Всичко за електрическите автомобили

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Имат ли бъдеще електрическите автомобили?

Да
130
27%
Да - бих си взел
220
46%
Не
36
8%
Не - не бих си взел
92
19%

Общо гласове : 478
кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 3186 » 12 Фев 2024, 18:06

Изображение
Оградил съм ключовите стойности.

“Other” включва всички зареждания извън дома - независимо каква мощност. Приложението съм го направил да ги таксува по 0,80ст/квтч. Работата е там, че включва домашни зареждания на други места, които са над половината от тези, така че сумата е по-ниска.

Прегледах си сега и сметките:

- 750лв за ток в гаража. Според epay.
- 300лв за ток на бързи зарядни станции. Тук грешката е минимална, защото зареждам на 2 доставчика с история на зарежданията в съответните им app-ове.
- Не повече от 300лв за бавни домашни зареждания на други дестинации. Като това е сериозно завишено число.

30000км

Излиза към 4,5лв/100км

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Re: Всичко за електрическите автомобили

Мнение от steeN » 12 Фев 2024, 18:14

Страшният апокалипсис, който ще се случи ако домашният ток стане на пазарни цени се отлага.

5644 kwh за 30000 км са 4515 лв на 80 стотинки. Става 15 лв./ 100 км.
Ама и ти един screenshot си дал... престарал си се. :lol:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 13 Фев 2024, 4:24

steeN написа:Страшният апокалипсис, който ще се случи ако домашният ток стане на пазарни цени се отлага.

На 4-5лв на 100км ток е страшна оферта и ме кара да гледам тесли в мобилето през ден, въпреки че не са особено красиви и с гаден интериор, но пък изгодни. :lol:
Ако станат 15лв на 100км вече няма да гледам тесли ами ще гледам G20 330д , Е550 на газ или мустанг :lol:
Тва естествено ако не вдигнат и горивата по същото време когато и тока де. :paranoid:

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 13 Фев 2024, 9:23

msi200 написа:Много интересно за мен видео от Англия:

https://youtu.be/nZysvgm2_Aw

Да, доста е интересно. Не съм сигурен, че всичко това е релевантно в пълна степен за всяка страна, но в общи линии изказва доста интересни точки на човек с опит.

Стана ми малко смешно накрая, как казва, че са постигнали доста по-добри резултати за производство на зелена енергия в процентно изражение. Но това също така идва от факта, че произвеждат по-малко енергия и производство е изнесено в Китай, защото се произвежда по-малко енергия. Което значи, че произвеждат по-малко неща... което не е ок :mhihi: Простотията на зелената сделка започва да свети все по-силно :lol:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 13 Фев 2024, 9:41

dhtj написа:...

А в същност за 15лв на 100 км ще гледаш шкодички единствено :)
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 3186 » 13 Фев 2024, 9:51

Безплатен обяд няма, макар че както я карам има от какво да сваля цената и под 4лв, но не си струва компромисите със скоростта и планирането на зарежданията. Всъщност най-много ми харесва простотата, която се усеща от всичко в тая кола, започвайки от дизайна и стигайки до шофирането и устройството. И при двойни цени на тока, пак бих я карал.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Мнение от adovet » 13 Фев 2024, 10:14

И при мен е около 4,5лв/100км за теслата ми, но е зареждана най вече на вън. При нисана ми клони към 1лв/100. Него го зареждам само вкъщи на нощната или на работата на фотоволтаика ми безплатно.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E-klasse, BlueTec, 2017

Мнение от E.5KOV » 13 Фев 2024, 10:53

alx написа:
E.5KOV написа:Не съм сигурен, че точно тук трябва да задам въпроса си, но темата е в раздел "Извън темата" и това ми дава самочувствие да попитам?
Може ли някой да каже с приблизителна точност, какав е разхода в лева за изминатите Х броя километри с неговия ел. автомобил? Ще бъде идеално, ако разхода е направен на домашната зарядна станция. Но ако има събрана информация, бих чул и за сборен разход, т.е. от домашна и обществена зарядна станция заедно. Дори и някой ползващ plug in hybrid, който също има иформация за похарчените средства за Х броя километри, също ще ми бъде безкрайно полезен с информация за разхода на бензин и ток? Не са ми нужни детайли, като беше много студено или пък много горещо и т.н. Ще съм благодарен просто на някаква усреднена информация.

прочети темата бе младеж- всичко е написано... или поне прочети мойте мнения- всичко е описано в едно или друго мнение...

най- грубо разхода на една електричка е 5км за киловат електричество- 7-10 на градско, 3-5 на извънградско според вида на електричката, начина на каране, външната температура, температурата на купето

Започнах с извинение питането си и пак ще се извиня ако е нужно, но как се чете 390 стр. тема?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 13 Фев 2024, 11:17

E.5KOV написа:Започнах с извинение питането си и пак ще се извиня ако е нужно, но как се чете 390 стр. тема?

темата е от 2013-ста година... белким 11 години ти стигнат да прочетеш 390 страници :mhihi:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 13 Фев 2024, 18:19

dhtj написа:
steeN написа:Страшният апокалипсис, който ще се случи ако домашният ток стане на пазарни цени се отлага.

На 4-5лв на 100км ток е страшна оферта и ме кара да гледам тесли в мобилето през ден, въпреки че не са особено красиви и с гаден интериор, но пък изгодни. :lol:
Ако станат 15лв на 100км вече няма да гледам тесли ами ще гледам G20 330д , Е550 на газ или мустанг :lol:
Тва естествено ако не вдигнат и горивата по същото време когато и тока де. :paranoid:

тъкмо щях да напиша, че аз м-ка за 15 лева на 100 разход не знам ама... той стийн-а ме е преварил от другата страна на довода :)
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 14 Фев 2024, 4:00

alx написа:тъкмо щях да напиша, че аз м-ка за 15 лева на 100 разход не знам ама... той стийн-а ме е преварил от другата страна на довода :)

M-ката прави "бум-бум" в кюнците, тя си заслужава 30-40лв на 100км, щото те кефи. :lol:
Но за епилатора, дето прави само "бзззз" бих дал само дребни пари. :lol:

И трябва да се сметне кви кинти излиза батерията, да не се окаже като я смениш на 200 000км за 20 000лв, че и нея си я плащал по още 10лв на 100км. :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: HYMER,ix35,116i,320d,Toyota и ски
Мечтае да кара: BMW 2002 tii

Мнение от mr_petroff » 14 Фев 2024, 8:00

Абе слагаме една газова на М-ката и зареждаме през нощта на някоя скатана газ станцийка и кеф :mhihi: :mhihi: :oops: :oops: ;)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Мнение от adovet » 14 Фев 2024, 10:23

dhtj написа:
alx написа:тъкмо щях да напиша, че аз м-ка за 15 лева на 100 разход не знам ама... той стийн-а ме е преварил от другата страна на довода :)

M-ката прави "бум-бум" в кюнците, тя си заслужава 30-40лв на 100км, щото те кефи. :lol:
Но за епилатора, дето прави само "бзззз" бих дал само дребни пари. :lol:

И трябва да се сметне кви кинти излиза батерията, да не се окаже като я смениш на 200 000км за 20 000лв, че и нея си я плащал по още 10лв на 100км. :mhihi:

То щото на Мката мотора е без пари :mhihi: , до 200к на Мката тамън ще си пред трета смяна на биелни лагери и недай си боже мотора се опраси, нов мотор ще е колко цената на батерията

ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: - F10 535i LCI RWD daily
- V8 project... loading

Мнение от In_Memoriam » 14 Фев 2024, 10:31

A не зависи ли от М-ката... или всичко под ножа :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: сребърна звезда
Мечтае да кара: RAUH

Мнение от kiko » 14 Фев 2024, 11:28

dhtj написа:

Викаш с двг за сега всичко ни е фрее :mhihi:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата