K&N или Pipercross

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: e60 530xd
Мечтае да кара: g30

K&N или Pipercross

Мнение от Aleksandar.7 » 18 Окт 2025, 0:46

Обмислям да сложа спортен филтър и това са двата на които съм се спрял. Нямам специален интейк, та филтъра влиза на фабричното му място, но кой да избера? Мераклия съм за K&N, но гледах клипове и ми се струва много тънък и ме притеснява да не мине нещо което не трябва през него (знам че се омаслява с тази причина), и да стане беля, докато този нa Pipercross е от пяна. Колата е е60 530хд 231 без дпф и егр.

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E83 3.0i, ex e46, Е34, Е36
Детайли за колата: M54B30, Mystic blau metallic, High speed setup, s861a

Re: K&N или Pipercross

Мнение от The Heartlistener » 19 Окт 2025, 19:53

Aleksandar.7 написа:Обмислям да сложа спортен филтър и това са двата на които съм се спрял. Нямам специален интейк, та филтъра влиза на фабричното му място, но кой да избера? Мераклия съм за K&N, но гледах клипове и ми се струва много тънък и ме притеснява да не мине нещо което не трябва през него (знам че се омаслява с тази причина), и да стане беля, докато този нa Pipercross е от пяна. Колата е е60 530хд 231 без дпф и егр.

Не се залъгвай по видимите фини дупчици в тъкания памук на K&N - там е пълно с микроскопични памучни влакна които благодарение на омасляването задържат и най-финия прах. Ако филтърът е правилно поддържан - изпиран и импрегниран с маслото, то филтрирането е на много високо ниво.
Също не вярвай че Pipercross-а е удачно да се ползва сух - напук на приказките и инструкциите от производителя, пяната е много зле откъм филтриране ако не се третира със специално масло за филтри от пяна. Такова масло се предлага и от Пайпъркрос, нищо че тръбят че филтрите им от двуслойна пяна са сухи, дрън-дрън. Ramair също правят филтри за М57, цената е идентична, пак двуслойна пяна, но те поне не прокламират че филтрите им само се перат.
Общо взето за този мотор филтърът е много унифициран и се прави само от няколко производителя, освен гореспоменатите - JR и Simota.
Ако не можеш да правиш велики неща, прави дребни неща по велик начин...

Назад към Е60/Е61