Кредити

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

имате ли кредит, който изплащате в момента

ипотечен
21
20%
потребителски (вкл. микро такива)
20
19%
лизинг на кола
3
3%
ипотечен + още 1 от другите 2 вида
7
7%
ипотечен + потребителски + лизинг
1
1%
никакъв
52
50%

Общо гласове : 104
младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48
Мечтае да кара: 911

Re: Кредити

Мнение от Jorixa » 03 Яну 2024, 8:59

А и го има тънкия психологически момент че дължиш една камара пари на банка. Утре дет се вика всичко може да се случи, и съвсем легално тая банка да ти е*е майката на живота от запори и кво ли не. Аз лично винаги бих избягвал да дължа пари, независимо дали математически е по-изгодно или не.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: f01
Мечтае да кара: r230

Мнение от grkv » 03 Яну 2024, 9:35

Jorixa написа:и съвсем легално тая банка да ти е*е майката на живота от запори и кво ли не.

За това има адвокати ;)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 03 Яну 2024, 9:53

Ще се самоцитирам от другата тема за имотите :mhihi:
TNT написа:Още малко ще кажете, че е по-евтино да живееш под наем :mhihi:

steeN написа:Тва едно на ръка, но 6 месеца ми се струва доста оптимистичен буфер на мен.

Този буфер е според къде си в живота, колко кредити имаш, колко хора разчитат на теб и т.н. Ако нещо се обърка, може ли жена/родители да ударят рамо, на какво ниво са ти доходите - ако едно обезщетение за безработица за 6-12 месеца ще ти оправя разходите, може и по-рисково. Ама ако вадиш по 6к, пък обезщетението май е към 2000лв тавана, няма да те устройва. Но с жена на заплата ала-касиерка-в-лидл, 2-3 деца, ипотека, родител на легло, куче и 2 котки - 6 месеца е малко. Тогава бих стрелял за поне 12 месеца напред.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 03 Яну 2024, 10:03

Сложете в уравнението и, че не е сигурно, че ще си намерите работа за същите пари...
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Мнение от streetz » 03 Яну 2024, 10:12

Направо да грабваме по един чемшир и да отиваме да лягаме в гробищата, щот не се знае знае ли се :lol:
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

ентусиаст
Аватар
Кара: е85 M54B30

Мнение от sub_eleven » 03 Яну 2024, 12:06

carmanf1 написа:
Kurtov написа: ...
Това си е загробване и живота изобщо не се знае за тия 30 години какво ще стане със здравето на човек и не само ...

Точно това е нещото, което много хора не осъзнават. Или пък са притиснати и нямат друг избор.
:

Това е малко като с фирмите, не знам какъв беше процентът на стартираните бизнеси, които не фалират, май около 10%. Предполагам е приблизително същият вариант за да няма усложнение при толкова сериозни суми като на бубо и толкова дългосрочни.

Тези които успеят да изплатят и всичко при тях мине гладко, с малко помощ, да кажем с някоя инфлацийка в подходящия момент. Та те са удобен пример и добра реклама за банките. Не всеки е достатъчно дисциплиниран и кадърен за да е конкурентен в такъв продължителен период от време и повечето хора се провалят.

Факторът здраве не е за пренебрегване, защото за дни можеш да се сринеш, какво ти говорим за работа в такива моменти.
Също съм съгласен, че трябва рано да се тегли кредита. След 40 ставаш все по-неконкурентен, какъвто и специалист да си. Нервите са ти прегоряли, нямаш младежката мотивация. Хубаво е да си към края на изплащането.... Но пък младите хора искат да живеят... Не искат да изплащат кредити. Дори ти да искаш, жена ти може да иска да пътува и т.н.
....

За мен лично е адски натоварващ този знак минус в началото на месеца, не говоря за кредити специално. Може да са всякакви разходи. Колко по-голяма е сумата с минус месечно, толкова повече стрес носи, толкова си по-малко гъвкав, а според мен и по-малко щастлив. Аз някога помня се бях подредил с около -5000лв в началото на месеца, без кредити дори. Много нещастен период беше, направо робство. Ок изкарвал съм повече, че да зануля и да ида на плюс, но като цяло робски и нещастен период беше.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 03 Яну 2024, 12:17

То затова е модерно debt free живот. Макар и да не е най-добрия начин за "забогатяване". Файда, че имаш това и онова, ако не можеш да спиш от стрес.

Заделени пари за буфер помагат за това. И колкото повече - толкова повече спокойствие.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от sub_eleven » 03 Яну 2024, 12:26

TNT написа:То затова е модерно debt free живот. Макар и да не е най-добрия начин за "забогатяване". Файда, че имаш това и онова, ако не можеш да спиш от стрес.

Заделени пари за буфер помагат за това. И колкото повече - толкова повече спокойствие.

Дано повече хора да си изяснят, че забогатяването над определени ниво не носи щастие, колкото и да се рекламира, където и да се обърнеш.
И дано повече богати хора да си признаят истината, че не са щастливи или ако са, че не е причина богатството.
Това би поправило ценностната система на много хора и отправната им точка.

Нямаш ли спокойствие, здраве и баланс, е**м ти богатството!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X7 G07 LCI 40i

Мнение от Rainbow » 03 Яну 2024, 13:11

carmanf1 написа:И това, за което говори бубо е много вярно, но трябва да се направи на 25-30г. И до към 45 да си изплатил всичко.

То пък щото някоя банка ще ти даде големият заем на 25, където се предполага, че си с 2-3 години стаж от университета на ниска заплата, нали?

Тежко против кредити могат да бъде хората, където или по наследство имат, или техните са им дали поне 50% от сумата или са от единиците, които са успели да се изстрелят в заплатата рано.

Другите или си фантазират, или така са чули. Силно ме съмнява 50% от форума да са толкова кадърни и богати, гледайки % мнения във под-форумите на старите модели и на новите съотвено ;)

Иначе ако много се изхвърлиш почва да те тормози да, както и задлъжняването. То това е и по-големият проблем. Защото примерно ако на 20 си мечтал за кола за 20к, когато ги имаш тези 20к искаш такава за 200к. Когато имаш и нея, искаш такава за 2М и т.н. С имотите и начина на живот е същото. Ако не се влияеш от това - ще си доста успял и щастлив за себе си, но е доста трудно (peer pressure) :)
Изображение
Бившето возило: E92 335i, 2007, ръчни, 396 whp, 639 nm, 100 октана
Mfactory helical LSD, ST XA Coilovers, H&R sway bars, M3 control arms, D2 BBK 356mm floating + RLS29/Yellowstuff + Goodridge, 313 Performance 19" / 2Forge ZF1 18", OEM turbos
JB4 + Rev3, MHD JB4 BEF, BMS Clutch stop, Custom catless dоwnpipes, VRSF 7" FMIC, VRSF CP + Tial BOV, VRSF OEM Silicone inlets + OCC, Yokohama AD08R, BMS CDV

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 03 Яну 2024, 13:17

Jorixa написа:Утре дет се вика всичко може да се случи, и съвсем легално тая банка да ти е*е майката на живота от запори и кво ли не. Аз лично винаги бих избягвал да дължа пари, независимо дали математически е по-изгодно или не.

Ъъъ , да легално, след като ти самият си се съгласил да вземеш кредит, а не са ти го дали насила.
Щото това са договорни отношения, в които две страни се съгласяват за някакви неща.

Голям проблем е, че всъщност хората си мислят, че са взели нещо от банката, а не че са поели ангажимент ...

Кредитополучателя има ангажимента да си изплати кредита - доста е просто. Ако не плаща какво да се случи? Да му ги опрости банката :mhihi:

Иначе се сърдят защо някой не го била одобрила банката за нам си кво, гадната банка сметнала, че той не може да плаща ... тц, тц ...

Кредита е услуга - ползваш пари сега срещу заплащане, не е много сложно като цяло :mhihi:
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 03 Яну 2024, 13:20

Rainbow написа:То пък щото някоя банка ще ти даде големият заем на 25, където се предполага, че си с 2-3 години стаж от университета на ниска заплата, нали?

Забравяш в кой форум пишеш :ok:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 03 Яну 2024, 13:30

Хм,хм...

ентусиаст
Аватар

Мнение от sub_eleven » 03 Яну 2024, 14:07

TNT написа:
Rainbow написа:То пък щото някоя банка ще ти даде големият заем на 25, където се предполага, че си с 2-3 години стаж от университета на ниска заплата, нали?

Забравяш в кой форум пишеш :ok:

Помня един приятел преди няколко години се тюхкаше, че трябвало да се ориентира с кредита веднага, че минел ли 40, много се оскъпявал кредита. Има ли наистина оскъпяване според възрастта?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 03 Яну 2024, 14:25

Оскъпява се, щото няма да му дадат за 30 години :yes:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 03 Яну 2024, 14:42

sub_eleven написа:След 40 ставаш все по-неконкурентен, какъвто и специалист да си. Нервите са ти прегоряли, нямаш младежката мотивация.

Забравяш нещо : към 40-те имаш и опит ;) без да си прегорял чак толкова и не знам що реши, че не можеш да имаш мотивация :dunno:

Един вид хем имаш все още твърда чурка, хем знаеш как да я използваш ;)
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата