Във форма ли сте?
Модератор: Общи модератори
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
Re: Във форма ли сте?
bum_bum написа:Няколко забележки имам- тялото не се адаптира към лошото хранене.
Просто поддържа някаква хомеостаза на основните и важни параметри, но всичко се трупа на сметката и рано или късно се плаща със здравето. Това е причината да има много хора, които се хранят безразборно и “са си добре”, дори слаби и добре сложени. Това добре е до едно време. Някои спихват по-бързо, други издържат забележително дълго. Но резултата е винаги един и същ- “здрав беше и нищо му нямаше, но…”.
Същата е причината и на 30-40 години много хора да са в тотално лоша кондиция. Няма никаква пречка, ако всички органи и системи в тялото ти са запазени и нямаш контузии на 40, 50 или 60 тялото ти да изглежда като на 20 или 30.
А контузиите в аматьорския спорт никога не са от много трениране и големи тежести. Основните причини са лоша мобилност, лошо хранене (съсипва ставите, връзките и костите) и лоша техника. 4 години ходя в един и също фитнес и един не съм видял да прави тяга правилно. И после- тя тягата е много лошо упражнение и съсипва кръста. Тягата е най-доброто и безопасно упражнение за кръста и въобще за цялото тяло, но когато правиш наистина тяга. Когато просто вдигаш натоварения лост от земята шанса да се контузиш, дори и с малка тежест е огромен.
Тренировката не може да компенсира лошото хранене. Нито ниската активност, ако седиш цял ден на задника си. Един час във фитнеса не компенсира 8 часа на стола. С час във фитнеса ще изгориш 3-400 калории. А това е само една вафла. Единствения начин по който можеш да имаш някаква компенсация, да се храниш лошо и да си с преса е ако тренираш като в спортен лагер. При 7-8 часа на ден вече гориш толкова много, че с ядене трудно наваксваш. Много спортисти, които познавам са така и никой не може да ги убеди, че ако променят и храненето ще имат още по-големи успехи.
Съгласен със всичко , освен за калориите. Никой не разчита да "изгори във фитнеса това което е изял" . Още в детските книжки си пише, че тялото не гори много калории когато бягаш или скачаш. От спортове съществени количества енергия се горят само при плуване и ски, заради загряването . Да не говорим, че мазнини почти никакъв шанс да изгориш във фитнеса, ако ще инсулина да ти е 0....
За тягата - няма как да я правят правилно, защото 100% нямат необходимата базова гъвкавост. Няма как и да клекнат като хората , особено ако са заучили грешно . .. а и като дойде зобта заедно със силата и блокирането на кортизола, започва и касапницата
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Ако извършваш една и съща работа, няма значение какъв е спорта. Т.е. така, както плуваш или караш ски под постоянно натоварване правиш някаква фитнес тренировка със същия интензитет ще изгориш същите калории.
Ползата от фитнеса и спорта изобщо е за калориите е, че ще натрупаш някаква мускулна маса. А мускулната маса за разлика от мазнините дори в покой гори повече калории и така ускорява метаболизма.
И в тая връзка всички глупости, които продават за изгаряне на мазнини, ускоряване на метаболизма, пиене на оцет на гладно, разни чайчета и т.н. са абсолютно безполезни в тази насока. Фет бърнърите работят само ако има в тях ефедрин. А освен, че в Европа е забранен, прецаква и сърцето.
Ползата от фитнеса и спорта изобщо е за калориите е, че ще натрупаш някаква мускулна маса. А мускулната маса за разлика от мазнините дори в покой гори повече калории и така ускорява метаболизма.
И в тая връзка всички глупости, които продават за изгаряне на мазнини, ускоряване на метаболизма, пиене на оцет на гладно, разни чайчета и т.н. са абсолютно безполезни в тази насока. Фет бърнърите работят само ако има в тях ефедрин. А освен, че в Европа е забранен, прецаква и сърцето.
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
bum_bum написа:Ако извършваш една и съща работа, няма значение какъв е спорта. Т.е. така, както плуваш или караш ски под постоянно натоварване правиш някаква фитнес тренировка със същия интензитет ще изгориш същите калории.
Пак мисля че всичко е така, освен калориите при тренировка- при плуване и ски гориш повече не заради усилието а заради необходимостта от затопляне. Най-много енергия се гори за згаряване на тялото, за това лятото нямаме апетит а есента и зимата ни се яде много повече. Та за това във фитнеса на +20/25 градуса не гориш калории за загряване . Ако тренираш или работиш зимата навън - да, същото ще е като ски или плуване ...Макар че със съвременна ски екипировка не знам колко енергия се отделя за загряване, те са бахти космическите материи....
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
То зависи от околната температура, но иначе по принцип зимата знам, че енергоразхода е около 4-6% по-висок от лятото. За големите горещини не знам, но тогава също предполагам се губят повече калории за да се охладим.
Вероятно, когато тренираме на студено или горещо и влажно разликата се покачва драстично, но аз не бих разчитал на тренировка за да горя калории. Много по-лесно ще приемем по-малко калории с храната, отколкото да ги изгорим чрез тренировка.
Вероятно, когато тренираме на студено или горещо и влажно разликата се покачва драстично, но аз не бих разчитал на тренировка за да горя калории. Много по-лесно ще приемем по-малко калории с храната, отколкото да ги изгорим чрез тренировка.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Калории от студ се горят само като почне да те втриса , мускулните влакна се съкращават по рефлекторен път и така се загрява тялото . Термобаланса обаче не зависи само от това , има и други фактори . При горещо време също се хаби енергия и метаболизма се ускорява . Това е много дълго да го обяснявам , има изследвания върху метаболизма на хората по екватора и на полюсите , на местните на север метаболизма е значително забавен а не ускорен въпреки че живеят на - 40 по голямата част от времето . А най много калории горят бегачите и плувците , наравно с дървосекачите от порфесиите .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Я пак провери, щото аз погледнах в гуглето и видях, че при голяма жега метаболизма всъщност се подтиска.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Аз не съм гледал в гуглето
. Но като погледнах сега и аз , виждам че има нещо такова дори за базовия метаболизъм .
https://www.sciencedirect.com/science/a ... 6522001942

https://www.sciencedirect.com/science/a ... 6522001942
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
r19 написа:Колеги аз не разбирам как с по 1 или 2 яденета на ден подържате килограми 80, че и нагоре. Какво толкова изяждате, че да си набавите необходимите калории?
Лично аз ям малко като количество, но ако не ям 3 пъти на ден още след няколко дена съм килограм надолу. Живея нормално, ходя в залата 4 пъти на седмица и честно казано покачването на киломграми ми е проблем, а не свалянето. 177см съм и в момента съм 72кг. Най-много съм бил 75 със зверско ядене постоянно, но 80 ми изглежда почти невъзможно. Едно от нещата, които трябва да променя със сигурност е времето за сън защото най-често е около 5-6 часа на денонощие.
Изпратено от моят SM-A505FN с помощта на Tapatalk
Просто си ектоморф, там се иска доста ядене. Яж около 500кал над поддържащите, наблегни на по-кратки, но интензивни тренировки, не прави кардио или само нискоинтензивно. Ако след месец не започнеш да качваш, вдигни калориите с още 200. Недей да се тъпчеш безразборно, нищо че не качваш, трупа се по черния дроб, после и по органите.
Never mistake motion for action...
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
И аз качвам много трудно и ям по 1 или 2 пъти ама си знам какво и колко съм изял. Ако си следя калориите не виждам разлика в прогреса в зависимост от това на колко пъти съм си изял храната за деня.
- r19
- младши ентусиаст
-
- Кара: 412 Turbo/323ti
- Мечтае да кара: Mig-29
- Детайли за колата: Old school!
Така се опитвам и да правя. Кардио никога не съм правил, но като цяло съм доста изчистен. Сила също имам повече от достатъчно. Явно колкото и да не ми се иска ще трябва да се науча да си следя калориите, и колко протеин/въглехидрат приемам.Leon написа:r19 написа:Колеги аз не разбирам как с по 1 или 2 яденета на ден подържате килограми 80, че и нагоре. Какво толкова изяждате, че да си набавите необходимите калории?
Лично аз ям малко като количество, но ако не ям 3 пъти на ден още след няколко дена съм килограм надолу. Живея нормално, ходя в залата 4 пъти на седмица и честно казано покачването на киломграми ми е проблем, а не свалянето. 177см съм и в момента съм 72кг. Най-много съм бил 75 със зверско ядене постоянно, но 80 ми изглежда почти невъзможно. Едно от нещата, които трябва да променя със сигурност е времето за сън защото най-често е около 5-6 часа на денонощие.
Просто си ектоморф, там се иска доста ядене. Яж около 500кал над поддържащите, наблегни на по-кратки, но интензивни тренировки, не прави кардио или само нискоинтензивно. Ако след месец не започнеш да качваш, вдигни калориите с още 200. Недей да се тъпчеш безразборно, нищо че не качваш, трупа се по черния дроб, после и по органите.

- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Да ти кажа като смених сферата и започнах да спя по 8 часа, бая килца качих с по-малко храна. Преди съм ял по 1кг месо на ден, без да успея да стигна 80кг.

- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
Говорихме си тука за фастинг скоро. Та днеска изпрасках следобяда едни 40км с колелото и понеже тука около банкя понятието равно не съществува тва са 900+м положителна денивелация. Прибрах се и кучето ме погледна тъжно и викам айде давай да те водя на разходка. Ударихме с него 10км в гората. Имах енергия да ги изтичам честно казано, ама реших да не се зоря много. Аа и най-важното на края да кажа, от снощи залък не съм слагал в уста.
Затова много се забавлявам, някой кати ми каже, че 2 часа след като е станал ако не се е наблъскал със захар и му е лошо. Едно време и аз ядях през 2-3 часа и озверявах ако не хапна. И пак имах по-малко енергия от сега.
Затова много се забавлявам, някой кати ми каже, че 2 часа след като е станал ако не се е наблъскал със захар и му е лошо. Едно време и аз ядях през 2-3 часа и озверявах ако не хапна. И пак имах по-малко енергия от сега.
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
Фастинга е връха на мързела и простотията. Мислех, че се следва само от жени, които ги мързи правят избор "какво ще обядвам" , но не било така ... Живи и здрави да сте 

- Spit-Fire
- Scrapyard user
-
- Кара: Peugeot 3008 + Yamaha MT-09
Фастинга не е за всеки, особено за хората с лабилна психика щото да контролираш грелина си е бая трудно и се изисква бая самоконтрол.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
The person who risks nothing, does nothing, has nothing, is nothing, and becomes nothing. He may avoid suffering and sorrow, but he simply cannot learn, feel, change, grow or love. Chained by his certitude, he is a slave; he has forfeited his freedom. Only the person who risks is truly free.