Зимни гуми сезон 2023-2024г.

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 320d

Re: Зимни гуми сезон 2023-2024г.

Мнение от vixx » 08 Дек 2023, 16:56

SpeedyMan написа:Аз лично не съм попадал на лятна гума, която да спира на сухо при -10 от зимна гума, с еднакви размери. Също така и при други зимни температури, да речем при 5 градуса.

Изпратено от моят Redmi Note 8 Pro с помощта на Tapatalk

И моите наблюдения са такива. Под 6-7 градуса рязко изчезва спецплението и при тръгване, и при спиране. Но се забелязва по-лесно при тръгване.
Аз сложих 10-годишните Контита. Правилно съхранявани, слагани 5 или 6 зими. Взех си текстилни вериги, въже и лопата, и с тоя сетъп ще боря Бузлуджа на нова година. Ако някъде пишат за бедстващо беенве на бузлуджа, да знаете кой е :bchug: :lol: (и да пратите някво мезе и домашно вино, ако може де)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от blqsu4ko » 08 Дек 2023, 17:05

Слагам 5лв., че няма да имаш проблем с боренето на Бузлуджа. Или поне не такъв, който нова гума би решила.
Live it like you Love it

ентусиаст
Аватар

Мнение от slatanic » 08 Дек 2023, 20:07

Опре ли до вериги...отдавна е време да не си на пътя...стара поговорка...на тия с пясъка и пътната помощ.... :ok: :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 320 Touring

Мнение от SpeedyMan » 08 Дек 2023, 21:26

Някои хора не могат да избират времето, просто пътуват заради работата.
Изображение Изображение
Изображение BMW 320d Touring Изображение MB A170 CDI

ентусиаст
Аватар

Мнение от slatanic » 08 Дек 2023, 22:01

Тия хора не бива да пътуват с 10 годишни зимни гуми и без вериги в багажника зимно време през проходи ако искат да стигнат навреме за работа. ;)

ентусиаст
Аватар

Мнение от SpeedyMan » 08 Дек 2023, 22:37

Continental на 10 години си е още континентал. Виж, като стане на 15 е друга тема.
Изображение Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от carmanf1 » 09 Дек 2023, 0:03

Аз не съм добър шофьор от тия къде усещат абсолютно всичко до мм., ама да кажа.

С летни гуми съм още :mrgreen:

Ония сутрин на -2 или -3, не усетих никаква разлика при спиране и тръгване.
Като загря маслото, си раздавах газ колко си искам от светофарите (беше много рано) и даже предното не усетих да се включва. Никаква разлика не усетих.

Преди 2-3 седмици, когато валя оная киша, пак не усетих разлика, но карах по-внимателно.

На следващата сутрин тая киша стана лед на места.
Двора ми е малко особен и излизам назад от гаража. Преди да изляза на уличката, имам изкачване, което беше заледено. Там предното се включи, ама пак никви драми.

Уличките в квартала не бяха почистени, щот общината не еВава :mrgreen:

Но аз карам предимно в града и 4-5-6 пъти в месеца по магистралата.

Напълно разбирам колегите, които прекосяват проходи и други. На тяхно място и аз щях да обуя зимните ботуши.

Но за моя тип шофиране градско и магистрално, не ми се слагат зимните гуми, щот не ме кефят :mrgreen:

За протокола: летни PS4 S. 255/35/19

ентусиаст
Аватар

Мнение от SpeedyMan » 09 Дек 2023, 2:22

Е вземи си едни всесезонни гуми поне. Примерно BARUM Quartaris 5 със зимна шарка или пък Клебер.
Изображение Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от slatanic » 09 Дек 2023, 7:39

Всесезонки съм сложил на яриса и за безснежно стават с едно на ум при рязко спиране. На сняг не съм пробвал, че не я изкарвам от гаража да не се налага и нея да чистя после. Но летни зимата... не.
Писах за проблема на Всесезонките при размер 285 40 23.Пирелито има м+с и кво от това.
Ни спира ни тръгва оня 3 тона зил.А производителя се кълне в тях.
Преди години имаше кайен 4.2 с дизел като му обух новите мишленки направо лепнеха за асфалта баси при идентичен размер 21ци зимни.Та козата иска пръч... нищо че и аз мога. :ok:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: HYMER,ix35,116i,320d,Toyota и ски
Мечтае да кара: BMW 2002 tii

Мнение от mr_petroff » 09 Дек 2023, 8:56

Зимната гума е по добра от лятната само на сняг , кал , лед ,киша и онова състояние на асфалта където дъжда още не е отмил прахта и мизерията .На дъжд , сухо , на минус 15 , на 0 и на плюс 7 и до колкото си искаш градуса лятната гума има по добро сцепление . Това че под 7 градуса зимната е по добра ''щот не нам ко си'' е градска , селска и махленска легенда , предавана от гумаджии към клиент с цел да не се трупат опашки пред сервиза на първи сняг. Ако някой иска да пробва със среден клас нови гуми зимни и летни спиране от 120 км.ч. примерно при минус 10 градуса на сухо или при 1 градус на мокро . За резултата мога да хвана бас . А за управление и поведение на пътя пък да не говорим .Много малко модели зимни гуми се ДОБЛИЖАВАТ по качества дори на компромисни марки летни гуми при тези условия. Но за нашите условия , особено в северна България и планините , зимните гуми са силно препоръчителни от Ноември до към средата на април - изненади винаги за възможни. Ситуация-ясен зимен ден , сух път ,изкарал си бавареца и раздаваш газ , завой , сенчесто влажно място и съответно заледено - предпочитам да съм със зимни ,нищо че ми се лигавят на сухото. Не че и зимните те спасяват ,ама сметката при тенекеджията може да по малка :mhihi:

Потребител
Аватар
Кара: TOYOTA

Мнение от Двигателист » 09 Дек 2023, 11:07

mr_petroff написа:Зимната гума е по добра от лятната само на сняг , кал , лед ,киша и онова състояние на асфалта където дъжда още не е отмил прахта и мизерията .На дъжд , сухо , на минус 15 , на 0 и на плюс 7 и до колкото си искаш градуса лятната гума има по добро сцепление . Това че под 7 градуса зимната е по добра ''щот не нам ко си'' е градска , селска и махленска легенда , предавана от гумаджии към клиент с цел да не се трупат опашки пред сервиза на първи сняг. Ако някой иска да пробва със среден клас нови гуми зимни и летни спиране от 120 км.ч. примерно при минус 10 градуса на сухо или при 1 градус на мокро . За резултата мога да хвана бас . А за управление и поведение на пътя пък да не говорим .Много малко модели зимни гуми се ДОБЛИЖАВАТ по качества дори на компромисни марки летни гуми при тези условия. Но за нашите условия , особено в северна България и планините , зимните гуми са силно препоръчителни от Ноември до към средата на април - изненади винаги за възможни. Ситуация-ясен зимен ден , сух път ,изкарал си бавареца и раздаваш газ , завой , сенчесто влажно място и съответно заледено - предпочитам да съм със зимни ,нищо че ми се лигавят на сухото. Не че и зимните те спасяват ,ама сметката при тенекеджията може да по малка :mhihi:

Ето нещо подобно, макар и само до 0 градуса:
https://youtu.be/bKtnczk8Mxk?si=d9JkDz2ERuzBNhx-
Лудия.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Мнение от streetz » 09 Дек 2023, 12:36

Като застудее с летните Гудиърки почва да ми присвятка dsc-то дори при нормално тръгване и абс-са почва да рита при всяко малко по-рязко спиране (не аварийно). Да, като позагреят след няколко км каране положението се подобрява, но нямам време за загряващи обиколки преди да тръгна нанякъде. Със зимните подобни проблеми нямам.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 09 Дек 2023, 15:57

Zката с летния Bridgestone Potenza Sport при температури около 0-та до 80км/ч върти гуми почти нон-стоп :lol:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: V8 HEMI

Мнение от ivanski_2 » 09 Дек 2023, 16:38

Днес и аз смених гумите на 2-рата кола при тези които препоръчахте (exclusive-reifen.), доволен съм от отношението но след монтажа почна да вибрира при определена скорост, но най вероятно е от гумите , та мястото е ок ако някой се чуди.
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... :)

ентусиаст
Аватар

Мнение от SpeedyMan » 10 Дек 2023, 1:17

slatanic написа:Всесезонки съм сложил на яриса и за безснежно стават с едно на ум при рязко спиране. На сняг не съм пробвал, че не я изкарвам от гаража да не се налага и нея да чистя после. Но летни зимата... не.
Писах за проблема на Всесезонките при размер 285 40 23.Пирелито има м+с и кво от това.
Ни спира ни тръгва оня 3 тона зил.А производителя се кълне в тях.
Преди години имаше кайен 4.2 с дизел като му обух новите мишленки направо лепнеха за асфалта баси при идентичен размер 21ци зимни.Та козата иска пръч... нищо че и аз мога. :ok:

Всесезонките повечето са с лятна шарка, аз вземам такива, които са със зимна. Не знам за кои модели конкретно говориш.

ivanski_2 написа:Днес и аз смених гумите на 2-рата кола при тези които препоръчахте (exclusive-reifen.), доволен съм от отношението но след монтажа почна да вибрира при определена скорост, но най вероятно е от гумите , та мястото е ок ако някой се чуди.

Ами ходи да направиш рекламация. Или някоя крива гума има, или лош баланс, или крива джанта.
Изображение Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата