Всичко за електрическите автомобили
Модератор: Общи модератори
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Re: Всичко за електрическите автомобили
Като ти вдигнат цената на билета за влака, ще се возиш в автобуса... но като повече хора се возят в автобуса, това ще вдигне цената му също. Елементарна субституция.
Не е никак случайно, че в момента ядрената енергия е в ренесанс, докато инвестициите за добив на петрол спадат. Въпрос на време да се отрази при крайният потребител.
Никаква енергия няма да има особено предимство следващите 10на години. Но цените на петрола и газа са много по податливи на шокове.
Не е никак случайно, че в момента ядрената енергия е в ренесанс, докато инвестициите за добив на петрол спадат. Въпрос на време да се отрази при крайният потребител.
Никаква енергия няма да има особено предимство следващите 10на години. Но цените на петрола и газа са много по податливи на шокове.
Последна промяна steeN на 06 Мар 2024, 10:45, променена общо 1 път
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
nxn написа:Leon написа:Съвременния автомат е също толкова тъп като несъвременния автомат, защото е направен за юзъри и за икономия, а пърформънса му е последен приоритет. Изключваме тези по спортните екзотики, ама там са други неудобствата![]()
А по темата - уикенда ходих до Солун и по пътя в двете посоки имаше много български ел.коли - основно тесла и БМВ, даже един нисан. Някои си даваха доволно газ (добре де, архаично е за кола на ток), явно си пътуват хората. Аз лично съм пас за електричка по ред причини, но да ги отричаме напълно би било глупаво. В София буквално има бум на ел.коли в последната година и не е като да са само спаркове, така че явно имат приложение и хората ги харесват. Предполагам, че масовото навлизане на китайците (надеждността им е друга тема) ще ускори много тези процеси.
Не са малко, но и прави илюзия, че са много. Чак преди седмица свършиха ЕА АА, а ги вкараха в употреба Ноември 2022ра, ако правилно разбирам по статиите, това са 10 000 ел автомобила регистрирани за година и няколко месеца, което не бих нарекал толкова много, като се замислим какъв процент са спаркове, ДХЛ товарни и други служебни, които съм виждал. Просто правят много впечатление като S класите, от които виждаме по 2 на светофар.
Като абсолютна бройка са малко, но ако се погледне пазара като цяло, масовите коли са около и под 10к лв., а електричките рядко са под 50к, така че хич не са малко. То нямаме и инфраструктура за повече май...
Never mistake motion for action...
- DigitalExile
- ентусиаст
-
- Кара: S LINE PLUS
относно горното мнение за броя на електричките, от ноемрви 2022 до скоро са регистрирани 10 000 ел. коли с ЕА хххх АА.
За сметка на това, за 1 месец свършиха СВ хххх АЕ, тоест за 1 месец са минали над 10 000 регистрации на ДВГ в София
За сметка на това, за 1 месец свършиха СВ хххх АЕ, тоест за 1 месец са минали над 10 000 регистрации на ДВГ в София

- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Да, вчера видях един сдъвкан и изплют на вид Нисан микра с 8-ца от серията АЕ, който едва ли струва повече от 4 гуми за тесла или бмв и3... естествено, че свършват бързо, просто толкова достъпни електрички няма, там прага на влизане е много висок за пазара в България.
Never mistake motion for action...
DigitalExile написа:относно горното мнение за броя на електричките, от ноемрви 2022 до скоро са регистрирани 10 000 ел. коли с ЕА хххх АА.
В тази връзка е интересно, как след ХС и ХТ, вместо да дойде ХХ, дойде АЕ, и сега е ВЕ, а преди няколко месеца си имаше ТЕ, как ги пишат тези номера, не знам..
nxn написа:DigitalExile написа:относно горното мнение за броя на електричките, от ноемрви 2022 до скоро са регистрирани 10 000 ел. коли с ЕА хххх АА.
В тази връзка е интересно, как след ХС и ХТ, вместо да дойде ХХ, дойде АЕ, и сега е ВЕ, а преди няколко месеца си имаше ТЕ, как ги пишат тези номера, не знам..
аз още не знам по каква схема се оформят българските номера. няколко пъти ми е обяснявано и не ми звучи логично и няма схема да го запомня. явно или е много тъпо или аз съм тъп а най- вероятно и двете.
по темата- прочетох, че сюперчарджъра във варна трябва да заработи до 4-тото тримесечие на годината. колко е вярно, не знам. но ще улесни допълнително нещата.
също така току що пуснаха адаптера на форд за тесла и отвориха местния тесла сюперчарджър за форд... гледам ги седят некви там като минах от там вчера
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
Преди не ползваха Е, тъй като ЕЕ беше запазено за ремаркета. В някакъв монент от зор са решили да ползват и Е. Аз лично ТЕ не си спомням но може и да има.
Live it like you Love it
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
Провери кои са gigacharger и на какви цени са им станциитеnxn написа:adovet написа:Точно обратното, ще става все по евтин. На моята обществена зарядна киловата е 0,45лв. Навлизат все повече и фотоволтаици и конкуренцията става все по голяма, което съответно е предпоставка за по ниски цени. Между другото в бг бързите зарядни са на висока цена сорямо Европа
Sent from my 2201123G using Tapatalk
В София и Стара Загора под 0,80лв не съм виждал...
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
b_u_b_o написа:Провери кои са gigacharger и на какви цени са им станциитеnxn написа:adovet написа:Точно обратното, ще става все по евтин. На моята обществена зарядна киловата е 0,45лв. Навлизат все повече и фотоволтаици и конкуренцията става все по голяма, което съответно е предпоставка за по ниски цени. Между другото в бг бързите зарядни са на висока цена сорямо Европа
Sent from my 2201123G using Tapatalk
В София и Стара Загора под 0,80лв не съм виждал...
На Кауфланд станциите също са под 80ст (78ст са ама пак е нещо

- dhtj
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
- Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...
80ст/кв при 26кв/100км ще излезе че почти карам м3 да го ева???
По-добре мустанг на газ, евал съм ви електричките.

- Tenata
- младши ентусиаст
-
- Кара: Лястовица с рамка
dhtj написа:80ст/кв при 26кв/100км ще излезе че почти карам м3 да го ева???![]()
Тихо сега, ще вземат да почнат да вадят калкулаторите.
Ама той нефта трябваше да свърши 1995, ама е!
Пловдив - Боровец - 40 лв. ток 2022, е.аси далаверата! Ама кой ти смята тока, нали е важно да си Зелен лимон, а не Тиква.

на пътя и пред БОГ, всички сме равни!
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
Tenata написа:dhtj написа:80ст/кв при 26кв/100км ще излезе че почти карам м3 да го ева???![]()
Тихо сега, ще вземат да почнат да вадят калкулаторите.
Ама той нефта трябваше да свърши 1995, ама е!
Пловдив - Боровец - 40 лв. ток 2022, е.аси далаверата! Ама кой ти смята тока, нали е важно да си Зелен лимон, а не Тиква.
Калкулаторите ги извадихте вие да правите чужди сметки на неща които са ви доста далечни...

- msi200
- ентусиаст
-
- Кара: X5+M2
Тука пише, че батериите на електричките деградирали от времето, а не толкова от циклите на зареждане. Т.е. батерията заминава и без да се ползва колата:
https://teslamotorsclub.com/tmc/threads ... ls.311793/
https://teslamotorsclub.com/tmc/threads ... ls.311793/
I love the sound of V8 in the morning...
- Southside
- кандидат ентусиаст
-
На шеловете със зарядни в София е 67 стотинки киловата, каквато е и тарифата на тесла суперчарджъра (за не-тесли). За гигачарджър вече се спомена.
Обаче не схващам кой би обмислял покупка на ел кола, ако няма условия за зареждане вкъщи, или на работното място. Такива са обикновено "опозицията", които имат винаги в ръкава аргументи колко са гадни електрокарите. И как няма изградена инфраструктура в страната.
А като стана дума за М-ки, разходът тотално губи значение при тях, след като отварянето на мотора е стандартна процедура при пробег дори под 100к км. Тогава деградацията на батериите си е направо бял кахър, като масово имат 8-10 години гаранция.
Обаче не схващам кой би обмислял покупка на ел кола, ако няма условия за зареждане вкъщи, или на работното място. Такива са обикновено "опозицията", които имат винаги в ръкава аргументи колко са гадни електрокарите. И как няма изградена инфраструктура в страната.
А като стана дума за М-ки, разходът тотално губи значение при тях, след като отварянето на мотора е стандартна процедура при пробег дори под 100к км. Тогава деградацията на батериите си е направо бял кахър, като масово имат 8-10 години гаранция.
- Tenata
- младши ентусиаст
-
- Кара: Лястовица с рамка
Southside написа:На шеловете със зарядни в София е 67 стотинки киловата, каквато е и тарифата на тесла суперчарджъра (за не-тесли). За гигачарджър вече се спомена.
Никой не обмисля покупка! Само ги ползвам.

на пътя и пред БОГ, всички сме равни!