Как подготвяте колата за зимата и какви трикове ползвате?
Модератор: Общи модератори
Re: Как подготвяте колата за зимата и какви трикове ползвате
Аз карам само със зимна течност за чистачки. Лятото реално изразходвам по-малко от едно казанче. Не виждам смисъл от смяната. Ако карате много нощем и имате скъпа течност, дето моментално разтваря и чисти смазаните по стъклото мушици да. Ама само да ги сменям 

- vixx
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: 320d
То и аз не държа да ги сменям. Ама каквото е имало откъдето съм я купил лятото, това съм сложил и сигурно е било лятно. Миналата зима забравих да я сменя и понеже нямам вече гараж чаках над седмица да стане над 1-2 градуса преди да мога да си ползвам чистачките отново
Не знам на мойта кола ли, или на всички 90-ки е така, ама нямам зима в която да не съм имал проблеми с пръскалките. Ходя да се мотам в моловете като муха без глава само и само да се размрази в подземния паркинг.

Да оставим специалистите по ракетна техника за момент да си спорят и да споделим, докъде го докарахте с подготовката на колата за зимата. Аз днес сложих зимните гуми и на двете коли (фактически ги смени младежът под мое наблюдение), напомпах ги до изискванията на производителя, летните ги измих и прибрах в мазето. Допълних казанчетата със зимна течност (карам само с такава за -45С), проверих всички течности, резервоарите са пълни до горе. Стъклата на малката кола вече ги обработих с RAIN-X, голямата ще я намажа утре (жената я кара само в понеделник). Ходи само по веднъж на седмица в офиса и ще използвам да я измия и намажа. Сега съм и включил и зарядното, за да заредя акумулатора до 100% и него. Четките за сняг са извадени от мазето и утре ще ги сложа в колите. Чистачките и на двете коли са в добро състояние и няма да ги пипам тази зима.
Във вторник дават сняг.
Вие докъде го докарахте?
Във вторник дават сняг.
Вие докъде го докарахте?
- peshehodetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: Lexus
Welcome Back !
Бе като каза гуми та се сетих да питам сигурно е някой от сензорите, но за всеки случай. Та от една седмица съм в района на Одеса и тук нощно време пада до 7-8 по целзий, през деня качва до 30. Значи онзи ден сутринта ми светна лампата за ниско налягане на гумите. Слезнах да напомпам и 4-те бяха паднали до около 30psi (не знам колко е в атмосфери, не ми се смята), а трябва да са около 35-36. Напомпах ги и изгасна. Карах така около ден-два и отново светна, обаче не е плътна светлина, ми като завъртам ключа мига около 2-3 минути и после свети постоянно, слезах да проверя и си бяха 35, та си мисля, че може някой сензор да е заминал или батерията му, ма де да знам, ще трябва явно така да карам няколко дена докато се прибера.
Бе като каза гуми та се сетих да питам сигурно е някой от сензорите, но за всеки случай. Та от една седмица съм в района на Одеса и тук нощно време пада до 7-8 по целзий, през деня качва до 30. Значи онзи ден сутринта ми светна лампата за ниско налягане на гумите. Слезнах да напомпам и 4-те бяха паднали до около 30psi (не знам колко е в атмосфери, не ми се смята), а трябва да са около 35-36. Напомпах ги и изгасна. Карах така около ден-два и отново светна, обаче не е плътна светлина, ми като завъртам ключа мига около 2-3 минути и после свети постоянно, слезах да проверя и си бяха 35, та си мисля, че може някой сензор да е заминал или батерията му, ма де да знам, ще трябва явно така да карам няколко дена докато се прибера.
keep walking
Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.
Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
Пробва ли да ресетнеш цялата система за следене на налягането в гумите? На Аудитата понякога се бъгва и ако само донапомпаш продължава да дава грешки, след ресет обаче се оправя 

- St.Trinity
- Потребител
-
BMW_POWER написа:... докъде го докарахте с подготовката на колата за зимата.
Във вторник дават сняг.
Вие докъде го докарахте?
Колега, тук в България климата е умерно-континентален и не е нужно да правим кой знае какви приготовления за зимата. Лично аз съм сменил едни гуми преди месец, и това ми е. Наскоро и аз си допълних зимната течност до капачката.

- drifty
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
Тази година се изложих с тая подготовка.
За момента съм сложил само гумите, които даже са стари, не купих нови. До последно не съм имал проблеми с тях при спиране и управление, държаха си се чудесно, но са на годинки вече и при потегляне се усеща, че са стари.
Стелки не съм сменял, стъргалка не съм слагал, течността за чистачки е лятна. Праг имам с проблем и трябваше да сменя, но не успях, та за жалост напролет ще е по-труден за оправяне.
Хубавото е, че сега съм в къщата и колата стои нощем в гараж, който не е топъл, разликата е 5-6 градуса с външната температура, но е достатъчно да са сухи стъклата. На работа стоя на подземен паркинг на най-вътрешното място на най-ниското нито, та там е пак 6-7 градуса повече от външната температура, та май ще съм добре тая зима.
За момента съм сложил само гумите, които даже са стари, не купих нови. До последно не съм имал проблеми с тях при спиране и управление, държаха си се чудесно, но са на годинки вече и при потегляне се усеща, че са стари.
Стелки не съм сменял, стъргалка не съм слагал, течността за чистачки е лятна. Праг имам с проблем и трябваше да сменя, но не успях, та за жалост напролет ще е по-труден за оправяне.
Хубавото е, че сега съм в къщата и колата стои нощем в гараж, който не е топъл, разликата е 5-6 градуса с външната температура, но е достатъчно да са сухи стъклата. На работа стоя на подземен паркинг на най-вътрешното място на най-ниското нито, та там е пак 6-7 градуса повече от външната температура, та май ще съм добре тая зима.

- Ивайло Димов
- младши ентусиаст
-
- Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
- Мечтае да кара: Елинор :)
Първо една автомивка ,свалям гумите ,подкалниците ,изчиствам дренажните отвори (редовно вадя 1-2 шепи листа и кал) .Всички гумени маншони,тампони ,прашници ги пръскам обилно със силиконов спрей .След като сложа отново кората я изчиствам идеално и мажа с вакса .Лугата ,която хвърлят зимата е голям бич за всички гумени изделия и пластмаси.В багажника имам чифт работни ръкавици и пластмасова лопата със сгъваема дръжка.Спрей за размразяване на стъкла .Уплътненията на вратите се почистват и мажат със смазка ,за да се отварят по-лесно вратите.Преди зимата е добре да се зареди и акумулатора .Цялата процедура отнема 5-6 часа ,правя я средата на октомври 

- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
Аз смених гумите, течността за чистачки и това му беше
На колите, които се карат по-рядко им пуснах по една Recondition програма на СТЕК зарядното също така за да няма неприятни изненади
Специално почистване не съм правил защото и без друго ги поддържам много чисти колите през цялото време и ги мия почти всяка седмица

На колите, които се карат по-рядко им пуснах по една Recondition програма на СТЕК зарядното също така за да няма неприятни изненади
Специално почистване не съм правил защото и без друго ги поддържам много чисти колите през цялото време и ги мия почти всяка седмица
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
като гледам ще си карам 2-ра година без сняг с чисто новите ми зимни 19-ски
ебаси к(х)ъсмета

ебаси к(х)ъсмета

You said: "Time will change!" What if it changes you?
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Ако си в Пловдив и не пътуваш, спокойно може да се пропуснат зимни гуми. За 1-2 дена в годината ще вземеш такси
Пътуваш ли редовно, не е умно без зимни. Извън големите градове нищо не се чисти. По планините снега МНОГО бързо идва.
Сложил съм зимни гуми, сипал съм течност за чистачки, чистачките са бомба, репелент за стъкла има винаги. Ще следя акумулатора, че нещо ме притеснява, че много разрежда. Не се кара всеки ден колата и пада до 54-58% заряд, 9 годишен е, но пък оригиналните карат много. Най-много да го сменя. Имам зарядно, но лидълско, а нямам и къде да го включа да зареди. Вариант е и да поръчам един СТЕК на дядо Мраз

Сложил съм зимни гуми, сипал съм течност за чистачки, чистачките са бомба, репелент за стъкла има винаги. Ще следя акумулатора, че нещо ме притеснява, че много разрежда. Не се кара всеки ден колата и пада до 54-58% заряд, 9 годишен е, но пък оригиналните карат много. Най-много да го сменя. Имам зарядно, но лидълско, а нямам и къде да го включа да зареди. Вариант е и да поръчам един СТЕК на дядо Мраз

- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Това със зареждане на акумулатора е добре да се прави преди зимният период, ама и сега е ок.
В смисъл профилактика, но със зарядно, на което може да му регулираш ампеража.
Примерно акумулатора ти е 70 амперчаса и слагаш зареждачката на 2-3 ампера и поне 24 часа зареждане.
Направо си става ектра акумулатора, особено ако караш колата предимно на къси разстояния.
В смисъл профилактика, но със зарядно, на което може да му регулираш ампеража.
Примерно акумулатора ти е 70 амперчаса и слагаш зареждачката на 2-3 ампера и поне 24 часа зареждане.
Направо си става ектра акумулатора, особено ако караш колата предимно на къси разстояния.
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Аз я карам 1-2-3 пъти в седмицата на къси разстояния и 1-2-3 уикенда в месеца на 100-200км в посока по магистрали основно. Километрите на практика са ми 10/90 или в 20/80 в полза на извънградското. И като се съберат няколко уикенда да не се пътува, се събират 2-3 седмици с няколко карания на къси разстояния. Като цяло един СТЕК би ми решил притеснения с акумулатори, но няма къде да го включвам, освен при пътуванията по 200км, когато вече си се е заредил 

- Ивайло Димов
- младши ентусиаст
-
- Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
- Мечтае да кара: Елинор :)
9 години е направо чудесен период , това което се продава сега я изкара 5 години я не .И то VARTA или Bocsh.Тази година март месец моя се предаде без нито един симптом,3годишен акумулатор ...отидох да прибера децата от училище ,гася колата ,опит за стартиране и ядец.Дадоха ми ток ,прибрах се ,свалям,зареждам и на следващия ден второто палене на късмет.Мерене с товарна вилка и диагноза мъртва клетка .
- drifty
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
Аз имам един дето на товарна вилка сигурно също ще сгъне, баща ми го е обявил за мъртав преди около 2 години, пък аз изкарах две зими с него
. Сега съм с на един приятел акумулатора, че той го купи пък колата му /проект/ така и не излиза от сервиз. А моя умрелия го зарежах сигурно юни месец, наскоро го проверявах и си даваше 12 и нещо волта заряд и го пуснах пак на зарядното. Сигурен съм, че ако го сложа, колата ще запали. Обаче ако примерно остана някъде на габарит/радио за 10-15 минути или примерно пусна вентилацията докато взимам нещо в Еконта и я запали, я не. Но ако се гаси колата и не се ползва нищо в нея докато не работи - си пали без проблем.