С какво масло карате и на колко километра го сменяте.
Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
- SpeedyMan
- ентусиаст
-
- Кара: BMW 320 Touring
Re: С какво масло карате и на колко километра го сменяте.
Аз карах с Мерцедес OEM Petronas 5W-30
- c04
- Кръстникът
-
- Кара: с турбо
- Мечтае да кара: V10
- Детайли за колата: стокови
Аз четох, че за Северна Америка е Мобил маслото, за Европа Петронас...колко е така
- SpeedyMan
- ентусиаст
-
За Европа са FUCHS и PETRONAS, но може би и MOBIL1 в някои приложения.
Все тази, започвам да карам отново с 5W-50, както едно време. Не знам защо изобщо се занимавах с тъпотии като постни 5W-30, 0W-40 и 5W40 особено за коли над 150 000 км. даже при мен вече е над 400 000 км.
Мисля за това по-долу, което няма супер засилени нива на цинк и фосфор, макар да не е ниско или средно пепелно.

Все тази, започвам да карам отново с 5W-50, както едно време. Не знам защо изобщо се занимавах с тъпотии като постни 5W-30, 0W-40 и 5W40 особено за коли над 150 000 км. даже при мен вече е над 400 000 км.
Мисля за това по-долу, което няма супер засилени нива на цинк и фосфор, макар да не е ниско или средно пепелно.

Последна промяна SpeedyMan на 18 Авг 2023, 22:46, променена общо 1 път
- SpeedyMan
- ентусиаст
-
MOBIL1 FS X1 5W-50
- Ивайло Димов
- младши ентусиаст
-
- Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
- Мечтае да кара: Елинор :)
ZDDP са занижени и заместени от естери в това масло ,ако се не лъжа има и триядрен органиче молибден .Добро е ....изобщо FS и ESP сериите на Mobil са еталон сред маслатао
- M.MARKOV
- Потребител
-
- Кара: BMW е61 530d lci
- Мечтае да кара: BMW Z8
На какъв двигател използвш това масло?SpeedyMan написа:MOBIL1 FS X1 5W-50
Може ли да кажете каква е разликата между сериите FS и ESP?
Навярно генералната разлика е, че ESP трябва да използва при наличието на DPF.
Ако вземем предвид отсъствието на всякакви екологични карантии FS имат ли по-добри смазочни качества от ESP?
Sent from my iPhone using Tapatalk
- Ивайло Димов
- младши ентусиаст
-
FS са full saps ACEA A3/B4 ,ESP mid saps ACEA C2/C3
- SpeedyMan
- ентусиаст
-
M.MARKOV написа:На какъв двигател използвш това масло?SpeedyMan написа:MOBIL1 FS X1 5W-50
Може ли да кажете каква е разликата между сериите FS и ESP?
Навярно генералната разлика е, че ESP трябва да използва при наличието на DPF.
Ако вземем предвид отсъствието на всякакви екологични карантии FS имат ли по-добри смазочни качества от ESP?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Мисля да карам M47 163 кс. с него. DPF-а вече го няма така или иначе. Евентуално и EGR-а може би ще изключа.
Ако имах DPF, може би пак можеше да мисля да го използвам, понеже е с цинк и фосфор малко над Mid-SAPS, или пък щях да се спра на ROWE 5W-50, имат вариант LL-04.
Здравейте, колеги!
Реших да споделя и моя опит с 5W30 масла използвани на кола с пробег в момента 220К . Визирам продължителното магистрално каране над 140 км/ч, с цитирания визкозитет масло. До смяна карам винаги 10К и съм доливал между 0,5 и 1,0 литра масло, вариращ м/у различните марки Motul , Mobil, , BMW, Bhardal и Ravenol, като осезаема разлика в поведението на двигателя (Стоков, без чип М57Д30-218кс), Значителни разлики освен с плаващия разход на масло и по-шумната и хлабава работа на мотора след бързо каране по магистралата на съм усетил. Миналата година премахнах DPF после и EGR и започнах да карам с масло 5W40 от група 4 с допуск LL01 и проблема след динамично каране по магистрала вече го няма, колата е по тиха, звука е по-плътен във всички режими на шофиране, даже ми се струва че и по добре развърта
Тоя ред на мисли започвам и аз да подкрепям тезата че маслата със стария допуск LL01 са значително по добри за двигателя.
Реших да споделя и моя опит с 5W30 масла използвани на кола с пробег в момента 220К . Визирам продължителното магистрално каране над 140 км/ч, с цитирания визкозитет масло. До смяна карам винаги 10К и съм доливал между 0,5 и 1,0 литра масло, вариращ м/у различните марки Motul , Mobil, , BMW, Bhardal и Ravenol, като осезаема разлика в поведението на двигателя (Стоков, без чип М57Д30-218кс), Значителни разлики освен с плаващия разход на масло и по-шумната и хлабава работа на мотора след бързо каране по магистралата на съм усетил. Миналата година премахнах DPF после и EGR и започнах да карам с масло 5W40 от група 4 с допуск LL01 и проблема след динамично каране по магистрала вече го няма, колата е по тиха, звука е по-плътен във всички режими на шофиране, даже ми се струва че и по добре развърта

Тоя ред на мисли започвам и аз да подкрепям тезата че маслата със стария допуск LL01 са значително по добри за двигателя.
- SpeedyMan
- ентусиаст
-
След 3000 км. с MOBIL1 5W-50 мога да кажа, че колата е по-мудна и не развърта както с 5W-40. Предполагам, че е заради вискозитета. Ако похапне масло и стане за доливане, ще долея MOBIL1 5W-30 - да видим.
- Ивайло Димов
- младши ентусиаст
-
Ама ти на дизелова кола ли сипа 5W50
.Аджамия момче си

- SpeedyMan
- ентусиаст
-
За магистралата е перфектно когато я пържиш, обаче на нормално каране я спъва леко.
Изпратено от моят Redmi Note 8 Pro с помощта на Tapatalk
Изпратено от моят Redmi Note 8 Pro с помощта на Tapatalk
- Ивайло Димов
- младши ентусиаст
-
Това масло е с конски дози ZDDP утре като ти се опикаят дюзите ще виеш на линейка
.Вие да не мислите че тези mid saps масла са само с цел екология
?Освен всичко друго пазят и инжекторите защото всички масла имат определена изпаряемост и в процеса на експлоатация количеството намалява ,изгарянето на металсъдържащите присадки спомага за намаляването на живота на дюзите .За това и за бензинови двигатели с директно впръскване също се препоръчва mid saps масла .А за колегите дето верват че BMW Longlife -01 или като цяло full saps маслата ,че са по-добри ще вметна следния факт .........всички approved /официално одобрени/ масла с допуск BMW LL-04/MB 229.51 и VW 504/507 преминават на специализирани стендове за износ тестове в продължение на 650 часа ,а тези по MB 229.3 /VW 502/505 и BMW Longlife -01 само 150 часа .