Газова тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Газова тема

Мнение от Jordana » 22 Дек 2025, 3:43

Пускам темата за обсъждане на всякакви въпроси и проблеми или липсата на проблеми около избора монтирането и настройване на автомобилна газова уредба . Било то старите със смесителна плочка , газов инжекцион или директно впръскване на течна фаза . Знам че има писано по темата но информацията е пръсната по техническите раздели из целия форум . Мисля че не е лошо да имаме отделна газаджийска тема . Ако вече има такава извинявам се за дублирането , аз поне не успях да намеря с търсачката подобна .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: Skoda oStavia

Re: Газова тема

Мнение от barty » 22 Дек 2025, 9:53

Личният ми опит с газови инжекционни системи показва следното:
- при турбо двигателите разхода на газ е около 40-50% по-висок в сравнение с бензин. Сместа е по-богата за да пази мотора.
Не съм сигурен доколко е изгодно, като се има в предвид че уредбите са скъпи а и харчи бензин.
Опита ми е с Опел 1.6Т 180кс с Романо и Фиат Типо 1.4Т с Ланди Ренцо.
- при компресорните Мерцедеси работата на газ е чудесна. Работи добре, харчи 20% повече. Като цяло много добър вариант.
Карал съм няколко Мерцедеса компресор на газ с Ланди Ренцо и Романо.
- атмосферен мотор на газ: имам опит с Форд Ескорт 1.3 и Опел Зафира 1.8.
Работят идеално, икономични и безпроблемни.

Човек трябва изначално да избере качествена окомплектовка и монтажа да е направен качествено.

При моторите с директно впръскване нямам впечатления. Не мисля че излиза сметката с оглед на цената на уредбата и че паралелно харчи бензин в съотношение 20:80.

В момента карам нова Шкода Октавия 4 бензин с извънградски разход под 5/100. Няма смисъл от газова уредба за 3000лв
:yes:

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Волга
Детайли за колата: Лада 2105

Мнение от Top Gun Maverick » 22 Дек 2025, 10:48

Газ само на атмосферни мотори, при тези другите все има условности, все нещо може да се обърка, все нещо не е точно както трябва да бъде или ако е почти както трябва, то разхода ти на 100 плюс бензина вътре обезмисля нещата. За къси разстояния зимата пък става абсолютно излишна газа.
П.п: Карам основно на газ. :mhihi: Милиони километри имам на газ и метан. Просто колите вече не са същите. Колеги има слагат на Тойотите хибрид, стават добре уж.
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди! :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 22 Дек 2025, 11:34

Едно от момчетата в квартала има/ше две Ауди-та FSI с газови... И при двете каза, че има смисъл и му е по-евтино. Едното беше 3.2, а сегашното е 4.2 . Слагаха ги някакви на входа на Бургас - били най-добрите уж...
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Аз ще гласувам! А ти ще гласуваш ли?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 22 Дек 2025, 12:52

Аз малко съм "изтървал" технологията на газта докъде е стигнала последните години , но поразгледах малко и нещата са доста добре като избор ефективност цени ...Проблема е само газаджиите , щото всичките са изключително долно племе .. :mhihi:
Карам на газ от 30 години , ако не и повече и като икономия ако държите да гори малко и по малко от на бензин трябва вакуумен изпарител . Обаче такава газова не е добра за пластмасови колектори и на турбо не става . За турбо мотори има изпарители които са със адаптивно диференциално налягане . Или ползвате така наречения режим prins , изпарителя е с пуснат свободно вакуум тоест диференциалното налягане не действа на мембраната . Или директно пръскане на течна фаза .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 22 Дек 2025, 14:35

ildivvy написа:Слагаха ги някакви на входа на Бургас - били най-добрите уж...

Възможно е там да съм слагал ГИ на Астрата през 2009/2010 , не помня вече, дейва :lol: Но нямаше драми , докато беше в мен ( до 2015) , доволен бях.
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 22 Дек 2025, 16:23

Имал съм 3 коли на газ, и трите ги купих с газта.
1. Астра Ф 1.4 - на бензин нямаше празен ход и прекъсваше от каране почти изцяло на газ. На газ също се случваше често да гасне при спиране, особено ако е студена. На всяка смяна на маслото долу горе сменях и кабели и свещи. Иначе евтинийка, гореше извън града 6-7 / 100 газ.
2. 2 бр м52б20 - в Е36 и в Е39. Все инжекциони.
- 36-цата също имаше проблеми с празен ход и гаснене. Прекъсване, никаква мощност.
- 39-ката се давеше, също гаснеше на празен ход преди да е добре загряла, на климатик не можеше да се кара из града. Също прекъсваше, но поне вървеше прилично.

Моят извод е да не си купувам кола с вече сложена газ. Бащата два пъти е слагал газ на негови коли, първата работи безпроблемно 7 години. Сегашната вече няколко месеца си работи чудесно.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 22 Дек 2025, 17:19

То съвременните коли са станали много сложни за газови. Голям атмосферен мотор... общо взето само американски останаха. Ако не е СУВ, дори при лимузини с V8 разхода е поносим, особено на фона на разходите за покупка/поддръжка. Да не говорим, че особено в София, пълно с подземни паркинги навсякъде. Където си е забранено с газ/метан. Масово си влизат, но не е ок. И ако стане някоя беля, да познаем ли дали ще плати застрахователя нещо :wave:

Ако не взема някой американец с мнОго голем мАтор, не се виждам да слагам газ. Ся ако караш такси - хубаво, ама за до 20к км годишно - не си заслужава според мен. То няма и на какво. Или нещо излезнало от завода на газ, или американско. Всичко друго ми се струва баси сложните гимнастики с незнаен резултат. Говоря за коли от последните 10 години.

Интересно как с всичките зелени простотии, никой не натисна за по-масово поставяне на газови, включително и от завода. Не съм супер фен на газта, но не съм и против. Ако караш по-сериозни километри - винаги си е заслужавало. За разни джипки със среден разход 17л/100км също. И напоследък си мисля, че преди всички караха изтърбушени кошници на цената на по-хубав телефон, ама на газ! А сега същите са взели какви ли не изтърбушени дизели и зад тях не се диша :dunno:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46
Мечтае да кара: T-72 само направо и с пълна газ

Мнение от gromovich » 22 Дек 2025, 17:56

TNT написа:То съвременните коли са станали много сложни за газови. Голям атмосферен мотор... общо взето само американски останаха. Ако не е СУВ, дори при лимузини с V8 разхода е поносим, особено на фона на разходите за покупка/поддръжка. Да не говорим, че особено в София, пълно с подземни паркинги навсякъде. Където си е забранено с газ/метан. Масово си влизат, но не е ок. И ако стане някоя беля, да познаем ли дали ще плати застрахователя нещо :wave:

Ако не взема някой американец с мнОго голем мАтор, не се виждам да слагам газ. Ся ако караш такси - хубаво, ама за до 20к км годишно - не си заслужава според мен. То няма и на какво. Или нещо излезнало от завода на газ, или американско. Всичко друго ми се струва баси сложните гимнастики с незнаен резултат. Говоря за коли от последните 10 години.

Интересно как с всичките зелени простотии, никой не натисна за по-масово поставяне на газови, включително и от завода. Не съм супер фен на газта, но не съм и против. Ако караш по-сериозни километри - винаги си е заслужавало. За разни джипки със среден разход 17л/100км също. И напоследък си мисля, че преди всички караха изтърбушени кошници на цената на по-хубав телефон, ама на газ! А сега същите са взели какви ли не изтърбушени дизели и зад тях не се диша :dunno:

Аз карам американка атмосферка 3,6 Пентастар и въобще не виждам смисъл да се слага газ. В София с нормално каране ми дава около 11 и малко разход. Имам колеги с къде по- нови коли и по-малки кубатури докарват същия разход като мен.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 22 Дек 2025, 18:52

Дори да е 11л разхода средно , лошо ли е да ти остават едни 1300-1400лв на 10к км които може да похарчиш по колата или за други неща ? Разходи има неизбежно по автомобила от всякакво естество . Както и да го смятате газовата се изплаща за една година , ясно че за джамбази които не задържат автомобил повече от 1-2 години не е вариант . Но за другите си е вариант - аз например рядко сменям автомобил, докато не му изцедя максимално ресурса защо да го продавам ? За какво купувам кола , да я продавам или да я ползвам ?!!

ентусиаст
Аватар

Мнение от slatanic » 22 Дек 2025, 19:01

И аз като колегата взех 3.6 баш с идеята да не пипам газови уредби.
Имал съм през годините и сполучливи автомобили с газова уредба,но са били моноинжекциони.
Имах и гранд чероки 5.9 дето глава ме боля докато излекувам колата от магариите на монтажниците на газта.
След това си работеше,но там в общи линии си е задължителна заради 30/100 градския разход. :mhihi:
А и я направих на високо натоварване да прехвърля директно на бензин.
Та...моят личен опит е показал,че е икономично...но ако мога гледам да не икономисвам. :mhihi:
В бъдеще ако 3.6 ми малее 6,4 ще трябва да е на газ. :ok:

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 22 Дек 2025, 20:07

Аз това с газта и големите мотори не го разбирам. Газта скопява динамиката - като едвам ще мърда така или иначе и се гони икономия- взима се един малък мотор и се слага газ и не мърда ама и не гори нищо.

Да сложиш на мощна кола газ поне за мене е малко "искам да ме видят с голяма и мощна кола ама само аз да си знам, че гори малко щото иначе ми идва скъпо да я карам".

Но... всеки си има приоритети и затова не съдя. Но аз лично никога не бих си причинил да карам кола на газ. Ако искам икономия си взимам икономична кола на бензин или по-добре на дизел и така.
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ildivvy » 22 Дек 2025, 21:22

немо написа:
ildivvy написа:Слагаха ги някакви на входа на Бургас - били най-добрите уж...

Възможно е там да съм слагал ГИ на Астрата през 2009/2010 , не помня вече, дейва :lol: Но нямаше драми , докато беше в мен ( до 2015) , доволен бях.

Те сигурно работят с всякакви коли, но били най-добрите в газифицирането на FSI-моторите в БГ !

Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ildivvy » 22 Дек 2025, 21:24

Тойота-та я карам на бензин и средния разход до сега е 11,3лтр/100км. Над 95% от пробега е 50/50 градско/извънградско. Иначе, извънградско, с разумни скорости, е супер икономична за 'класа' си!

Изображение

Назад към Извън Темата