С какво масло карате и на колко километра го сменяте.
Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Re: С какво масло карате и на колко километра го сменяте.
Аз минах 15к някъде и имам общо 3 смени на масло. Не е пипнала и 50мл. Масло варел 5-30 шел/бмв
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
- vld
- Старши ентусиаст
-
- Кара: F11 535d, E84 2.3d
Е на 5к ако го сменяш то няма време да си смени свойствата.
Изпратено от моят Mi 9T с помощта на Tapatalk
Изпратено от моят Mi 9T с помощта на Tapatalk

- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
може може
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
- Z3Ro*
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW E39 530DA, E61 530XD LCI
- Мечтае да кара: Murcielago SV
Exclusive89 написа:От както имам Е60ката (вече над 7г.) сипвам само ОЕ маслото на БМВ 5w30. Нямам никакви драми
В крайна сметка уикенда това ще й налея, пък ще видим...
Z3Ro* написа:Има ли някъде, където може да се гледа лабораторен анализ на различните масла? Преди имах един руски сайт, но отдавна няма достъп до него... Инак от два дни гледам тестове и действително този Кастрол е едно от най-стабилните масла, заедно с Петронас 5000AV 5w30 - поне от тези, които гледах...
Колега, всички тези любителски тестове на машинки за триене, пържене и т.н. спокойно можеш да си ги спестиш. Те нямат може да се каже почти никакво отношение към реалната работа на маслата в двигателя. По-достоверна информация за нея носят анализите на отработено масло, каквито на руския и немския сайт за маслата са се събрали вече хиляди.
Иначе за конкретно масло с което евентуално можеш да имаш по-нисък разход - сред маслата които съм изпробвал попаднах на две които мога да ти препоръчам - PETRONAS Syntium 7000 DM 0W-30, и новото което излезе мисля миналата година и все още не е разпространено - PETRONAS Syntium 7000 LL 0W-30. В последно време на първото му промениха рецептурата и вече е изцяло на хидрокрек, макар за Петронас това да не е проблем, защото те сами си произвеждат базовите масла и имат от най-висококачествените такива, които по свойства се доближават до ПАО-то. Предполгам от този вид са използвали в новата рецептура. Като говорим за този производител, ако се ориентираш към тях, е добре да се насочиш към продуктите им от премум серията Syntium 7000 или поне от Syntium 5000, в която също имат няколко подходящи за твоя двигател.
Друго масло с което имах нисък разход в моя проблемем двигател е Rowe Hightec Multi Synt DPF 0W-30. Заедно с Rowe Hightec Multi Synt DPF 5W-30 мисля са също добър избор за двигател с ДПФ.
Разбира се качествени масла има може да се каже безкрайно много - първо на най-големите производители - Мобил, Кастрол, Шел(БМВ ОЕМ)Арал, Фукс, Петронас, Валволин, Тотал, Мотул и още ред реномирани компании които са от дълго време в този бизнес. Разликата между всички тях е минимална и дали ще ти гори половин-един литър повече в сравнение с друго масло, не е особено значение. Важното е с времето да няма сериозно повишаване на разхода, което е показател за наличие на проблеми в двигателя. Разбира се сериозно повишение при дизелов и при безинов двигател не е едно и също нещо. Аз вече напрамер 8г и 170к км карам с разход 1л на 2-3к км при пробег почти 300к със запечени сегменти, и да чукна на дърво, колата още си върви нормално. За дизелов двигател разход до 1л на 10к - ако съдим по информацията от колегите във форума - си е абсолютно нормален и мисля няма нужда да му се обръща внимание. Разбира се ако се кара на високи обороти и колата се товари е очаквано той да е по-висок. Важното е да се слага качествено масло, като това на утвърдените производители и то да се сменя навреме. Оттам нататък въпросът е на късмет и зависи от това колко му е писано да издържи двигателя. Това разбира се важи при нормални условия на експлоатация. Ако се товари колата, то тогава при добро желание може да я съсипе човек и за няколко десетки хиляди км.
Последна промяна zaharia на 29 Сеп 2023, 12:39, променена общо 1 път
SpeedyMan написа:Ми карам си с 5w-50, след 4000 км. си е ОК всичко, дори колата е вече по-пъргава след първите 3 хил км..
А разхода на гориво как е? И ще ми е интересно да разбера зимата пак ли ще е толкова пъргава с това масло и какъв ще ти е зимния разход с него. Моят летен такъв, с последното ми масло - Fuchs Titan Race Pro S 5w-30 - беше 7,05л на сто по колонка за последните 15к км, това с икономично каране на магистралата с 100км/ч по GPS на 2380 об/мин.
- Z3Ro*
- старши ентусиаст
-
Петронас 7000 0w40 карам на е39-ката и съм супер доволен - ще пробвам 0w30 как ще е на е61, когато дойде време да сменя сега налятото оемско.
Инак за тестовете не знам как са нещата точно, но ако тестващият има за цел да покаже реално нещата, без манипулации от негова страна, за мен са си показател - анализите показват химичен състав, но реално аз грам не съм наясно как едно или друго вещество действат върху даден материал, докато не го видя нагледно. Химиците твърдят, че едно или друго е полезно, но по тази логика се твърди, че ваксините са полезни, а медът вреден - само че като ме ваксинират едва прескачам, а като ям мед съм си екстра... Не твърдя обаче, че анализите нямат реално отношение към нещата.
Инак за тестовете не знам как са нещата точно, но ако тестващият има за цел да покаже реално нещата, без манипулации от негова страна, за мен са си показател - анализите показват химичен състав, но реално аз грам не съм наясно как едно или друго вещество действат върху даден материал, докато не го видя нагледно. Химиците твърдят, че едно или друго е полезно, но по тази логика се твърди, че ваксините са полезни, а медът вреден - само че като ме ваксинират едва прескачам, а като ям мед съм си екстра... Не твърдя обаче, че анализите нямат реално отношение към нещата.
- SpeedyMan
- ентусиаст
-
- Кара: BMW 320 Touring
zaharia написа:SpeedyMan написа:Ми карам си с 5w-50, след 4000 км. си е ОК всичко, дори колата е вече по-пъргава след първите 3 хил км..
А разхода на гориво как е? И ще ми е интересно да разбера зимата пак ли ще е толкова пъргава с това масло и какъв ще ти е зимния разход с него. Моят летен такъв, с последното ми масло - Fuchs Titan Race Pro S 5w-30 - беше 7,05л на сто по колонка за последните 15к км, това с икономично каране на магистралата с 100км/ч по GPS на 2380 об/мин.
Разходът ми е нисък, но аз махнах и DPFа малко преди това.
Аз сложих Addinol SUper Light 5w40.
Не очаквам някаква разлика спрямо другите масла с които съм карал.
Някой карал ли е с такова масло да даде мнение ?
Не очаквам някаква разлика спрямо другите масла с които съм карал.
Някой карал ли е с такова масло да даде мнение ?
- SpeedyMan
- ентусиаст
-
Карах чисто нова октавия с такова масло и имаше разход на масло. От тогава не съм го използвал, но все пак може да е било заради колата.. все пак шкода.
- Z3Ro*
- старши ентусиаст
-
Аз минах 1500км. с оемското 5w30 - половината е магистрално, със скорости 140-200... Засега не го е пипнала, така че по-скоро при мен нещата ще да са си от маслото.
- Ивайло Димов
- младши ентусиаст
-
- Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
- Мечтае да кара: Елинор :)
За сега добре ..........но да видим как ще е след 4-5000 км ....когато маслото поостарее.Казах ти пробвай без да я пържиш на магистралата ........карай 130-140 .Да видим как ще е след известен пробег .
- Z3Ro*
- старши ентусиаст
-
Ивайло Димов написа:За сега добре ..........но да видим как ще е след 4-5000 км ....когато маслото поостарее.Казах ти пробвай без да я пържиш на магистралата ........карай 130-140 .Да видим как ще е след известен пробег .
Ако и това "остарее" на 5к пробег, явно ще го сменям по-често от нормалното... За карането - принципно карам 100-140, но сега се падна да бързам в двете посоки и така.
- Ивайло Димов
- младши ентусиаст
-
- Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
- Мечтае да кара: Елинор :)
То няма проблем стареенето ,в същност качествените масла по това се познават дори и след тежък и дълъг пробег след 6-7-8 000 км са запазили част от всичките си полезни качества и защитават двигателя .При твоя пробег и среда на шофиране 7-8000 ти е максимума когато маслото все оюе не е станало вредно .
- SpeedyMan
- ентусиаст
-