Как обслужвате автомобилите си?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Как обслужвате автомобилите си?

В официален сервиз
7
23%
В алтернативен акредитиран сервиз, вписват история
6
19%
Аз пазя история с документи
11
35%
Аз пазя история без документи
4
13%
Каква история на тоя дръгел?
3
10%

Общо гласове : 31
старши ентусиаст
Аватар
Кара: сребърна звезда
Мечтае да кара: RAUH

Re: Как обслужвате автомобилите си?

Мнение от kiko » 03 Юни 2026, 17:17

Това на Данубия до колкото разбрах се разрежда 1:9 , пръскам предницата с полверизатор и после с водоструйката. Нали? По принцип като я мия на левчетата първо само с вода я обливам и след това с пяна/шампоан.

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 03 Юни 2026, 17:32

Аз не го разреждам…ясно защо чисти толкова добре :mhihi: :oops:

На левчето съм по следната процедура
1. Препарат за мухи (ако съм я налепил много) + препарат за джанти (ако не са кални)
2. Препарат (междинно плакнене през зимния период за да сваля всичката сол и луга за да не драскат боята)
3. Активна пяна и търкам с гъбата
4. Плакнене
5. Подсушаване с кърпа
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 03 Юни 2026, 17:43

Общо взето това е на мивките за левче. Четката от пода не се пипа :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от kiko » 03 Юни 2026, 17:44

Добре, аз ще го разреда 1:2 тогава щом не ти е свалило боята досега :mhihi:
Но намокрянето само с вода е много важно особено лятото :idea: Като е нагрята колата тая химия може да направи големи поразии, отделно ако не са ги разредили препаратите както трябва като е мокра им намаля концентрацията което + ако са предозирали нещо. На мен така колата ми е с фабрично черни лаистни...направих ги на гъз с безконтактно на сухо :(

пс. Направих поръчка в Данубия :D

ентусиаст
Аватар

Мнение от Don_Diego » 03 Юни 2026, 18:16

При мен миенето на колата е малък ритуал…всички тънкости ги знам :mhihi:

Отделно, че много рядко мия кола през деня и дори тогава отивам с “охладена” кола, точно заради препаратите.

Между другото да похваля и “левчето” където мия аз - автокомплекс Рико, препаратите са Нерта, имат пароструйка за зимата и подово да не замръзва пода на клетките. Времената изискват свикване за да са достатъчни, но хванеш ли му цаката…за 5€ мия вътре/вън G70 8)
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 03 Юни 2026, 19:45

Тоест да разбирам че това не замества шампоан а е за преди това? Примерно да си го сложа в един пулверизатор и да напръскам където има мухи? Дайте и някакъв шампоан за безконтактно дето е ок и мога да си го сипя в бутилката на водоструйката.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от kiko » 03 Юни 2026, 21:13

Да, тва си е за мухи и тем подобни гадинки..дано премахне и петната от такива,че имам още от миналата година по бронята :confused:

Ползвал съм един шампоан на керхер ама такъв където сипвам малко в кофата после вода и жуля с четката после и бях доволен, предполагам имат и за безконтактно. Виж и в сайта на тея от данубия, имат всякаква химия.

пс. На това Рико често минавам от там и винаги съм се чудел,че е такава тарапана а имат яко клетки..явно има защо. Ако видя някое Z ще се отбия да се запознаем :)
Последна промяна kiko на 03 Юни 2026, 21:26, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 03 Юни 2026, 21:20

Разгледайте и продуктите на 'Индустриална химия'. Сайта е himia.bg . Цените са супер, а качеството е високо!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от spirco » 03 Юни 2026, 22:12

Тези на които колите са 300к, 400к + е точно, защото се грижите добре. Аз обслужвам на 10000 и не ползвам оем части. Изключения са неща които се сменят неприятно. Примерно пластмасовите тръби на М54 са бмв щото смяната е ... Всичко правя сам. И аз съм си мислил има ли смисъл от цялата занимавка, но първо няма пари за нова, качеството падна драстично и от нова стара няма смисъл - всичко започва от начало. Ще карам е39ката докато купето устиска и продават бензин. Само се надявам мотора, който сглобих да устиска поне 200к понеже трети път през такова нещо за тази кола няма за мина.

