Съвет за Android Auto /Carplay

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 530д

Съвет за Android Auto /Carplay

Мнение от nikolae » 21 Яну 2026, 1:30

Здравейте,
Е60 2003 год смених MASK с CCC, ползвам и mulf2high 2009 год.
След смяна на мобилния телефон от Pixel 8 (който се връзва към колата) към Pixel 9 (който не се връзва) и двата с Андроид 16 и уж еднакви блутут модули
мисля за варианти и искам да се допитам за съвет.

Основно търся Linux monitor (не Android), защото зареждат по-бързо, имат нужните функции - android auto/carplay, музика, блутут разговори от фабричните колони и микрофони, работа на idrive, оригиналната медия също да работи, опция за задна камера, и защото са на по-добра цена от цялостна андроид навигация.
Разгледах следните продукти:

- Mr12Volt - доколкото разбрах това е модул, който се връзва към оригиналните CCC
Безжичен CarPlay и Android Auto интерфейс за BMW CCC, M-ASK, M-ASK II - Mr12Volt MOST - така ли е някой пробвал ли го е дали работи всичко.
Освен, че цената му е доста висока, друг минус не виждам.

- bimmernav май е същото, но липсва описание и е на по-ниска цена.

- тези предлагат друг модул, даже пише че звука не минава през аукс !

- RYUIXPUL Car Radio with Wireless CarPlay & Android Car for BMW E60 ... Start OEM Sound Quality Bluetooth е с много хубаво описание - ползва звук по блутут, не по аукс, зарежда за 2секунди и уж всичко работи.

- AUTOTOP 8.9 Inch Linux - е друго хвалено китайче с доставка от Европа.

Та ще помоля за съвет, към кой продукт да се ориентирам, какво ползвате вие, мисля че има прекалено много продукти, има някои с много лоши ревюта, други пишат че всичко е наред, търся реален съвет за устройство.

Благодаря предварително !

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Re: Съвет за Android Auto /Carplay

Мнение от Kroki » 21 Яну 2026, 12:20

Монтирали сме mr.12volt на няколко мерцедеса и е ок. Имаше драма с връзването към андроид, към айфон нямаше проблем.
Аз на моето E60 с CIC съм с MMI бокс и съм доволен, подобен на този - https://bimmernav.bg/product/carplay-an ... o-box-e60/

С айфон съм и за мен беше важно да си използвам оригиналата навигация, а не да купувам нова. В темата ми има снимки и можеш да видиш. :yes:
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: F10 LCI 535i
Мечтае да кара: 1970 Dodge Charger 500

Мнение от philip_vd » 21 Яну 2026, 16:13

Около Коледа монтирах този Линукс https://www.aliexpress.com/item/1005008 ... 1802d1oDe5 на две Е60 от 2005 с MASK и 2004г със ССС и тръгнаха без проблем. При единия случай имаше леки драми със блутут свързването, но проблема се оказа самия телефон. Виждам, че сегашната цена е с около 30лв нагоре от преди 1 месец, но пак си е доста приемлива.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от nikolae » 22 Яну 2026, 23:57

Точно към нея съм се насочил. От там ли я купихте или някъде от Европа/България (заради евентуална гаранция) ?

Колата ми е с обикновена музика, доколкото знам звука не върви по оптика, както е при лоджик7 и затова мисля, че Mr12Volt не е моето в случая.

@Kroki добре изглежда.

Друго, което забелязах в малка част от тези мултимедии, е че има опция звука да не минава през аукс , ако правилно съм разбрал.
На тази снимка има някаква инструкция за връзване през чейнджъра.

Дали е така и има вариант звука да не минава през аукс или не съм разчел правилно снимките?

Просто си мисля, че звука като е през аукс ще е по-зле.
@philip_vd Има ли дсп (еквалайзер) тази ?
Последна промяна nikolae на 23 Яну 2026, 11:24, променена общо 1 път

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 23 Яну 2026, 11:17

По-зле е през аукса ама тва е.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

Потребител
Аватар

Мнение от Tunira » 23 Яну 2026, 16:45

Изглежда като интересен вариант! Аз също бих се насочил към решение с директен звук, за да не губя качество през AUX :lalala: :arrow:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от philip_vd » 23 Яну 2026, 21:22

Мултимедийте ги купих от склад на Алито в Германия и дойдоха за около седмица. Звука минава през аукс, но не се свързват никакви други аукс кабели. Това е така защото преходния кабел в комплекта се свързва с аукс бугсата в сссто или маск и така се предава звука от мултимедията. В комплекта няма оптични кабели за да се осъществи връзка през тях и на тая схема не видях такова свързване. Иначе мултимедията зарежда много бързо и аудиото тръгва веднага. И да звука през аукса е една идея по слаб, но това сигурно може да се оправи през еквалаизера на линукса. Утре ще се видя с човека и ще тествам еквалайзера. :bchug:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от nikolae » 24 Яну 2026, 1:56

На линка, който съм сложил, горе дясно пише cd host кабел - това не ми става ясно.
Ако можеш виж дали има dsp и бързо ли цъка в менютата?

Благодаря!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от philip_vd » 24 Яну 2026, 18:19

Това за което говориш и оригиналната бугса която се вади от mask и се включва в преходния кабел в комплекта и друга бугса от преходния кабел се включва в маск и се прехвърлят и зелените кабели които са оптика за връзка с сд чейнджър и телефон/мулф модул ако има. Поиграх си с настройките на линукс медията и в нея има еквалаизер, който усилих до край и звука се изравни с оригиналното радио. Иначе зарежда за около 9 секунди от заспала кола и менюто е бързо без бъгове. Ако имаш други въпроси дай на лично да не спамиме тук.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от nikolae » 24 Яну 2026, 18:44

Само не разбрах, звука дали може да минава по не аукс ?
т.е.това свързване с чейнджъра това нещо ли прави или при
всички такива навигации звука минава през аукс?

Иначе в Амазон и али ги има по ~200-230 Евро с по-висока резолюция и бутват за 2-3 секунди.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от philip_vd » 24 Яну 2026, 21:55

Звука минава само през аукс. Оптичната връзка е фабрична и няма нищо общо с тези линукси китайци. А тези 2-3 секунди за зареждане няма как да е истина. Като го купиш ще се убедиш.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от nikolae » 25 Яну 2026, 13:51

Ясно Ами много много Благодаря!
За съветите, разяснения и всичко.
Ще поръчам китаеца аутотоп и ще пиша за отзиви.

Писах на няколко родни търговци.. или не дават инфо или нямат такъв продукт.

кандидат ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: BMW E39 M5

Мнение от h0r4ex » 25 Яну 2026, 15:10

Звука ти винаги ще минава през аукс, няма как, залагай на линукса, мани го тоя андроид. Така съжалявам, че се набутах със скъп андроид и пак зарежда по сумати и време... Пък да не говоря, че YT Music и Waze както си работят спират и не мога да ги отворя докато не рестартирам навигацията.
Bayerische Motoren Werke AG
Е46 '02 320D
E61 '08 525D

Назад към Е60/Е61