Инвестиционно злато или ...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E60 525i M54 Е91 320i N43 600RR

Инвестиционно злато или ...

Мнение от apexs » 13 Окт 2024, 21:47

Намирал съм отговори за всичко във форума, за това съм сигурен, че отговора по тази тема също ще е тук ...

Темата е породена от това, да се избегне инфлация и загуба на пари. На времето дядо ми е вкарал в банка хубава сума пари , която при навършването ми на 18, няма смисъл да я коментирам каква е . :kuku:

Искам да заделям определема сума пари на годишна база, която да спомогне след време за университет и т.н на детето.

Обаче ... не искам това да бъде суха пара. :no:

За момента, това към което съм се насочил е инвестиционно злато .

Въпросите са: Монети или кюлчета ? От къде ? Ликвидност във времето ?

Това, което научих бързо, че не се препоръчват брандировки. Също така банките избягват изкупуване.

Всяка идея е добре дошла :bchug:

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Re: Инвестиционно злато или ...

Мнение от немо » 13 Окт 2024, 22:53

Циганите оцеляват и се размножават по целия свят почти 15 века.
Ценят златото във всякаква форма.
Бил съм наблюдател на циганска сватба ( по случайност) , златни гривни от китката до лакътя на 2-те ръце ...? На врата кво има е неописуемо .... :mhihi:
Подаръкът за младоженците беше чусто ново Е70 (това беше 2012) :lol:
Като можеш купувай злато, лошо няма...
Златото е може би най-бързо ликвидния актив.
Бих предположил,че срещу гаранция от "златен" депозит банките биха ти отпуснали кредит от над 90 до 100% от стойността на златото, с което гарантираш кредита.
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46
Мечтае да кара: T-72 само направо и с пълна газ

Мнение от gromovich » 14 Окт 2024, 6:43

Кюлчетата според мен са по -ликвидни и са по-ефтини в сравнение с монетите (при еднакъв грамаж), тъй като монетите имат художествена и колекционерска стойност. Колкото по малки кюлчета вземеш толкова по лесно се продава после. Аз предпочитам по 1 трой унция (31,1 гр.). В България основните търговци са Тавекс, Igold и Булминт. Аз предпочитам Айголд-а. Купувай кюлчета на известни и утвърдени фирми като на Валкамби (ШВЕЙЦАРИЯ) или други фирми, тъй като един ден ще може да се продаде и в чужбина. По принцип златото е доста нервен играч и цената му се влияе от доста неща. Трябва да си търпелив. Сега е някаква лудница на пазара за злато и не знам дали е удобен момент да се купува, но според мен цената му ще продължи да се вдига. Спекулират че щяло да стигне 3000 долара за трой унция. Освен това трябва да имаш и подходящо място за съхранение, тъй като в годините напред ще го "натрупаш". Като купуваш гледай блистера (опаковката на кюлчето) да е в идеално състояние, след това прибираш и толкова, защото ако блистерът е нагънат след това го изкупуват на малко по ниска цена

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Мнение от msi200 » 14 Окт 2024, 8:31

В България най-много се търгуват Наполеони.
Както написаха по-нагоре, стои въпросът, къде ще го съхраняваш това злато.
Аз лично го възприемам като застраховка и не бих сложил над 5% от инвестициите си в злато, защото се представя по-зле от акциите.
I love the sound of V8 in the morning...

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 14 Окт 2024, 9:32

С някакъв процент от сумата си купи Биткойн. Ей така за всеки случай. Немо ти написа, че златото е най-ликвидното нещо...свързано е с много условности, трудно се дели на малки порции за разлика от Биткойн, който практически можеш да разделиш на колкото си части искаш и то наистина веднага ако познаваш материята. Пренасяш го и съхраняваш лесно, като след време освен запазване на стойност, може да се окаже, че единствения ти пропуск е бил да не заключиш повече от парите на съхранение в него. :yes:

П.п: Не се заблуждавайте, че мангалите са направили пари от покупка на злато. Много от него е крадено през годините и/или залагано и придобито на безценица. Става за запазване на стойност, но има моменти в които ако си купил и след 5-10 години приравнено с инфлацията си назад дори в някакви стойности.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 14 Окт 2024, 10:32

Колегата gromovich написа основните неща.
Аз също ще се наредя на опашката - първо измисли съхранението във времето. Като към това влиза и необходимостта да си мълчиш по въпроса. Споделяне пред роднини, приятели, хвалене на маса пред хора са лоши стъпки.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 14 Окт 2024, 10:36

То 1-2 монети може да се скрият, но за повече не е лошо сейф. Като за сейф правилото е да не може да се носи от двама човека. Иначе просто си го взимат, изнасят и после го отварят колкото време е нужно.
Изображение

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 14 Окт 2024, 10:42

Колкото и смешно да ви звучи, на мен ми е идвало наум ако някога ми се наложи, дори да заровя някаква част, няма да казвам точно на какви места, но всеки има въображение и знае особеностите на някакви места.
Иначе аз не бих бил спокоен това да ми е в къщата, сейфове и неща се компрометират в зависимост от желанието и хората, които го правят. В стени се намира с металотърсач и т.н.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 14 Окт 2024, 10:58

От 'Тавекс' не правят проблеми за опаковката..., защото ценното всъщност е в нея! Купуват и продават постоянно, имат много офиси в чужбина и т.н. Т.е. ликвидността е гарантирана! Има и 'абонаментни' варианти с кюлчета с малък грамаж всеки месец... Има варианти, стига да решиш как ще го съхраняваш! Със сигурност парите в него ще запазят стойността си (включително инфлацията за времето на притежание), ако не направят печалба! Има варианти и за сребро - погледни и неговите графики, за да се ориентираш.
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от gromovich » 14 Окт 2024, 12:20

Говорейки за съхранението. Касета в трезора на БнБ за година е около 150-160 лева, шансът да се доредиш е нищожен без препоръка или връзки. Там касетите се унаследяват. В другите банки касетите са около 250-300 на година, но пак няма свободни, за София говоря. Вариант е вкъщи но всеки сам си решава

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от M17cH » 14 Окт 2024, 12:29

Твърде голямо усилие ми се струва това с покупка, съхранение, хартийки опаковчици доставчици на физическо злато...
Както msi200 вече загатна, защо не се заложи на борсово търгувани фондове (ETF)?

Kомисионната е нищожна, а данъците предполагам ще са същите като тези от злато като реализирана печалба при buy-hold-sell :roll:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от gromovich » 14 Окт 2024, 12:33

Физическото злато няма данъци

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 14 Окт 2024, 13:12

Самата 'разправия' не е голяма! Отиваш в магазина и купуваш! То си е на място, нищо не чакаш, освен ако не е нещо определено... Решаваш си къде ще го съхраняваш и действаш!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Потребител
Аватар

Мнение от St.Trinity » 14 Окт 2024, 15:36

Така ми харесвате. Да си дойдем на думата, такива теми ми се четат във форума на милионерите. 8)

ildivvy написа:Има варианти и за сребро - погледни и неговите графики, за да се ориентираш.

Роберт Киосаки казваше: "Gold is for Kings, Silver is for the Rich!"

А старите хора казват: "Малко акъл, ама навреме!"

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 14 Окт 2024, 16:24

Бнб обществен трезор - 163 лв на година наем на сейф/касетка.
Такиви работи в къща не се държат. И то не защото може некой да ги открадне.
А има и виртуално злато.
Хм,хм...

Следваща

Назад към Извън Темата