Каракуда зарибител
Модератор: Общи модератори
4 мнения
• Страница 1 от 1
- shark1986
- младши ентусиаст
-
- Кара: 320д Е46 136к.с
- Мечтае да кара: BMW F10
Каракуда зарибител
Колеги дайте ми идея със какво да зарибя едно малко високопланинско изкуствено направен гьол? Този гьол е зарибен още преди повече от 30 години от баща ми и винаги е имало много каракуди, но както знаете последните години заради засушаване гьола пресъхна и рибата измря
Не е гаранция, че пак няма да пресъхне, но искам да пробвам. Знам, че каракудата е риба която издържа много тежки условия след като повече от 30 години оцеля и се размножавала. Къде мога да намеря такава риба за зарибяване?
- empar
- младши ентусиаст

-
- Кара: 2018 G30 540ix
Re: Каракуда зарибител
shark1986 написа:Колеги дайте ми идея със какво да зарибя едно малко високопланинско изкуствено направен гьол? Този гьол е зарибен още преди повече от 30 години от баща ми и винаги е имало много каракуди, но както знаете последните години заради засушаване гьола пресъхна и рибата измряНе е гаранция, че пак няма да пресъхне, но искам да пробвам. Знам, че каракудата е риба която издържа много тежки условия след като повече от 30 години оцеля и се размножавала. Къде мога да намеря такава риба за зарибяване?
От доста години участвам активно в оргиназацията на любителски зарибявания на какви ли не видове риби, по какви ли не водоеми, но точно зарибител за каракуда не съм виждал някой да люпи. Това е най-коравата и издръжлива риба по нашите географски ширини, но е с изключително ниско стопанско значение. Дори и след трайно пресъхване може да оцелеят тия гадове. На теория са в състояние да се заровят на 70см под дъното в дълбока кал и да оцелеят до две години.
В момента е щукарския сезон и по повечето риболовни магазини продават каракудки за стръв. Най-лесно се разбираш с някой магазин за бройка и цена. Доставчиците им масово ги бракониерстват със срекмета по разни секретни блата. Ако успееш директно някой такъв да набараш би било най-добре. Даже може да ти доставят на място.
Като студент за кратко работех в риболовен магазин и дълго след това си пазех телефоните на няколко такива "доставчици", но пиенето не прости на нито един от тях и отдавна не са в играта.
Ако си от София, виж магазините по Ботевградско и Цариградско.

Дай малко повече информация за самия водоем, евентуално да дадем и други идеи. Колко е голям, с изкуствено дъно ли е, какви са годишните екстремуми на температурата на водата, има ли някаква циркулация на вода, каква е тая вода и т.н.?
- shark1986
- младши ентусиаст
-
- Кара: 320д Е46 136к.с
- Мечтае да кара: BMW F10
Благодаря много за идеята която ми даде колега! Гьола се намира по google maps 42.984022, 26.362759 няма циркулация на водата и гьола се пълни главно от дъждовна вода. Те там са три гьола от които двата не задържат нещо вода,но всичко беше тръгнало от този малкия, който баща ми го е зарибил преди повече от 30г. После като направиха големия хващахме от малкия и пускахме в големия и така се развъдиха и до скоро си имаше риба на този който е пълен, но както казах от жегите последните години беше пресъхнала и рибата измря. Даже баща ми каза, че и шаранчета са пуснали, но заради големите студове една зима просто са ги видели как са замръзнали в леда на гьола. Ще видя да намеря от някъде каракудки, че единствено те са по корави за такива условия. 
- empar
- младши ентусиаст

-
- Кара: 2018 G30 540ix
Определено каракудата е изборът за подобен водем. Като се позавъди, може и някоя щука да пуснеш. Успех с начинанието! 

4 мнения
• Страница 1 от 1