Бонус малус от догодина?
Модератор: Общи модератори
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Re: Бонус малус от догодина?
Всички ще започнем да плащаме повече - това е ясно. Положителното е, че на някои карачи ще им стане невероятно скъпо да имат автомобил. Или ще започнат да карат нормално, или ще слезнат на колело. Като дойде време за застраховка, три ПТП-та и хващане за алкохол в последните 4 години = 3500лв ГО. Да, тези с коли по 100к+ може и да продължат да си карат така, но масовия Ганьо с 20 годишен кошник няма да може да си позволи да шофира така. Или поне се надявам да стане така 

- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
ще започнат да карат без ГО и пак ще се гоним с полицията, и те така 

You said: "Time will change!" What if it changes you?
- TNT
- младши ентусиаст
-
Top Gun Maverick написа:..............................
Искам аз да им видя ясните критерии първо(няма да ги видим според мен)второ дали ще имат достъп до нарушенията или само до ПТП-тата и то когато си виновен, когато не си, не виждам защо трябва да имат такъв. Трето, защо след като се казва, че уж ще я вдигат само ако си виновен в ПТП, реално ще имат достъп до нарушенията ти?
............
Новият закон точно в това се изразява. Става задължително застрахователите да публикуват методологията на сайта си.
А тази методология трябва задължително да отчита информацията за щети от Гаранционен фонд, до която ще имат достъп. Как, с какви проценти, до какви лимити е оставено застрахователите сами да си решат.
Няма да имат достъп до нарушенията ти, само до щетите които застрахователите са изплатили в следствие на твоите действия, което грубо кореспондира с виновно причинени ПТПта.
Не знам щетите по Каско дали минават през системата на Гаранционен фонд

- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Е сигурно ще минават.
Ама виж Стийнът мисля, че каза точно обратното за нарушенията - ще имат достъп. Ако греша нека ме поправи, може да съм объркал.
Но пак питам, ако имат достъп, за какво им е? Бъдещ ъпргейд на системата и да гледат, че съм превишил с 14 км. ограничение и ушо маскиран като борче ме е хванал и да ми вдигнат таксата? Ако ако имам 3-4 коли, какво правим? И всякакви спекулации имаше, онзи текст, който се тиражираше преди година беше пък, че точно нарушенията ще гледат и затова почваше да важи от следващата година да речем относно новите нарушения. Тези ако сега им дадат достъп до нарушенията и вземат да гледат в миналото да си пляскат по собствено усмотрение?
Някой пита ли гражданите какви точно трябва да са критериите? Аз поне не помня някакви граждански организации да се споменаваха някъде. Единствено, което сега се чува е...абе застрахователите ще обявят критериите си. Сиреч ще ви кажем как да се подредите на дръвника. Ако текстовете не са ок предлагам да направим една форумна колона пред Парламента. Аз ще дойда от 200км. ако ще си правят каквото си искат тия на наш гръб. Отново.
Ама виж Стийнът мисля, че каза точно обратното за нарушенията - ще имат достъп. Ако греша нека ме поправи, може да съм объркал.
Но пак питам, ако имат достъп, за какво им е? Бъдещ ъпргейд на системата и да гледат, че съм превишил с 14 км. ограничение и ушо маскиран като борче ме е хванал и да ми вдигнат таксата? Ако ако имам 3-4 коли, какво правим? И всякакви спекулации имаше, онзи текст, който се тиражираше преди година беше пък, че точно нарушенията ще гледат и затова почваше да важи от следващата година да речем относно новите нарушения. Тези ако сега им дадат достъп до нарушенията и вземат да гледат в миналото да си пляскат по собствено усмотрение?
Някой пита ли гражданите какви точно трябва да са критериите? Аз поне не помня някакви граждански организации да се споменаваха някъде. Единствено, което сега се чува е...абе застрахователите ще обявят критериите си. Сиреч ще ви кажем как да се подредите на дръвника. Ако текстовете не са ок предлагам да направим една форумна колона пред Парламента. Аз ще дойда от 200км. ако ще си правят каквото си искат тия на наш гръб. Отново.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.
I feel the need, the need for speed.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.

I feel the need, the need for speed.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
До пълната история за щетите ще имат достъп, сега имат само в рамките на нещата, които са се случили на хората, които са им били клиенти (защото тази информация не трябва да им я дава никой). Гаранционния фонд е в информационната система на КАТ, нали ги връзваха свързваха, голямата драма беше пак като в тая тема... ма как щяло да стане... За една елементарна застраховка толкова глупости успяхте за изпишете, направо не знам как 1300 години е оцеляла България 
До нарушенията няма да имат достъп, защото няма политическа воля. Но ще се случи, както всичко друго, което беше невъзможно и неприложимо в Бг. Аз съм сигурен, че има хора, които вярват, че дори това, че слънцето изгрява от изток, е някаква конспирация и неприложимо тук.

До нарушенията няма да имат достъп, защото няма политическа воля. Но ще се случи, както всичко друго, което беше невъзможно и неприложимо в Бг. Аз съм сигурен, че има хора, които вярват, че дори това, че слънцето изгрява от изток, е някаква конспирация и неприложимо тук.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
Цитат от новия член 490а от Кодекса за Застраховането. С този член и неговите четири алинеи започва и завършва шумно оповестеният 'Бонус-Малус'
Забележете че са само т. 1 и т. 2, а не т. 9
А пък по т. 3 и 10.1, раздел II, буква "А" от приложение № 1 гласят
За мен като лаик това включва и щети по Каско.
(1) За целите на определяне на застрахователната премия по задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите застрахователят приема и предлага правила за коригиране на застрахователната премия въз основа на предявените претенции за определен период от време (система "бонус-малус на застрахователя"). Правилата по изречение първо включват реда и начина за коригиране на застрахователната премия, условията и кретериите, които застрахователят е определил, както и начина по който използва удостоверенията за предявени застрахователни претенции по чл.502, при коригиране на премиите.
(2) При прилагане на системата "бонус-малус" застрахователят служебно използва данните от регистъра по чл.571, ал. 1, т. 2 при условия и по ред, определен в наредбата по чл.571, ал. 4.........
Забележете че са само т. 1 и т. 2, а не т. 9
Чл. 571. (1) Гаранционният фонд изгражда и поддържа Информационен център, в който води електронни регистри на:
1. застрахователните полици по т. 10.1, раздел II, буква "А" от приложение № 1, за сертификатите "Зелена карта", за договорите за гранична застраховка, както и за застрахователните полици по задължителна застраховка "Злополука" на пътниците в средствата за обществен превоз;
2. предявените и изплатените претенции по застраховките по т. 3 и 10.1, раздел II, буква "А" от приложение № 1, предявени пред застрахователите със седалище в Република България и пред застрахователите от трета държава, извършващи дейност чрез клон в Република България, както и предявените и изплатените претенции по застраховките по т. 10.1, раздел II, буква "А" от приложение № 1, предявени пред застрахователите, които извършват дейност на територията на Република България при условията на правото на установяване или на свободата на предоставяне на услуги;...........................
9. пътнотранспортните произшествия и за участниците в тях
А пък по т. 3 и 10.1, раздел II, буква "А" от приложение № 1 гласят
.....3. Сухопътни превозни средства (без релсови превозни средства):
Всяка вреда или загуба, нанесена на:
- сухопътни моторни превозни средства;
- сухопътни превозни средства, различни от моторни превозни средства.
........
10.1. Всяка отговорност за вреди, възникваща при използването на сухопътни моторни превозни средства.
За мен като лаик това включва и щети по Каско.

- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Абе оставете таз песен любовна , на карачите щяло да им излиза скъпо ...Застрахователите като барнат лева знайш кога ще върнат назад щото имАло бонус - никога !! Има таргети , заложен % печалба , ръст ...разни меринджеи това им е работата да правят графички и таблички колко ще се вдигне печалбата следващата година . Като няма джигити ще дигнат пак на всички ГО , а такива рецидивисти на пътя като Моджо с 2 глоби за превишена скорост ще ги одерат живи .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- TNT
- младши ентусиаст
-
А ако някой пусне бонус и всички отидат при него , кой ще спечели най-много ?
Ако няма картелче, всичко ще е точно.

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
bum_bum написа:А с фирмените коли как ще стане?
Как да стане? Фалоса е за шофьора. Караш фирмена кола- спира те полицай- ти получаваш глобата и ти се вдига застраховката (на твоята лична кола примерно щото застраховката е на човек не на кола). Ако е камера глобата се праща на фирмата… да си ги събира от когото иска… но фалос няма щото няма физическо лице.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- vicho
- старши ентусиаст
-
alx написа:Как да стане? Фалоса е за шофьора. Караш фирмена кола- спира те полицай- ти получаваш глобата и ти се вдига застраховката (на твоята лична кола примерно щото застраховката е на човек не на кола). Ако е камера глобата се праща на фирмата… да си ги събира от когото иска… но фалос няма щото няма физическо лице.
аз имам фирмени коли... няколко... големи (16+ тона)

всичките са на мое име, не знам какъв шофьор те гони, какви пет лева

ако ми вдигнат фалоса ще се караме доста или ще си предървя дедавия и колите няма да са на мое име, а ще са на фирмата и после ще ги спукам от адвокати

реално в беге не можеш да докажеш на кого е глобата, т.е. може, ама нито е направено като хората, нито някой ще се занимава
та, тей
vicho написа:alx написа:Как да стане? Фалоса е за шофьора. Караш фирмена кола- спира те полицай- ти получаваш глобата и ти се вдига застраховката (на твоята лична кола примерно щото застраховката е на човек не на кола). Ако е камера глобата се праща на фирмата… да си ги събира от когото иска… но фалос няма щото няма физическо лице.
аз имам фирмени коли... няколко... големи (16+ тона)![]()
![]()
![]()
всичките са на мое име, не знам какъв шофьор те гони, какви пет леваглобите ми идват на мен
ако ми вдигнат фалоса ще се караме доста или ще си предървя дедавия и колите няма да са на мое име, а ще са на фирмата и после ще ги спукам от адвокати![]()
реално в беге не можеш да докажеш на кого е глобата, т.е. може, ама нито е направено като хората, нито някой ще се занимава
та, тей
Глобата идва на фирмата а от там кой ще я плати е работа на фирмата. Като не се плати не може фирмата да си регистрира возилото следващата година и така.
Нещата са прости. Но няма воля.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- vicho
- старши ентусиаст
-
alx написа:Глобата идва на фирмата а от там кой ще я плати е работа на фирмата. Като не се плати не може фирмата да си регистрира возилото следващата година и така.
Нещата са прости. Но няма воля.
Аз много добре знам на кой идва, защо идва и как идва, и кой я плаща, но фалуса за собственика на фирмата ли ще е или за шофьора който е инкогнито

за фалус говорим, а не за 50-100-200лв
и не се изразих достатъчно правилно, личната ми кола няма да е лична, а ще е фирмена

п.с. фирмените коли са си фирмени, ама идват при мен глобичките

Пичове за n-ти път - нарушения, връчени фишове, не връчени фишове, актове, платени глоби, дори ПТПта, нямат отношение към сегашния вариант на 'бонус-малус'.
Единственото което се взима предвид са заведени щети в Гаранционен фонд. Повече трябва да ви притеснява какви заведени щети по Каско имате, а не дали ще ви щракне камера някъде.
Най-безболезнено ми изглежда да има методика за физ.лица и методика за фирми. В методиката за фирми да се отчита бройката полици на клиент при образуването на групите. Но предстои да видим всяка застрахователна компания какво ще измисли.
Полицата се води на фирма, щетата също. 'Бонус-малуса' също се отразява на фирмените полици. Личните полици на собствениците и на шофьорите не са засегнати.
Единственото което се взима предвид са заведени щети в Гаранционен фонд. Повече трябва да ви притеснява какви заведени щети по Каско имате, а не дали ще ви щракне камера някъде.
bum_bum написа:А с фирмените коли как ще стане?
Най-безболезнено ми изглежда да има методика за физ.лица и методика за фирми. В методиката за фирми да се отчита бройката полици на клиент при образуването на групите. Но предстои да видим всяка застрахователна компания какво ще измисли.
Полицата се води на фирма, щетата също. 'Бонус-малуса' също се отразява на фирмените полици. Личните полици на собствениците и на шофьорите не са засегнати.