Всичко за електрическите автомобили

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Имат ли бъдеще електрическите автомобили?

Да
131
27%
Да - бих си взел
220
46%
Не
36
8%
Не - не бих си взел
92
19%

Общо гласове : 479
старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Re: Всичко за електрическите автомобили

Мнение от adovet » 11 Яну 2026, 16:21

ildivvy написа:Трябваше да питат колегата от Канада... Щеше да им обясни колко се изкарва!

аз казах че този болт е голям компромис, макар че за цената си е супер, реално теслата ми съм я гледал че като загрее купето харчи около 1-1,2 /час. за отопление в голям студ. На нисана ми го гледам тези дни там си показва на таблото колко харчи за колата и отделно колко за отопление - като тръгна сутрин и не съм пуснал подгряване предварително почва с 5-6кв/час като постепенно намалява и вече като загрее дава пак около киловат на час

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 11 Яну 2026, 16:30

Ето това харчи нагласена на 20°, в момента е -6° навън. От време на време вдига на 1.3-1.4kW та да кажем средно към 1kW харчи да поддържа температурата в купето.

ПП 19° за спане даже е много, вкъщи държа около 17° в спалнята, бих и по малко ама все се намира някоя жена дето да мрънка :mhihi:Изображение

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 11 Яну 2026, 16:36

Има разлика в начина на експлоатация. Едно е да излезеш от отопляем гараж и после влизаш във вътрешен паркинг, друго е колата да седи непрекъснато на вън. От друга страна пък е едно да се "качваш - караш - слизаш" два пъти на ден, друго е да го правиш над 50-60 пъти на ден. Да не говоря, че се налага да я оставя и заключа за 10-15-20 минути и после пак от начало. Всяко едно влизане и излизане изстудява въздуха в колата. Не на последно място. Гледам, че опитът е правен при "арктически студ" от -5С. При мен другата седмица го дават да падне до -20С -22С. Тогава пак ще направя видео с моментна консумация, но без отопление на седалки и волан.
БОЛТ-ът не е топ на технологиите. Все пак получаваш това, което плащаш.
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от adovet » 11 Яну 2026, 16:46

b_u_b_o написа:Ето това харчи нагласена на 20°, в момента е -6° навън. От време на време вдига на 1.3-1.4kW та да кажем средно към 1kW харчи да поддържа температурата в купето.

ПП 19° за спане даже е много, вкъщи държа около 17° в спалнята, бих и по малко ама все се намира някоя жена дето да мрънка :mhihi:Изображение

на колко км ти е теслата, моята на близо 120 има деградация 10,6%

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 11 Яну 2026, 20:19

35K, попринцип най-голямата деградация е през първата година и после се кротва. Освен това не съм правил калибрация от както съм я взел(почти 10К км) и подозирам, че предния собственик никога не е. Повечето ми зареждания са в диапазона 40-60%, един единствен път е падала под 10%, а над 90% е била 10тина пъти. Та най-вероятно бмс-а няма никаква идея какъв е реалния капацитет и тия 5% не са баш истински. Ще видя кога ще ми дойде музата и ще я източа до 0 и после заредя до 100 да си балансира клетките и тогава деградацията ще се види какава е.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от adovet » 12 Яну 2026, 13:31

b_u_b_o написа:35K, попринцип най-голямата деградация е през първата година и после се кротва. Освен това не съм правил калибрация от както съм я взел(почти 10К км) и подозирам, че предния собственик никога не е. Повечето ми зареждания са в диапазона 40-60%, един единствен път е падала под 10%, а над 90% е била 10тина пъти. Та най-вероятно бмс-а няма никаква идея какъв е реалния капацитет и тия 5% не са баш истински. Ще видя кога ще ми дойде музата и ще я източа до 0 и после заредя до 100 да си балансира клетките и тогава деградацията ще се види какава е.

при мен от близо 40к км не е мърдало и седи в този диапазон. Като я заредя до горе пада малко надолу после качва но общо взето седи си между 10 и 11%.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
Мечтае да кара: F82 ///M4

Мнение от Exclusive89 » 23 Яну 2026, 23:37

https://www.thedrive.com/news/a-tesla-a ... -exclusive
A Tesla Actually Drove Itself from Los Angeles to New York
:clap:
Изображение

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 24 Яну 2026, 5:02

Всяка една кола като марка и модел трябва да се разглежда индивидуално в рамките на населеното място и местния климат. По Черноморието е едно, в София е друго, в Трънско е трето. Днес за 120км издухах батерията, без да включвам отопление на седалки и волан. Парното беше на 26-28С. Днес беше топло. Чудно ми е, какви резултати ще има сега

Изображение

През нощта температурите тепърва ще падат :roll:
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.

Потребител
Аватар

Мнение от Ghostdriver » 24 Яну 2026, 13:23

Модел У лр миналата седмица на -7 средна външна за 24 часа дръпна 5% без сентри и 10% с. За 21к км. средния разход е 18.7 kw/100km, обаче в тази сметка не калкулира загубите от студа и камерите.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 24 Яну 2026, 17:21

-7С изобщо не е проблем. Интересно ми е, докъде ли ще го докарат днес колегите :lol:

Изображение

Имаше статия за електрическите автобуси в Едмънтън. Ми ... токът не си е за студен климат. До 160км с едно зареждане, дето се вика, не изкарва и една смяна. А струва тате, мама и още бая народ от родата.
Но ... аз пак бих взел електричка. На мен ми върши работа в 90% от случаите. За градско е супер, до Монреал ще стигна и след преспиване при приятелите ще заредя и ще се върна. Това без дозареждане по пътя. Зимата ще е малко по-тегаво, ама няма ядове.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 24 Яну 2026, 19:16

Както казах- колега Повер ги дава тия числа щото не ги плаща :)

Ако ги плащаше щеше да е значително по- добре.

Но… истината е, че ако живеех някъде където -20 си е нормално и често през зимата- не бих карал електричка. Но за нашия климат (около -5 като е студено) електричката няма проблеми.

И друго - Болта през зимата е зле щото е на реотани а не с термопомпа. Ама за $27к нов - толкоз.
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
Мечтае да кара: F82 ///M4

Мнение от Exclusive89 » 24 Яну 2026, 22:12

Като видях тези минусови температури, сипах си едно червено винце :OT:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 25 Яну 2026, 4:27

Умът ми не го побира тва как някой доброволно може да отиде да живее на -27. :lol:
По-скоро бих се боядисал черен и бих заминал в ЮАР, отколкото в Канада... :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 26 Яну 2026, 10:39

dhtj написа:Умът ми не го побира тва как някой доброволно може да отиде да живее на -27. :lol:

И аз това си мислех - баси наказанието.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от adovet » 26 Яну 2026, 17:35

Малко статистика от последния ми трип до Савона и обратно. Среден разход 22/100 като навсякъде съм карал с максимално разрешената скорост и малко над. Колата беше пълна на макс 6 куфара общо и 4 човека. В Савона я оставих за една седмица и беше паднала за това време с 2%. С новите ъпдейти навигаията става все по приятна за използване стига да има чарджари. Извън БГ освен камерите показва и средната скорост като влезеш в участък за средна скорост( надявам се скоро да вкарат и българия). Разход за гориво 208,11 евро за 3283км.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата