Здравословен живот, или...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Здравословен живот, или...

Мнение от barabqga » 26 Юни 2026, 8:16

enigma написа:Това е една от основните причини да живея в аграрен район - изключително лесно е всичко да се намери от местни производители, на които можеш да имаш доверие. В магазини рядко стъпваме…
Кой е най-аграрния регион в щатите?

Изпратено от моят motorola edge 50 neo с помощта на Tapatalk

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 26 Юни 2026, 8:48

barabqga написа:
enigma написа:Това е една от основните причини да живея в аграрен район - изключително лесно е всичко да се намери от местни производители, на които можеш да имаш доверие. В магазини рядко стъпваме…
Кой е най-аграрния регион в щатите?

Изпратено от моят motorola edge 50 neo с помощта на Tapatalk

Близо до мен, ама не съвсем моя район

Sacramento is officially recognized as America's Farm-to-Fork Capital. Surrounded by 1.5 million acres of farmland, the region produces over 160 different crops and feeds the global market. This massive agricultural output drives a year-round culinary scene of local growers, Michelin-recognized chefs, and farmers' markets
enigma
ⵙⵍⴻⵍⵍⵉ ⵡⵉⴷ ⵢⴻⵜⵜⵡⴰⴹⴻⵍⵎⴻⵏ

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 26 Юни 2026, 9:18

Аграрен район е много мъгливо понятие . Би трябвало да се гледа за много крави и ранчота ако говорим за масло и мляко. Такава ерия се нарича ковбойски район с много ранчота крави и ковбойци на коне ...
Последна промяна Jordana на 26 Юни 2026, 12:14, променена общо 1 път
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 26 Юни 2026, 9:29

Jordana написа:Аграрен район е много мъгливо понятие . Би трябвало да се гледа за много крави и ранчота ако говорим за масло и мляко. Такава ерия се нарича ковбойски район с много ранчота крави и ковбои ...

Мъгливо е при тебе. Това е Америка, има от всичко по много, особено крави :mhihi:
enigma
ⵙⵍⴻⵍⵍⵉ ⵡⵉⴷ ⵢⴻⵜⵜⵡⴰⴹⴻⵍⵎⴻⵏ

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Simson S51
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 26 Юни 2026, 17:30

b_u_b_o написа:Всичко хубаво, само не разбирам хора дето пушат цигари, наливат алкохол, нагъват вафли, чипсове, бисквитки и какво ли още не което е откровена отрова реват, че им кръщават маслото. Или ако сам си го правя е ок, ако е друг е кофти. :mhihi: Не че оправдавам ония, те са публичен линч. Просто ми направи впечатление, най-гласовитите възмутени около мен, че са от тия дето най-зле се хранят и живеят :dunno:

Любопитно ми е, понеже неведнъж съм мяркал твои мнения за храненето, всъщност каква долу горе диета имаш и как се справяш извън вкъщи - заведения, почивки и т.н?
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 26 Юни 2026, 22:14

Аз съм от на Бум бум сектата с кетото :mhihi: Вече 4 години, преди това над 10 на нисковъглехидратно просто. Е, с изключение на утре и в други ден в които съм си приготвил да изям близо кило въглехидрат. Ама ще правя дуатлон на витоша 100, та не се брои тая захар. Иначе с излизанията и почивките е тегава история. Като цяло успявам да хапна навънка, за 1-2 хранения на месо и салата се преживява, ама ако е за по дълго не става щото трябва и мазнини, а в ресторанта се мръщят ако им поръчам парче сланина или бучка масло...пробвал съм. :lol: Затова и избягвам да ходя по почивки с осигурена храна. Задължително гледам да е къща/апартамент с кухня за да мога да си готвя. Попринцип една седмица ще се преживее на каквато и да е храна, ама гледам ако мога да го избегна.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 27 Юни 2026, 11:34

Кило усвоими въглехидрати на фона ма общите изгорени калории за всичките тия километри, всъщност не е кой знае какво. Като сметнеш общия енергоразход, тия 4000 калории и тези от гликогена, всъщност по-голямата част от разхода ще ти дойде пак от мазнините.

За почивките само ще отбележа, че от доста време като отида на почивка, независимо дали ол инклузиНГ или не, не изяждам цялото ядене на света и всичките налични там боклуци за да се почувствам, че съм почивал.

Това е нещо като народопсихология и не само у нас - щом си на почивка, всичко може. И защо? Какво ти носи това да преядеш с пици, сладоледи, торти?
Хубаво, да кажем яде ти се. Изяж една пица, изяж една торта, изяж един сладолед. Яж само глупости и боклуци ако ще, но не яж повече калории, отколкото гориш.
Не е оптимално, но утре ще се върнеш същите кила, леко омазнен евентуално и толкова, нищо непоправимо в кратък срок без да се налага да се изтезаваш.

При тия, които се хранят кето, НвХ или друг някакъв здравословен там режим по медицински показания това вече не е много ОК, но пак е по-добре от безконтролното ядене на каквото и да е само защото си на почивка.

Аз понеже напоследък взех да чета и психология на храненето, освен физиология една причина за това поведение се корени в културата, която ни насаждат още от малки.

Мисля, че съм споменавал - преди 2 години децата завършват и се чудим там с родителите как да отпразнуваме. Ние казваме - да се разходим до водопадите, да потичат децата в гората, да се позабавляват.

В крайна сметка всички останали родители единодушно решиха да отидем на пицария.
Е, ти това дете как искаш утре да свърже един празник с нещо различно от ядене?

После идва и физиологичната причина за преяждането. Човек за добро или лошо е създаден да яде определени храни. Тогава и само тогава хормоналната сигнализация за глад и ситост работи както е предвидено.
В комбинация а факта, че никога в историята на човечеството изобилието на храна не е било толкова достъпно виждаме това, което се случва днес.

Постоянно сме обкръжени от ултрапреработени храни, които се бъзикат с хормоните ни. Ядейки ги не получаваме естествения сигнал кога е достатъчно и хладилника е пълен с тях.
Освен това вече сме изградили и психическата нагласа - като си радостен ядеш нещо за награда, като си ръце ядеш нещо за успокоение.. е, как да стане?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 27 Юни 2026, 16:40

Децата тябва още от училище да свикнат с правилната храна ...
https://www.youtube.com/shorts/98HqjHQG6XE
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 27 Юни 2026, 18:22

bum_bum написа:
Мисля, че съм споменавал - преди 2 години децата завършват и се чудим там с родителите как да отпразнуваме. Ние казваме - да се разходим до водопадите, да потичат децата в гората, да се позабавляват.

:mhihi: :mhihi: :mhihi: Със същия успех можеш да им предложиш и скално катерене другия път. Смея се, защото наскоро бях в подобно положение племенничката ми като завърши курса за спасители на плажа - а там се предполагаше да има по-здравословно ориентирани родители.

Jordana написа:Децата тябва още от училище да свикнат с правилната храна ...
https://www.youtube.com/shorts/98HqjHQG6XE

При нас пак отчасти защото е аграрен район - училищата си имат зеленчукови градини, отглеждат се пилета - и децата се занимават с това. За обяд каквото не идва от градината идва прясно от местни фермери. Тези инициативи тръгнаха между другото от любимата ти Мишел Обама. https://www.gov.ca.gov/about/first-part ... rm2school/
enigma
ⵙⵍⴻⵍⵍⵉ ⵡⵉⴷ ⵢⴻⵜⵜⵡⴰⴹⴻⵍⵎⴻⵏ

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 27 Юни 2026, 20:03

При нас пак отчасти защото е аграрен район - училищата си имат зеленчукови градини, отглеждат се пилета - и децата се занимават с това
Явно традициите не са това което бяха .. :( Би трябвало да възпитавате подрастващото поколение ковбойци с менюто на фронтерата и първите пилигрими . Пържен боб / мексикански ягоди/ , сланина , пържени бичи топки в говежда лой, сух хляб на камък/hardtack/, яхния от вътрешности на теле /Son-of-a-gun stew/ и т.н да не изброявам всички гурме атрибути ..
https://www.youtube.com/watch?v=eHzelG19nEk

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 27 Юни 2026, 20:13

Хехе, така може да ги възпитават в Тексас и Аризона. В Калифорния - нали знаеш, някоя инициатива като идва от демократите винаги има уловка. С тая програма промиват мозъците на децата с климатични промени, sustainability, и други такива глупости - вместо да ги пратят чираци да монтират климатици :ok:
enigma
ⵙⵍⴻⵍⵍⵉ ⵡⵉⴷ ⵢⴻⵜⵜⵡⴰⴹⴻⵍⵎⴻⵏ

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 27 Юни 2026, 20:40

Имаш явно зъб на някой местен климатичен техник дето ти е одрал кожата за емонта на стария климатик , често ги споменаваш тия климатици не знам защо :dunno:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 27 Юни 2026, 20:51

Забравил си - споменавам ги защото ми хареса плана ти за борба с климатичните промени - да се слагат повече климатици :mrgreen: одобрявам

Иначе позна - имам зъб на един климатичен техник - на една къща навремето климатикът беше в таванското помещение и тоя специалист не беше промил системата както трябва и се навъдиха algae - протече през отводнителната система и ми наводни всичко отдолу :help:
enigma
ⵙⵍⴻⵍⵍⵉ ⵡⵉⴷ ⵢⴻⵜⵜⵡⴰⴹⴻⵍⵎⴻⵏ

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2018 G30 540ix

Мнение от empar » 27 Юни 2026, 23:02

bum_bum написа:

Връзката между плюскането и празниците се корени в това, че обилното хранене, бидейки трудно постижимо, се е превърнало в повод/празник през годините, а не обратното.
Разни циклични стопански събития(така да ги наречем) някой хитрец е решил да ги нарече празници, добавил Исус и Мохамед и нататък да не продължавам! :mrgreen:
В пред-индустриалната ера не е можело(освен форсмажорни обстоятелства като наранено животно) да ядеш свинско и агнешко по всяко време. Едното пролетта(Великден), другото късната есен(Коледа) и това е! За нашите географски ширини говорим.
В днешни дни храна бол, но плюскането си е останало и да, въобрще не е регионален феномен.
Шведите навръх националния си празник ядат ягоди буквално до осиране. Какви други истории съм слушал от скандинавските държави по-добре да не разказвам. :mrgreen:
По инерция и други приятни поводи, като случката с децата, която разказваш, са се превърнали в повод за плюскане, което е пълен парадокс! За награда, че нещо съм свършил, дай да се натровя... :dunno:

Предишна

Назад към Извън Темата