Кредити
Модератор: Общи модератори
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
- Jorixa
- младши ентусиаст
-
- Кара: X5 G05/X1 F48
- Мечтае да кара: 911
Re: Кредити
На запад се вдигнаха с около 2%, предполагам и тука с толко. Което не е малко, на фона на половин милион лева ипотека си е близо 1000 лева на месец.
b_u_b_o написа:Аз преди 5 години като взимах ипотеката си мислех, че е нещо много лошо и ще я избутам за 10 години и не искам да виждам повече заеми. Днеска имам вече 2 ипотеки и един потребителски.И не просто нямам намерение да връщам нищо предсрочно, ами предполагам ще бутам да ги разсрочвам колкото мога повече във времето(а защо не и да ги увелича) , въпреки че най вероятно до няколко години ще мога да ги погася на куп всичките.
С оглед на долната графика, си е глупаво да погасяваш предсрочно. Света е адски задлъжнял и единствения шанс е да се обезцени тоя дълг. И от това ще го изядат хората със спестявания кеш и ще са на далавера тия със задължениятаРазбира се това само ако тия задължения са влижени в твърди активи - имоти, земеделска земя, злато и др ценни метали и разбира се най-твърдия актив във вселената биткойн. Ако си ги изпулал по к**ва и бело все тая
Здравейте колега.
Извинявам се за глупавия въпрос, но искате да кажете, че да имаш кредити вложени в активи е добра идея, заради инфлацията ?
Има логика като се замисля, но пък лихвата по кредита ?
Не е ли едно и също, дали ще събереш парите кеш примерно за апартамент и дали ще го купиш сега, но ще връщаш лихва за тия всичките години ?
Kurtov написа:Здравейте колега.
Извинявам се за глупавия въпрос, но искате да кажете, че да имаш кредити вложени в активи е добра идея, заради инфлацията ?
Не е ли едно и също, дали ще събереш парите кеш примерно за апартамент и дали ще го купиш сега, но ще връщаш лихва за тия всичките години ?
мисля, че сметката е друга - мисли го така- много малко хора могат да извадят един 300к кеш за да купят апартамент. да не кажа единици в родината... и тези които могат няма да налитат на 300к кутиики по гетата а ще залитат по 500-750к и нагоре... а там вече дори тия с парите ще се огънат. та повечето хора просто им се услажда факта, че могат да си имат свой дом (които им струва хххх лева на месец ипотека) защото ти може и да ги събереш парите след 10-15 години ама живота си върви и нищо не се връща... а трябва да се живее качествено особено ако искаш да правиш или вече имаш семейство
сега- по принцип важи правилото, че ако имаш кеш-а и можеш да го инвестираш с по-добра възращаемост от качването на стойноста на дома минус лихвите по заема- по-добре е да вземеш заема и да инвестираш кеша защото нет-но си напред. но в момента с тия лихви по 7% и сигурни инвестиции по 5% - такава схема няма. преди 5-10 години лихвите по заемите тука бяха 1.9% фиксирани а инвестицията в бондове беше по 3%- при такава схема няма смисъл да се плаща кеш- да.
Последна промяна alx на 02 Яну 2024, 18:24, променена общо 1 път
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
Изплатих Ифоня на каката , време е да си взема нещо друго
)) На изплащане /кредит/ разбира се.

Хм,хм...
Моджо написа:Изплатих Ифоня на каката , време е да си взема нещо друго)) На изплащане /кредит/ разбира се.
мисля, че да взимаш заем за каквото и да е извън имоти и коли е ... сигнал, че трябва да работиш върху приоритетите си... мое си мнение де...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
Я, че нема да го плащам в кеш, я. Аз такиви неща само на изплащане взимам и не е щото нямам кеш да го купя. Писал съм- над 30 лизинга вече имам приключени вече.
Ся или ще е телефон за мен , че трябва да го сменям или сушилня или нещо си друго. Кеш не давам дори и да ги имам в джоба и съм на място пак няма да ги дам:))
ПП Даже п60 про-то го има на лизинг без лихва. М, нещо ?
Ся или ще е телефон за мен , че трябва да го сменям или сушилня или нещо си друго. Кеш не давам дори и да ги имам в джоба и съм на място пак няма да ги дам:))
ПП Даже п60 про-то го има на лизинг без лихва. М, нещо ?
Хм,хм...
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
Kurtov написа:
Здравейте колега.
Ами много зависи. Всичко е въпрос на сметки и което е по-трудното някакви предвиждания за бъдещето. Хубаво ще събираш кеш и ще купиш като си събрал, ама ако сложиш инфлацията в уравнението къде отиват нещата. Освен това ако е основно жилище трябва да се предвиди имаш ли къде да живееш за без пари или и този разход трябва да вкараш в уравнението. Аз като си купувах къщата го гледах така, лихвата която плащам на месец е наем за средно хубав 3стаен апартамент. Вече може и да не стига, защото наемите май се вдигнаха. А вместо това срещу тези пари живея в доста по-голяма къща. Освен това, ако последните 5 години парите които са отивали за погасяване на главницата ги бях събирал под дюшека щяха да са на половина като себестойност заради зверската инфлация.
Другото което имах предвид с горния си пост е, че според мен евтините кредити в момента изобщо не ме предразполагат към предсрочно погасяване. Защото мога да затворя голяма част от кредитите си в момента, и ще спечеля могъщите 2,5% на година. А инвестициите ми са удвоили цената си за последната година и очаквам още няколко пъти да го направят през следващите 2. Докато вноската по кредита става с все по-ниска стойност заради инфлацията. И очаквам дори и в някакъв момент лихвата да стане по-голяма от инфлацията да не е с много и да е за кратко. Дори сценария да се повтори период с 2цифрен процент инфлация идните години не е изключен изобщо, което ще обезцени още повече взетите вече кредити.
alx написа:Kurtov написа:Здравейте колега.
мисля, че сметката е друга - мисли го така- много малко хора могат да извадят един 300к кеш за да купят апартамент. да не кажа единици в родината... и тези които могат няма да налитат на 300к кутиики по гетата а ще залитат по 500-750к и нагоре... а там вече дори тия с парите ще се огънат. та повечето хора просто им се услажда факта, че могат да си имат свой дом (които им струва хххх лева на месец ипотека) защото ти може и да ги събереш парите след 10-15 години ама живота си върви и нищо не се връща... а трябва да се живее качествено особено ако искаш да правиш или вече имаш семейство
сега- по принцип важи правилото, че ако имаш кеш-а и можеш да го инвестираш с по-добра възращаемост от качването на стойноста на дома минус лихвите по заема- по-добре е да вземеш заема и да инвестираш кеша защото нет-но си напред. но в момента с тия лихви по 7% и сигурни инвестиции по 5% - такава схема няма. преди 5-10 години лихвите по заемите тука бяха 1.9% фиксирани а инвестицията в бондове беше по 3%- при такава схема няма смисъл да се плаща кеш- да.
Разбирам, ама от друга страна къща за 500,000 при 5% лихва за 30 години и вноска от 2600 връщаш 970,000

