България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
Старши скрапер
Аватар
Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
Детайли за колата: Powered by M43b19

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от Lenco » 04 Авг 2025, 10:19

Don_Diego написа:A какво правим със забравените знаци за скорост след ремонт? :dunno:

Държавата България функционира в полза на държавата (прасетата), а не за народа. Докато няма наказани отговорни служители за безобразията по пътищата ще продължаваме така.
От 12 години се боря с държавата, ако при частника има проблем го отнася виновния, при държавните структури вината е размита. Ако бай Хасан от АПИ не е махнал ограничението 90 на Тракия преди Карнобат посока София от 10 години и търсиш отговор ще е виновен АПИ, а не бай Хасан, ако взимаш пари ги дава пак АПИ от парите за ремонти, дето са ти ги взели от твоя джоб за данъци и винетки, а бай Хасан ще ходи на море.
Ако случайно пък ги вземеш от бай Хасан, той ще се загледа в бонусите на шефовете и ще стане проблем.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от seimo » 04 Авг 2025, 10:56

Като стана въпрос за Тракия преди отбивката за Карнобат, ако бай Пешо не се беше лепнал на 2 метра от предния и не беше причинил верижна катастрофа нямаше да висим 2-3 часа в задръстването миналата седмица ама шанс. През тва време не съм чел колко байовци профучаха през аварийната със 100+ където имаше не малко хора слезли от колите ама тъй де пак шанс че няма сгазени. Важното е че за всичко тва е виновен бай Хасан.

ентусиаст
Аватар

Мнение от driver69 » 04 Авг 2025, 11:09

Честно казано не мисля, че бай хой дето мести знаците е виновен - неговата работа е да мести знаци, не да мисли - и трябва да има съответния контрол дали си е свършил работата после...

А за дистанция - остава в мен чуденето защо камерите мерят превишена скорост, кантарите претоварване (браво!!!), но нямаме снимки за дистанция, която лично за мен е по-опасна от "летящите" със 180...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 04 Авг 2025, 11:59

Бай Хасан, най-вероятно прави каквото му кажат! Т.е. най-вероятно никой не е казал - Махайте знаците! Тук е заровено кучето!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 04 Авг 2025, 12:08

Твърде много хора, особено в града не разбират концепцията за спазване на дистанция.

За тях е просто място в което да се заврат.

Но и те не са виновни, защото това не се обяснява обстоятелствено по време на курсовете.

А по телевизията вместо да спамят с всякакви тъпотии и безполезни реклами могат просто да заделят едни пари от фонда за безопасност за да се проведе една разяснителна кампания що е то дистанция и защо е важно да се спазва.

Но не. Събират едни пари, харчат ги за тонери, шампанско и скъпи командировки и после - Ганьо е тъп по рождение.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 04 Авг 2025, 12:19

bum_bum написа:що е то дистанция и защо е важно да се спазва

Аз отказвам да повярвам, че има хора които не могат да си отговорят на тия въпроси, тва за мен и човек с едноцифрено IQ трябва да може да го съобрази. Прочината да не спазват дистанция според мен не е, че не знаят защо трябва да я има, а по-скоро мисълта "то на мене няма да се случи". На повечето хора им е трудно да спазват ПРЕВАНТИВНО някакви правила, защото евентуално може да е по-добре в някакъв момент. Тва е малко като с отложеното удоволствие, знаеш че ако днеска не вземеш наградата, а след 1 година примерно тя ще е десетократно по-голяма, ама маймунския ти мозък я иска сега. И това не можеш да научиш дебила на колкото и курсове да го караш да ходи, то се култивира в ранна детска възраст според мен.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 04 Авг 2025, 12:21

Нали след някоя година всички автомобили трябваше да имат от датчиците за дистанция :dunno: Сигурно това чакат :lol:
Изображение

Старши скрапер
Аватар
Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
Детайли за колата: Powered by M43b19

Мнение от Lenco » 04 Авг 2025, 12:21

Има някакви норми за проверка на цялата инфраструктура, магистрали, линии, тротоари, канали ......... навсякъде има по един бай Хасан, пише се някъде, схемата не работи по обратния начин, като падне осветително тяло и убие някой тогава да се задействат, и щото бай Хасан взима 800лв да не го закачаме, но на бай Хасан никой не му казва как да борави с банкомата или бъркам?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 04 Авг 2025, 12:38

АПИ няма работници които да се занимват пътната инфаструктура . АПИ е една куха структура за възлагане и разпределяне на държавните поръчки към обръчите от наши фирми .
Девет от 27 пътни управления - местните звена на пътната агенция, нямат нито един пътен инженер в състава си. Става въпрос за областните пътни управления във Видин, Силистра, Монтана, Кърджали, Шумен, Добрич, Ловеч, Разград и Търговище
Около 2400 служители в 27 пътни управления , като махнем столицата където е "мозъка" на АПИ- оберкомандването на армията от секретарки и шофьори , в останалите 26 АПИта има най вероятно по 15-20 служитителя чантаджии на хранилка .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 04 Авг 2025, 14:14

По въпроса до колкото разбрах, дори да има ограничения в приетите участаци, то ограничето за което мерят е над 140. Тоест в тази 10км отсечка, ако има 120 за 800м, няма да те глобят, ако си направил плътно 140км средна скорост за тези 10км.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 04 Авг 2025, 14:25

Смесена информация има. По-назад бях пускал линк как обясняват, че и ограниченията ще са вкарани в уравнението. Според мен в реалността няма да го правят толкова сложно, но не се знае знае ли се :lalala:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 04 Авг 2025, 14:32

b_u_b_o написа:
bum_bum написа:що е то дистанция и защо е важно да се спазва

Аз отказвам да повярвам, че има хора които не могат да си отговорят на тия въпроси...

Ако не бях зависим от интелекта на населението щях и аз да кажа същото.

Но в държава в която от началото на годината едни 40 жени са дали 5 милиона на Брад Пит за да му помогнат във времената на финансова нестабилност какво да очакваш.. :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 04 Авг 2025, 14:37

Не може да има смесени участъци , трябва да е само едно ограничението за скороста . Иначе става мазало , примерно имаш 5км с 100км/ч и 5км 140км/ч в кой от двата караш със 140 ? Това обезсмисля изобщо ограниченията , мога да карам 2км със 200 обаче в единия случай съм 60 над ограничението в дугия 100 над ограничението . Глобата не може да бъде усреднена стойност и не отразява действителното превишение на скороста . Ако има смесени ограничения средната скорост за целия участък вече няма пряка връзка с ограниченията за максимална скорост а някакви изсмукани от пръстите произволни цифри . :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 04 Авг 2025, 17:46

Е да де, точно заради това ограничето на максималната е 140. :dunno:
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 04 Авг 2025, 18:32

Представи си че имаш 10км участък 5км са 100км максимална 5км са 140км максимална . Средната скорост за целия участък от пътя ще е средно артиметично между средната на двата под сегмента . Която средна скорост не е 100км и не е 140км а ще бъде примерно 120км средна скорост . Това означава че мога да карам със 120 през цялото време и няма да наруша 100км ограничението което го обезмисля на практика . Освен това ако някой превиши такава средна скорост не може да бъде доказано с колко е превишил средната , дали на първия участък е карал примено с 50 отгоре или на втория с 20 отгоре . Това пречи да се прецизира и санкцията . Могат само да гадаят ама фърлянето на боб не минава в съда , така че ще има много нелепи ситуации ако приемат такъв тюрлю гювеч от средни скорости .

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата