горенаписаното:
През 18-ти век Швеция напада Русия с около 35 000 армия
През 19-ти век Наполеон влиза в Русия с 600 000 армия
През 20-ти век оня с мустаците и подкрепа на демократичната общност влиза в СССР с обща армия към 5 000 000 човека
През 21-ти век Четвъртият райх ....

По темата:

€5 за тоалетна, WOW, "Клуба на богатите" :mhihi: :mhihi: :mhihi:

https://www.vesti.bg/bulgaria/zlatna-nu ... to-6263455

Един летен ден, разхождайки се из Мюнхен попаднах на един голям паметник, който ми привлече вниманието и отидох да видя за какво става въпрос. Оказа се в памет на 200к войници, загинали при някакъв поход към Русия през 19-и век, за годината не си спомням точно, ама май беше средата.Та немците специално горе-долу веднъж на 100 години ходят на Изток за поредната порция шалтаци :mhihi: От края на ВСВ са минали 80, наближава времето за нови приключения
"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи :mhihi:

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Волга
Детайли за колата: Лада 2105

Мнение от Top Gun Maverick » 28 Юни 2026, 12:27

Според мен немците отдавна са осъзнали, че нови територии не им трябват, гледат си икономическия растеж и не ламтят за нови завоевания. Един вид еволюция му се вика. Виж от друга страна други народи доказано ламтят за нови територии защото имат най-много от всички, ама не им стига. :mrgreen: Един вид пък това е да те подмине еволюцията. Сега обаче естественият подбор им показа, че не може да унищожиш всичко де що мърда в името на това да имаш още повече от най-многото, което имаш и страната върви към икономически колапс. :ok:
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди! :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на късмет и надежди...
Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
Детайли за колата: seats and a steering wheel....

Мнение от nickstorm » 28 Юни 2026, 14:50

Top Gun Maverick написа:Според мен немците отдавна са осъзнали, че нови територии не им трябват, гледат си икономическия растеж и не ламтят за нови завоевания. Един вид еволюция му се вика. Виж от друга страна други народи доказано ламтят за нови територии защото имат най-много от всички, ама не им стига. :mrgreen: Един вид пък това е да те подмине еволюцията. Сега обаче естественият подбор им показа, че не може да унищожиш всичко де що мърда в името на това да имаш още повече от най-многото, което имаш и страната върви към икономически колапс. :ok:

Територии не им трябват. Трябват им само ресурсите, намиращи се в тези територии. И малко от аборигените, да има кой да работи по мините и в Сибир, че е било тегаво там да се живее, разправят запознати. То и на краварите им трябват същите работи- защо да плащаш за нещо, когато можеш да побомбиш малко и да го имаш за без пари. Като петрола в Сирия и Венецуела примерно.
Обаче виж как се завъртя палачинката при евреите- отказват да се изтеглят от Ливан вече, Газа ще остане под окупация и това, което са успяли да заграбят от Сирия също. Така че говори ми за ламтеж за нови завоевания, но не забравяй Венецуела, Куба и Гренландия :ok:
Па и няма да е лошо да се поинтересуваш за Крим в исторически аспект-как, защо и кога се е появило военното гробище на нагличаните там, при кой украински вожд :mhihi:
"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи :mhihi:

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 28 Юни 2026, 17:24

nickstorm написа:...Трябват им само ресурсите, намиращи се в тези територии. И малко от аборигените, да има кой да работи по мините и в Сибир, че е било тегаво там да се живее, разправят запознати....:

Една кака преди време си го каза в директен текст"

"Русия притежава прекалено голяма територия с прекалено малко хора и ресурсите на Сибир не бива да принадлежат само на една държава" - сиреч, трябва да си ги делкате с останалите :ok:

Европа почти няма нищо. Писал съм го. Както съм писал, че следващата война ще е за ресурси, а по-следващата за водата.

А какво им трябва на западняците, ми ... потърсете в гугъл "План ост". Плановете не са забравени, просто са отложени във времето.

Учете история. В момента се повтаря ситуацията отпреди стотина години. Разликата е, че иконимическата криза се предизвиква изкуствено. "Зелени теории", "Икономически санкции", "Карантина" с грипа, все неща, които убиват икономиката. Накрая ще остане една единствена опция за хората:

"Запиши се в армията, ще видиш Свят!"

Погледнете нивата на "Индекса ма промишленото производство на ЕС"

https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/images/thumb/3/30/Industrial-production-2024-v6.docx.jpg/900px-Industrial-production-2024-v6.docx.jpg

Гледайки телевизията и слушайки СМО, кой е виновен? Путин, китайците, Ел Ниньо ... но никога не и калпавата политика на ЕК :dunno:

Ползвайте си главите и учете история.
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 28 Юни 2026, 18:25

Европа почти няма нищо. Писал съм го. Както съм писал, че следващата война ще е за ресурси, а по-следващата за водата.
А по следващата ще е със сопи и камъни :mhihi: Виж оня план "немислимото" от 1945 , сегашния конфликт е 1:1 като изпълнение цели и задачи . Единствената разлика е че тогава са планирали да "спасяват" Полша и да насъскат срещу Сталин армия от поляци и немци . Което само някой в момент на умопомрачение може да вярва че е възможно , но сега мечката е слаба и някой си е въобразил че може да сработи . Прросто си намериха друга мажоретка за театрото ... :dunno:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 28 Юни 2026, 18:41

"Мечката е слаба", "Колос с глинени крака", "Икономика по-слаба от икономиката на Италия (или Калифорния)", въпросът не опира в цифрите и материалите, а опира в хората. Това е най-големият автогол в историята. Договор подписан със западняците струва точно толкова, колкото струва хартията плюс цената на химическите оцветители върху него. Влиза Тръмп и подписва договори. След няколко години влиза Байдън и отменя всички договори на Тръмп. Връща се първия и отменя всички договори, подписани от втория. Старата чанта Меркел и Оланд си казаха в директен текст, че са мамили при подписване на договори....

Какво става, като изхвърляш хората на улицата? Ирландците тръгнаха, скоро и други ще го направят. Просто нямаш избор. Няма работа, няма пари, не можеш да си пуснеш децата сами на улицата, защото там пакистански, сомалийски, афганистански и какви ли не банди правят каквото си искат? Цените на всичко растат... Онзи ден излезе статия, че ЕС заплашвал САЩ с глоби, защото при преработката и транспортирането на природния газ отделяли някакви вредни вещества в атмосферата ... Не можах да я намеря после, за да я пейстна тук.

Заравянето на главата в пясъка с лафове тип "Англия не е ЕС" си напомни за един колега сенегалец. Викам "Иба, Майкъл Джексън е умрял", а той отговори "Какво ми пука, той е бял!"
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 28 Юни 2026, 19:40

Някъде нямаше ли и данни за различните 'тръгвания' на руснаците въоръжени на някъде? При тях каква е 'успеваемостта'?

Това за тази тема ли е всъщност?

Слава Богу поне, че оттатък голямата вода всичко е по мед и масло!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Ако отбиеш и пропуснеш колоната зад теб, защото си бавен, няма да ти се скъси нищо!!!

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 28 Юни 2026, 19:44

Jordana написа:
А по следващата ще е със сопи и камъни :mhihi: Виж оня план "немислимото" от 1945 , сегашния конфликт е 1:1 като изпълнение цели и задачи . Единствената разлика е че тогава са планирали да "спасяват" Полша и да насъскат срещу Сталин армия от поляци и немци . Което само някой в момент на умопомрачение може да вярва че е възможно , но сега мечката е слаба и някой си е въобразил че може да сработи . Прросто си намериха друга мажоретка за театрото ... :dunno:

Йордане бе, какво значи било е невъзможно? Хитлер просто трябваше да изчака да си спечелят започната война заедно с Русия срещу другите и след това да я атакува, каквото е щяло да стане. Тогава малко нещата нямаше да са айде юрвай всичко останало докато воюваш с целия останал свят. :mhihi: Късметът на Сталин е проработил с пълна сила, зимата, отслабената логистика с храната заради многото битки из Африка и Европа...
Германия губи тази война само заради арогантността на Хитлер, не заради великия ум на Сталин, както ни пробутват комунягите 80 години след това. :mhihi:

Потребител
Аватар
Кара: TOYOTA

Мнение от Двигателист » 28 Юни 2026, 20:09

BMW_POWER написа:"Мечката е слаба", "Колос с глинени крака", "Икономика по-слаба от икономиката на Италия (или Калифорния)", въпросът не опира в цифрите и материалите, а опира в хората. Това е най-големият автогол в историята. Договор подписан със западняците струва точно толкова, колкото струва хартията плюс цената на химическите оцветители върху него. Влиза Тръмп и подписва договори. След няколко години влиза Байдън и отменя всички договори на Тръмп. Връща се първия и отменя всички договори, подписани от втория. Старата чанта Меркел и Оланд си казаха в директен текст, че са мамили при подписване на договори....

"

BMW_POWER написа:
nickstorm написа:...Трябват им само ресурсите, намиращи се в тези територии. И малко от аборигените, да има кой да работи по мините и в Сибир, че е било тегаво там да се живее, разправят запознати....:

Една кака преди време си го каза в директен текст"

"Русия притежава прекалено голяма територия с прекалено малко хора и ресурсите на Сибир не бива да принадлежат само на една държава" - сиреч, трябва да си ги делкате с останалите :ok:

Учете история.............................

Ползвайте си главите и учете история.

А какво е твоето, а и не само твоето (доста народ се прехласва, макар от комфортно разстояние, по тази територия) обяснение, че въпросната „мечка“ и „колос“, при наличие на площ, грубо 1/8 от цялата суша на планетата ни, богата на всякакви ресурси, дори пребогата и не с много население, което при тези числа би трябвало да живее с много висок стандарт, а на практика нещата се разминават. Какви са причините?

И ако не е тайна, каква история си учил и къде? Извън Гугъл, АИ и Ютуб университетите?
Лудия.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 28 Юни 2026, 23:55

Бира с 400 години история отива в историята

https://x.com/Beefeater_Fella/status/20 ... 9629465079

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 28 Юни 2026, 23:59

BMW_POWER написа:Бира с 400 години история отива в историята

https://x.com/Beefeater_Fella/status/20 ... 9629465079

Според злите езици в последните шест години в Гемания са затворили 137 пивоварни.

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 29 Юни 2026, 10:05

За сметка на това България с най-ниски нива на безработица в целия ЕС - 2.8 при средни 6. Най-висока е във Финландия, над 10%. Да не са ги налазили и тях всякакви паразити от тези лежащите по гръб... :mrgreen:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 29 Юни 2026, 12:15

Top Gun Maverick написа:Йордане бе, какво значи било е невъзможно? Хитлер просто трябваше да изчака да си спечелят започната война заедно с Русия срещу другите и след това да я атакува, каквото е щяло да стане. Тогава малко нещата нямаше да са айде юрвай всичко останало докато воюваш с целия останал свят. :mhihi: Късметът на Сталин е проработил с пълна сила, зимата, отслабената логистика с храната заради многото битки из Африка и Европа...

Нямало е как да стане точно така, защото и Сталин се е готвел за подобен развой - да изчака Германия да превземе Европа и после да мине отгоре им и да я вземе той. Просто Хитлер е усетил, че му точат ножа от изток и е изпреварил събитията нападайки ги. Което е и хванало Сталин неподготвен, защото той е строял армия за нападение, не за защита. Та всъщност благодарение на това действие от Хитлер желязната завеса минаваше през средата на Европа, в противен случай е много вероятно цялата да беше червена след войната.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 29 Юни 2026, 12:38

Чичу ще се окаже, че е бил прав за много неща :mhihi:

https://paragraf.bg/trakiya-nyama-da-se ... PC0vCaA1WG

Магистрала „Тракия“ няма да се разширява в участъка между София и Пловдив. Вместо това експертите предвиждат изграждането на байпас чрез бъдещата магистрала „Рила“. Това ново трасе ще започва от ГКПП Гюешево и ще пресича магистрала „Струма“ при Дупница. След това пътят ще преминава през Самоков и ще стига до Костенец. Първоначалната идея беше тя да се включва в „Тракия“ именно при Костенец.

Бъдещата магистрала „Рила“ ще служи като байпас на натоварения трафик. Новата стратегия предвижда трасето да продължи успоредно на „Тракия“ от Костенец към Пловдив. То ще се влива в основната магистрала едва след Пазарджик. Тази промяна цели да облекчи движението от Северна Македония, без да се натоварва излишно столицата. В момента една част от магистрала „Рила“ вече е възложена за проектиране.

„Ще насилваме бюджета, но през следващите година и половина – две ще възложим за проектирането на още толкова магистрали, колкото има сега – около 850 километра“

На тея идеите започнаха да стават пожелателни.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата