Всичко за електрическите автомобили
Модератор: Общи модератори
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8
Re: Всичко за електрическите автомобили
Първо според мен си отговори колко и как пътуваш, ама честно и реално, а не пожелателно и за всеки случай. Ако една ситуация не ти се е случвала предните 3 години, силно вероятно е да не ти се случи и следващите 3, затова е излишно да се подготвяш за нея. Това относно инцидентните пътувания. Защото наскоро убедих баща ми да минава и той на ток и това му беше едно от притесненията, че видиш ли колата щяла да е на 40-50% и като се наложило да тръгне бързо на някъде и щял да се забави 20 мин да дозареди някъде. Питах го кога последно се наложи да тръгне веднага за някъде и то да са проблем тия 20мин по-бавно стигане еми не можа да се сети такъв случай последните 10-15 години.
Та мисълта ми е - разбирам напълно range anxiety-то с което е съпроводено минаването от двг на ел кола, но човек трябва да се опита да е рационален и да види реалността, не някакви хипотетични сценарии. След като си наясно вече с това, моя съвет е да си поиграеш в https://abetterrouteplanner.com/ като си направиш профил и вкараш всяка от колите и пробваш различни опции по обичайните си маршрути и видиш какви са разликите във времената на зареждане, ако ги има изобщо. Сайта е много точен, даже леко консервативен, т.е. обикновено стигаш по-бързо, с по-малко изхарчено и/или по-малко време за зареждане. Има настройка и за това с какви скорости караш, колко зареден тръгваш, на колко искаш да стигнеш и тн.
След като си наясно какво ти трябва като батерия и дали тя е ограничаващия фактор вече трябва да помислиш и каква кола ти трябва всъщност. Защото както колегите са написали модел 3 и модел У колкото и да си приличат, са доста различни коли. Едното е по-скоро към спортен седан, другото семеен СУВ. 3ката не е да няма място и в купето и за багаж, но в Уката е значително повече. Клиърънса пак както е споменато е различен, хайленда си е нисичък и ми се е случвало да опирам 1-2 пъти при стръмно изкачване и рязко заравняване в края. Не е болка за умиране ако не прелетиш, ама не е приятно и носи едно чувство на притеснение като видя подобно място дори и да не опре. Аз лично не харесвам СУВ-ове, но повечето хора твърдят, че са им по-удобни. Въпрос на вкус предполагам. Задното също не трябва да те притеснява, нямам толкова голям опит освен когато съм карал моята с изключен преден мотор, но на теория би трябвало да се справя по-добре от всяка двг кола на задно - по-бърз контрол на въртящия момент, без турбо лаг и пикове, по-нисък център на тежестта, добро разпределение на масата и най-вече тракшън контролът е интегриран със задвижването, а не се бори да укроти двигател и трансмисия.
След като си наясно какво ти трябва като батерия и дали тя е ограничаващия фактор вече трябва да помислиш и каква кола ти трябва всъщност. Защото както колегите са написали модел 3 и модел У колкото и да си приличат, са доста различни коли. Едното е по-скоро към спортен седан, другото семеен СУВ. 3ката не е да няма място и в купето и за багаж, но в Уката е значително повече. Клиърънса пак както е споменато е различен, хайленда си е нисичък и ми се е случвало да опирам 1-2 пъти при стръмно изкачване и рязко заравняване в края. Не е болка за умиране ако не прелетиш, ама не е приятно и носи едно чувство на притеснение като видя подобно място дори и да не опре. Аз лично не харесвам СУВ-ове, но повечето хора твърдят, че са им по-удобни. Въпрос на вкус предполагам. Задното също не трябва да те притеснява, нямам толкова голям опит освен когато съм карал моята с изключен преден мотор, но на теория би трябвало да се справя по-добре от всяка двг кола на задно - по-бърз контрол на въртящия момент, без турбо лаг и пикове, по-нисък център на тежестта, добро разпределение на масата и най-вече тракшън контролът е интегриран със задвижването, а не се бори да укроти двигател и трансмисия.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Фокус, мокус, 700 км с едно зареждане.
- Weakness only invites aggression. – Ronald Reagan
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- streetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: G20
- Мечтае да кара: RS Cosworth
- Детайли за колата: LCI2
B48B20А
Фокус мокус, БМВ ще повторят невероятния успех на Тойота Мирай
Още от времето на Е38 се мъчат с тоя водород.

Още от времето на Е38 се мъчат с тоя водород.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.
- dhtj
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
- Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...
b_u_b_o написа:Първо според мен си отговори колко и как пътуваш...
Аз не искам да споря, щото нямам електричка.
Но като реша да си купувам такава, изобщо няма да смятам каква батерия ми трябва, просто ще купя най-голямата възможна.
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8
Което ще е тъпо решение, но всеки е свободен да взима такива 

- dhtj
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
- Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...
Твоята не е ли с най-голямата батерия?
И що да е тъпо, какви минуси има голямата батерия?
Щото плюсовете са много, даже няма да си правя труда да ти ги обяснявам, ти сигурно ги знаеш.
И що да е тъпо, какви минуси има голямата батерия?
Щото плюсовете са много, даже няма да си правя труда да ти ги обяснявам, ти сигурно ги знаеш.