Във форма ли сте?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

В добра физическа форма ли сте?

Да, много добра
6
6%
Да
29
28%
По-скоро да
21
20%
По-скоро не
22
21%
Не
16
15%
Не, в много лоша форма
11
10%

Общо гласове : 105
младши ентусиаст
Аватар

Re: Във форма ли сте?

Мнение от nero_ » 05 Окт 2023, 11:19

bum_bum написа:Яко. Не мисля, че бих стигнал и до половината на тая дистанция.

Защо не се огледаш в диетите на някой като Зак Битър. Дава огромно предимство, когато имаш два източника на енергия?
Обмислял съм преди. Жена ми е ултра маратонец и ми е споменавала за Зак Битър. Не знам дали имам достатъчно воля за дисциплина на храненето за да премина на такава диета. Един познат опита на такава диета да направи Витоша 100 и се провали, което ме обезкуражи малко. Въпреки че не съм сигурен дали храненето го провали.

E34 написа:
nero_ написа:Типичната седмица е 12-18 тренировъчни часа, в много от дните се тренира двуразово....

Огромни благодарност за споделеното и дълбоко уважение към труда :bowdown: Безценно е да се получи от първа ръка такава информация. Убеден съм, че много хора тук не могат да си дадат реална представа за какви усилия става въпрос. Не само физически, а психически! Именно заради това този триатлон се казва Железният човек, изкарват го хора с желязна психика! А всъщност са си обикновени хора, ходят на работа, тренират, гледат си семействата. Обаче тръгнат ли, немат спиране :lol: Истински пожелавам на форумните спортисти не една трета, една десета от желанието и хъса да имат и да правят това , което прави колегата!

Благодаря да добрите думи!

Иначе да, това което описах наистина е върха на айсберга. Преди това има месеци и години надграждане. Отделно нещо което не споменах е техническият аспект - трябва много планиране и подготовка по отношение на облекло, правилен велосипед, пренасяне и съхраняване на тези сериозни количества храна. Например се използва специален костюм който става и за 3-та спорта, което само по себе си е предизвикателство - да не поема вода и да съхне бързо, да не пречи на техниката на плуване, да е аеродинамичен, да има подложка за колоездене (памперс) който да ти е комфортен 6ч на колелото, но същевременно да е тънък и специално проектиран за да не пречи на плуването и тичането. Естествено крайният резултат е компромис между противоречиви изисквания. Почти всички плувания от серията са с неопрен, което е допълнително нещо с което иска свикване. За щастие носи повече позитиви за неопитни плувци (добавя плаваемост и подобрява стойката във водата. С неопрен съм около 10сек/100м по-бърз). Обувките са специални, за да могат да се носят на бос крак и да могат да се обуват лесно за преходите между спортовете. Маратонките за тичане са ми с ластици вместо връзки за да не губя време и там... абе всичко е от значение. Карам колело задължително с пулсомер и ватметър, за да спазвам стриктно състезателния план. На вело компютъра имам аларми на 20 минути за да не пропускам хранене. Детайлите са безкрайни. Както казах - сложен спорт е.

Но трябва да призная, че на мен лично подготовката ми беше много изтощаваща психически. Особено ако по някаква причина пропуснеш тренировка започваш да го мислиш, чувстваш че изоставаш от плана, че не правиш достатъчно, че ще се провалиш. И другото е семейство и приятели - общо взето в повечето книги и пътеводители за спорта една от първите точки е да подготвите семейството си за това което следва и да имате тяхната подкрепа.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 05 Окт 2023, 11:30

nero_ написа:Обмислял съм преди. Жена ми е ултра маратонец и ми е споменавала за Зак Битър. Не знам дали имам достатъчно воля за дисциплина на храненето за да премина на такава диета. Един познат опита на такава диета да направи Витоша 100 и се провали, което ме обезкуражи малко. Въпреки че не съм сигурен дали храненето го провали.

Дадох го като пример, че той е по-известен, иначе много топ спортисти в разни ултра дисциплини и на тичане и на велосипед и плуване го ползват. Метаболитната адаптация дава огромно предимство в енергията.

А от тук натам ще внимавам още по-добре какво пишеш за карането на колело :mhihi:

Много тежък спорт, едно психиката, друго аеробната ефективност, която е много неблагодарно нещо. Трудно се развива и лесно се губи. Нищо общо със силата и обема на мускулите, които позволяват доста повече волности и пак да останеш във форма.
Изображение

Scrapyard user
Аватар
Кара: Peugeot 3008 + Yamaha MT-09

Мнение от Spit-Fire » 05 Окт 2023, 13:43

Я да си поговорим за глюкозата и нивата на стрес - примерно как човек разбира, че е с инсулинова резистентност/преддиабет, с колко може да се вдигне кръвната захар при изследване ако човек е притеснен/стресиран, какви са наистина оптималните стойности сутрин на гладно и т.н. Тук на работа покрай тези медицински прегледи се заформи дискусия за пикочна киселина, триглицериди и глюкоза и докато за първите две имам познания, то глюкозата ми е напълно непонятна а съм сигурен, че тука има поне няколко вещи лица.

Примерно аз сега си прегледах минали изследвания от 2017 до днес и моята обикновено варира от 4.6-7 до 5.5. Имал съм един случай със 7 и нещо и един с 6. По спомен на тоя със 7 бях бая стресиран понеже беше по времето на ковида.
The person who risks nothing, does nothing, has nothing, is nothing, and becomes nothing. He may avoid suffering and sorrow, but he simply cannot learn, feel, change, grow or love. Chained by his certitude, he is a slave; he has forfeited his freedom. Only the person who risks is truly free.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 05 Окт 2023, 13:52

Стреса е кортизол -> разграждане на мускулите, ниска инсулинова чувствителност -> повишена глюкоза. Може "колкото си искаш да се повиши", зависи колко е голям стреса. Т.е. ти като си под стрес СИ с инсулинова резистентност, което може да те докара до доста лош feedback loop. 7 е много високо, това е нормално ниво за след ядене без да си на кето и т.н.

Иначе за сутрешният тест, може да не си спал както трябва... да си ял късно вечер... алкохол... да си болен от нещо и т.н. Тези еднократни тестове не са много надеждни за такъв нестабилен маркер.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 05 Окт 2023, 14:25

Spit-Fire написа:Я да си поговорим за глюкозата и нивата на стрес - примерно как човек разбира, че е с инсулинова резистентност/преддиабет, с колко може да се вдигне кръвната захар при изследване ако човек е притеснен/стресиран, какви са наистина оптималните стойности сутрин на гладно и т.н. Тук на работа покрай тези медицински прегледи се заформи дискусия за пикочна киселина, триглицериди и глюкоза и докато за първите две имам познания, то глюкозата ми е напълно непонятна а съм сигурен, че тука има поне няколко вещи лица.

Примерно аз сега си прегледах минали изследвания от 2017 до днес и моята обикновено варира от 4.6-7 до 5.5. Имал съм един случай със 7 и нещо и един с 6. По спомен на тоя със 7 бях бая стресиран понеже беше по времето на ковида.

Писали сме - сама по себе си глюкозата не казва почти нищо. Важно е с колко инсулин се поддържа, тоест винаги пускате HOMA индекс като изследване. При съмнения за резистентност или диабет се прави и натоварване с глюкоза, но приемаме, че не си в крайна фаза. Кортизолът е един от четирите хормона, които вдигат кръвната захар и от там настава голям хаос, затова стресът е толкова опасен - има си реални хормонални и физически измерения.
Never mistake motion for action...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 05 Окт 2023, 14:33

Според мен Хемоглобин A1C е по-добра отправна точка, от която може да се започне. HOMA теста ще покаже, че си резистентен ако си под стрес, защото стреса те прави резистентен :) Параграф 22.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 05 Окт 2023, 14:44

Да, гликираният хемоглобин е най-точният дългосрочен показател, но тук вече влизаме хипотеза трайно нарушена хомеостаза.
Never mistake motion for action...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 05 Окт 2023, 16:03

Стресът влияе, но за да си повредиш машинката от стрес трябва да е ебахти и стреса :mhihi: Мисля, че максималното количество инсулин, което панкреаса може да произведе беше 1uU/kg/час.

Това за 80кг човек са 80 uU инсулин за час. При една силно влошена инсулинова чувствителност ще ти трябват 30, 40, айде 50 да кажем единици за да седи захарта в норма. Та за да не успееш да задържиш глюкозата в граници ми се струва, че не е само стрес.

Гледал съм разни изследвания и повечето разглеждат стреса като причина за лощо хранене и от тaм за метаболитни проблеми, т.е. стрес- ядеш глупости за да ти стане по-добре, надебеляваш и влошаваш инсулиновата чувствителност, а не просто, че чистия стрес те води до инсулинова резистентност. Но вероятно и няма как да намерят една извадка хора, които са под силен стрес, хранят се правилно и спортуват за да ги изследват как им влияе стреса сам по себе си без връзка с храненето.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Във форма ли сте?

Мнение от steeN » 05 Окт 2023, 16:17

Влошаването на инсулиновата чувствителност под стрес е нормален физиологичен процес, не патология.
Това в същност е пряката и директна вреда от стреса.
Последна промяна steeN на 05 Окт 2023, 16:32, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 05 Окт 2023, 16:29

Ако под влияние на стреса клетките станат невъзприемчиви към инсулин това би обяснило нещата и има смисъл, но не съм срещал подобно изследване. Не, че съм се интересувал особено де. Вероятно е да е така.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 05 Окт 2023, 16:46

bum_bum написа:Ако под влияние на стреса клетките станат невъзприемчиви към инсулин това би обяснило нещата и има смисъл, но не съм срещал подобно изследване. Не, че съм се интересувал особено де. Вероятно е да е така.

Моя братовчедка беше така. Прединсулиново състояние (постоянно) и кортизол в космоса - работа, бебе, нерви, безсъние и тн. Успокои се малко, намали работата и веднага започна да сваля. Тънкия момент е че не спортува редовно. . . защото пък спорта сваля стреса и вдига допамина и така компенсира подобни дисбаланси. Доколкото знам кортизола влияе на склонноста към контузии, така че не е непременно лош хормон.
Идваме пак на старото - всеки уж има някакви супер индивидуални, непреодолими пречки, но този тип хора никога не са спортували и пазели поне елемтарен хранителен режим (там да се хранят 2-3 пъти на ден и да не се дъвчат постоянно солети и псевдо шоколади). Не знам да има човек който се храни относително правилно, спи нормално и спортува, да няма ефект защото имал еди каква си супер особеност (дискова херния, "бавен метаболизъм" -нарочно в кавички, криво стъпало, криви колена, крив поглед и тн)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48
Мечтае да кара: 911

Мнение от Jorixa » 06 Окт 2023, 11:03

Има хора които от стрес пълнеят, ама има и такива които от стрес отслабват..

Scrapyard user
Аватар
Кара: Peugeot 3008 + Yamaha MT-09

Мнение от Spit-Fire » 06 Окт 2023, 11:04

А тоя кето грип реален ли е :mhihi: Реших 3 поредни дни да експериментирам с 20-30 гр. въглехидрат н ден и другото мазнини и протеин. Като оставим другите симптоми настрана, днес се събудих с гадене. Четох, че реално ако правиш фастове като моя (1 път на ден хранене или 20/4) можеш да почнеш да влизаш / да влезеш в кетоза и за 1-2 дена.
The person who risks nothing, does nothing, has nothing, is nothing, and becomes nothing. He may avoid suffering and sorrow, but he simply cannot learn, feel, change, grow or love. Chained by his certitude, he is a slave; he has forfeited his freedom. Only the person who risks is truly free.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 06 Окт 2023, 11:09

Jorixa написа:Има хора които от стрес пълнеят, ама има и такива които от стрес отслабват..

Така е, стреса не е задължително да те кара да ядеш повече... и затова това не е механизма по който вреди. Зависи от това дали са на калориен дефицит или излишък. Тези, които "отслабват" от стрес просто стават skinny fat, т.е. губят мускули и увеличават мазнините. Теглото само по себе си е много несполучлив маркер за здраве.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 06 Окт 2023, 11:53

Spit-Fire написа:А тоя кето грип реален ли е :mhihi: Реших 3 поредни дни да експериментирам с 20-30 гр. въглехидрат н ден и другото мазнини и протеин. Като оставим другите симптоми настрана, днес се събудих с гадене. Четох, че реално ако правиш фастове като моя (1 път на ден хранене или 20/4) можеш да почнеш да влизаш / да влезеш в кетоза и за 1-2 дена.

Реален си е, но има и значение как си се хранил преди това. Преди години ядох много въглехидрат, после го спрях рязко и хич не ми беше добре. Плюсове усетих веднага, но за "само плюсове" мина към месец. Около 6 години се хранех нисковъглехидратно и си ми беше супер. Сега не се храня ниско въглехидратно, даже в доста дни съм си високо :mhihi: , но нямам проблеми, ако ги спра за седмица. Т.е. ако досега си се хранил малко зле, няма да имаш проблем. Ама ако си бил на баница/дюнер/пици ежедневно, сигурно ще ти е лошо известно време.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата