Пътуване в Турция
Модератор: Общи модератори
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
Re: Пътуване в Турция
Не е само това, мисля че и само собственика вписан в талона може да управлява освен ако няма нотариално заверено пълномощно когато колата не е твоя. Вероятно на турски
)
Може и да греша де.
А иначе може член на семейството да кара също, например съпругата ама трябва да имаш брачно свидетелство преведено на турски .
Може и да греша де.
А иначе може член на семейството да кара също, например съпругата ама трябва да имаш брачно свидетелство преведено на турски .
Хм,хм...
- gromovich
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46
- Мечтае да кара: T-72 само направо и с пълна газ
b_u_b_o написа:gromovich написа:И едно нещо е много важно, че много мои познати изгоряха и си платиха глобите е да не преотстъпвате шофьорското място на някой друг пасажер в колата. На границата се вписва в системата кой е шофьорът на съответния автомобил и ако ви спрат някъде за проверка от тяхната трафик полиция ще ви глобят в случай че някой друг шофира автомобила ви, дори и съпругата ви.
Тва е тотален абсурд, не може ли да се впише повече от един шофьор на границата?
Абсурд е и всеки може да го провери по емпиричен способ
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8
Да да, аз не успорвам твърдението ти, самото съществуване на такива правила е абсурдно. Най-малкото както сам казваш Турция е голяма държава и разстоянията не са малки, често от гледна точка на безопастност се налага да се сменят шофьорите...
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Чак пък езикова бариера... винаги сме се разбирали на английски. Ако е толкова зор всеки има преводач в джоба си буквално.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Волга
- Детайли за колата: Лада 2105
Това е държава със силно развит туризъм, малко невероятно ми се струва да не може да се сменяш с жена си като караш. Минимум ако сте женени ще имате една и съща фамилия...чак такива неща не вярвам да ги търсят полицаите, дори да ги има законово.
Ами беше пуснал нова тема колегата и му изрових тази като пренесох мнението му в нея, онази е изтрита.
.
alekangg написа:Top Gun Maverick написа:pazokolarov написа:Здравейте!
Думата ми е за идиотщините в Турция за пътните такси и глобите, които трябва да се плащат на границата, когато се прибираш в България.
В Турция винетки не съществуват. Имат няква HGS система, която никой не може да ти обясни за какво е и за кого важи, освен за камиони и автобуси.
Не можеш да намериш информация за пътните такси, освен аконе не си на "ти" с турския език. Щом и чат GPT се затруднява ...
Та, има ли някой тук, който да е на ясно с този въпрос, за да каже какво трябва да направи един прост българин, пътуващ с личната си кола от Капъкюле до азиатската част на Истанбул, ако не иска да ползва безтаксовите маршрути, които са с около 2 часа по-бавни от магистралите?
Проблемът е при прибирането в България на Турската граница. Според тяхното законодателство, могат да ебеват както си решат, да те нарочат за трафикант без никой да те е проверявал и да те бобят с глоби от 1500 евро нагоре ...
Помощ, моляяяяя! Дайте проверена информация!
...
Какво е това? Обикновено пишеш фермани, сега точки..
Това е писано от някой който отива в Турция за първи път и чака чат гпт да му обясни...
Ами беше пуснал нова тема колегата и му изрових тази като пренесох мнението му в нея, онази е изтрита.
.
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди!
I feel the need, the need for speed.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди!
I feel the need, the need for speed.
- gromovich
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46
- Мечтае да кара: T-72 само направо и с пълна газ
Top Gun Maverick написа:Това е държава със силно развит туризъм, малко невероятно ми се струва да не може да се сменяш с жена си като караш. Минимум ако сте женени ще имате една и съща фамилия...чак такива неща не вярвам да ги търсят полицаите, дори да ги има законово.
Аз само ви давам насоките и всеки има право на собствено тълкувание на нещата и право да търси пролуките или пък да влиза в обяснителен режим пред турската полиция. Само че между нашата и тяхната има огромна разлика.
- bir40o0
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: G31
- Мечтае да кара: F80
- Детайли за колата: BMW G31 530xD
Аз купувам един HGS стикер, зареждам 2000 лири в него и карам. Навсякъде се отварят бариерите, дори когато свършат парите, защото се трупат с минус в картата. Просто след като се прибера си проверявам в сайтовете, които е дал колегата дали имам да давам пари или не, в тези сайтове излизат дори глоби от КАТ, ако имат такива и тн, HGS сайта е обобщен за всичко свързано с такси при шофиране в Турция. Досега проблем съм нямал.
Относно смяната на шофьорите е така, защото е забранено по някакъв митнически закон да се сменят шофьори коли и тн. Направено е с цел да няма трафик на коли, хора, стоки и тн към Сирия надолу. Дори, ако си влязал като шофьор на дадена кола, а на границата се возиш в тази кола, не може да излезеш пешеходно извън Турция. Когато ходим на почивки и са над 900 км в посока, за всеки случай правя пълномощно преведено на турски на друг шофьор, ако има такъв в колата. Досега не ми се е случвало да го ползваме ама
Относно смяната на шофьорите е така, защото е забранено по някакъв митнически закон да се сменят шофьори коли и тн. Направено е с цел да няма трафик на коли, хора, стоки и тн към Сирия надолу. Дори, ако си влязал като шофьор на дадена кола, а на границата се возиш в тази кола, не може да излезеш пешеходно извън Турция. Когато ходим на почивки и са над 900 км в посока, за всеки случай правя пълномощно преведено на турски на друг шофьор, ако има такъв в колата. Досега не ми се е случвало да го ползваме ама
- adovet
- старши ентусиаст
-
- Кара: Tesla Y
опитах се миналата седмица да ги питам как да стане така, че и жена ми да може да шофира (бяхме тръгнали до Одрин) и за първи път в живота ми ни изкараха цели багаж на масичките за проверка и след това ме пратиха на рентген. Това на КППто между Гъция и Турция
ПС: турците в последно време са станали много смотани, винаги си дърпам и ДДСто като пазаруваме там, а сега не стана. пращат те към една метална врата дето не се отваря и викат чакай. После си говорих с БГ митничарите и казаха, че нарочо така правят за да не се връща ДДС
ПС: турците в последно време са станали много смотани, винаги си дърпам и ДДСто като пазаруваме там, а сега не стана. пращат те към една метална врата дето не се отваря и викат чакай. После си говорих с БГ митничарите и казаха, че нарочо така правят за да не се връща ДДС
- mr_petroff
- младши ентусиаст
-
- Кара: X4 G02,HYMER,116i,320d,Toyota и ски
- Мечтае да кара: BMW 2002 tii
bir40o0 написа:Аз купувам един HGS стикер, зареждам 2000 лири в него и карам. Навсякъде се отварят бариерите, дори когато свършат парите, защото се трупат с минус в картата. Просто след като се прибера си проверявам в сайтовете, които е дал колегата дали имам да давам пари или не, в тези сайтове излизат дори глоби от КАТ, ако имат такива и тн, HGS сайта е обобщен за всичко свързано с такси при шофиране в Турция. Досега проблем съм нямал.
Абсолютно същото правя и аз - 2000 лири зареждам , само че на излизане от Турция спирам на HGS-са до Одрин и питам какво трябва да доплатя.Обикновено или имам остатък , или е нещо около 250 лири. С глобите също не е проблем ,преди хич не ги плащах - сега на граничният пункт си те одрусват
- sub_eleven
- ентусиаст
-
- Кара: е85 M54B30
Имам приятел турчин, който живее тук и предварително го попитах преди да ходя до Турция тази есен. Той ми каза, че не купувал HGS ако ходел за малко, май две седмици каза.
Въпреки всичко от там се пробвах да купя на два пъти hgs единият път почти успях, но след цялото попълване искаха накрая турски телефонен номер да въведа и нямаше как да стане очевидно. И се отказах.
Там седях около седмица и после на границата нищо не плащах, нищо не поискаха.
Преди три години пак бях ходил до Истанбул, пак за седмица. И тогава не можахме да се ориентираме с винетките. Пак не платихме нищо
Въпреки всичко от там се пробвах да купя на два пъти hgs единият път почти успях, но след цялото попълване искаха накрая турски телефонен номер да въведа и нямаше как да стане очевидно. И се отказах.
Там седях около седмица и после на границата нищо не плащах, нищо не поискаха.
Преди три години пак бях ходил до Истанбул, пак за седмица. И тогава не можахме да се ориентираме с винетките. Пак не платихме нищо
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
Мои познати и приятели имат такива стикери, зареждат си ги и нямат проблеми... Странно, как са ги купили?
Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
Аз ще гласувам! А ти ще гласуваш ли?
Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
Аз ще гласувам! А ти ще гласуваш ли?
- bir40o0
- кандидат ентусиаст
-
ildivvy написа:Мои познати и приятели имат такива стикери, зареждат си ги и нямат проблеми... Странно, как са ги купили?
Купуват се от пощата(сграда на която пише PTT), влизаш вътре с талона на колата, задграничен паспорт и пари и след 5 мин си готов. Бързо и лесно е, знам че има и вариант за закупуване на стикера от други места, но лично аз не съм купувал.
- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Ние есента ходихме за един ден и не съм купувал нищо и никъде.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
- bir40o0
- кандидат ентусиаст
-
Kroki написа:Ние есента ходихме за един ден и не съм купувал нищо и никъде.
За ден-два и аз не внасям пари в HGS стикера. Внасям само, ако ще минавам Истанбул. Ходили сме 3 пъти до Дидим, 2026та съм запланувал да отидем до Анталия с колата.
- E.5KOV
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E-klasse, BlueTec, 2017
Какво толкова се спичат хората от HGS стикера, който е една много интелигентна система. След границата на Кап. Андреево има 2-3 обозначени пункта от където може да се закупи стикер. Необходимо е личен документ и талон на колата, като това е с цел да не стане грешка с имената на водача и № на автомобила. Издаването трае около 1 мин. Като кажете за къде пътувате, ще получите съвет за сумата, която трябва да заредите. Дори и сумата да не достигне, то тогава имате 15 дни да си довнесете дължимото. Ако пресрочите срока, то тази сума се умножава по три и става дължима при следващо посещение в Турция. Проверка за задължения се прави в специализиран за целта сайт. Ако вече имате издаден стикер от предишно пътуване в Турция, то през сайта на HGS може да си "заредите" сума за предстоящо пътуване в Турция. Отсрочката от 15 дни е направена с цел, че ако някой не разполага със средства в момента на пътуването, то това да не проваля пътуването му, а да му се даде отсрочка за издължаване към държавата. Системата има само един недостатък за нас българите. Теоретично съществува възможност да се закупи кола от някой нашенец, който е имал незаплатени задължения и глоби в Турция. Т.е. ако новия собственик влезе с тази "задлъжняла" кола в Турция, то дължимите суми ще бъдат търсени от него на границата...