Всичко за електрическите автомобили

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Имат ли бъдеще електрическите автомобили?

Да
131
27%
Да - бих си взел
221
46%
Не
36
8%
Не - не бих си взел
92
19%

Общо гласове : 480
старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Re: Всичко за електрическите автомобили

Мнение от Nickelback » 01 Апр 2026, 13:16

Southside написа:Най- добре ходи на тест драйв да си прецениш от първо лице. Според мен само фейслифта си струва обмисляне...

Мда, дотука доста сериозно клоня към фейсов Enyaq (RS) :bchug: Цената малко ми идва височка, спрямо това дето ми се даваше, ама да речем, че така си купувам спокойствие, лично време (от ходене по майстори), а и време за покупка на втора кола, предвид че не е съвсем малък Enyaq-а :ok:
От друга страна, като знам, че за тия пари може да се вземе прилично X3M с S58 мотор и получавам уртикария, и изпадам в сериозен когнитивен дисонанс :ok: Жена ми даже е и (само)навита като го видя X3-то (вместо Шкода) :mhihi: Ама разума (ми) се надявам да надделее - к'о ш'а го правя това S58 като сутрин до детската не мога да го сгрея само дори :mhihi: Аз сега Черокито рядко го разтривам дори :mhihi:

Все пак разгледах и други "бюджетни" - Peugeot 3008 Electric и Renault Scenic E-tech. Допадат ми външно и интериорно. Даже доста. Една идея по-дребни са спрямо Enyaq. А на цена са и по-скъпи дори :roll: Изобщо нещо сбъркани са ми били очакванията явно за цените в тоя клас, за нова кола естествено. Това, което ме радва при Реното, е страхотната интеграция с Google services :) Иначе не ги знам колко са надеждни фразцузите :)
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 01 Апр 2026, 15:07

:OT: Колко да са надеждни... преди по-малко от месец, приятел извади от магазина хибрид 3008...на третия ден - всичко туш. Умря бензиновата помпа...на 69км общ пробег на колата. Две седмици чакане на нова помпа :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от carmanf1 » 01 Апр 2026, 20:02

Nickelback написа:... клоня към фейсов Enyaq (RS) :bchug: ...
От друга страна, като знам, че за тия пари може да се вземе прилично X3M с S58 мотор и получавам уртикария, и изпадам в сериозен когнитивен дисонанс :...

Тва е като да избираш между фитнес инструкторка / Топ модел от Victoria's Secret (X3M) дет ти вдига адреналина и та кара всеки път да се обръщаш след нея,
или леля Гинка от стола с мазните мекици в джоба :mrgreen:

Вземи леля гинка с мекиците и после ще гледаш с влажен и тъжен поглед S58-ците :mrgreen:

:bchug:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
Мечтае да кара: F82 ///M4

Мнение от Exclusive89 » 01 Апр 2026, 20:35

Ама разума (ми) се надявам да надделее - к'о ш'а го правя това S58 като сутрин до детската не мога да го сгрея само дори

@carmanf1, добре си цитирал колегата, но е хубаво да прочетеш и това. :)

Още малко ///M Power, AMG.... ще препоръчате на колегата.
Последна промяна Exclusive89 на 01 Апр 2026, 20:36, променена общо 1 път
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от slatanic » 01 Апр 2026, 20:35

Мда...Тежък избор.
Ей на днес си говорих с колега от друга фирма относно Мазда CX-5.
Чудесно градско СУВ-че.
Отличен разход,здрав автомат и мотор,минималистичен интериор.
Аз на извънградско не мога и да помисля за градския разход на тая кола.
И...се сетих,че карам 3.6...а си мисля защо не взех 6.4... :mhihi:
Ама акъл де...А леля Гинка горе 10 градско за разлика от 30+ на тая от фитнеса...на час. :ok:

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 01 Апр 2026, 20:36

carmanf1 написа:
Nickelback написа:... клоня към фейсов Enyaq (RS) :bchug: ...
От друга страна, като знам, че за тия пари може да се вземе прилично X3M с S58 мотор и получавам уртикария, и изпадам в сериозен когнитивен дисонанс :...

Тва е като да избираш между фитнес инструкторка / Топ модел от Victoria's Secret (X3M) дет ти вдига адреналина и та кара всеки път да се обръщаш след нея,
или леля Гинка от стола с мазните мекици в джоба :mrgreen:

Вземи леля гинка с мекиците и после ще гледаш с влажен и тъжен поглед S58-ците :mrgreen:

:bchug:

В морето от х5/х6м и х7 м- пакет тая х3м ще е точно като леля Гинка да ти кажа… при което положение взимам леля Гинка щото ще е на практика безплатна за експлоатация а 3то- класния фитнес инструктор ще струва колкото първокласния ама ще е 3то- класен… парвенюшки размисли разни :winky:

А сх5 маздичката- карах такъв рентал скоро- хареса ми…
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Southside » 01 Апр 2026, 21:58

Малко рандом мисли и от моя страна:

- На старо Х3М с S58 е на парите на обикновено Х3 М40 с B58, явно са фактурирани по- дебелите цени за поддръжка на по- екслузивния модел
- Долу слагам линк за сравнение на Х3М и ix3, G01 платформата е много по- изпипана и солидна от Neue klasse-то. Дизайн, ергономия, физически бутони, предходното поколение превъзхожда във всичко ... освен в пърформънс, където при ежедневна употреба нещата са много на кантар
- ix3 ми е пред очите ежедневно. Първоначално имаше wow ефект, после беше meh, вече му свикнах и не се впечатлявам, но като го видя в движение до другите коли ми е по- скоро пластмасово и безлично. С IX не е така, остарява добре.
- Предвид магазинските цени и обезценката на тостерите, особено при премиум марките, model Y juniper не виждам какво изостава като качества и перформанс от СУВ бенветата. Леля Гинка пък си е честна оферта- получаваш толкова, за колкото плащаш. В практична и непретенциозна опаковка, което в повечето случаи е плюс.

https://www.youtube.com/watch?v=IFP1c5QZkA8

https://www.youtube.com/watch?v=W29Ct4f_Krc

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Мнение от Spunky » 01 Апр 2026, 22:31

S58 е хубав мотор но в Х3М сток е малко тромав в ниските и градско не е много приятен. Самата кола е ужасно твърда. По-добра идея е Х3 М40, но още по-добра е електричка.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 02 Апр 2026, 13:48

Nickelback написа:
Southside написа:Най- добре ходи на тест драйв да си прецениш от първо лице. Според мен само фейслифта си струва обмисляне...

Мда, дотука доста сериозно клоня към фейсов Enyaq (RS) :bchug: ...

Сигурно ставам досаден вече, ама няма как, гледам и алтернативите :ok: Френските ги описах - по-малки са, и ми се струват неоправдано скъпи :roll:

Някой с мнение/впечатления от Opel Grandland 73 kWh 325 HP AWD, пуснат миналата година доколкото прочетох? :roll:
Как е спрямо Enyaq-а? Силни/слаби страни, надежност, сервиз? :dunno:
А гледам има и доста добри попадения от Германия за под 50к евро за коли на под 5000км.
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 02 Апр 2026, 14:00

Китайците видя ли ги как са ? :dunno: BYD на практика са драстично номер 1 производител.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 02 Апр 2026, 15:11

TNT написа:Китайците видя ли ги как са ? :dunno: BYD на практика са драстично номер 1 производител.

Рових в mobile.bg. На не знам колко обяви прочетох "налична в Китай, не знам си кога пристигала в София", друга била "в София", ама не видях нито една черно на бяло регистрирана, или да се продава от частно лице с БГ номер на нея :dunno: Демек "оправяй се" е май положението :dunno:
Отделно цената от някакъв уж официален БГ дилър не била съвсем каквато цена се очаквала за BYD кола :roll:
Четох, че разни "патрони" ги карали с албански регистрации в България, за даа... могат да ги карат някакси в ЕС, изобщо. Явно има нещо приключение с регистрацията в нашия КАТ, а и не само, не знам :dunno: А може и да ми е стара информацията, и може и да е за конкретни модели, че отдавна бях ровил :dunno:

А и малко съм предубеден... Малко ми мязат на китайската Тесла, и като няма сервиз/дилър наблизо, да не стане малко "да трябва да се оплаквам на арменския поп" :dunno: Та затова и се насочих към европейски марки :roll:
Четох нещо за калпави ламарини (ръжда след първата година) и кофти боя също :dunno:
Иначе не мисля, че имат конкуренция откъм цена-стойност :yes:
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 02 Апр 2026, 15:32

Еми последната година 5-6-7 представителства на няколко марки отвориха. На BYD едното ще е Дарукар :dunno: Та на практика вече има на BYD, а няма на Тесла. Това с ламарините е валидно, ама не за всички марки и не за всички модели. Нямат антикорозионна защита. Не е обаче само при китайчетата - при някои Тойоти дори го има проблема :kuku: Според мен просто концуптуално - електрическите коли са нещо ново и навлизащо. Вече има опит, ама не много голям и не при всички. Най-много произвеждат BYD, после Tesla - останалите марки са много назад, а някои са с хомеопатични продажби. От там бих се насочил към някой, който очевидно мааалко от малко вече ги чатка нещата - Тесла и BYD.

Интересно ми е на някое изложение да ги видя всичките и да може да се кача от европейска в китайска кола. А и да ги покарам. Брат ми каза, че се е качвал в Denza (скъпото и бързо BYD :mhihi: ) и много добре било интериорно. Слизайки от нова 5-та серия, не от Опел Астра. Щото при много от масовите марки по пътищата, всички знаем... качеството на интериора леш. Поведение леш. Чупят се. При такава ситуация най-евтиното ще печели :lol: Мен лично новия Neue Class ми е и грозен. Не ме кефи. Ако искам да изглежда китайски - ще си взема китайско. Поне струва наполовина.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 02 Апр 2026, 15:48

Не мисля, че регистрацията е проблема, а избягване на митото.
- Weakness only invites aggression. – Ronald Reagan
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 02 Апр 2026, 15:52

А бе и май за нашия пазар е брадва. Вчера гледах в някакъв пост във фб обсъждаха как идентична кола имаше 10 000евро разлика с Германия. То това го има при доста от марките де.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Лястовица с рамка

Мнение от Tenata » 02 Апр 2026, 16:03

NIO - https://www.nio.com/ го има като марка в Европа от няколко години. Прилични коли с добър пробег и тн.

Нямал съм допир с тях, само на клипове и ревюта, но са ми доста по-прилични от BYD.
ИзображениеИзображение
на пътя и пред БОГ, всички сме равни!

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата