С какво масло карате и на колко километра го сменяте.
Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
Re: С какво масло карате и на колко километра го сменяте.
Въпрос
Понеже се очаква да направя много малък километраж това лято на кабриото (пусто много работа имам и не остава време за нея
)...колко драматично ще е да не сменя маслото преди началото на следващия летен сезон
Очаквам не повече от 4к км да навъртя това лято и това е доста оптимистична сметка към момента, есенно време я вадя рядко, зимно време почти не излиза. Километрите и работните часове ще са малко и направо ще ме е яд да го изхвърля това масло.
Та проблем ли ще е за Ravenol SSL 0w40 да бъде 2 години в мотора, вместо 1

Понеже се очаква да направя много малък километраж това лято на кабриото (пусто много работа имам и не остава време за нея

Очаквам не повече от 4к км да навъртя това лято и това е доста оптимистична сметка към момента, есенно време я вадя рядко, зимно време почти не излиза. Километрите и работните часове ще са малко и направо ще ме е яд да го изхвърля това масло.
Та проблем ли ще е за Ravenol SSL 0w40 да бъде 2 години в мотора, вместо 1

- streetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46, G20
- Мечтае да кара: RS Cosworth
- Детайли за колата: M54B22
B48B20
Аз не бих сменял масло в средата на живота му само защото е на повече от 1 година. Ако припалваш поне веднъж месечно и я оставяш да достигне работна температура - не виждам проблем да изкара и следващото лято.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.
- Ивайло Димов
- младши ентусиаст
-
- Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
- Мечтае да кара: Елинор :)
И да и не ,в тоя Ravenol има 7-8 % естери които имат един огромен минус-хигроскопични са и попиват влага ,което пък води до влошаване качеството на маслото.А това с припалването и достигане на работна температура е нерелевантно и безмислесно ,особено зимния период .Колата ще лее бензинови пари в картера ,температурата на ДВГ ...заветните 90-95 градуса ще се достигне мноого бавно ,а 100 градуса на маслото е кауза пердута .Ще се трупа влага от конденз ,бензин...накрая като дойде пролетта това масло ще е убито,с висок % вода и окислено.
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
В периодите когато не я карам, изобщо не я паля колата. Слагам стек-а и след няколко месеца го свалям. В редките излизания зимата си се кара доволно и загрява напълно. Седи в гараж с що-годе постоянна температура и сравнително ниска влажност
- Ивайло Димов
- младши ентусиаст
-
Ако беше минерално масло може да се направи компромис ,но пак е относително и зависи от различни фактори .Но лично аз с масло в чийто състав има доволно съдържание естери не бих рискувал.Масово производителите на масла препоръчват дори и при минимален пробег да се подменя на 1 година.
- SpeedyMan
- ентусиаст
-
- Кара: BMW 320 Touring
Масло се сменя на 2 години. Иначе може да си го сменяш когато решиш. 10 000 км. оптимално за бензин, 8 000 км за дизел
- DKaraivanov
- Потребител
-
Здравейте!
Преди време бях писал относно препоръка на масло и реших да се влюча 8000км по-късно и да дам отзив за Mobil 1 FS 0W-40. Не съм карал с по-добро масло до момента, правил съм преди това две смени с VST, две с VSI и преди това Bardahl XTC, на 8000км маслото е паднало с около стотина грама, което мисля за дизел с турбокомпресор е нормално, 8000км по-късно и 70% градско каране мотора работи все толкова тихо и спокойно на празен ход, с VSI на същите километри разликата беше осезаема. Към маслото прибавих и добавката на Бардал за масло B1, най-вероятно тя също е допринесла, но наистина не мога да повярвам колко осезаема разлика може да има между два вида масло и то не в сравнение с Тотал например, а с Равенол. Честно казано с VST не помня как се държеше мотора, но помня, че си похарчваше до литър от смяна до смяна, но него го сменях и на 10 хил.км, което пак е странно имайки предвид, че е с вискозитет 5-40, докато Мобила е с 0-40 и уж се очаква да го харчи повече, но ако трябва да сравнявам Мобила с VSI, то разликата специално за моя мотор е космос в полза на Мобила.
Ако някой се колебае дали да заложи на въпросният Мобил няма да сгреши.
Поздрави!
Преди време бях писал относно препоръка на масло и реших да се влюча 8000км по-късно и да дам отзив за Mobil 1 FS 0W-40. Не съм карал с по-добро масло до момента, правил съм преди това две смени с VST, две с VSI и преди това Bardahl XTC, на 8000км маслото е паднало с около стотина грама, което мисля за дизел с турбокомпресор е нормално, 8000км по-късно и 70% градско каране мотора работи все толкова тихо и спокойно на празен ход, с VSI на същите километри разликата беше осезаема. Към маслото прибавих и добавката на Бардал за масло B1, най-вероятно тя също е допринесла, но наистина не мога да повярвам колко осезаема разлика може да има между два вида масло и то не в сравнение с Тотал например, а с Равенол. Честно казано с VST не помня как се държеше мотора, но помня, че си похарчваше до литър от смяна до смяна, но него го сменях и на 10 хил.км, което пак е странно имайки предвид, че е с вискозитет 5-40, докато Мобила е с 0-40 и уж се очаква да го харчи повече, но ако трябва да сравнявам Мобила с VSI, то разликата специално за моя мотор е космос в полза на Мобила.
Ако някой се колебае дали да заложи на въпросният Мобил няма да сгреши.
Поздрави!
- Ивайло Димов
- младши ентусиаст
-
Щом си с дизелов мотор нито едно от тези масла не е подходящо
.Дали едно масло ще 0W40,5W40,10W40 то кинематичния вискозитет при 100°С е еднакъв по таблиците на SAE.Разликите са нощожни,съществените са в цифрата преди W и течливостта при ниски температури на околната среда ,които пък се влиаят от базовите масла.Инак Mobil FS 0W40 е топ масло ,но за тази кола ти трябва Mobil 1 X3 0W40

- DKaraivanov
- Потребител
-
Привет,
Не мога да се съглася. Първо, защото Mobil 1 FS отговаря на спецификациите на мотора ми Fiat - M2, и второ защото така или иначе съм с премахнат дпф филтър, по-добре да сипвам фул сапс масло.
Поздрави!
Не мога да се съглася. Първо, защото Mobil 1 FS отговаря на спецификациите на мотора ми Fiat - M2, и второ защото така или иначе съм с премахнат дпф филтър, по-добре да сипвам фул сапс масло.
Поздрави!

- SpeedyMan
- ентусиаст
-
DKaraivanov написа:Здравейте!
...Към маслото прибавих и добавката на Бардал за масло B1, най-вероятно тя също е допринесла, но наистина не мога да повярвам колко осезаема разлика може да има между два вида масло и то не в сравнение с Тотал например, а с Равенол.....
Тази добавка обяснява доста нещата, едва ли е само заради маслото.
Иначе и аз карам с такъв мобил, на A-klasse.
А дали Тотал е по-зле от Равенол - това е отделна тема, с доста потенциал

Анализ на масло произведено 1987! В общи линии маслото си е запазило свойствата и може да се използва. Това за онези които имат притеснения за срока на годност на маслата. Разбира се при съхраняването трябва да се спазват определени правила, за да се гарантира, че маслото няма да се "развали", и те са да се пази от пряка слънчева светлина и от високи температури.
https://www.oil-club.ru/forum/topic/895 ... sr-svezhee
https://www.oil-club.ru/forum/topic/895 ... sr-svezhee
- SpeedyMan
- ентусиаст
-
Само в СССР.
Не разбирам обаче, защо на етикета е двутактов автомобил?
Изпратено от моят Redmi Note 8 Pro с помощта на Tapatalk
Не разбирам обаче, защо на етикета е двутактов автомобил?
Изпратено от моят Redmi Note 8 Pro с помощта на Tapatalk
За любителите на спортните масла на Мотул, разпродажба на партида с масло на цена 12,61€ за тенекия 2л, произведено през 2020г. Взех 10л за проба, в магазина остава доста голям запас от около 400 кутии. В началото на август са били към 700.
https://oeldepot24.de/Motul-110303-300V ... Restposten
https://oeldepot24.de/Motul-110303-300V ... Restposten
Последна промяна zaharia на 07 Окт 2024, 16:08, променена общо 1 път
SpeedyMan написа:Не разбирам обаче, защо на етикета е двутактов автомобил?
На етикета по идея трябва да стои Москвич, а не Вартбург както ти се е видяло.
- Ивайло Димов
- младши ентусиаст
-
Колко излиза транспорта до България ?