Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар

Re: Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...

Мнение от Superexstatic » 18 Яну 2026, 12:46

През декември поднових ГО-то на БМВ-то с 20лв по-ниска цена спрямо миналата година в същата компания. Спокойно - и тях ще ги оправят. Разбира се, по вечния икономически основан пазарен принцип: „ама то всичко се вдига.“ :ok: Как може да го оспориш :ok:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 412 Turbo/323ti
Мечтае да кара: Mig-29
Детайли за колата: Old school!

Мнение от r19 » 18 Яну 2026, 17:19

barabqga написа:133евро гражданска, точно колкото и миналата година, гтп 35 евро, с две три евро по-евтино от миналата година

Изпратено от моят motorola edge 50 neo с помощта на Tapatalk
Къде са тези прегледи за 35 евро?
В Плевен от 70-80лв през Декември станаха 50 евро

Изпратено от моят SM-A505FN с помощта на Tapatalk
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е36 318i
Мечтае да кара: На челна стойка.
Детайли за колата: И умишлено надрана пак е красива.

Мнение от ceco_kd » 19 Яну 2026, 10:49

r19 написа:
barabqga написа:133евро гражданска, точно колкото и миналата година, гтп 35 евро, с две три евро по-евтино от миналата година

Изпратено от моят motorola edge 50 neo с помощта на Tapatalk
Къде са тези прегледи за 35 евро?
В Плевен от 70-80лв през Декември станаха 50 евро

Изпратено от моят SM-A505FN с помощта на Tapatalk
Има и по-евтино. Товарни превози в Русе. Последно пратих един приятел от София си беше дошъл по Коледа. Обади се после да ми благодари, въпреки че не му се вярваше, че ще си избие нафтата в едната посока! 50 лева платил, ама му казали, че след Нова година щели да актуализират цената. Колко ще е...... ще разбера юни като дойде моя ред.

Изпратено от моят SM-A725F с помощта на Tapatalk
Карам бавно! Стигам Бързо!

кандидат ентусиаст
Аватар

Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...

Мнение от alekangg » 20 Яну 2026, 17:14

В Турция няма евро, борд, ЕС, ама цените къртят с всяка изминала година, без да гледам колко е лирата, винаги гледам колко евро е.
Бях преди няколко дни и много неща са много скъпи вече.
В месарниците
Агнешко 20€/кг и отгоре
Телешко бонфиле 50€/кг
Хубав шам фъстък Антеп в пакети по 200-300гр идва 26-30€/кг
Хубава баклава парченцето - от най-малките е 2-2,5€, килото е 40€.

Млечните са все още евтини, ама да видим докога.

А на летищата са изплискали легена буквално.
Аз не съм виждал подобни цени абсолютно никъде по летищата по света.
Малка бира Ефес 18-19€, 0,5 ефес 20-22€, 50гр кашу 9€, кафе 7-10€ и това на самообслужваме и не визирам новото им летище, там е една идея отгоре.

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Мнение от Spunky » 20 Яну 2026, 17:27

Това прави изпусната инфлация с продължаващи ниски лихви и изкуствено надувани заплати. Пак турците са по-добре от аржентинците и по някое време ще влезнат в релси.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 20 Яну 2026, 17:36

Демек у нас вървим по същия път

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 20 Яну 2026, 17:48

+30% за армията, +45% за МВР 8)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 20 Яну 2026, 17:54

Ама трябва преди изборите да им напълнят джобовете на лешпеите щото после след дъжд качулка .... :dunno:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Мнение от Spunky » 20 Яну 2026, 18:02

alekangg написа:Демек у нас вървим по същия път

Нищо общо няма. Ще им се на турците да са на наше място.

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Мнение от msi200 » 20 Яну 2026, 18:13

В Турция са добре бизнесмените, защото заплатите(разходите им) са ниски, а продават на високи/световни цени. Иначе който е на заплата - лошо.
I love the sound of V8 in the morning...

ентусиаст
Аватар

Мнение от driver69 » 20 Яну 2026, 20:10

Даже на шега не трябва да се сравняваме с турците покрай инфлация и трудности за живот.
Преди няколко години баклавата беше 5-6 евро на килограм най-скъпата (млечна или млечна с шам фъстък, тогава хапвах сладко, та си спомням, че 5 кг баклава излязоха 20 евра).
Месото традиционно не е било евтино по мои наблюдения, но хранене в заведение (било бързо хранене, било хубав ресторант) беше супер евтино (примерно на 60% от тукашните цени) - сега как е?
А заплатите не са се умножили толкова, нито даже близко...

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Волга
Детайли за колата: Лада 2105

Мнение от Top Gun Maverick » 21 Яну 2026, 10:40

Е, да, ама тука пак чувам мрънкания като им кажеш за инфлацията в Турция "абе така е, всичко поскъпна, ама пак са по-добре от нас", оправят се, имат истински лидер не като нашите, които само крадат. :mhihi: Тоя явно не краде. Иначе нормално да е истински лидер, какъвто е всеки диктатор в историята, ама върви обясни.
Тук е голяма мода да се казва колко сме зле и как всички са по-добре от нас. :mhihi: И все Германия ни е в устата, как е там и как е в Холандия. Добре бе...история чели ли са тези хора, поне малко? От колко века Холандия е завладявала сума и неща по света и крала и мъкнала злато и други ценни неща, ние през това време сме били заети да оцеляваме в турско робство. Германия...нужно ли е да казваме какво произвежда векове и какво ние? Как ще сравняваш?
И само се оплакваме. Онзи ден на кино е жената и децата, гледаме Зоотрополис 2. Залата пълна с деца и се хилят, радват се. 70+ лева дадохме там за билети(2д и то)и едно Начос, че малката искаше и викам айде. И стоя в края и ги гледам толкова много деца и си викам гледай какво нещо е. Тяхната грижа в момента не е особено голяма, как да се забавляват е. А по света огромна, огромна част от децата имат една единствена грижа - какво ще ядат днес и дали ще ядат, че да изкарат деня. Ама сме мега зле, навсякъде са по-добре. Не знам на тия по-добрето турци ако има кажеш 35 евро за едно кино как ли ще те гледат.
Ей сега ще се стопли, атакуват Гърция всички все едно е безплатно там. Кръчми, кафета, нови айфони и всякаква техника без да е нужна дори, ей така от кеф, нови коли или големи премиум коли бол, горива супер евтини от 10 години сигурно, безкраен е списъка. Съзнавам, че много неща не са ни наред, ама не сме 90-те години, тогава беше зле когато да те залагат на училище с кола беше ЛУКС! Сега сутрин дори в малък град всичките деца с коли на училище, 18 годишните сами се карат. Аз на 18 помня в училището ми нямаше нито една кола. Нито една. Тук там някой завършил идваше с колата, имаше един с една Лада с музика 4х50 без усилвател го гледаха като нещо голямо, а с други две Лади с бас каси като природно явление, ама космично.
Американската мечта беше къща, кола, жена, две деца и куче.
Да, винаги може по-добре, но и след това по-добре ще има нещо повече и по-добре.
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди! :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
Мечтае да кара: F82 ///M4

Мнение от Exclusive89 » 21 Яну 2026, 11:09

Ердоган, ще оправи Турция... само назад и надолу :mhihi:
Долен, гаден, насран диктатор. Едвам седи прав, но не иска да пусне кокала.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: RX350 awd / E450 all terrain

Мнение от peshehodetz » 26 Яну 2026, 20:07

Не забелязах някакво увеличение на цените като си бях миналата седмица в София и малко в провинцията спрямо септември миналата година. Само тук там някакви закръгления леко нагоре, дори имаше в редки случаи и надолу, а нали уж се тръбеше че с приемане на еврото всичко каквото струва в лева после ще е в евро. Това са предимно впечатления от хранителните продукти и малко пиене, друго не съм пазарувал. Някои бонбони, шоколади, захарни изделия, кроасани и други подобни обаче са си по скъпички спрамо цените на Запад. Особено кафето - взех си два пакета от това на Дъбов дето всички много го хвалят. Ми 10 евро и някакви центове за пакетче от 200 грама не си заслужава, въобще не е кой знае нещо особено или нещо по-по най от Лавацата която взимам тук и ми е около $ 20-до 22-23 за килограм от Амазон, че на моменти има и промиции 2 пакета за $ 35. А иначе в БГ същата лаваца е доста по скъпа, поне двойно. Приятно изненадан обаче останах от цената на прословутия дубайски шоколад в БГ за оригинален немски такъв на Линд в специализирания им магазин, а не някакви турски боклуци. Значи същия Линд го гледам в Костко на $15 преди да тръгна и взех два за моите хора, взех и два пакета със малки такива шоколадчета на блокчета или бонбони. Нося им ги обаче един ден като се разхождам из София, както винаги не пропускам да мина покрай улица "Съборна" 1 и на пресечката с Леге влизам във въпросния магазин на Линд и абсолютно същия на 15 Лева или 2 за 24 Лева та ги запасих моите да имат. Като споменах за Костко и гледам някои са коментирали по горе цените в Турция значи по Коледа в Костко пуснаха някакви кутии с размер на бонбониери с турска баклава или локум за около $ 10 до $ 15. На летището в Истамбул ги гледам същите за 50-60 Евро. Иначе от турските авиолинии останах много доволен тък като си намерих билет за отиване/връщане до Бг за $ 611, затова се и навих да отскокна за десетина дена. Такива цени не е имало от поне 25 години, а и самолета почти празен и в двете посоки. В полета от Истамбул до София имаше поне 3-4 нашенци ходили до Турция да си присаждат коса, вероятно тази процедура там е доста по евтина, спомням си навремето перуката си беше присадил неговата във Франция или някъде по Западна Европа. На летището в София много обстойно разпитваха всички прибиращи се от щатите, да не би да носим повече от един ай фон или някаквъв друг телефон + неразпечатен ай фон. Нямам идея какви са цените им в БГ, но явно много ги е страх да не би някой да си внесе или да внесе за някой друг такъв телефон без да му се плати мито и ДДС. Аз им казах че нося два, но са Самсунг и доста стари и кеша дето внасям е под лимита. Пита ме що съм с два телефона и му викам, че са с два различни оператора, понеже много пътувам из щатите и основния ми на Т-мобил не винаги има обхват, а другия на Върайзън дори не е GSM и не работи в БГ. Общо взето няколко въпроса и това е, обаче тези дето не са постоянно живеещи в щатите или страни извън ЕС ги проверяват по обстойно, дори имаше случай едно семейство за няколко чифта чисто нови обувки и дрехи ги бяха накарали да плащат мито и ДДС. Мен добре, че все пак не решиха да ме проверят, че носех 7-8 парфюма на жена ми и 4 мои, като нейните повечето бяха неразпечатени и можеха да ми лепнат, че ги нося за някой друг и да ме карат да плащам.
И сега не на последно място за такситата - там са доста сериозно вдигнали цените, с поне едно 40%. Един и същи маршрут от нас до летището дето винаги го пътувам до по миналата година е бил около 15-17 лева. Септември миналата година излезе около 20 лева и някакви стотинки. Онзи ден като си тръгвах дойде на 14 Евро което са си 28 лева. да не говорим, че отново трудно побра двата ми куфара, които дори бяха полу празни. Сега тук е момента обаче да опиша моето пристигане и разочарованието ми от така рекламираните Премиум Волт таксита. Понеже на прибиране в БГ тъй като догодина ни предстои такова за по дълго и носим винаги повече багаж бях с двата куфара напълнени и доста надути и една голяма чанта с размер на куфар + малкото ми куфарче за ръчен багаж. Това няма как да се побере в жълтите таксита, ако не се сложи на задната седалка, а повечето се дървят. Затова си отварям апа на Волт, там си има за пристигане да въведа информацията като номер на полет, от къде в колко часа и също така бройката багажи - малки и големи. Правя всичко това като се нядявам като го видят да не ми пращат БМВ 530е понеже знам, че заради батерията багажниците им са по плитки и ме съмнява всичко това да влезе и някак си ще преценят каква друга кола да пратят. Бях видял, че имат МБ Е класи електрички, някакви комбита мисля че бяха EQB. В нормално БМВ 5 серия всичкия този багаж влиза понеже съм го побирал в Ф10-ката ми, двата куфара и чантата която е само с дрехи като се понапъне и тя има място и за ръчния. В Е-класа седан също влиза без проблем, преди години като съм имал такава, че дори и в Камри влиза. Още докато съм на летището в Истамбул ми звънаят от Волт само да потвърдят и им казвам че полета ми е навреме, след около час и нещо кацам и отново ги предупреждавам за багажа, казват че ще го поберат и всичко ще е ОК. Излизам в София на терминала, текствах на шофьора и идва естествено с 530е. Казвам му ми как ще поберем багажа, вика ми няма проблем, отвори и като видях багажника ми стана лошо, то само единия куфар влезна и малкото ръчно. Шофьора малко се притесни, вика ми няма проблем ще ги сложи отпред, ма и там не влизат куфара и чантата ако не дръпне седалката доста назад, като в такъв случай няма място за клиента. Викам му че съм ОК да седна отпред, не държа да е отзад, намества ги някак си върху задните седалки. Сега моя багаж беше сравнително чист и нямаше остри ръбове да наранят задните седалки, но ако така я карат тези коли много бързо ще ги бахтисат. Освен за из града не са за обслужване на летището. Също така като вкарах маршрута в апа подобно на убер ми даде цена, беше от около 20 евро и някакви центове до нас. Накрая цената излезе 28 Евро, за разлика от тях, при убер каквото покаже в началото и това е никога не са ме цакали. Все ми е тая за това колко са ме чарджили, макар че това са си 40% отгоре над обявената цена, обаче единия от собствениците им последно време доста често излизаше по ютуб и обясняваше колко велика компания са. Как другите таксита били вдигнали цените драстично, а те техните не са ги пипали и сега със съвсем малко отгоре клиентите получавали Супер Ултра Екстра Премиум услуга. Е какво му е съвсем малкото като дори да не са си пипали цените им пак са двойни, което е ОК, аз лично нямам проблем с това, ма поне да не заблуждават хората.
Последна промяна peshehodetz на 27 Яну 2026, 0:49, променена общо 2 пъти
keep walking

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 26 Яну 2026, 20:20

На летището в София много обстойно разпитваха всички прибиращи се от щатите, да не би да носим повече от един ай фон или някаквъв друг телефон + неразпечатен ай фон.

Ти не влизаш ли с БГ паспорт ? Защо ти задават такива въпроси? Аз последно като ходих минавах през автоматичните гейтове, където ти сканира паспорта и не съм говорил с никой...

И да питат що си с два телефона :shock: разбирам 5-10 телефона да имаш да се усъмнят нещо, ама много хора е нормално да имат 2... аман от повярвали си копои...
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата