Всичко за електрическите автомобили
Модератор: Общи модератори
- Tenata
- младши ентусиаст
-
- Кара: Лястовица с рамка
Re: Всичко за електрическите автомобили
https://www.youtube.com/watch?v=3GRt3d7C3I4
Тяхната Хамериканска перука, пак им объркал сметките.
Скъпи, не са толкова бързи (изключаем някой модели), харчат повече пари на 100км ако нямаш зарядно у вас, пробега (след 10г. развитие) и в момента не е това което казват, ясно е, че не са "еко"!
Явно е поне още 10 години ел. колите ще се преоткриват.
Тяхната Хамериканска перука, пак им объркал сметките.
Скъпи, не са толкова бързи (изключаем някой модели), харчат повече пари на 100км ако нямаш зарядно у вас, пробега (след 10г. развитие) и в момента не е това което казват, ясно е, че не са "еко"!
Явно е поне още 10 години ел. колите ще се преоткриват.

на пътя и пред БОГ, всички сме равни!
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
90-та или 91-ва година да е било някъде родителите на мой приятел се прибраха от Германия с чисто ново ауди 80 ТДИ или ТД, не помня как беше. Първото от тия, дето им викаха "яйце". Дядото на А4-ката
Мисля, че беше 1,6- 80 коня.
Помня баща му как обясняваше на баща ми и други разни там чичаци какъв самолет е това. И как с турбото върви като бензинова кола. А ние по това време движехме с Ритмо Абарт 125ТС. 5 цилиндров турбо бензин. Много откачена кола за тия години. Седмица след като го продадохме, новия собственин отряза един стълб за тролеите с него. Не знам как оживя. Малко по-късно я сменихме с Пижо 205 ГТИ 1,9 мисля че беше, бензин. Та нали, къде е абарта, къде пИжото и къде тва Алди. Ама ново, непознато, всички въздишат и припадат каква резачка е.
Но пък сега къде са дизелите като развитие, мощност и т.н. Та има време. И електричките ще бъдат много по-добри след 10 или 20 години, ако до тогава не се разсъхне мантрата с екологията. Но сега за сега няма как да бъдат пълноценен заместител на колите с ДВГ за всички. На някои им върши чудесна работа, за други са тотално непригодни.

Помня баща му как обясняваше на баща ми и други разни там чичаци какъв самолет е това. И как с турбото върви като бензинова кола. А ние по това време движехме с Ритмо Абарт 125ТС. 5 цилиндров турбо бензин. Много откачена кола за тия години. Седмица след като го продадохме, новия собственин отряза един стълб за тролеите с него. Не знам как оживя. Малко по-късно я сменихме с Пижо 205 ГТИ 1,9 мисля че беше, бензин. Та нали, къде е абарта, къде пИжото и къде тва Алди. Ама ново, непознато, всички въздишат и припадат каква резачка е.
Но пък сега къде са дизелите като развитие, мощност и т.н. Та има време. И електричките ще бъдат много по-добри след 10 или 20 години, ако до тогава не се разсъхне мантрата с екологията. Но сега за сега няма как да бъдат пълноценен заместител на колите с ДВГ за всички. На някои им върши чудесна работа, за други са тотално непригодни.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Темата е буквално на 10 години. Ново, непознато? 

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Е и? Къде бяха дизелите 2000-та и къде са 2024-та? Да имат нещо общо като мощност, разход, екология ако щеш?
След 25 години ако продължат да развиват електричките с тия темпове дали ще имат нещо общо със сегашните?
След 25 години ако продължат да развиват електричките с тия темпове дали ще имат нещо общо със сегашните?
bum_bum написа:Е и? Къде бяха дизелите 2000-та и къде са 2024-та? Да имат нещо общо като мощност, разход, екология ако щеш?
ако няма пробив във батериите (solid state?)... ще имаме проблеми със развитието щото на практика сме почти на ръба на текущите технологии
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Коя технология към която има висок обществен интерес не е мръднала за 25 години?
bum_bum написа:Коя технология към която има висок обществен интерес не е мръднала за 25 години?
космическите примерно не са мръднали последните 50 години защото просто няма накъде да ходят... нямаме антигравитационни устройства, нямаме двигатели за дори сериозни суб-светлинни скорости, нямаме технологии да ни удължават живота... и си седиме на ниво "ходене до луната със 300 зора"
стрелковите оръжията- от както са създадени са базирани на експлозия която избутва нещо от цев... кво стана с лазерите, рейл гънс?
раците - квото сме рязали преди, режеме и сега и химиотерапия - толкова пари се изляха- развитие почти никакво последните 20-30 години
изобщо за много неща човечеството толкова си може.. и проблема е че удряме тавана за все повече и повече неща...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- dhtj
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
- Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...
alx написа:изобщо за много неща човечеството толкова си може.. и проблема е че удряме тавана за все повече и повече неща...
Дам... добре че от време на време се появява някой Избран, на когото му диктуват извънземните нещо ново.

- Jorixa
- младши ентусиаст
-
- Кара: X5 G05/X1 F48
- Мечтае да кара: 911
bum_bum написа:Е и? Къде бяха дизелите 2000-та и къде са 2024-та? Да имат нещо общо като мощност, разход, екология ако щеш?
Е каква пък толко разлика имат като технология? Основната разлика е че им слагат повече турбини и повече филтри/адблута общо взето
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Не знам какво му слагат, но 2000-та година 1,9 ТДИ е макс 140 коня, а сегашното 2.0Д е 190. Обема на двигателя е същия, мощността е 50 коня отгоре, а разхода по-нисък. За мен това е МНОГО по-различно.
За космическите постижения не знам. Не ми е позната темата и не знам какво са постигнали в последните 50 години, но предполагам края на космическата надпревара между САЩ и СССР си има роля. Няма конкуренция, няма стремеж да се покаже кой е по-по-най и няма и особена далавера от постигнатото, освен да се тупаш в гърдите.
Оръжията..
Как и да го гледам пищов от 75-та не е баш същия като повечето днешните. Полимери, нови сплави, по-голяма надежност, лекота, компактност.. Не, че няма добри пистолети и тогава ама я върви на едно състезание с пистолет от 70-те и се сравнявай с модерните. Предполагам, че няма да се получи, освен ако не си някакво уникално дарование. С лазерите и рейлгъните нямам идея какво става ама всякаквите там ракети и др. подобни не мисля, че са същите. Не е нещо принципно ново, но имат съвсем различни качества и възможности.
За раците сигурно сам се сещаш. Там никой не търси голям пробив. Медицината е адски напреднала в диагностичната си част, но далеч не толкова в лечението ама тва съвсем различна и доста по-обширна тема.
Тук става въпрос за драстично подобрение на характеристиките на съществуваща вече технология- повече пробег, повече плътност на батерията, по-бързо зареждане, нови начини на зареждане и т.н. за да може електромобила като удобство, цена и разход да се доближи, ако не и да задмине колата с ДВГ, а не нещо изцяло ново и различно.

alx написа:космическите примерно не са мръднали последните 50 години защото просто няма накъде да ходят... нямаме антигравитационни устройства, нямаме двигатели за дори сериозни суб-светлинни скорости, нямаме технологии да ни удължават живота... и си седиме на ниво "ходене до луната със 300 зора"
стрелковите оръжията- от както са създадени са базирани на експлозия която избутва нещо от цев... кво стана с лазерите, рейл гънс?
раците - квото сме рязали преди, режеме и сега и химиотерапия - толкова пари се изляха- развитие почти никакво последните 20-30 години
изобщо за много неща човечеството толкова си може.. и проблема е че удряме тавана за все повече и повече неща...
За космическите постижения не знам. Не ми е позната темата и не знам какво са постигнали в последните 50 години, но предполагам края на космическата надпревара между САЩ и СССР си има роля. Няма конкуренция, няма стремеж да се покаже кой е по-по-най и няма и особена далавера от постигнатото, освен да се тупаш в гърдите.

Оръжията..

За раците сигурно сам се сещаш. Там никой не търси голям пробив. Медицината е адски напреднала в диагностичната си част, но далеч не толкова в лечението ама тва съвсем различна и доста по-обширна тема.
Тук става въпрос за драстично подобрение на характеристиките на съществуваща вече технология- повече пробег, повече плътност на батерията, по-бързо зареждане, нови начини на зареждане и т.н. за да може електромобила като удобство, цена и разход да се доближи, ако не и да задмине колата с ДВГ, а не нещо изцяло ново и различно.
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Алекс имаше в предвид (според мен) , че има само "надграждане" а не "революция" в технологиите.
Всичко е надграждане и по-големи печалби, както и вълшебното в днешно време "поддръжка" или "абонамент"
Те пистолетите и други подобни оръжия след съвсем скоро време ще ги направят на абонаментна такса, гръмнеш с него хиляда пъти и плащаш такса за "отключване" или да му припомпат там нещо.
Спомням си преди доста години сестра ми си беше взела някакъв супер-дупер фотоапарат , дето след незнам си колко снимки, обектива се заключваше и трябваше да се смени.
Всичко е надграждане и по-големи печалби, както и вълшебното в днешно време "поддръжка" или "абонамент"
Те пистолетите и други подобни оръжия след съвсем скоро време ще ги направят на абонаментна такса, гръмнеш с него хиляда пъти и плащаш такса за "отключване" или да му припомпат там нещо.
Спомням си преди доста години сестра ми си беше взела някакъв супер-дупер фотоапарат , дето след незнам си колко снимки, обектива се заключваше и трябваше да се смени.
bum_bum написа:Не знам какво му слагат, но 2000-та година 1,9 ТДИ е макс 140 коня, а сегашното 2.0Д е 190. Обема на двигателя е същия, мощността е 50 коня отгоре, а разхода по-нисък. За мен това е МНОГО по-различно.![]()
Като начинаещ ТДИ тунингист

Мисълта ми е, че по отношение на мотора и мощността нищо съществено не се е променило. Основните разлики са в очистващите системи както и в горивната система, чиято роля не е толкова по-добро представяне, а екологичност и икономия.
Хората дълги години си се състезаваха с 1.9ТДИ и истинската нужда да прелеят към 2.0ТДИ дойде, когато 2.0ТДИ платформите станаха по-масови(на Запад не тук). Иначе и 1.9ТДИ главата и 1.9 ТДИ блока все още са стандарта, когато искаш надеждна платформа.
Мога да дам и друг пример. Първото поколоение HEMI мотори от 50те все още са най-качествените от серията. И ако ги имаше масово налични вероятно щяха все още да се ползват в драг състезания от най-високо ниво. Всичко друго от А мотора, през LA мотора, Magnum, 3rd gen HEMI е с по-ниско качество.
И напълно подкрепям alx в коментара му

Единствения революционен пробив спрямо космическата надпревара е обратното кацане на ускорителите.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Еми хубаво тогава. Ще приема, че електромобилите са пълен ташак в момента за голямата част от населението и явно такива ще си и останат.
Та по името на темата, отпреди да се смени- не, нямат ниакакво бъдеще щом няма да се развиват и ще си останем с това, което е сега
Та по името на темата, отпреди да се смени- не, нямат ниакакво бъдеще щом няма да се развиват и ще си останем с това, което е сега

Те повечето пречки пред тях така или иначе не са технологични.
За мен примерно ще е интересно как ще се развие ситуацията със стойността им на вторичния пазар и всички негативни ефекти, които са следствие от това.
Както и с растящият проблем със застрахователите.

За мен примерно ще е интересно как ще се развие ситуацията със стойността им на вторичния пазар и всички негативни ефекти, които са следствие от това.
Както и с растящият проблем със застрахователите.