ентусиаст
Аватар

Мнение от Don_Diego » 03 Юни 2026, 23:00

kiko написа:Да, тва си е за мухи и тем подобни гадинки..дано премахне и петната от такива,че имам още от миналата година по бронята :confused:

Ползвал съм един шампоан на керхер ама такъв където сипвам малко в кофата после вода и жуля с четката после и бях доволен, предполагам имат и за безконтактно. Виж и в сайта на тея от данубия, имат всякаква химия.

пс. На това Рико често минавам от там и винаги съм се чудел,че е такава тарапана а имат яко клетки..явно има защо. Ако видя някое Z ще се отбия да се запознаем :)

Е ти баш за колата дето най-рядко карам и мия ще се оглеждаш :mhihi:

ildivvy написа:Разгледайте и продуктите на 'Индустриална химия'. Сайта е himia.bg . Цените са супер, а качеството е високо!

Сигурен ли си за тия? Каквито неща съм им ползвал все са отвратително зле :dunno: (да се има предвид, че аз съм страшен педант откъм авто козметика и съм супер придирчив). Гледам, че масово по мивките им ползват силикона за гуми…20 минути на слънце и го няма вече по гумата
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 04 Юни 2026, 9:19

Е Индустриална химия... е химия, която не се слага по колата. Това е за евтини автомивки. Като цяло и тези Nerta... предпочитам нещо, което по-познато по света :mhihi: Особено с почистващите, трябва да се внимава и да не увреждат лак/лайсни/уплътнения. Нямам 5 коли , за да мисля толкова колко струва. Ако изключим препарат за джанти и мухи, почти нищо друго не съм купувал втори път. Имам разни спрейчета на 7-8-9 години, които отдавна ме притесняват дали не им е изтекъл някакъв срок на годност , ама не свършват. Та като цената падне на 1-2евро годишно... все тая :dunno:

А по темата за мушичките и колко лесно да падат - каквото и покритие да има колата, ще падат по-лесно. Там вече... от детайлинг спрей до керамика и фолио има :dunno: Аз слагам Soft99 Fusso coat, изкарва ме 5-8 месеца на кола стояща отвън. Вече стои в подземен и още не мога да засеча, ама е повече. Задължително преди това минавам с обезмасляващ спрей (тука също просто съм си взел каквото трябва готово разредено, а не да си сваля лака от грешна пропорция), щото изкарва х2 с тази стъпка. Та тея двете на промоция са под 50 евро и последната кутия вакса ме изкара към 5 години :dunno: Тая вакса и на джанти държи много. Ако някой ден заживея в къща и започна сам да си мия колата на двора с по-качествени шампоани от тея на мивките - вероятно ваксата наистина ще гони рекламираните 12 месеца.

Ако нямам нищо и сега трябва да започна да си купувам нещо...

1. Хубава гъба/ръкавица.
2. Кърпи за подсушаване.
3. Препарат за мухи
4. Препарат за джанти
5. Вакса + обезмасляващ
6. Ако колата е с кожен салон - комплектче за кожен салон. То веднъж като се изчисти, след това е лека поддръжката.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 04 Юни 2026, 9:31

Препарата им за джанти, "Джантол Супер", със сигурност върши работа отлично... Шампоана за ръчно също не е зле... За другите не знам, но ги ползват хората. Склонен съм да вярвам и на теб, разбира се!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 04 Юни 2026, 9:39

То чистят, ама и увреждат лак, уплътнения и лайстни. С почистващите трябва максимално внимателно. С вакси и гелчета - като е смотано, ще падне по-бързо и толкова.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Simson S51
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 04 Юни 2026, 10:48

spirco написа: Ще карам е39ката докато купето устиска и продават бензин..

Аз и купето вече втори път "съживявам" :ok:

За препарат за миене ми допада доста Koch Chemie Gentle Snow Foam - аз го позлвам за ръчно миене, но може до колкото пише в упътването да се ползва и за безконтактно нанасяне. Оставя много приятен финиш в последствие, който трае доста измивания на 5 минутките. Все едно си сложил някаква вакса.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: LCI2
B48B20А

Мнение от streetz » 04 Юни 2026, 11:47

TNT написа:Като цяло и тези Nerta... предпочитам нещо, което по-познато по света

Ако някой не е чувал за Нерта ... значи хал хабер си няма от почистване на автомобили. Аз ги научих преди 20 години като работих на автомивка, значи смятай колко по-отдавна ги има по света. ;)
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата