Във форма ли сте?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

В добра физическа форма ли сте?

Да, много добра
6
6%
Да
29
28%
По-скоро да
21
20%
По-скоро не
22
21%
Не
16
15%
Не, в много лоша форма
11
10%

Общо гласове : 105
старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: Във форма ли сте?

Мнение от bum_bum » 03 Окт 2023, 15:35

ildivvy написа:Бум-бум, дай някаква примерна тренировка с основни упражнения, натоварваща всичко, която да не е много дълга като време. Искам малко да променя нещо, но не знам какво да правя, а май не ми се чете/експериментира много-много...

Аз правя всеки ден цялото тяло, но тренировката ми е винаги инстинктивна. Т.е. нямам програма от доста време, което е най-добрия вариант, ако си познаваш тялото.

3 упражнения за гръб и 3 за крака като въртя разни основни движения- набирания, гребане с лост, тяга, клекове и т.н. + 1 за рамо или гърди. Един или два дни в седмицата, според това дали съм тренирал 6 или 7 дни в тази седмица правя и по-лека тренировка в която правя основно ръце, рамо и гърди, а краката и гърба само с едно упражнение с много повторения, колкото да ги посъбудя.

Много важно е да знаеш къде точно ти е максимума, защото четох едно скорошно изследване, че по-голямата част от трениращите, дори тези с много опит не могат да го определят. Т.е. искаш да направиш 10 повторения с тежест с която 12 ти е максимума, но всъщност максимума ти с тази тежест е 15 и по този начин спираш прекалено рано и губиш голяма част от ползата и ефекта на това упражнение, защото не използваш един от основните принципи- прогресивното пренатоварване.

Освен това гледам да ползвам всички основни тренировъчни принципи, предварително изтощаване, напр. правя 200 клека в една серия преди клякането с лост, почивам 5 мин и тогава почвам. Бърнаут- накрая правиш 2 упражнения в 2 супер серии за един и същи мускул с малка тежест и много повторения до отказ. Ползвам и дроп серии понякога и почивка-пауза (вдигаш до отказ, почиваш няколко секунди и още 1-2 повторения). Правя и много изометрични натоварвания, които развиват силата.

Преди време тренирах с 5-8 повторения с идеята, че тия са за маса, а многото повторения за релеф, което както повечето неща, които съм знаел за фитнеса излезе, че не е съвсем вярно. Сега правя серии и с 12-15 и дори 20 повторения до отказ.

Има и други интересни принципи, напр. правиш 2-3 месеца тренировки с много голям обем работа и след това месец само с единици и двойки като по този начин се възстановяваш много добре и силата и масата растат много бързо в този месец.

Преса както казах не правя никаква. От време на време като имам повече време за тренировка правя разни упражнения за ядрото- палоф преса, тяга с натоварен лост само от едната страна, разходка с пудовка закачена на ластик или същото с лост на гърба и пудовката окачена на ластик само от едната страна.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nero_ » 03 Окт 2023, 16:08

bum_bum написа:
Освен това гледам да ползвам всички основни тренировъчни принципи, предварително изтощаване, напр. правя 200 клека в една серия преди клякането с лост, почивам 5 мин и тогава почвам.

Това не съм го срещал като метод. Можеш ли да дадеш повече информация са механизма на работа и универсален метод ли е или за конкретни групи или в конкретни тренировки?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 03 Окт 2023, 18:00

Този пример с клековете не е най-добрия вероятно, защото по принцип метода е да направиш първото упражнение някакво едноставно и след това да преминеш към многоставното. Напр. правиш нещо за задните бедра, сгъване на машина или нещо подобно и после преминаваш към клека. Така от клека ще го отнесе повече задника и предната част на бедрата, отколкото задните бедра. Но аз пробвах това с клека и ми харесва много.

Може да го ползваш за гръб, крака, гърди и отчасти за рамо. За ръце няма как.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 412 Turbo/323ti
Мечтае да кара: Mig-29
Детайли за колата: Old school!

Мнение от r19 » 03 Окт 2023, 18:31

Колеги да споменем и за още един ефект от тренирането, който малко ме притеснява, но не ме спира от тренировките. Уголемяваенто на сърцето и последващи сърдечни проблеми. Мит ли е това или реалност?
Предполагам всички сме чували за така нареченото "сърце на спортист", което е уголемило размера си от прекомерното претоварване и вече клапите(който са си останали същите) не успяват ефективно да затварят и така нататък.
Как се тренира за да не се претоварва сърцето?
Аз лично съм чувал, че по-кратки, но интензивни тренировки са по-полезни, отколкото дълги тренировки с по-малка тежест.

Изпратено от моят SM-A505FN с помощта на Tapatalk
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 03 Окт 2023, 19:06

Има назад писано и за това. Спортно сърце с час фитнес на ден трудно ще се получи. Но дори и да се това не е патологично състояние и няма общо с хипертрофичната кардиомиопатия с която често го сравняват и бъркат.

При спортно сърце барикардия и кардиомегалия е напълно нормално да се наблюдават без да имаш абсолютно никакъв здравословен проблем от това и по никакъв начин да не ти застрашава живота, здравето или дълголетието.

Вече при неспортист тия неща може да са симптом на сериозно заболяване и вероятно затова много хора все още смятат, че повредено от лоши навици сърце и развито със спорт такова са еднакви неща.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nero_ » 03 Окт 2023, 19:11

В най-силната си година, когато се подготвях за Ironman, имах по-сериозна брадикардия с моментни падове дори под 40 удара. Пълни изследвания с ултразвук, доплер и холтер не показаха никакви изменения в сърцето. Трудно мога да си представя от аматьорски спорт да се случи, така че тренирайте на воля.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Ееее шейсе
Мечтае да кара: кънки

Мнение от E34 » 04 Окт 2023, 7:45

nero_ написа:В най-силната си година, когато се подготвях за Ironman

За кой Ironman става дума? Ако е за класическия изпитвам голямо уважение към това състезание и хората участващи в него! Моля те, сподели малко от подготовката, както бум-бум за фитнеса, включително и хранителен режим. :bowdown:
" Акулата е най-добрия учител по плуване " - Тихоокеанска мъдрост

Scrapyard user
Аватар
Кара: Peugeot 3008 + Yamaha MT-09

Мнение от Spit-Fire » 04 Окт 2023, 10:25

И моя пулс е 50-55 сутрин и около 60 през деня, когато не извършвам физическа активност.

По принцип имам синдром на "бялата престилка" сиреч страх от доктори и болници, та вчера ходих да ни правят годишните медицински прегледи към фирмата и буквално от мотора, 2 етажа стълби и на ЕКГ-то и кръвното. Съчетано със страха ми - пулс на ЕКГ 100 (нормална картина иначе), кръвно 150 на 100.
The person who risks nothing, does nothing, has nothing, is nothing, and becomes nothing. He may avoid suffering and sorrow, but he simply cannot learn, feel, change, grow or love. Chained by his certitude, he is a slave; he has forfeited his freedom. Only the person who risks is truly free.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nero_ » 04 Окт 2023, 10:33

E34 написа:
nero_ написа:В най-силната си година, когато се подготвях за Ironman

За кой Ironman става дума? Ако е за класическия изпитвам голямо уважение към това състезание и хората участващи в него! Моля те, сподели малко от подготовката, както бум-бум за фитнеса, включително и хранителен режим. :bowdown:

Да, за пълен Ironman става въпрос, конкретно Ironman Italy Emilia-Romagna. 3.9 km плуване, 180 км колело, 42км тичане. За съжаление не мога да се похваля, че съм го завършил, защото го отмениха заради пандемията. След това дойдоха децата и вече не съм на нужното ниво, защото изисква много време за подготовка. 2025 се надявам да се случат нещата. Целта е да завърша под 12 часа.

Иначе подготовката изисква много време и много добро структуриране и организация. Проблемът идва от там, че в една седмица трябва да се съчетаят 3 спорта, 2 от които си пречат доста един на друг. Типичната седмица е 12-18 тренировъчни часа, в много от дните се тренира двуразово. В пикът на подготовката около два месеца преди състезанието седмицата ми изглеждаше горе-долу така:

Понеделник - най-често е почивен или много леко тичане 30-40 мин
Вторник - сутрин 60-90 мин тичане (интервали или по баир, или състезателно темпо), вечер - 90 мин колело - Sweet Spot Training на трейнър
Сряда - 2-3км плуване сутрин, силова тренировка вечер - 1 час
Четвъртък - обичайно по-свободно - или 20на км тичане или 2-3ч колело навън без конкретна програма
Петък - плуване за скорост (интервали и упражнения с плавници, педълси); вечер почивка или силова или леко разтоварващо тичане/колело
Събота - това е големият ден - 5 до 8 часа колело (130-200км в зависимост от продължителност и терен) + 15-20 мин. тичане веднага след колелото или 3-4 часа тичане (30-40км)
Неделя - 1-3 часа колело или тичане в зависимост какво съм правил в Събота. Ако в събота е било тичане в неделя задължително колело + веднага тичане след това (brick session, run off the bike)

Не спазвам много строг хранителен режим - основно се храня по Средиземноморската диета - зеленчуци, плодове, риба, птиче месо, варива и бобови, ядки. Когато по някаква причина имам по-слаба тренировъчна седмица понякога правя фастинг дни 24-36 часа. Позволявам си сладко, пица, бира (безалкохолна предимно) но в ограничени количества и предимно след тренировка.

Много често когато ме питат за спорта, казвам, че е сложен спорт. Защото освен трудното съчетаване на тренировките изисква и много добро планиране на храненето по време на тях и най-вече по време на състезание. Храненето е може би също толкова важно колкото и самите тренировки. Човешкото тяло има лимит на въглехидратите и водата която може да усвои за един час. За това е изключително важно всичко да е по план и храненето да е максимално близко до максимумите които можеш да усвоиш. В състезателният ден си на негативен баланс - изразходваш повече от колкото можеш да усвоиш, следователно неспазване на хранителният план отваря този дисбаланс още повече. Отделно всичко се пренасочва към работещата мускулатура и храносмилателната система e силно подтисната и затруднена. Същевременно искаш от нея да усвоява максимални количества въглехидрат. Това много често води до болки, спазми, гадене и диария. За щастие аз страдам умерено от тези проблеми.
По време на тренировки консумирам 40-50 гр. въглехидрат на час.
По време на състезание съм на 100-110гр въглехидрат и 1л вода на час на колелото и около 80гр/час въглехидрат на тичането. Редувам източниците на въглехидрат - плодови желирани барове, разтворим въглехидрат на прах, въглехидратни гелове и зърнени барове. На тичането само гелове и течен въглехидрат. Естествено през цялото време приемам и витамини и соли. Чиста вода не се консумира :). Нося и няколко аварийни пакета - магнезий на прах, висока доза кофеин и ибупрофен.

Малко дълго стана, надявам се да е било интересно за тези с търпението да прочетат.
Последна промяна nero_ на 04 Окт 2023, 14:53, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2018 G30 540ix

Мнение от empar » 04 Окт 2023, 14:15

Доста интересно ми беше поне на мен. Даже два пъти го изчетох баааавно и внимателно! Благодаря за споделеното!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 04 Окт 2023, 14:18

Яко. Не мисля, че бих стигнал и до половината на тая дистанция.

Защо не се огледаш в диетите на някой като Зак Битър. Дава огромно предимство, когато имаш два източника на енергия?
Изображение

Scrapyard user
Аватар
Кара: Peugeot 3008 + Yamaha MT-09

Мнение от Spit-Fire » 04 Окт 2023, 14:51

Баси, някой ден ще помоля баща ми да разпита Краси Костов за рекорда му, че са големи приятели. То и баща ми мога да питам да разкаже някоя история от младините си, че държи и той няколко рекорда в леката атлетика :mhihi:

https://gong.bg/oshte-sport/drugi-sport ... lon-164932
The person who risks nothing, does nothing, has nothing, is nothing, and becomes nothing. He may avoid suffering and sorrow, but he simply cannot learn, feel, change, grow or love. Chained by his certitude, he is a slave; he has forfeited his freedom. Only the person who risks is truly free.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 04 Окт 2023, 15:12

nero_ написа:...

Евала за ентусиазма, 12 часа е доста амбициозно време. Ето ако на някой му е интересно това е таблица с българските участия на това състезание, познавам няколко от хората там и са адски машини. Подготовката не е това което четете в поста на nero, това е само финалния спринт, истинската подготовка трае години преди това за да може да издържиш накрая тези 2-3 месеца преди състезанието.

ПП тая статия в гонг нещо много странна, аз ли не я разбирам? Как така Красимир Костов ще е първия българин дето участва на iron man 2011, те ли нещо са неадекватни или аз :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Southside » 04 Окт 2023, 15:58

b_u_b_o написа:
nero_ написа:...

Евала за ентусиазма, 12 часа е доста амбициозно време.

ПП тая статия в гонг нещо много странна, аз ли не я разбирам? Как така Красимир Костов ще е първия българин дето участва на iron man 2011, те ли нещо са неадекватни или аз :mhihi:

Всъщност това е журналистически нонсенс:световно първенство по триатлон от веригата IRON MAN
Iron Man си е частна организация и се стига до финала в Кона, Хавай, след влизане в конкретни резултати на някое от съзтезанията през годината. Тази дистанции са дефинирани от тях, класическата олимпийска дистанция е доста по- къса.

Самото завършване на съзтезанието си е предизвикателство, но резултат от 12 часа е ... средна работа. Това за човек, който има правилната техника на плуване и достатъчно съвременен аеро байк (цените им надхвърлят цените на Ф-сериите). Плюс правилно разпределение на силите, правилно захранване и хидратиране, психика ... абе 100 фактора :lol:
Подготовката е много ангажираща, но от друга страна дава разнообразие като се комбинират 3 различни спорта. Пак опира до правилно структуриране, за да не прегори/претренира човек в процеса.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Ееее шейсе
Мечтае да кара: кънки

Мнение от E34 » 05 Окт 2023, 11:14

nero_ написа:Типичната седмица е 12-18 тренировъчни часа, в много от дните се тренира двуразово....

Огромни благодарност за споделеното и дълбоко уважение към труда :bowdown: Безценно е да се получи от първа ръка такава информация. Убеден съм, че много хора тук не могат да си дадат реална представа за какви усилия става въпрос. Не само физически, а психически! Именно заради това този триатлон се казва Железният човек, изкарват го хора с желязна психика! А всъщност са си обикновени хора, ходят на работа, тренират, гледат си семействата. Обаче тръгнат ли, немат спиране :lol: Истински пожелавам на форумните спортисти не една трета, една десета от желанието и хъса да имат и да правят това , което прави колегата!
" Акулата е най-добрия учител по плуване " - Тихоокеанска мъдрост

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата