България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от Jordana » 02 Авг 2025, 14:41

Според мене само за бакшишите и градския транспорт трябва да има такива курсове щото возят хора . Все пак носят отговорност за живота на хиляди пътници . Пилотите в гражданската авиация как ги сертифицират постоянно дали са в час ?!!! :ok:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 02 Авг 2025, 15:35

Подкрепям, за бакшишите трябва много да има даже, ама вече практически няма. Направиха психото щом веднъж си го изкарал да важи завинаги, което е много тъпо. Но то откакто е в частни ръце се взема лесно. Преди в ДАИ беше зор и който не можеше, даваше рушвети. Трябва просто да се направи пак в ДАИ, но да е с камери както са изпитите. Повярвайте ми, над половината таксиджии няма да вземат последната програма за натискане на бутоните на бърза степен на машината. Там може да се объркаш дали бялата светлина е за цвета или за ляв или десен педал на самата машина. Отделно нисък и висок звук честота може да те обърка, другите цветове са лесни. Първата програма е лесна защото практически сам задаваш времето с натискането на верния бутон и тогава светва новия. Втората обаче е за време и накрая се забързва кофти. Ако не си концентриран или некоординиран по природа, никакъв шанс да я минеш. Та преди имаше рушвети, сега в частни ръце трябва да си чисто луд за да не го минеш.
Имаше и една програма да зачертаваш фигури за време, както и една друга да им чертаеш опашки за време. При тези двете също е зор защото реално не знаеш колко грешки може да допуснеш. Целта е да се действа под напрежение, никой не ти казва с Х грешки минаваш, с Y грешки не. Само ти казват, че е по-добре да имаш по-малък брой зачертани, но верни, отколкото да бързаш и да грешиш.
Удостоверението за водач просто го подновяваш също само, като пускаш документите и си готов, целта е...ако имаш неплатени глоби да ги платиш. Вече ако изтървеш 5 години и не го подновиш, трябва пак да го караш.

За автобусите какви изпити периодични, те индийци вкарват, които свикнали там да карат както им падне...
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 02 Авг 2025, 15:50

На път по Струма бях изключително културен в опит да свикваме с новата ситуация със средната скорост.

Не, че обикновено карам с 200, но на много места до сега не съм спазвал тия 120-100-120, които го има и извън тунелите.

Обаче на два пъти ми се лепят румънски коли и ми дават зор, че карам основно в лявата, щото ме е страх да не излети тулето.

По принцип давам път, но тия двамата бяха изключително напористи още отдалеч.
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Мнение от Spunky » 02 Авг 2025, 16:38

Ако аз карам с лимита и изпреварвам, да дават зор колкото си искат, ще чакат. Даже ще си взема времето да се прибера в дясно :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 02 Авг 2025, 19:13

Единия път изпреварвах, в другия карах в ляво, че беше баси нивата в средната.
Тръгнах да се прибирам достатъчно рано, но мамалигата отдалеч почна да ми показва, че му преча.

За мен просто едно потвърждение, че в мърлявата къщичка всички са мърлячи. В Гърция не ми се е случвало да светнат.

Бях им намислил сценка с която да ги накарам да седят поне 2-3 часа на място ако ги засека на някоя от бензиностанциите по пътя ама шанс..
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Мнение от Spunky » 02 Авг 2025, 19:19

Правят го щото знаят, че няма последствия при нас. Единствения разумен начин да ги възпитаваш, според мен, е да се правиш, че не им обръщаш внимание и че все едно ги няма. Вътре му кипва на боклука и това ми е достатъчна награда.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 02 Авг 2025, 19:32

Е, толкова ли са прости тези румънци? В Румъния така ли карат? Май не... , поне не съм ги виждал така. Време е правителството да измисли начин как да ги глобява и да СЪБИРА глобите им, а не да 'друсат' само нас!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 02 Авг 2025, 19:37

И какво толкова нередно са направили, че не разбрах ? Светкали са? Е, и ? Ми да си светкат. Двама от хиляди.
Утре ми предстоят 800 км ако не ме домързи ще пиша как е било.
Хм,хм...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 03 Авг 2025, 7:42

Нищо фатално.

Само, че аз ако го направя някога ще ме разпънат на кръст.

Правил съм го де, на хора, които просто си карат в лявата лента без да си гледат в огледалата и без да изпреварват.
Изображение

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 03 Авг 2025, 8:14

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria ... ri-2652530
Уж имаше някакви с 202 км. това, онова, сега излезе за скорост от първи септември.
Но ако вярваме на статията, ще глобяват за фарове и колан. :conf: Дори общинските камери като мернах някъде, че 50% от размера на глобите ще остава за общините.
Също така са написани и отсечките на които ще глобяват.

Хората настояват участъците с измерване на средна скорост да бъдат ясно обозначени с пътен знак за начало и край на зоната на измерване. За подобно нещо се изказа и пътният експерт Диана Русинова. Според нея и Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП) предупредителните табели са ключови за превенцията на пътнотранспортните произшествия, а не само за събирането на глоби.

Фишовете от средна скорост лесно ще падат в съда при обжалване, ако отсечките за измерване не са ясно обозначени с предупредителни знаци, смятат повечето юристи. Причината е, че не е спазен принципът на "превенция пред репресия“, тъй като водачът не е бил уведомен за контрола.

Другото искане е да бъдат глобявани и чуждите граждани, шофиращи като луди из републиканската ни пътна мрежа, без да им дреме за средна скорост и всички останали правила за движение по пътищата. В момента събираемостта на глобите от чужбина за нарушения, извършени у нас, е изключително ниска, особено за представители на държави извън Европейския съюз.

Аз също съм на мнение, че трябва обозначение, все пак тука не е целта непременно да те глобят без да знаеш както е с триногите. Ако не е обозначено, просто да кажат, че всички мерят и да не се гадае. А не да целят само глобата във всички случаи.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 03 Авг 2025, 8:24

ildivvy написа:Е, толкова ли са прости тези румънци? В Румъния така ли карат? Май не... , поне не съм ги виждал така. Време е правителството да измисли начин как да ги глобява и да СЪБИРА глобите им, а не да 'друсат' само нас!

Дали в мумалигарските медии се пускат бомбастични заглавия като тука "глобите в България скачат драстично ", " затвор и солени глоби за нарушителите " и т.н ...??!! :roll:
Аз също съм на мнение, че трябва обозначение, все пак тука не е целта непременно да те глобят без да знаеш както е с триногите. Ако не е обозначено, просто да кажат, че всички мерят и да не се гадае. А не да целят само глобата във всички случаи.

А какво друго да целят освен глобите ? Те ако целеха друго изобщо нямаше да се стига до тук да счупят тъпомера с тия тъпотии . Вчера всичките на магистралата карат 100-120...като офце !! Тая чорлавата експертка много лесно дава акъл пост фактум , да беше направила нещо по въпроса преди да мине в парламента това , затова взема заплата .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 323i Touring
Мечтае да кара: някакво М

Мнение от Binev_OuT » 03 Авг 2025, 9:03

Ама няма откъде другаде да се цоца.Най-лесния и бърз начин е да цоцаш шофьорите и дребния бизнес.Бързо ,лесно и доста доходно.
Не се разширяват пътища , не се ремонтират съществуващите.
Най-натовареният граничен пункт в света е ГКПП "Капитан Андреево-Капъкуле" между България и Турция,.

Гледай :mhihi: :mhihi:
Само като си помисли човек , че всичкия тоя трафик , посока Бургас примерно трябва да минава през някви села и градчета като Елхово и Средец :kuku:
За Варна - същата работа
За Русе да трябва да минава през някъф умрел проход който цяла зима е затворен :kuku:
Единствено към Софето горе-долу бива маршрута , но пък до там трябва поне още една магистрала под Тракия , за да отбиеш тировете от местния трафик.
От Балкана на север да не говорим - положението като инфраструктура е направо .... само каруците и воловете липсват!
Ама кой ше ти се занимава да ти прави осветление ,маркировки и пътища , я бодвай триногата и цоцай тва долно племе :mhihi:
Ааа да не забравя - малко от малко да пребират наркотиците от улицата.Тва може ли 30 или 40 процента от 20 годишните да са надрусани бе :kuku: :dunno: и държавата в тва време да ме гони за без фарове :dunno:
Изображение

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 03 Авг 2025, 9:13

Това за фаровет вярно е голям а тъпотия за мен, особено в слънчевите дни. Сега гледам в Гърция си карат без фарове, явно някой е преценил, че разликата в светлината тук и там е огромна що се касае до селски пътища. :mhihi: Влизаш през Маказа, преди всяка камера има табела, че те снимат за скорост. :mhihi: А сега де, целта каква е в такъв случай? :mhihi:

Тука едната тол камера до едно село до нас на място където спокойно може да минаваш със 100, но има 60 откакто журналистите обясниха, че се глобява за скорост(натъртиха на това)масово хората намалят на 40. От страх нали, това е ясно защото същите тези караха с много повече. Можеше ли да кажат, че тези камери НЕ глобяват за моментна скорост? Вероятно да. Направиха ли кампания лъжейки, че глобяват за скорост така, че да изглежда за скорост в реално време? Да!!! В резултат набиват ли навсякъде спирачки на много под ограниченията по-плашливите хора? Образуват ли колони? Дават ли яко газ след камерата на тола масово когато ще се опита задния да ги изпревари? :banghead:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 03 Авг 2025, 9:37

И днес било подозрително спокойно по магистралата!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 323i Touring
Мечтае да кара: някакво М

Мнение от Binev_OuT » 03 Авг 2025, 9:38

Top Gun Maverick написа::... Влизаш през Маказа, преди всяка камера има табела, че те снимат за скорост. :mhihi: А сега де, целта каква е в такъв случай? :mhihi: ...

Според мен , целта е да минеш с позволената скорост през някакъв рисков участък , без да причиниш птп , да отрепеш дете и да поразиш една сурия животи + твоя.Ако целта беше да цоцат туристите , нямаше да си косят храсталаците от страни за да има къде се залягат като спец-нац :mhihi:

В някои части на света вече разнасят колети и леки товари с дронове.Навсякъде се търсят решения за по-добра ефективност на транспорта , по-висока скорост , по-бързо да се случва всичко.От най-забития склад на най-забитата спедиция , през аутобани , тунели и виадукти с по 300метра височина,под тях вървят влакове и с ква ли не инфраструктура не ги оборудват ... ама тука в клуба на богатите , шенген и еврозоната .... бате бате :conf: :dunno: земи тия тъмни , разбити магистрали (май са 3 :mhihi: ) май само една е цяла :mhihi:
Някой надрусан палне някъде едно пожарче ... няма кой да го угаси , то и да има , пък нямало вода :mhihi: , то и да има, пък нямало техника :mhihi: :clap: :bowdown:
Ей ся слушам по радиото - нямало царевица щото било суша .... в клуба на богатите не са чували за поливни системи :mhihi: :mhihi: -ами ... аааа ... нямало поливна система ,пък то и да има , нямало вода :mhihi: 2000 язовира пустеят , а тия 1000 дето уж работят имат по 80% загуби :kuku:
На черешите и кайсийте им е проблема снега-ок тук няма оправия - ,на краставицата и царевицата пък сушата , добре че влезнахме в шенген и еврозоната , да ги опрайм тия неща :mhihi:
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата