Всичко за електрическите автомобили

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Имат ли бъдеще електрическите автомобили?

Да
130
27%
Да - бих си взел
220
46%
Не
36
8%
Не - не бих си взел
92
19%

Общо гласове : 478
старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Re: Всичко за електрическите автомобили

Мнение от adovet » 07 Фев 2024, 13:19

steeN написа:Опел Ампера... малко им изгубих нишката на тези. Това, plug-in хибрида, който беше първоначално пуснат като Chevy Volt преди ~10 години в щатите ли е?

https://www.auto-data.net/bg/opel-amper ... 04hp-32339 пълна електричка, проблема е че бавно зарежда

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 07 Фев 2024, 13:22

Ясно, тая баба Яга е реално Chevy Bolt. Имаше писано за нея тук.
Това си е градска кола, спор няма.

п.с. Да им имам и брандинга. Добре, че ги продадоха най-накрая да се приключи.
За да го различат от предната Ampera, това в същност са го кръстили Ampera-e.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nxn » 08 Фев 2024, 20:54

Има ли обикновени, на добри цени станции, които са универсални за няколко вида зарядни, или за всяко трябва различна?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от adovet » 08 Фев 2024, 21:16

nxn написа:Има ли обикновени, на добри цени станции, които са универсални за няколко вида зарядни, или за всяко трябва различна?
Type 2, всяка съвременна електричка го има, почват от 200-300лв

Sent from my 2201123G using Tapatalk

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от STEVAL » 08 Фев 2024, 23:23

adovet написа:
nxn написа:Има ли обикновени, на добри цени станции, които са универсални за няколко вида зарядни, или за всяко трябва различна?

А в колата какви кабели и преходници носиш?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 3186 » 09 Фев 2024, 0:12

Това с кабелите и преходниците е нещо, което ме притесняваше преди да взема моята. На практика обаче CCS станциите са предостатъчни, а ако около крайната точка няма такава, което е предимно в съседните ни страни, обикновено се намира шуко, така че мобилната станция върши работа. И така вече 30000км…

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 09 Фев 2024, 0:47

На нашата мобилна има опция да се закачи шуко и 3 фазен ток, съответно скоростта на зареждане е различна: 2 и 7 съответно. Type 2 си има готов кабел, мисля всяка електричка идва с такъв в багажника
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: HYMER,ix35,116i,320d,Toyota и ски
Мечтае да кара: BMW 2002 tii

Мнение от mr_petroff » 09 Фев 2024, 8:38

Сигурен бях , че има някаква конспирация :mhihi:

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/n

Само цитирам:
Ето я батерията на Tesla.
За производството и е необходимо да се изкопае:
12 - ТОНА от скала за литий.
5 - ТОНА от кобалтови минерали.
3 - ТОНА руда за никел.
12 - ТОНА руда за мед.
250 ТОНА трябва да бъдат преместени. Земя и скали за получаване на:
12 - КИЛОГРАМА литий
13,6 - КИЛОГРАМА никел
22 - КИЛОГРАМА манган
6,8 - КИЛОГРАМА кобалт
100 - КИЛОГРАМА мед
200 - КИЛОГРАМА алуминий, стомана и пластмаса.
Caterpillar 994A, използван за преместване на тази земя, изразходва 1000 литра дизел за 12 часа.
Ето я колата с "нулеви емисии".

Аз един ден живот и здраве сигурно ще си купя електромобил , но не заради еко съобръжения :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от adovet » 10 Фев 2024, 13:50

mr_petroff написа:Сигурен бях , че има някаква конспирация :mhihi:

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/n

Само цитирам:
Ето я батерията на Tesla.
За производството и е необходимо да се изкопае:
12 - ТОНА от скала за литий.
5 - ТОНА от кобалтови минерали.
3 - ТОНА руда за никел.
12 - ТОНА руда за мед.
250 ТОНА трябва да бъдат преместени. Земя и скали за получаване на:
12 - КИЛОГРАМА литий
13,6 - КИЛОГРАМА никел
22 - КИЛОГРАМА манган
6,8 - КИЛОГРАМА кобалт
100 - КИЛОГРАМА мед
200 - КИЛОГРАМА алуминий, стомана и пластмаса.
Caterpillar 994A, използван за преместване на тази земя, изразходва 1000 литра дизел за 12 часа.
Ето я колата с "нулеви емисии".

Аз един ден живот и здраве сигурно ще си купя електромобил , но не заради еко съобръжения :mhihi:

да беше прочел и за петрола :mhihi: :mhihi: :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от adovet » 10 Фев 2024, 13:53

STEVAL написа:
adovet написа:

А в колата какви кабели и преходници носиш?

имам един кабел за type2 и едно зарядно. Друго не нося. Имам познати носят някакви преходници ама аз вече над 100к. км. с електрички не съм имал нужда от нещо друго. Общо взето и тези които са ми в колата ги ползвам много рядко. :driving:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 10 Фев 2024, 14:18

Нищо от тези числа не е вярно, но няма проблеми :mhihi:
Единственият "проблем" е от какво се произвежда тока, но и тва е so 2000 and late история.

Забавното е, че точно тези дето "много карат", първи ще ги качат на EV-та, без да ги питат... щото бизнесите искат да печелят пари, не да правят политика.

https://www.autoexpress.co.uk/nissan/36 ... ic-version

Изображение

The Interstar-e will be offered with two power outputs and two battery sizes – either a 40kWh van with 128bhp, or an 87kWh model with 140bhp - with ranges of 124 miles and 285 miles respectively, although of course this will be dependent on payloads and other factors. Fast charging of up to 130kW on the 87kWh battery version means that 156 miles of range can be added in half an hour, while 11kW AC charging is standard with this model, and 22kW AC is offered as an option. This means the 87kWh battery can be charged from 10-100 per cent in four hours. The 40kWh version has maximum charging of 50kW, or 7kW AC, with 11kW offered as an option.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: F10 535xi / Волво ЕХ30, 428 к.с.

Мнение от sssssl » 10 Фев 2024, 19:27

Don_Diego написа:На нашата мобилна има опция да се закачи шуко и 3 фазен ток, съответно скоростта на зареждане е различна: 2 и 7 съответно. Type 2 си има готов кабел, мисля всяка електричка идва с такъв в багажника
Да, Волвото което чакам да дойде след 2 м. е с такъв кабел. Взех си и шуко кабел за зареждане в гаража. Но мисля и това да взема
https://evpoint.bg/%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D ... -flex-11kw ,щото във фирмата съм с трифазен ток от фотоволтаици. Тенденцията е цените на мобилните зарядни да падат.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E-klasse, BlueTec, 2017

Мнение от E.5KOV » 12 Фев 2024, 17:36

Не съм сигурен, че точно тук трябва да задам въпроса си, но темата е в раздел "Извън темата" и това ми дава самочувствие да попитам?
Може ли някой да каже с приблизителна точност, какав е разхода в лева за изминатите Х броя километри с неговия ел. автомобил? Ще бъде идеално, ако разхода е направен на домашната зарядна станция. Но ако има събрана информация, бих чул и за сборен разход, т.е. от домашна и обществена зарядна станция заедно. Дори и някой ползващ plug in hybrid, който също има иформация за похарчените средства за Х броя километри, също ще ми бъде безкрайно полезен с информация за разхода на бензин и ток? Не са ми нужни детайли, като беше много студено или пък много горещо и т.н. Ще съм благодарен просто на някаква усреднена информация.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 12 Фев 2024, 17:53

E.5KOV написа:Не съм сигурен, че точно тук трябва да задам въпроса си, но темата е в раздел "Извън темата" и това ми дава самочувствие да попитам?
Може ли някой да каже с приблизителна точност, какав е разхода в лева за изминатите Х броя километри с неговия ел. автомобил? Ще бъде идеално, ако разхода е направен на домашната зарядна станция. Но ако има събрана информация, бих чул и за сборен разход, т.е. от домашна и обществена зарядна станция заедно. Дори и някой ползващ plug in hybrid, който също има иформация за похарчените средства за Х броя километри, също ще ми бъде безкрайно полезен с информация за разхода на бензин и ток? Не са ми нужни детайли, като беше много студено или пък много горещо и т.н. Ще съм благодарен просто на някаква усреднена информация.

прочети темата бе младеж- всичко е написано... или поне прочети мойте мнения- всичко е описано в едно или друго мнение...

най- грубо разхода на една електричка е 5км за киловат електричество- 7-10 на градско, 3-5 на извънградско според вида на електричката, начина на каране, външната температура, температурата на купето
алекс
трабант 601с
разни други возила

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Мнение от msi200 » 12 Фев 2024, 17:53

Много интересно за мен видео от Англия:

https://youtu.be/nZysvgm2_Aw
I love the sound of V8 in the morning...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата