България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
148
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 317
ентусиаст
Аватар
Кара: G02 ///M40d

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от blacksapphire » 23 Дек 2025, 12:27

Това правя, после ми благодарят и се извиняват публично.

Другият пикочник, дето караше с 300 по околомръсното, е глобен за 2 дрифта + бягство от ПТП. 6300лв, 2г без книжка. :help:
Последна промяна blacksapphire на 24 Дек 2025, 3:01, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 23 Дек 2025, 12:37

https://trafficnews.bg/plovdiv/biznesme ... 9ovrM3Xlgw

Бизнесменът Аднан Юсеинов отива в затвора за мелето с две жертви край Пловдив

Още един в затвора :bchug:
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 24 Дек 2025, 4:06

empar написа:
alx написа:
seimo написа:Днес имам чувството че всички олигофрени бяха на пътя :banghead: Примерно за 200км извънградско съм решил да изпреваря трима които се влачат с 70 като и трите пъти ми се налага да вдигам 120-130 щото идиотите дават гас като за последно като ги изпреварват. Тва явно е няква нова мода че все по често ми се случва.

една от причините да обичам 1000-коньови електрички- изпреварването въобще не се "регистрира" от изпреварвания... камо ли да има време да направи каквото и да е било

но по празниците навсякъде по света качеството на шофиращите пада значително. забелязал съм го тука, в азия, в латинска америка... универсално е...

Св.Алехандро, много се извинявам за глупавия въпрос, но за да изпревариш „нерегистрирано“ някого каращ със 70 с колко терминална скорост се случва въпросната маневра? Да оставим настрана колко е законно и БЕЗОПАСНО, да оставим настрана и колко е възможно да не те отрази изпреварвания, освен ако не спи, но нали си светило! Хайде да ни обясниш!

пп. Имам същите наблюдения като колегата по-горе от няколко месеца. На всякото второ-трето каране по северната дъга на околовръса в София ми се налага да раздавам кикдауни в последния момент, щото Муню му е малка пишката и/или е дремал до преди да тръгна да го изпреварвам. :paranoid:

Мисли го така- някой си кара зад тебе 1000 коня електричка на двупосочно и решаваш, че не ти харесва цвета на колата му и ще му играеш сечено- един вид като тръгне да изпреварва и ще дадеш газ- както каза колегата че му дават газ като изпреварва- което ме накара да изкоментирам. Та решаваш да не го пускаш и контролно поглеждаш в огледалото за задно и… установяваш, че онзи вече не е там а е на 100 метра пред тебе…. И ти изобщо не си от регистрирал като електричката се е набрала от 80 зад тебе до 120 за 2 секунди в пълна тишина. И така.
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от seimo » 24 Дек 2025, 8:06

Другия вариант е черна Г класа :D

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Волга
Детайли за колата: Лада 2105

Мнение от Top Gun Maverick » 24 Дек 2025, 9:37

Той има и двете. :mhihi:
Аз пък обичам да им изръмжа на такива, това с тишината е нож с две остриета, че малко не те чуват хич и първоначално не знаят, че отлиташ. Докато с другата като ги препарираш леко близо до огледалото си е много хубаво ако преди това е решил да ти дава газ умишлено като види, че ще минаваш. За бърза кола за мен е почти задължително да си с ярък цвят кола или необичаен такъв. Тогава те виждат много добре отдалеч, ако си по-близо яркият цвят отличава агресивната форма на колата и резултата е, че обикновено никой и по никакъв повод не ти се напъва като в много от случаите дори дърпат леко вдясно. Забелязал съм, че със също толкова бърза кола, но скучен черен или сив цвят кара хората да не те отразяват масово и много от тях се амбицират яко тръгнеш да ги изпреварваш. Затова...цветът си е цвят и нищо друго не го замества, ако ще и 8000 коня драгстер да караш. Разбира се бързата кола си е бърза и ако държиш дистанция както е редно, в момента в който свърши насрещното движение и дадеш газ, няма как този отпред да реши, че амбицирането ще помогне. Просто го заобикаляш, изпреварен няма. То и заобикаляне няма, само смяна на лента все едно подминаваш дупка. :mhihi:

Яркият цвят действа уникално добре и за насрещните, особено ако някой не може да ти прецени скоростта, но е решил да се амбицира. Буквално съм ги виждал много пъти как аха да тръгне, но се връща в лентата си. И разбира се даже се усмихват в повечето случаи и тези, които изпреварваш и тези насреща ако колата е хубава и с цвят, тоест направо променяш настроението им, от там и толерантността. Разбира се изключвам числото киселяци или крайни моралисти или пък ако все пак нещо в повече си направил да ги притесниш.

Та за пореден път - цветът си е цвят и алтернатива няма!

Пример от преди малко, един тука, който каквато и лагерници да кара, все много бърза за на ***ка си нещо си там. И сега си взел малко по-така кола като динамика Пасат CC. Черен обаче, гледам го много засилен отзад и мига, мига, мига, БЕЗ да има коли на километър напред, нито аз да съм застанал в платното му, на завой с добра видимост ме изпревари близо до огледалото ми, на непрекъсната, на 50 със знак животни(виждал съм блъснати кучета и две крави тук, коне, кози, кокошки, котки)като набра поне 140. Та този ако не беше мигането щях да му забележа ретро опечените фарове доста по-късно, а черното чак като е близо вече с тази скорост. Ако е с ярък цвят то ти дава силен контраст в огледалото.
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди! :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2018 G30 540ix

Мнение от empar » 24 Дек 2025, 11:42

alx написа:

Карам си аз, караш си ти, за по-лесно ще предположим, че сме един до друг, ти с три пъти по-мощен, движим се с 80 и внезапно и двамата ще ускоряваме чорбаджийската.
При 80-120, я направиш 3 коли разлика напред, я не.
Жив и здрав, желая ти весели празници и догодина да си припомниш математиката за 4ти клас.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X4 G02,HYMER,116i,320d,Toyota и ски
Мечтае да кара: BMW 2002 tii

Мнение от mr_petroff » 24 Дек 2025, 13:21

empar написа:
alx написа:

Карам си аз, караш си ти, за по-лесно ще предположим, че сме един до друг, ти с три пъти по-мощен, движим се с 80 и внезапно и двамата ще ускоряваме чорбаджийската.
При 80-120, я направиш 3 коли разлика напред, я не.
Жив и здрав, желая ти весели празници и догодина да си припомниш математиката за 4ти клас.

И след третата такава дръпка спира да зарежда 40 мин. ,щото тока го нема :mhihi:

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 24 Дек 2025, 13:43

https://btvnovinite.bg/bulgaria/srabski ... nimki.html
А сръбските цървулковци кога ще ги спираме тук да ни връщат обратно парите в нашата икономика? И онези "германци" от горе и тях? Ние ли сме най-простите? Всички ще шпорят у нас, всякакви скапани тираджии и гурбетчии, всякаква паплач минаваща да ходи по почивки в Гърция и да харчи пари там, да стига бързо карайки както дойде и накрая няма да си плащат? :ranting: Или защото нас ни доят, стрижат ни вълната и ни режат месо от крайниците с тези камери сме достатъчни на МВР да се издържа? :censored: Че и кажи-речи безплатни винетки им предоставихме с тези дневните, което в честно, ама айде да ги глобяват вече и за скорост, няма ушев само мен да дебне маскирал камерата с храсти, парцали, мантинели, пътни знаци, пътни заграждения, коли, капвания по мостове, патрулките скрити все едно танк дебнещ от засада...
Аааааааааа, справедливост малко от малко трябва. Румънският циганин лятото прави ПТП на Хаинбоаз и го затваря, почват да минават от тук като гламави на орди или пък някой малоумен религиозен фес с тир да събере някоя бензиностанция или да затвори и той някой проход защото закъснява да си закара стоката.
Я да вземат и те да оставят по 50-500 евро глоби тука, нека си бързат после както преценят.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 24 Дек 2025, 14:58

Въпроса на колегата по-горе беше много майсторски оставен без отговор :mhihi: :mhihi: ... Нормално!

В Сърбия нали спираха нарушители и ги пращаха в най-близкия съд и от там в банката за плащане на глобата? Сега вече не е ли така? В Гърция също започвали да пращат снимките по границите и плащане преди да напуснеш! В БГ какво чакат? Нали искат пари? Ето ти го!

През двата работни дена в Пловдив движението беше брутална отврат! Откъде толкова сган, нямам представа! Малоумна идиотия! И не ходят ли на работа през работно време, а обикалят из улиците?
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Аз ще гласувам! А ти ще гласуваш ли?

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 24 Дек 2025, 15:33

Каква работа, всеки взел отпуски, че да им се сливали дните(които така или иначе са слети)на Кауфланда вчера ми разправят как колите за навътре нямало място да влезнат на паркинга и чакали. :mhihi: :shock:
Имах предвид, че много гурбетчии се върнаха за празниците, а особено в Пловдив с тая махала има толкова сган, която иначе в няма, че само тя ще ви блокира онази улица с коловози наречена околовръстно. :mhihi:

Не са почнали БТВ новините още, довечера очаквам доста изненадани от зимата, която е дошла неочаквано на Коледа и как може от 15 градуса да идем на снежец. :mhihi:
По проходите вече викат имало сняг, ама следващите дни се очаква да слезе и доста по-надолу.

Предишна

Назад към Извън Темата