Пътуване из Европа

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 325i N52
Мечтае да кара: Самолет

Пътуване из Европа

Мнение от Djaniko0o » 26 Яну 2025, 21:46

Здравейте! Върти ми се в главата една идея, относно едно голямо пътуване из Европа за около 10-12 дена. Доста се рових из интернет, но така и не успях да се информирам достатъчно за разходите и имам доста въпросителни. Та идеята ми е следната да обиколя почти цяла Италия и да се върна през Австрия и Хърватия, после през Румъния Transfagarasan след това обратно в България. Всякаква информация би ми била полезна за всичко. Идеята е следната
Ден 1 - Варна - Призрен (Косово) - 845км нощуваме там.
Ден 2 - Призрен - Дуръс (Албания) - 200 км, където се качваме на фериботи за Италия към гр. Бари. На ферибота мисля че може да се нощува тъй като четох че е дълго пътуването с ферибота (около 50 евро е)
Ден 3 - Бари (Италия) - Positano около 300км е. В Италия на 100км магистрала се плаща 10€. Тоест магистрата до Позитано ще ми стува 30€.
Ден 4 - Позитано - Рим - 300км там ще имам проблем най-вероятно с паркирането, но смятам че ще успея да намеря някъде да паркирам. Ден 5 отново сме в Рим.
Ден 6 - Рим - наклонената кула в Пиза. - 350км + от Пиза до Чинкуе Тере - 120км общо за магистрали 47€
Ден 7 Чинкуе Тере - Венеция - 400км - 40€
Ден 8 - Венеция - Граз (Австрия) - 430км
Ден 9 - Австрия до Сегед -520км
Ден 10 Сегед - Трасфагараш - 550км
Ден 11 пътуване до Варна. - 450км
Общото разстояние е около 4500км. Автомобилът, с който смятам да пътувам всъщност е BMW 325i с LPG. И то давам среден разход 12, който прави на средна цена на газта от 1.3лв около 750лв + 300лв бензин слагам, тъй като пак ще си го лапне докато загрее или ако нямам бензиностанция. Около 1050лв ще ми струва цялото гориво. Интересува ме, някой тук във форума правил ли е такъв преход, всякаква информация би ми била полезна като такси за магистрали нещо по-специфично като документи и тн.
Автомобила има каско, но ще направя допълнително за пътна помощ в чужбина за всеки случай, как стоят там нещата ако има проблем с автомобила някой дали се е сблъсквал, тъй като до сега съм ходил да Гърция и до Турция, но съм нямал проблеми с автомобила, но за такъм дълъг преход си е риск и всъщност дали се нуждае от нещо по-специфично като подготовка
"Бавно" е субективно понятие, което само ти си знаеш какво означава :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: F07, 258 k.с. Bang & Olufsen
Мечтае да кара: Към следващия концерт на AC/DC

Re: Пътуване из Европа

Мнение от bereta » 26 Яну 2025, 21:56

Това минаване през Косово (заплаща се допълнително застраховка) и Албания защо ще си го причиняваш?! Можеш да обърнеш маршрута и да се прибереш през Гърция или Албания с ферибота. В Италия където и да отидеш е пълно с история. Но вместо Пиза посети Фиренце (там паркирането също е ад), но си заслужава.
Ride on

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 26 Яну 2025, 22:03

Аз не бих се забил по основните забележителности щом ще пътувам с кола, която дава невероятна свобода на пътуването.
Рим, Венеция и Флоренция са на час и малко полет, който често пъти е около 50лв. Влаковите връзки там са повече от чудесни, та може от Рим до Венеция например с бързия влак на едно ходене :dunno:

Аз също ще правя трип натам, но ще гоня Доломитите и проходите там с финал на брега на морето в Портофино, после обратно към София :driving:

Като цяло гориво и магистрали са скъпи там + очаквай щети по колата от паркирането :bchug:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Djaniko0o » 26 Яну 2025, 22:06

bereta написа:Това минаване през Косово (заплаща се допълнително застраховка) и Албания защо ще си го причиняваш?! Можеш да обърнеш маршрута и да се прибереш през Гърция или Албания с ферибота. В Италия където и да отидеш е пълно с история. Но вместо Пиза посети Фиренце (там паркирането също е ад), но си заслужава.

Благодаря. Нямам никакъв опит с пътуването из Европа. Доста съм обикалял с кола България, Гърция и Турция и за това като чели най-удачно ми изглеждаше да мина през Албания. В такъв случай ще избегна Косово, но относно Гърция имаш в предвид от Корфу до Бари, предполагам. Също е вариант през Гърция, не се бях замислял. Иначе ще те послушам и ще добавя в маршрута и Фиренца. Благодаря

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: F07, 258 k.с. Bang & Olufsen
Мечтае да кара: Към следващия концерт на AC/DC

Мнение от bereta » 26 Яну 2025, 22:12

Имах предвид Бари или Бриндизи до Игуменица. Понякога (лятото) спират и на Корфу. Помисли и за самолет. Влаковия транспорт в Италия е добър и не много скъп. А с колата направи по-къс трип.
Ride on

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Djaniko0o » 26 Яну 2025, 22:15

Don_Diego написа:Аз не бих се забил по основните забележителности щом ще пътувам с кола, която дава невероятна свобода на пътуването.
Рим, Венеция и Флоренция са на час и малко полет, който често пъти е около 50лв. Влаковите връзки там са повече от чудесни, та може от Рим до Венеция например с бързия влак на едно ходене :dunno:

Аз също ще правя трип натам, но ще гоня Доломитите и проходите там с финал на брега на морето в Портофино, после обратно към София :driving:

Като цяло гориво и магистрали са скъпи там + очаквай щети по колата от паркирането :bchug:

Може и да сте прав, но автомобила ще даде много голяма свобода за мен, тъй като веднъж пътувах до Анталия със самолет, много съжалявам, тъй като се съобразявах все с автобуси и тн. Иначе да, прав сте и за билетите, но с автомобила ще посетя доста места и много ще обиколим. Иначе не знаех че имат проблеми с паркирането :ranting: :D , но смятам да рискувам. :bchug: Успех и с вашето пътуване ако качите тук тема от пътуването би било интересно. :bchug:

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 26 Яну 2025, 22:30

Мисълта ми беше, че за основните забележителности не е нужна кола. Отиваш със самолет и после с градски транспорт или влак стигаш навсякъде.

С кола си заслужава да се обиколят по-засукани и скрити места :bchug:
Успех и ще следя темата с интерес, да открадна някой съвет и за моето пътуване :lol:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 26 Яну 2025, 22:38

Не просто не ти е нужна кола да идеш на туристическите места, ами направи не искаш да ходиш с кола там. Пак ще я оставяш извън града и ще трябва да разчиташ на градски транспорт, ама ще ти се наложи и за паркигни да мислиш... Полетите до Италия са на цената на едно такси в София, няма смисъл да се ходи в тия градове с кола. Избери си не толкова комерсиални места за обикаляне с колата, основно в южна италия и остави Рим, Пиза и Венеция за друг път без кола. :bchug:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от STEVAL » 26 Яну 2025, 22:39

Don_Diego написа:

Сподели го този маршрут през доломитите. Какво си набелязал за разглеждане и места за нощувки.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 3186 » 26 Яну 2025, 23:13

Бе и на мен ми се иска да раздвижа булита до италианските алпи като се стопли, ама не знам дали може да се вмести в 4 дни, или ще е много изнасилено, вместо айляшко. Но и аз се записвам за идеи за маршрути и задължителни отбивки.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: си Е65-цата.

Мнение от ///M Power » 26 Яну 2025, 23:20

Аз лично или бих увеличил или времето на пътуването или обхвата му. Всеки ден имаш по 5-6 часа /понякога и повече/ път, това значи, че навсякъде ще бързаш и няма да можеш да се насладиш на местата.
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti

младши ентусиаст
Аватар
Кара: V8 HEMI

Мнение от ivanski_2 » 27 Яну 2025, 0:03

Обиколихме с жената буквално цяла Италия с кола за 20 Тина дена през Гърция.
Моя съвет е че това за 10 дни е убийствено , колкото и да обичаш да караш ….

Sent from my iPhone using Tapatalk
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... :)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F31 28i xDrive Estoril Blue, R259
Мечтае да кара: 911 Turbo S
Детайли за колата: ex. X3 E83 LCI 3.0d

Мнение от astrapower » 27 Яну 2025, 10:00

10 дни определено е може би малко за този маршрут, но е въпрос на планиране какво е приоритетно да се види. Помисли за варианта както казват колегите, да започнеш тура през Гърция, Игуменица, после ферибот до Италия и от там където решиш. Основните туристически дестинации са всичко друго, но не и удобни за посещение с кола. Кола=проблеми...Използвай варианта за обиколка по Южна Италия. Магистралите са скъпи и доста натоварени особено в Северна Италия. За автомобил бих препоръчал Южен Тирол...за мен едно от най-красивите места в Европа. Проходи, планини, гледки и невероятни пейзажи. И все пак е добре да бъде поне към май-юни. Много от проходите в Алпите са затворени преди това. Информация за винетки и такси от тук https://www.vinetki.eu/ Можеш да си купиш всички необходими виентки предварително online. В сайта има инфо за местните оператори, и от къде могат да се купят стикери (всъщност няма стикери, всичко е електронно) Обръщайте внимание на местата за нощувки и възможностите да паркираш колата някъде, това като съвет! И все пак всичките хубави места с едно ходене няма как да се получи. Оптимизирайте маршрута, да не шофираш по-цял ден и да спираш само за нощувка... :driving: :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F

Мнение от Е.Димитров » 27 Яну 2025, 10:34

Лично мнение , но ако решиш да видиш нещата на такъв трип , и да разбереш какво виждаш, не само "ехаа, бреййй, я виж ти".
Да разбереш от къде минаваш, кой е този или онзи, кой какви ги е вършил в този град или какво се произвежда...има чудесни екскурзии, който най-вероятно може да комбинираш една с друга , с прекачване някъде към друга група.
Но , както казах това е лично мое мнение.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 27 Яну 2025, 10:57

Това изглежда като няколко поредни екскурзии, които могат да се направят за 5 години, не всичките в една.
Ако нямаш 3-4 дни на всяко място трудно може да се каже, че ще видиш нещо, където и да се ходи.
Само за Венеция ти трябват поне 2 дни да обходите всичко ако обикаляте от сутрин до вечер.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

Следваща

Назад към Извън Темата