Това си е загробване и живота изобщо не се знае за тия 30 години какво ще стане със здравето на човек и не само.
Значи в тоя живот, ако нямаш собствено жилище си обречен

- c04
- Кръстникът
-
- Кара: с турбо
- Мечтае да кара: V10
- Детайли за колата: стокови
b_u_b_o написа:Kurtov написа:
Здравейте колега.
Ами много зависи. Всичко е въпрос на сметки и което е по-трудното някакви предвиждания за бъдещето. Хубаво ще събираш кеш и ще купиш като си събрал, ама ако сложиш инфлацията в уравнението къде отиват нещата. Освен това ако е основно жилище трябва да се предвиди имаш ли къде да живееш за без пари или и този разход трябва да вкараш в уравнението. Аз като си купувах къщата го гледах така, лихвата която плащам на месец е наем за средно хубав 3стаен апартамент. Вече може и да не стига, защото наемите май се вдигнаха. А вместо това срещу тези пари живея в доста по-голяма къща. Освен това, ако последните 5 години парите които са отивали за погасяване на главницата ги бях събирал под дюшека щяха да са на половина като себестойност заради зверската инфлация.
Другото което имах предвид с горния си пост е, че според мен евтините кредити в момента изобщо не ме предразполагат към предсрочно погасяване. Защото мога да затворя голяма част от кредитите си в момента, и ще спечеля могъщите 2,5% на година. А инвестициите ми са удвоили цената си за последната година и очаквам още няколко пъти да го направят през следващите 2. Докато вноската по кредита става с все по-ниска стойност заради инфлацията. И очаквам дори и в някакъв момент лихвата да стане по-голяма от инфлацията да не е с много и да е за кратко. Дори сценария да се повтори период с 2цифрен процент инфлация идните години не е изключен изобщо, което ще обезцени още повече взетите вече кредити.
Това, което ме притеснява е какво става ако останеш без работа/доходи през този период. Ясно, е че можеш да продадеш активи, но едва ли ще покрият кредита, да не говорим на каква момента цена можеш да продадеш / ако си на зор, всичко отгоре може да го няма в момента/
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
Това го решаваш, като държиш минимум 6 месеца вноски+всичките си разходи в кеш. Освен това, ако достатъчно дълго инвестираш и управляваш правилно парите си, идва момент в който е изключително трудно да продаваш на червено. Разбира се това си е възможен сценарии и не бива да се изключва, част от играта е все пак.
- c04
- Кръстникът
-
- Кара: с турбо
- Мечтае да кара: V10
- Детайли за колата: стокови
Менажиране на риска

b_u_b_o написа:Това го решаваш, като държиш минимум 6 месеца вноски+всичките си разходи в кеш. Освен това, ако достатъчно дълго инвестираш и управляваш правилно парите си, идва момент в който е изключително трудно да продаваш на червено. Разбира се това си е възможен сценарии и не бива да се изключва, част от играта е все пак.
проблема е, че 90% от хората тоя 6 месечен буфер го нямат...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Тва едно на ръка, но 6 месеца ми се струва доста оптимистичен буфер на мен.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- carmanf1
- младши ентусиаст
-
Kurtov написа: ...
Това си е загробване и живота изобщо не се знае за тия 30 години какво ще стане със здравето на човек и не само ...
Точно това е нещото, което много хора не осъзнават. Или пък са притиснати и нямат друг избор.
Много добре са го казали колегите по-горе. И това, за което говори бубо е много вярно, но трябва да се направи на 25-30г. И до към 45 да си изплатил всичко.
Щот адски много хора се сещат на 40-45 да вземат 20г кредит, до пенсия. Имам приятелка мениджър кредити в една голяма банка и знам.
Набрали няква сила там и давай да теглим - ама чакай, aко на 45 нямаш сериозни пари зад гърба си, къде отиваш с тия кредити тепърва до пенсия.
Кво си правил до ся? На 40 вече трябва да си гледаш кефа и да правиш к'вот си искаш, не да робуваш на кредити
Ама щял да го продаде и да изплати кредита - добре де, ама къде ще живееш след това. Нормално обзавеждане ти е около 100К, кой ще ти го плати и кой ти гарантира, че цените ще са само нагоре - луди хора, колкото искаш