Икономическа тема
Модератор: Общи модератори
Re: Икономическа тема
b_u_b_o написа: А това, че плоският данък е комунизъм много ме разсмя, получи ти се майтапа...
Мен ме спечелиха БСП с тоя плосък данък, оттогава гласувам за тях

enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8
BMW_POWER написа:Аз пиша, че нещата трябва да се променят в някаква посока, а ти искаш да сравмявам при сегашната ситуация. Не мислиш ли, че меко казано, не е коректно?
Сега е абсолютна анархия.
Пишеш, че според теб данъците трябва да са геометрична прогресия. Дай ми доводи. Анархията в момента не е защото плащаме малко данъци, силно се надявам, че не ти е това тезата защото е безумно тъпа.
b_u_b_o написа:BMW_POWER написа:Аз пиша, че нещата трябва да се променят в някаква посока, а ти искаш да сравмявам при сегашната ситуация. Не мислиш ли, че меко казано, не е коректно?
Сега е абсолютна анархия.
Пишеш, че според теб данъците трябва да са геометрична прогресия. Дай ми доводи. Анархията в момента не е защото плащаме малко данъци, силно се надявам, че не ти е това тезата защото е безумно тъпа.
Плащате високи данъци според тебе ли? Това сериозно ли го пишеш? Пак ще ти дам директен пример:
https://www.google.com/maps/place/Sofia ... FQAw%3D%3D
9 (девет) лева данък на двустаен апартамент плаща един приятел. Бъди така добър да ми сравниш избрана от теб страна по Света, в сравнение с която тези няма и 5 евро са "висок данък". После може да дадеш пример, какво би могла да направи за теб Общината с тези пари.
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
Айде сега отидохме на данъци върху недвижими имоти. Нали говорихме за данъци върху доходи?
Или искаш и имотните данъци да са прогресивни? Тогава почваме да плащаме 3-4 палки данък за панелка, а за къща в бояна минимум 10К, приключва анархията и всичко ще цъфне и върже... 
Или искаш и имотните данъци да са прогресивни? Тогава почваме да плащаме 3-4 палки данък за панелка, а за къща в бояна минимум 10К, приключва анархията и всичко ще цъфне и върже... 
O, сакън, че данъците върху недвижимите имоти са високи. Не пипайте. А тъпотията "максимален осигурителен доход", и нея ли да не я пипат? Анархия е и всеки прави каквото си иска.
Пак казвам. Истината е в ежегодното попълване на данъчна декларация. Спечелил си 100К, плащаш общо (примерно) 30К. Спечелил си 200К, тогава ще ти вземат (пак примерно) 65К.
Никой нищо не декларира, някакви смешни проценти на всичко и народа пищи. Това е анархията. Напиши си в декларацията, че имаш (пак примерно) 60К от заплата, 25К от наеми и 15К от лихви и дивиденти, общо 100К. Платил си 30К и там са ти всички данъци, осигуровки и т.н. и т.н.
Ама като се каже за "максимален осигурителен доход" и вднага "Искат да оберат ИТ-тата". А те съвсем не са най-добре платените.
Плосък данък - откъде накъде двама души трябва да плащат еднакво, щом единия вади 3-5 и повече пъти пари от другия?
Всичко е въпрос на желание.
Данъците са си баш по темата и същите върху недвижимите имоти са гола вода. Според гугъл базовата оценка на жилищата е около четири пъти под пазарната. Ми смешно е. Познавам една дърта комунистка (в истинския смисъл на думата), дето дават пет жилища и един магазин под наем. Бяха повече, но в един четиристаен срещу френското посолство отиде да живее внукът и. Познай, тая червена бабичка, колко данък плаща. И на жилищата, и на доходите от наемите. Отделно е пенсионерка от МВР с доста висок чин.
Ако моята теза с ежегодните данъчни декларации не ти харесва, с любопитство бих се запознал с доводите ти
Пак казвам. Истината е в ежегодното попълване на данъчна декларация. Спечелил си 100К, плащаш общо (примерно) 30К. Спечелил си 200К, тогава ще ти вземат (пак примерно) 65К.
Никой нищо не декларира, някакви смешни проценти на всичко и народа пищи. Това е анархията. Напиши си в декларацията, че имаш (пак примерно) 60К от заплата, 25К от наеми и 15К от лихви и дивиденти, общо 100К. Платил си 30К и там са ти всички данъци, осигуровки и т.н. и т.н.
Ама като се каже за "максимален осигурителен доход" и вднага "Искат да оберат ИТ-тата". А те съвсем не са най-добре платените.
Плосък данък - откъде накъде двама души трябва да плащат еднакво, щом единия вади 3-5 и повече пъти пари от другия?
Всичко е въпрос на желание.
Данъците са си баш по темата и същите върху недвижимите имоти са гола вода. Според гугъл базовата оценка на жилищата е около четири пъти под пазарната. Ми смешно е. Познавам една дърта комунистка (в истинския смисъл на думата), дето дават пет жилища и един магазин под наем. Бяха повече, но в един четиристаен срещу френското посолство отиде да живее внукът и. Познай, тая червена бабичка, колко данък плаща. И на жилищата, и на доходите от наемите. Отделно е пенсионерка от МВР с доста висок чин.
Ако моята теза с ежегодните данъчни декларации не ти харесва, с любопитство бих се запознал с доводите ти

Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Осигуровките в Бг са по американски тертип, наследство от плана Ран-Ът за унищожение на България. Там също се разделя по равно между работодател и работник и има таван (contribution base).
Явно не знаят, че топлата вода е отдавна открита, ама те са си заблудена нация като цяло.
Явно не знаят, че топлата вода е отдавна открита, ама те са си заблудена нация като цяло.

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
BMW_POWER написа:Плосък данък - откъде накъде двама души трябва да плащат еднакво, щом единия вади 3-5 и повече пъти пари от другия?
Останалите работи няма да ги коментира, с повечето съм съгласен, с някои от части.
Обаче това е тотална глупост. Или не знаеш как работят процентите..
Ще ти припомня математиката. С плоския данък аз и в МОМЕНТА плащам 3-5 пъти повече данъци от някой който вади 3-5 пъти по-малко пари. Това което ти искаш е, да почна вместо това да плащам 10-20-30 и нагоре пъти повече. Това ли е справедливостта в твоята глава? Не обясняваше ли самия ти преди няколко мнения нещо за "Плащаш повече, получаваш повече"? Какво повече получаваш плащайки десетки пъти повече, че нещо не ми е ясно?!?Re: Икономическа тема
b_u_b_o написа:BMW_POWER написа:Плосък данък - откъде накъде двама души трябва да плащат еднакво, щом единия вади 3-5 и повече пъти пари от другия?
Останалите работи няма да ги коментира, с повечето съм съгласен, с някои от части.
Обаче това е тотална глупост. Или не знаеш как работят процентите..Ще ти припомня математиката. С плоския данък аз и в МОМЕНТА плащам 3-5 пъти повече данъци от някой който вади 3-5 пъти по-малко пари. Това което ти искаш е, да почна вместо това да плащам 10-20-30 и нагоре пъти повече. Това ли е справедливостта в твоята глава? Не обясняваше ли самия ти преди няколко мнения нещо за "Плащаш повече, получаваш повече"? Какво повече получаваш плащайки десетки пъти повече, че нещо не ми е ясно?!?
Фантазираш в името на напразния спор. Никой не обича да плаща данъци. Това е факт и не подлежи на съмнение. Но не е морално да правиш 1000 и да плащаш 100 и да правиш 10 000 и пак да плащаш 100. Аз съм виждал чека със заплата на човек от форума преди две - три години. Правеше много солидна петцифрена заплата на месец (работи в страната, не в чужбина) и беше далеч нагоре не само от 10К, но и доста нагоре от 15К. Месечно. На заплата. Ми да е жив и здрав и да вади много повече
Но не може да се осигурява на някакъв максимум, който плащат взимащи 3-4-5 пъти по-малко от него. Това с максималната осигурителна вноска е тотална тъпня. Как според теб да се извадят на светло доходите на ония от услугите? Механици, всякакви професии, които завършват на "-джия", фризьорки, сервитьори, туристически и ресторантьорски бранш и т.н. и т.н.
Ще ти дам още един елементарен пример. Монтира се един водомер на всяка машина за наливна бира и гледай, какви обороти ще излязат на светло. Може да се усмихнеш, ама цифрите са огромни. 2005г бачках на Сънито и само в нашата кръчма продавахме от май до септември между 10 и 25 кега с бира дневно. По спомен кега идваше на около 20-22лв, ние продавахме 500мл за 2.20лв. Туба наливна водка (24л карнобат) беше 30лв, една малка (50мл) беше 1.80лв ...
Няма да пиша повече, че не можеш да броиш до толкова......
Дай твоите идеи, ако смяташ, че имаш по-добри

То хубаво да няма таван на осигуряване, но това за мен означава да няма и таван на обезщетенията за болничните, пенсиите, майчинството, временна безработица и т.н.
Защото сега една жена с осигуровки на 3000 взима майчинство, колкото и на минимална заплата през втората година, а първата година е с праг.
Имайте предвид ДДС-то: кола за 50000 е 10000 ДДС и хоп плащаш 60 000, а оня с яхта за 500 000 регистрирана на фирма е 0 ДДС. Наливна та бира ли ще ми мерят или схемите за милиони.
Защото сега една жена с осигуровки на 3000 взима майчинство, колкото и на минимална заплата през втората година, а първата година е с праг.
Имайте предвид ДДС-то: кола за 50000 е 10000 ДДС и хоп плащаш 60 000, а оня с яхта за 500 000 регистрирана на фирма е 0 ДДС. Наливна та бира ли ще ми мерят или схемите за милиони.
- ///M Power
- старши ентусиаст
-
- Кара: си Е65-цата.
BMW_POWER написа:b_u_b_o написа:Фантазираш в името на напразния спор. Никой не обича да плаща данъци. Това е факт и не подлежи на съмнение. Но не е морално да правиш 1000 и да плащаш 100 и да правиш 10 000 и пак да плащаш 100.
Ако вадиш 1000 плащаш 100, така е ама 10% от 10 000 не са пак 100, а са 1000, демек 10 пъти повече
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti
- Mario Andretti
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Май някои хора не могат са смятат с проценти….
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Волга
- Детайли за колата: Лада 2105
///M Power, обърка цитатът само, ама карай.
Иначе не си ли чувал, Иконката трябва да плаща много повече, защото изкарва повече. Вземете парите на богатите. И в един момент аз ако съм богат си викам, добре де, тези хора искат да ми вземат парите и Х повече работа и зор ще изкарвам малко повече пари. Ако намаля темпото, хем ще имам повече свободно време за себе си и семейството си, хем ще изкарвам пак доста пари, но няма да хрантутя чак толкова много някакви, за които и сега отделям достатъчно от своите данъци.
И какво става, отиваме на комунистически разсъждения от сорта "за какво да си давам зор като и без това заплатата сигурна, бонус отгоре ще бъде незначителен, макс някоя значка, я по-добре да лежа по гръб ако може, пък будалите да бачкат повече".
И почва да лежи по гръб нашия повечко отколкото преди, това пък вземе, че му хареса и айде да си дава още по-малко зор, вече е видял, че с даване на много зор само ще храни държавата, която все повече ще вика "дай да яяяаааам" и така.
Айде на планова икономика, за какво е тая пазарна като само зор ще си даваме, равенство и справедливост му е майката.
Само, че справедливостта е много разтегливо понятие като много други. И за мен пък други неща са справедливи. Намерил съм начин да изкарвам повече, ама да подарявам на някой повече...мерси, има домове за деца, има бездомници на пътя, ако искам да подарявам има начини. Пък ако се мотивирам да намеря на някой работа, още по-добре и за мен и за него.
Скоро някакъв пишеше на едно място, че работодателите ограбвали работниците защото им плащали малко за да изкарват те много...та и тия неща малко така, планово, планово, планово.
Иначе не си ли чувал, Иконката трябва да плаща много повече, защото изкарва повече. Вземете парите на богатите. И в един момент аз ако съм богат си викам, добре де, тези хора искат да ми вземат парите и Х повече работа и зор ще изкарвам малко повече пари. Ако намаля темпото, хем ще имам повече свободно време за себе си и семейството си, хем ще изкарвам пак доста пари, но няма да хрантутя чак толкова много някакви, за които и сега отделям достатъчно от своите данъци.
И какво става, отиваме на комунистически разсъждения от сорта "за какво да си давам зор като и без това заплатата сигурна, бонус отгоре ще бъде незначителен, макс някоя значка, я по-добре да лежа по гръб ако може, пък будалите да бачкат повече".
И почва да лежи по гръб нашия повечко отколкото преди, това пък вземе, че му хареса и айде да си дава още по-малко зор, вече е видял, че с даване на много зор само ще храни държавата, която все повече ще вика "дай да яяяаааам" и така. Айде на планова икономика, за какво е тая пазарна като само зор ще си даваме, равенство и справедливост му е майката.
Само, че справедливостта е много разтегливо понятие като много други. И за мен пък други неща са справедливи. Намерил съм начин да изкарвам повече, ама да подарявам на някой повече...мерси, има домове за деца, има бездомници на пътя, ако искам да подарявам има начини. Пък ако се мотивирам да намеря на някой работа, още по-добре и за мен и за него.
Скоро някакъв пишеше на едно място, че работодателите ограбвали работниците защото им плащали малко за да изкарват те много...та и тия неща малко така, планово, планово, планово.
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди!
I feel the need, the need for speed.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди!
I feel the need, the need for speed.
- ildivvy
- старши ентусиаст

-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
То и сега може да се види какъв и откъде е доходът на някое лице... Много лесно може да се хване несъответствие между доход и разходи! Просто не искат да го направят! Искали да оберат ИТ-тата... Те нито са толкова много, нито най-богатите! Идеален си е 'плоския' данък! Всички плащат равна ЧАСТ от печалбата си! Несъбраните/укрити данъци са проблема! Е, остава и кражбата от вече събраните пари, но това е другата причина за състоянието на държавата...
Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
Аз ще гласувам! А ти ще гласуваш ли?
Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
Аз ще гласувам! А ти ще гласуваш ли?
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Това с данъците не е въпрос само на икономически сметки . Има социална , политическа и всякаква компонента . Нарича се най общо "обществен договор " макар такъв договор да няма подписан черно на бяло в нито една страна . Дали са 10% за всички или някакво прогресивно облагане , накрая дръжавата пак ви взема парите . Те не са ваши а на държавата , и така е в цял свят . Данъчно облагане на дохода 10% , освен него в магазина всичко е със 20% ДДС което търговеца дължи на държавата . Тоест това което платите вече е със 30% данък . Отделно здравни и пенсионни осигуровки срещу които нищо не получавате , практически всяка услуга която ви предоставя държавата е платена . Отделно местни данъци и такси които толкова дразнят канадците , но нямат нищо общо с тия 10% плосък данък ....
Само за справка 2 членно домакинство в БГ и 2 членно в Германия , средна заплата в БГ 2500лв или 5000лв за домакинство 2500 евра , Х12 месеца са 30 000 евра 10% плосък данък е 3000 прибан от дръжавата . Германия необлагаем минимум на човек е 12 000 евра , за домакинството е 24 000 евра , над това става прогресивно като почва от 14% . Така че ще платите 14% на горницата от 6000 евро или около 800 евро ДОД срещу 3000 в БГ . Отделно че можете да си възстановите част от платените данъци , ако парите са похарчени за храна отопление трранспорт . В Германия има 2 основни данъчни ставки 19% и 7% .
Като теглите чертата накрая може да се окаже че домакинство с доход от 30 000 евра няма да плати нищо в Германия като ДОД въпреки че има прогресивно облагане . Така че сами може да прецените малко или много са 10% плосък данък ...Аз смятам че е много за дрръжава като България .
Само за справка 2 членно домакинство в БГ и 2 членно в Германия , средна заплата в БГ 2500лв или 5000лв за домакинство 2500 евра , Х12 месеца са 30 000 евра 10% плосък данък е 3000 прибан от дръжавата . Германия необлагаем минимум на човек е 12 000 евра , за домакинството е 24 000 евра , над това става прогресивно като почва от 14% . Така че ще платите 14% на горницата от 6000 евро или около 800 евро ДОД срещу 3000 в БГ . Отделно че можете да си възстановите част от платените данъци , ако парите са похарчени за храна отопление трранспорт . В Германия има 2 основни данъчни ставки 19% и 7% .
Намалената данъчна ставка от 7 процента се прилага по-специално за доставки на почти всички видове хранителни стоки, с изключение на напитките и оборотите на заведенията за хранене. Освен това се прилага напр. за превоза на пътници, обороти от продажбата на книги, вестници и определени предмети на изкуството.
Като теглите чертата накрая може да се окаже че домакинство с доход от 30 000 евра няма да плати нищо в Германия като ДОД въпреки че има прогресивно облагане . Така че сами може да прецените малко или много са 10% плосък данък ...Аз смятам че е много за дрръжава като България .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- msi200
- ентусиаст

-
- Кара: X5+M2
Да напомня, че преди години данък печалба беше много по-висок, но се събираха по-малко пари. Няма да има много желаещи да плащат 25%.
I love the sound of V8 in the morning...